10-07-11

809. Gegrilde scampi met avocadotartaar en limoen.

5._Brochettes_Scampis_Avocat_00001.jpg

Benodigdheden:

° 2 el olijfolie

° gemalen pili-pili

° 1 rijpe avocado

° 10 dl room

° 1 limoen

° fleur de sel en versgemalen zwarte peper

° scampi

° basilicumblaadjes

 

Werkwijze:

1. Verwijder het darmkanaal van de scampi. Wrijf ze in met olijfolie, fleur de sel en zwarte peper.

2. Snij de avocado midden door, verwijder de pit en haal het vruchtvlees eruit. Doe dit alles in de cutter, met de room, het limoensap en peper en zout. Meng alles tot een homogene massa.

3. Gril de scampi's 1 tot 2 min aan beide kanten. Garneer ze op het bord en dien op met de avocado-tartaar.

4. Werk af met een blaadje basilicum.

Smakelijk.

18:45 Gepost door Mamamia in Aperitief hapjes, Light gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-12-08

743. Toast met foie gras, mango en chili.

 

foie gras

 

Benodigdheden:

  • 1 groot wit brood
  • maanzaad
  • 1 chilipepertje zonder zaadjes
  • 30 gr boter op kamertemperatuur
  • 1 mango in kleine blokjes
  • 1 stuk foie gras

Werkwijze:

  1. Snij dikke sneden (3 à 4 cm) van het brood en verwijder de korst. Bestrooi het brood aan beide kanten rijkelijk met maanzaad en druk goed aan.
    Leg velletjes bakpapierr tussen de verschillende sneden brood, leg er een snijplank op en zet daar een zwaar gewicht op. Laat dit zo een nacht staan.
  2. Hak de helft van de chillipeper fijn en vermeng met de boter. Snij de rest van chilipeper in reepjes.
  3. Snij het geperst bbrood in vierkante stukjes en bak ze goudgeel in chiliboter. Beleg met een plakje foie gras en wat blokjes mango. Werk af met een reepje chilli.

top100-wit1

20-12-08

740. Tartaar van avocado en krab met mosterdvinaigrette.

 

tartaar van avocado

Benodigdheden:

  • 350 gr krabvlees
  • 3 avocado's
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el gehakte bieslook
  • 2 el grove mosterd
  • 1 el sherryazijn
  • 4 el zonnebloemolie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Laat de krab uitlekken en verwijder zorgvuldig alle restjes kraakbeen.
  2. Maak de vinaigrette: leng de mosterd aan met de azijn, voeg een beetje peper en zout toe en giet er dan al kloppend met een vork de olie bij. Voeg de bieslook  toe en roer ged om.
  3. Snijd de avocado's in vieren en verwijder de pit. Schil ze en snijd het vlees met een mes in heel kleine blokjes. Doe die in een schaal en giet metten het citroensap erover.
  4. Verdeel de avocado over de glaasjes en leg de krab erop. Giet in alle glaasjes 1 tl vinaigrette en steek er een paar takjes bieslook in.

top100-wit1

11-12-08

732. Kippenleverpaté met knoflooktoast.

 

belegde toastjes

 

Benodigdheden:

  • 120 gr boter
  • 2 teentjes uitgeperst knoflook
  • 400 gr schoongemaakte en fijngehakte kippenlevertjes
  • 2 el cognac
  • peper en zout

Benodigdheden voor de toast:

  • 8 sneetjes baguette
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie

Werkwijze:

  1. Smelt 25 gr boter in een pan en smoor de knoflook 1 minuut. Voeg de kippenlever toe bak ze in circa 5 minuten steeds omscheppend bruin, doe ze met alle bakboter in een foodprocessor en draai ze glad.
  2. Voeg de overgebleven boter, de cognac en de tijm toe en pureer weer alles glad.
  3. Breng op smaak met peper en zout en doe de paté in een schaaltje. Zet hem afgedekt minstens 2 uur in de koelkast.
  4. Rooster de sneetjes stokbrood vlak voor het opdienen aan beide kanten goudbruin. Wrijf het halve teentje knoflook over het snijvlak en besprenkel ze met olijfolie. Geef ze bij de paté of smeet hem op het stokbrood.

 

top100-wit1

 

30-11-08

726. Dipsauzen.

 

dipsauzen

Deze dipsauzen zijn ideaal als smaakmaker voor stukjes groenten.

 

Houmous

Doe 2 uitgelekte blikjes kikkererwten met 3 gepelde teentjes knoflook, 1,5 dl olijfolie en het sap van 1 citroen in de keukenmachine en draai glad. Besprenkel voor serveren met exta olijfolie.

 

Kaasdip

Meng voor een frisse kaasdipsaus 1/4 komkommer in kleine blokjes gesneden met 100 gr zachte, milde geitenkaas, 4 el kokosroom en 1 el gehakte munt. Breng royaal op smaak met vers gemalen zwarte peper. Bestrooi voor serveren met extra komkommerblokjes.

 

Dip van gerookte forel

Doe 250 gr gerookte forelfilet, 125 gr zachte boter, het sap van 1 citroen, 4 el crème fraîche en 2 el gehakte bieslook in de blender en draai glas. Bestrooi voor serveren met extra bieslook.

 

top100-wit1

725. oosterse hapjes (aperitiefhapjes)

 

oosterse hapjes

Verras jouw gasten met deze chique pikante hapjes.

Pappadums met kip

Maak een raita van yoghourt met geraspte komkommer, gehakte munt,
peper en zout. Vul de pappadums met een stukje gekookte kip en een
schepje raita.

Kroepoek met zeevruchten

Vul stukjes kroepoek met een mengsel van gekookt krabvlees, limoensap en gehakte korianderblaadjes.

Pekingeend rolletjes

Pluk het vlees van een gebraden pekingeend. Stoom chinese pannekoekjes
en leg hierin stukjes eend, lente-ui en reepjes komkommer. Besprenkel met
hoisinsaus, rol de pannekoekjes op en serveer.

top100-wit1

724. Belegde toastjes (aperitiefhapjes)

 

belegde toastjes

 

Door toastjes op de juiste manier te beleggen
krijgen zij al snel een volwaardige uitstraling.

 

Romig avocadotoastje

Schil een avocado en snijd in plakjes. Besmeer het toastje met
een laagje zachte roomkaas en leg hierop twee plakjes avocado.
Besprenkel met wat chilisaus.

Snel garnalentoastje

Meng fijn geknipte bieslook door kant-en-klare garnalensalade van goede
kwaliteit. Beleg een toastje met het mengsel en garneer met twee stukjes
bieslook.

Toastje met gorgonzola

Beleg de toastjes met gorgonzola en schep hierop een theelepel rode
uienchutney
. Besprenkel vervolgens met balsamico azijn.

 

Meer snelle ideetjes:

  • beleg met stukjes gerookte zalm vermengd met eiermayonaise
  • besmeer met een laagje kippenleverpaté en garneer met plakjes augurk of zilveruitjes
  • breng houmous op smaak met chilipoeder. Besmeer de toastjes met het mengsel en garneer met kikkererwten uit blik en dunne reepjes rode paprika
  • beleg met plakjes chorizo, een schepjes sour cream en garneer met een kappertje
  • meng stukjes gekookte kipfilet met mayonaise en beleg hiermee de toastjes. Bestrooi met geschaafde parmezaanse kaas en garneer met rucola.

top100-wit1

28-11-08

720.Spiesjes (aperitiefhapjes)

 

spiesjes

 

Antipasta spiesjes.

Prik anitpasti als artisjokharten, olijven, blokjes feta, zondgedroogde tomaten en geroosterde rode paprika aan coctailprikkers voor een mooi, kleurrijk geheel.

Spiesjes met kaas en olijven.

Rijg een kwart vijg, een stukje buffelmozzarella en een plakje parmaham aan een coctailprikker.

Zalmspiesjes met komkommer.

Schil in de lengterichting plakjes komkommer met een dunschiller en snijd plakjes gerookte zalm met een gelijke breedte. Leg een plakje zalm op een plakje komkommer, vouw op en zet vast met een coctailprikker.

 

Meer snelle ideetjes.

  • Spies gekookte gamba's en blokjes komkommer aan een coctailprikker. Serveer met mayonaise op smaak gebracht met kimoensap.
  • Combineer de smaak van blokjes feta met meloenbolltejs.
  • Spies een plakje gerookte kipfilet, een stukje verse mango en een stukje lente-ui aan een coctailprikker en besprenkel met zoete chilisaus.

top100-wit1

22-10-08

694. Gegratineerde witloofblaadjes [aperitiefhapje]

gegrat. witloofblaadjes

 

Benodigdheden:

  • 2 schoongemaakte en fijngesneden witloofkropjes waarvan
    18 grote bladeren apart zijn gelegd.
  • 1 kleine gesnipperde rode ui
  • 1 fijngesneden kleine prei
  • 75 gr blauwe kaas
  • 15 gr paneermeel
  • 1 handvol fijngesneden peterselie
  • 1 el olijfolie

Werkwijze:

  1. Verwarm de grill voor. Leg een vel bakpapier op de ovenplaat
    en verdeel er de witloofbladeren over.
  2. Verhit langzaam de olijfolie en braad er op een laag pitje
    3 tot 5 minuten de plakjes prei en witloof in aan,
    tot ze gaar zijn.
  3. Voeg het paneermeel en de fijngesneden peterselie toe en
    laat nog 2 minuten op het vuur staan.
  4. Tot zover kan deze vulling vooral klaargemaat worden.
  5. Haal van het vuur en strooi er de verkruimelde blauwe kaas toe. Meng
    goed.
  6. Schep een lepel van dit mengsel op elk witloofblad. Rooster 2 tot 3
    minuten in de oven. Dien meteen op.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

 

top100cookingsite

15-10-08

687. Knoflookgamba's.

knoflookgamba's

 

Benodigdheden:

  • 16 gamba's
  • olijfolie
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 rood Spaans pepertje
  • 2 el gehakte peterselie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Pel de gamba's maar laat het staartstukje eraan. Snij ze met een puntig mesje op de rugkant van kop tot staart open en verwijder de zwarte darmdraad. Dep ze goed droog met keukenpapier.
  2. Pel de knoflookteentjes en zij ze in fijne plakjes. Spoel het pepertje, verwijder de zaadjes, snij het in fijne ringetjes.
  3. Doe in vier ovenvaste kommetjes 2 eetlepels olijfolie. Verdeel de knoflook en het pepertje over de kommetjes. Zet ze op een bakplaat in het midden van de koude oven.
  4. Verwarm de oven tot 200°C. Leg er, zodra de olie begint te borrelen, de bamba's bij. Schep goed om. Laat nog 2 tot 3 minuten in de hete oven staan, tot de gamba's dieproze van kleur zijn. Kruid met peper uit de molen, strooi er wat grof zeezout bij. Werk af met gehakte peterselie.
  5. Serveer meteen, met wat brood om in de olie te dopen.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

14-10-08

686. Gevulde gerookte zalmrolletjes.

gevulde gerookte zalmrolletjes

 

Benodigdheden:

  • 400 gr gerookte zalm, in fijjne plakjes
  • 1,5 dl room
  • 100 gr verse kaas
  • handjevol jonge spinazieblaadjes
  • 50 gr gehakte pistachenoten
  • verse bieslook
  • peper

Werkwijze:

  1. Vermeng in een kom de room met de verse kaas, 1 à 2 eetlepels gehakte bieslook, de pistachenoten en een snuifje peper. Klop goed op.
  2. Spoel de spinazieblaadjes en dep ze goed droog.
  3. Leg op elk plakje zalm een paar blaadjes spinazie. Schep er een lepel kaascrème op. Rol voorzichtig op.
  4. Schik de zalmhoorntjes op zijn geheel of in partjes gesneden op een serveerschaal.
  5. Leg er wat bieslooksnippers bij.

rank_image-4

 

 

top100-wit1

 

 

top100cookingsite

01-10-08

680. Tartaar van dorade.

tartaar van dorade

 

Benodigdheden:

  • 2 doradefilet
  • 2 el citroensap
  • 1 el fijngesnipperde peterselie
  • 1 el olijfolie
  • zeste van 1 citroen
  • peper en zout
  • radicchio
  • toastjes voor erbij

Werkwijze:

  1. Hak de vis met een fijn mens. Vermeng hem met het citroensap, de peterselie, de olijfolie en de zeste van de citroen.
  2. Kruid dit geheel met peper en zout.
  3. Werk de borden af met gesneden radicchio. Serveer daarbij de tartaar met vers geroosterde toast.

rank_image-4

top100-wit1

 

top100cookingsite

679. Carpaccio van sint-jakobsvruchten.

carpaccio van sint-jakobsvruchten

 

Benodigdheden:

  • 4 verse sint-jakobsvruchten
  • 2 stronkjes witloof
  • sap van 1 citroen
  • 1 el olie
  • 1 el roze peperbolletjes
  • grof zeezout

Werkwijze:

  1. Snipper het witloof fijn en vermeng met citroensap, olie en peperbolletjes. Breng op smaak met wat zeezout en verdeel over vier bordjes.
  2. Snij de sint-jakobsvruchten in dunne plakjes en schik ze ond het witloof.
  3. Serveer meteen.

rank_image-4

top100-wit1

top100cookingsite

26-09-08

672.Oesters met azijn en sjalotje.

oesters

 

Benodigdheden:

  • 24 oesters
  • 1 fijngesnipperd sjalotje
  • 2 el rodewijnazijn
  • roggebrood en een beetje boter

Benodigdheden:

  1. Schik de open gestoken oesters op een bord op een bedje van gestampt ijs.
  2. Doe de gesnipperde sjalotjes in een kommetje, voeg de rodewijnazijn en wat versgemalen zwarte peper toe en meng goed.
  3. Doe een beetje van het mengsel op de oester. Bekruimel eventueel met het roggebrood of serveer het er apart bij.

rank_image

top100-wit1

top100cookingsite

20-01-08

625. Kaasballetjes.

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

  • 125 gr ricotta
  • 125 gr geraspte double gloucester
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 60 gr fijngehakte gemengde noten
  • 3 el fijngehakte kruiden
  • 2 el paprikapoeder

Werkwijze:

  1. Roer de ricotta en double gloucester door elkaar. Roer de peterselie en peper naar smaak erdoor.
  2. Maak van het kaasmengsel balletjes en leg deze op een bord. Dek ze af en zet ze ongeveer 20 minuten in de koelkast.
  3. Strooi gehakte noten op de bakplaat en rooster ze onder een voorverwarmde grill lichtbruin. Ze verbranden snel, dus let op. Laten afkoelen.
  4. Strooi de noten, de kruiden en het paprikapoeder in 3 aparte kommen. Haal de kaasballetjes uit de frigo en rol ze door ofwel het notenmengsel, of het kruidenmengsel of de paprikapoeder.
  5. Leg ze op een schaal en bewaar ze in de koelkast.

22-12-07

619. Garnalenpakketje.

garnalenpakketje

 

 

Benodigdheden:

  • 1 el olie
  • 2 teentjes uitgeperst knoflook
  • 1 el geraspte gember
  • 2 gehakte lente-uitjes
  • 500 gr gepelde en gehakte garnalen
  • /2 tl vissaus
  • 1/2 tl suiker
  • 1 el citroensap
  • 2 el gehakte koriander
  • 6 grote loempiavellen, in vieren
  • olie om te frituren
  • bieslook om te garneren
  • zoete chilisaus

Werkwijze:

  1. Verhit de olie, voeg knoflook en gember toe en bak dit 2 min. op laag vuur. Bak de bosuitjes 2 min. mee. Zet het vuur hoog, voeg de garnalen toe en bak ze 2 min. al roerend mee. De garnalen mogen niet te lang meebakken, omdat ze snel taai worden.
  2. Voeg vissaus, suiker, citroensap en koriander toe. Blijf 1 min. roeren. Neem de pan van het vuur en laat alles afkoelen.
  3. Verdeel het afgekoelde mengsel in 24 porties. Schep 1 porie in het midden van elk loempiavelletje. Bestrijk de randen met water en vouw er pakketjes van.
  4. Vul een pan met dikke bodem voor eenderde met olie. Verwarm ze tot 180°C. Frituur de pakketjes een voor een en houd ze eerst een paar seconden met een tang vast, om te voorkomen dat ze uit elkaar vallen.
  5. Bak ze goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier. Bind er een sprietje bieslook om en serveer met de zoete chilisaus.

 

19-12-07

616. Komkommer-zalmhapjes.

hapjes2

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

  • 250 gr roomkaas
  • 200 gr roze zalm
  • 1 el zure room
  • 1 el mayonaise
  • 1-2 el citroensap
  • 1 el vers fijngehakte koriander
  • 1 el vers fijngehakte bieslook
  • 2 tl fijngehakte tijm
  • 4 zoet komkommer in dikke plakken
  • takjes verse dille om te garneren
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Roer de roomkaas in een kom met mixer zacht en romig. Voeg zalm, zure room, mayonaise, citroensap, koriander, bieslook, tijm, peper en zout toe. Klop alles in ongeveer 1 min. tot een geheel.
  2. Schep op elke plak komkommer 1 tl van het kaasmengsel en garneer de plakjes met de dille.

17-12-07

615. Slaatje van rood witloof.

rood-witloof

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

  • 2 struikjes rood witloof
  • 1/4 rode paprika
  • 1 granaatappel
  • 40 gr rode kool
  • 1 lente-uitje
  • 1 wortel
  • verse koriander

Voor de dressing:

  • 1 el olijfolie
  • 1 el sesamolie
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el gehakte pinda's

Werkwijze:

  1. Maak het witloof schoon en trek de mooiste blaadjes los.
  2. Snij de paprika's, de wortel, de lent-ui en de rode kool in fijne sliertjes.
  3. Vul de witloofschuitjes met dit mengsel en de granaatappel.
  4. Maak de dressing met de olijfolie, sesamolie, rijstazijn en gehakte pinda's.
  5. Besprenkel het mengsel met deze dressing.
  6. Werk af met enkele blaadjes verse koriander.

16-12-07

611. Kwarteleitjes met kruidenzout.

hapjes1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

  • 8 kwarteleitjes
  • enkele grof gesneden rode koolbladeren

Voor het kruidenzout:

  • 4 el grof zout
  • 2 el komijnzaad
  • 1 tl gemalen foelie
  • 2 kruidnagels fijngestampt

 Werkwijze:

  1. Vermeng alle ingrediënten voor het kruidenzout en zet apart. Kook de kwarteleitjes 4 min. Haal ze uit de pan en geef er met een lepel een tikje op zodat de schaal barst
  2. Doe de eitjes weer in de pan, samen  met de rode kool.  Laat op een laag vuur even koken, en dan afkoelen in het kookvocht. Prik de eitjes op stokjes en serveer met het kruidenzout.

610. Oesters met vinaigrette.

oesters1

 

 

Benodigdheden:

  • 6 oesters
  • peper en zout
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 el rode wijnazijn
  • 1 lente-uitje
  • 1/2 sjalot
  • 2 blaadjes munt
  • 2 blaadjes koriander

Werkwijze:

  1. Snipper het lente-uitje, de sjalot, de munt en de koriander fijn.
  2. Meng alle ingrediënten tot een frisse vinaigrette en breng op smaak met peper en zout.
  3. Open de oesters en lepel er de vinaigrette saus over.

10-12-07

606. Knoflooktoast met zalmmayonaise

hapjes

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden voor 32 stuks:

  • 8 sneetjes brood, in driehoekjes gesneden
  • 5 el olijfolie
  • 2 geperste knoflookteentjes
  • 2 el olijfolie, extra
  • 1 paprika, ontzaad en fijngehakt
  • 1 fijn gesnipperde ui
  • 1 gepelde tomaat in stukjes

Zalmmayonaise:

  • 2 eierdooiers
  • 2 geperste knoflookteentjes
  • 2 tl citroensap
  • 2 dl olijfolie
  • 60 gr gerookte zalm
  • peper

Werkwijze:

  1. Oven voorverwarmen op 180° C. Beide kanten van het brood met vermengde olie en knoflook bestrijken. Op de bakplaat leggen en 10-15 min. laten bakken. Halverwege omdraaien en daarna wegzetten.
  2. Ui, paprika en tomaat in extra olie gaar fruiten.
  3. Voor de zalmmayonaise, eerst de eidooiers, de knoflook en het citroensap in een kleine kom mengen. Olie per tl erdoor roeren tot er een dikke, romige massa ontstaat.
  4. Mayonais, zalm en peper glad mixen.
  5. Toast met lepel vol paprikamengsel en toefje mayonaise serveren.

09-12-07

605. Oesters met truffel en snijbiet.

oesters met truffel

 

 

Benodigdheden:

  • 24 diepe oesters
  • 4 blaadjes van de snijbiet
  • 1 gehakt teentje knoflook
  • 2 el truffels
  • 100 gr boter
  • 1 dl truffelsap
  • 1 dl witte wijn
  • peper en zout
  • citroensap
  • kervel ter garnering

Werkwijze:

  1. Open de oesters en vang het sap op in een pan
  2. Laat het sap met de witte wijn en het truffelsap inkoken tot er 1 dl jus overblijft.
  3. Maak er een gebonden sausje van door er de boter door te roeren.
  4. Hak de truffels en voeg ze toe. Breng op smaak met citroensap en  peper en zout.
  5. Snijd de snijbiet fijn en stoof met de gehakte knoflook in wat boter
  6. Schik de snijbiet in een diep bord en leg er de koude oesters op.
  7. Plaats de borden een 5 tal min. in de oven op 180°C.
  8. Overgiet met de saus en versier met de kervel.

23-11-07

602. Zalmtaartjes. (aperitiefhapjes)

zalmtaartje

 

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden voor de vulling:

  • 125 gr zure room
  • 2 el mayonaise
  • 2 tl citroensap
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • 1 el fijngehakte munt
  • 125 gr plakjes gerookte zalm
  • sliertje citroenschil om te garneren

Benodigdheden voor het beslag:

  • 125 gr zelfrijzende bloem
  • 2 losgeklopte eieren
  • 1,2 dl melk
  • 1 el zure room

Werkwijze:

  1. Zeef het bakmeel en maak in het midden een kuiltje. Meng eieren, melk en zure room en giet dit mengsel in het kuiltje. Roer het beslag glad en laat het een 15-tal minuten rusten.
  2. Verhit een pan en doe er een nootje boter in. Schep theelepels beslag in de pan. Draai de pannekoekjes om zodra er blaasjes verschijnen en bak de andere kant. Zet ze apart.
  3. Roer zure room, mayonaise, citroensap, bieslook en munt goed door elkaar. Schep een kleine hoeveelheid hiervan op elk pannekoekje. Leg hierop wat zalm en garneer met citroenschil.

 

03-06-07

556.Spiesjes rauwe ham met papaya en kiwi.

papaya


Benodigdheden:

  • 4 plakken rauwe ham
  • 2 kiwi's
  • 1 papaya
  • het sap van 1 citroen

Werkwijze:

  1. Snij de papaya in wee en verwijder alle pitten met een koffielepel. Snij het vruchtvlees in blokjes, draai de schil om en maak de blokjes los. Besprenkel met citroensap en laat trekken.
  2. Snij de ham in reepjes volgens de breedt van de blokjes papaya. Laat de blokjes uitlekken. Rol ieder blokje in een reepje ham.
  3. Schil de kiwi's en snij ze in blokjes ter grootte van de blokjes papaya. Schuif de blokjes afwisselend op spiesjes. Zet alles op een koele plaats onder plastiekfolie.

13:24 Gepost door Mamamia in Aperitief hapjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rauwe ham, kiwi, papaya, citroen |  Facebook |

02-06-07

555. Radicchio gevuld met garnalen en chorizo.

radicchio

Benodigdheden:

  • 20 blaadjes radicchio sla
  • 200 gr roze garnalen
  • 200 gr chorizo
  • 1/2 groene paprika
  • 1/2 rode paprika
  • 1 sl olijfolie
  • 1 kommetje pompelmoesvinaigrette
  • 20 ontpitte olijven
  • tandenstokers

Werkwijze:

  1. Snij de garnalen, de chorizo en de halve paprika's in blokjes
  2. Laat de chorizo en de paprika's gedurende 8 min. in een pan bakken in een eetlepel olijfolie. Voeg de garnalen toe en laat nog 2 min. bakken. Doe op ieder slablad een lepel van deze bereiding en sluit ht blad daarna met een tandenstoker, versier met een olijf.
  3. Dien onmiddellijk op. Drenk de blaadjes in de pompelmoesvinaigrette. (citroensap vervangen door pompelmoessap)

18-12-06

465. Feestelijke hapjes.

feestelijkehapjes

1. Kerstomaten met pesto voor 50 stuks.

Benodigdheden:

* 1 kop versgehakte peterselie
* 2 teentjes knoflook
* 2 el pijnboompitten
* 4 el olijfolie
* 2/3 kop geraspte parmezaanse kaas
* 1/4 kop verse basiclicumblaadjes
* 15 gr boter
* peper en zout
* 500 gr kerstomaten

Werkwijze:

1. Peterselie, knoflook, pitten en olie in keukenmachine of met mixer pureren
2. Overige ingrediënten, behalve tomaten, toevoegen en goed mixen.
3. Kapjes van de tomaten snijden. Lepeltje pestomengsel op elk tomaatje scheppen. Tot gebruik in de koelkast zetten.

~~~~~~~~~~

2.Kip-fruitrolletje: voor 60 stuks

Benodigdheden:

* 8 kipfilets
* 1/2 kop fijngehakte, gedroogde abrikozen
* 1/3 kop gehakte pruimen
* 85 ml kwark
* 45 gr mix voor Franse uiensoep (pakje)
* 4 dunnen plakken ham, gehalveerd

Werkwijze:

1. Oven op 180°C voorverwarmen.
2. Bakplaat met aluminiumfolie bedekken en folie invetten. De filets tussen paltiekfolie leggen en met een deegrol platdrukken. Folie verwijderen
3. Abrilozen en water in een kleine pan koken tot abrikozen het water hebben opgenomen en zacht zijn. Van het vuur nemen. Met een houten lepel roeren, tot ze een smeerbaar mengsel vormen. Af laten koelen
4. Pruimen en kwark in een keukenmachine pureren. 5. Filets met soepmix bestrooien. Elke filet met plakje ham beleggen. 4 filets met abrikozenmengsel en 4 met pruimenmengsel bestrijken.
6. In de lengte oprollen en met garen of coctailprikkers vastzetten. Op de bakplaat leggen.
7. Voor glazuur:
gesmolten jam en boter mengen en op de rolletjes strijken. 20 min. bakken, laten afkoelen. In schijfjes snijden en serveren.

~~~~~~~~~~

3. Geglaceerde kippevleugels: voor 12 personen:

Benodigdheden:

* 2 kg kippevleugels
* 125 ml barbecuesaus uit de fles
* 125 ml abrikozenjam
* 2 el witte azijn
* 2 el sojasaus
* 2 el tomatensaus
* 1 el sesamolie
* 2 geperste teentjes knoflook

Werkwijze:

1. Vleugeluiteinden verwijderen en overtollig vet wegsnijden.
2. Barbecueaus, abrikozenjam, azijn, sojasaus, tomatensaus, olie en knoflook in een pan op klein vuur goed roeren. Over kippenvleugels gieten en goed omscheppen. Afgedekt 1 uur laten staan
3. Oven voorverwarmen op 180°C. Overtollige marinade van kip afgieten. Vleugels in een ovenschaal 45 min. bakken;( eventueel 1/2 kopje water toevoegen om aanbakken te vermijden), halverwege baktijd vleugels omdraaien.

17-12-06

464. Feestelijke hapjes.

feestelijkehapjes

1. Pizza frittata.

Benodigdheden voor 20 personen:

* 20 gr boter
*60 gr fijngehakte champignons
* 1 fijngehakte tomaat, ontpeld en ontzaad
* 1 kleine fijngehakte rode paprika, ontzaad
* 1 kleine fijn gesnipperde ui
* 1 kabanossiworstje, fijngesneden
* 2 tl gedroogde basilicum
* 4 eieren
* 1,5 dl room
* 1/4 kop teraspte parmezaanse kaas

Werkwijze:

1. Oven op 180°C voorverwarmen. Champignons, tomaten, paprika, uien, kabanossi en basilicum in boter gaar fruiten.
2. Eieren goed met room en kaas mengen. Champignonmengsel toevoegen. Geheel in een beboterde ovenschaal van 20 cm gieten, 30 min. bakken. Frittata tot kamertemperatuur laten afkoelen. In kleine stukjes snijden en serveren.

~~~~~~~~~~~

2. Knoflooktoast met zalmmayonais.

Benodigdheden voor 32 stuks.

* 8 sneetjes brood,; zonder korst en in driehoekjes gesneden
* 5 el olijfolie
* 2 teentjes geperste knoflook
* 2 el extra olijfolie
* 1 paprika, ontzaad en fijngehakt
* 1 fijngesnipperde ui
* 1 tomaat, gepeld en in stukjes

Zalmmayonaise:

* 2 eierdooiers
* 2 geperste teentjes knoflook
* 2 tl citroensap
* 2 dl olijfolie
* 60 gr gerookte zalm
* peper en zout

Werkwijze:

1. Oven voorverwarmen op 180°C. Beide kanten van het brood met vermengde olie en knoflook bestrijken. Op de bakplaat leggen, 10-15 min. bakken, halverwege omdraaien. Wegzetten
2. Ui, paprika en tomaat in extra olie gaan fruiten.
3. Voor zalmmayonaise: eerst drie ingrediënten in een kleine kom mengen. Olie per theelepel erdoor roeren tot er een dikke, romige massa ontstaat.
4. Mayonaise, zalm en peper glad mixen.
5. Toast met lepel vol paprikamengsel en toefje mayonaise serveren.

~~~~~~~~~~

3. Romige kaasrol.

Benodigdheden voor ca 10 personen

* 250 gr roomkaas
* 1 kop geraspte jong-belegen kaas
* 4 lente-uitjes, fijngesnipperd
* 1/4 kop gehakt olijven
* 1/4 kop geroosterde pijnboompitten
* 1 augurk, fijngehakt
* 1 tl citroensap
* 1/2 tl tabasco
* cayennepeper
* 1/3 kop fijngehakte peterselie

Werkwijze:

1. Roomkaas in een mengkom gladroeren. Overige ingrediënten, behalve peterselie erdoor roeren.
2. Mengsel tot een rol vormen. Rol door peterselie wentelenntot hij helemaal is bedekt. In plastiekfolie wikkelen en in de koelkast zetten. Met crackers serveren.*

28-10-06

427. Rijstpapierrolletjes met gerookte zalm.

rijstpapier

Benodigdheden:

* 1 wortel
* 1 kleine gehalveerde komkommer, zonder zaadjes
* 16 vellen rijstpapier
* 16 plakjes gerookte zalm
* 1 grote avocado
* 4 uien in plakken

Werkwijze:

1. Snijd de wortel en komkommer in lange, dunne repen
2. Leg een vel rijstpapier in een kom met warm water tot het mals is. Neem het vel voorzichtig uit het water en leg het op een schaal. Leg aan de rand van het vel een plak zalm, een plak avocado en een beetje wortel, komkommer en ui. Rol het papier één keer op, vouw de zijkanten naar binnen en rol het verder op, zodat de vulling erin zit.
2. Serveer met een dipsausje.

10:11 Gepost door Mamamia in Aperitief hapjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wortel, komkommer, zalm, avocado, ui |  Facebook |

03-09-05

17. Top 5 rode wijnen!

TOP 5 RODE wijnen
Santa Rita Reserva Cabernet 2002€ 7,3585,00 %
Maipo Valley - Cabernet SauvignonCarrefour / GB
Zuiver getypeerde cabernetneus met grafiet en potloodslijpsel in de neus. Een krachtige aanzet vol rijp bessenfruit. Jeugd en sappigheid troef zonder een spoortje van houtmisbruik. Een van de eerste tekenen dat Chili zijn heil hogerop in de Maipo-vallei durft te zoeken, waar de cabernet langer moet rijpen en meer frisheid biedt. Best decanteren.
 
Quinta de Esteveira Reserva bio 2001€ 7,1684,25 %
Douro - Touriga franca-tempranillo-tinta barrocaColruyt collishop
Op artisanale manier tot most getrapt (verzacht de tannine), leveren de lokale Touriga Franca, Tinta Roriz (of tempranillo) en Tinta Barroca hier een mooie, dik geconcentreerde wijn af. Pakken bessenfruit hebben na 4 jaar nog niets van hun jeugdige kracht verloren. Dit is edel sap met evenwicht en zuiverheid ook al werd de wijn gefilterd noch geklaard. Ook beschikbaar bij Bio Planet.
 
Norfolk Rise Shiraz 2002€ 6,6984,00 %
South Australia - ShirazDelhaize
Leuke wijn van de Antwerpse Kreglinger groep. Neus en aanzet zijn stevig in de eucalyptus gedoopt, maar dat kan de pret niet bederven. Het palet ademt braambessen en bosfruit dat het een lieve lust is. En hoe meer de wijn ademt hoe beter het wordt. En dit alles zonder jam-gehalte, maar integendeel met frisheid en pit in de afdronk.
 
Castilla de Enguera Crianza 2001€ 5,9081,75 %
Valencia - Monastrell-dominantO'Cool
Deze crianza bevat vooral monastrell, in de Midi bekend als mourvèdre. Wanneer er goed gesnoeid wordt, kan de druif iets lekkers opleveren, zoals deze Enguera: goede concentratie en prettige textuur in de mond, lichtjes gestoofd fruit dat in evenwicht is met de zuren. En omdat we in Spanje zijn, komt daarover nog een sausje van gegrild hout.
 
M. Chapoutier Australia Cabernet 2004€ 3,9581,00 %
South Australia - Cabernet-sauvignonColruyt
Chapoutier, van de bekende Hermitage, kocht 60 ha. in Australië om rode wijn te maken op een ogenblik dat daar al teveel rode wijn was. Zo kon een Europese distributeur de hand leggen op een voordelige partij wijn met een intense neus van kers, sappig en vetjes in de mond, en een lange, zachte finale die wat pittiger kon. Koopje.


22:19 Gepost door Mamamia in Aperitief hapjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rode wijnen |  Facebook |