22-08-05

14. Alfredo

Voorbereiding: 10 min.
Kooktijd: 15 min
Voor 4-6 personen
  • 5oo gr pasta
  • 90 gr boter
  • 150 gr versgeraspte parmezaanse kaas
  • 3 dl slagroom
  • 3 el fijngehakte peterselie
  1. Kook de pasta in een een pan ruim kokende water met zout al dente. Giet hem af en houd hem warm in de pan.
  2. Smelt, terwijl de pasta opstaat, de boter op een laag vuur. Voeg de parmezaanse kaas en de slagroom toe en breng de saus al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en kook de saus al roerend iets in. Voeg de peterselie en zout en peper naar smaak toe en meng goed.
  3. Schep de saus door de pasta. U kunt dit gerecht garneren met fijngehakte verse kruiden zoals tijm.

Tip: traditioneel at men fettuccine bij deze saus, maar u kunt elke gewenste pastasoort gebruiken. Het is een zeer eenvoudige saus, die vlak voor de pasta gaar is, gemaakt kan worden.

 

 


20:59 Gepost door Mamamia in pastas | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boter, parmezaanse kaas, slagroom, peterselie, pasta |  Facebook |

21-08-05

13. Kruiden die je kan gebruiken bij soepen!

Aspergesoep                Marjolein, nootmuskaat, rozemarijn, tijm

Bouillon                        Basilicum, Dragon, marjolein, laurier, tijm

Champignonsoep           Bieslook, tijm, citroenmelisse, rozemarijn

Erwtensoep                   Bonekruid, basilicum, dragon, marjolein, rozemarijn,   salie, tijm

Groentesoep                 Basilicum, bonekruid, dragon, kervel, rozemarijn

Kippesoep                     Basilicum, marjolein, kervel, tijm

Tomatensoep                Basilicum, bieslook, tijm, dragon, marjolein

Vissoep                         Bieslook, dragon, venkel, laurier, tijm

Uiensoep                      Peterselie, kervel, knoflook   

Preisoep                       Bieslook, citroenmelisse, peterselie



15:48 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) | Tags: marjolein, rozemarijn, laurier, tijm, dragon |  Facebook |

13. Appelsienmousse

Appelsienmousse: Benodigdheden voor 4 personen:2 gelatineblaadjes, 3 eetlepels water. Gerapte schil van 1 en sap van 3 appelsienen, 3 eieren (wit van geel gescheiden), 150 ml room. Rasp wat witte en bruine chocolade, 4 Ramequins, 150gr witte suiker. Bereiding:Bedek de randen van de ramequins met boterpapier tot 5 cm boven de rand. Week 2 blaadjes gelatine in koud water, knijp ze uit en los ze op in 3 eetlepels warm water. Doe de appelsienschil, -sap, eierdooiers en de suiker in een kom en klop ze op. Giet de opgeloste gelatine erbij en roer het er goed onder. Klop de eiwitten stijf en klop de room stijf. Roer de eiwitten en room onder het appelsienenmengsel. Giet ze in de ramequins en laat ze 2 uur opstijven in de koelkast. Leg er de chocoladeschilfers op, verwijder het boterpapier en serveer.

15:11 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: room, chocolade, suiker, appelsienen, eieren |  Facebook |

20-08-05

12. tip

"Wat is verfrissender dan een salade wanneer je je eetlust verloren lijkt te hebben, of zelfs na een zware maaltijd-een heerlijke, verse, groene en knapperige salade, vol leven en gezondheid, die het verhemelte lijkt te prikkelen en het jauwvermogen een nieuwe impuls geeft. Alexis Soyer (chef-kok uit de 19°eeuw)

23:11 Gepost door Mamamia in Salades | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11. Choriatiki

Griekse boerensalade
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 5 min.
Benodigdheden:

  • 2 niet te rijpe vleestomaten
  • 1groene paprika
  • 1 kleine komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 plak feta-kaas 200 gr
  • handvol olijven
  • olie
  • wijnazijn
  • beetje oregano
  • zout

Snijd de tomaat, komkommer en paprika in niet te kleine stukken en de ui in dunne stukjes. Doe in een schaal, bestrooi met zout en roer om. Leg de feta bovenop en verdeel de olijven over het geheel. Bestrooi de kaas met oregano. Sprenkel zuinig azijn en ruimhartig de olie.

 

10. Gegratineerd witloof in kaassaus

Gegratineerde witlof in kaassaus met chorizo Keuken Nederlandse keuken Bereidingstijd minuten Aantal personen 4 Ingrediënten: Benodigdheden4 struikjes witlof 25 g boter 1 doosje Maggi Kaas Saus 75 g geraspte belegen kaas 50 g chorizo, fijngehakt Bereidingswijze: Bereidingswijze1. Halveer de struikjes witlof in de lengte en bak ze in de hete boter in een koekenpan rondom bruin en beetgaar.2. Bereid de Maggi Kaas Saus volgens de aanwijzingen. Leg de witlof met de snijkant naar boven in een ingevette lage ovenschaal. Verdeel de saus, chorizo en kaas erover.3. Laat de witlof onder een hete grill in ca. 3-4 minuten kleuren. Lekker met aardappelpuree.

08:53 Gepost door Mamamia in Koken met kaas | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boter, geraste emmental, chorizo, witloof |  Facebook |

19-08-05

9. Toastje uitbrengen!

Bedankt aan alle bloggers die mij verrasten met een bezoek op mijn pas geopende blog. Liefs. Mamamia.

23:22 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) | Tags: toast uitbrengen |  Facebook |

8. Salade Niçoise!

Voor- of lunchgerecht voor 4 personen Ingrediënten: 1 krop sla 1 groene paprika 3 aardappelen 2 eieren 6 tomaten 1 blikje tonijn 1/2 blikje ansjovis ca. 15 groene of zwarte olijven 1 theelepel Franse mosterd 4 eetlepel olijfolie 3 eetlepels azijn zout en peper Bereidingswijze:Kook de aardappelen in ca 20 minuten gaar en laat deze afkoelen; snij deze vervolgens in blokjes Kook de eieren in ca. 10 minuten hard en laat deze afkoelen; snij deze vervolgens in vier partjes Maak de sla schoon en leg deze in stukjes op een grote platte schaal Maak de paprika schoon en snij deze in stukjes Was de tomaten en snij deze in partjes Verdeel de tonijn in kleine stukjes Drapeer alles gelijkmatig over de sla Maak nu de dressing met de mosterd, olijfolie, azijn, zout en peper en het gesnipperde sjalotje. Roer het goed door of meng het in een dressingshaker. Schenk de dressing over de salade en voeg tenslotte de olijven toe Serveren met stokbrood Variaties: Vervang de aardappelen door witte bonen, rijst of couscous Vervang de mosterddressing door een yoghurtdressing

7. Wijnen voor bij de mediterrane keuken!

Een "salade Niçoise" met een Côtes de Provence, een Griekse mezze met een Notios, een couscous met een Marokkaanse Domaine Delorme of een lamsschouder in de oven met een Portugese Alabastro: het is de mediterrane keuken op zijn best. Look en olijven zijn altijd van de partij. Andere verrukkelijke combinaties zijn Italiaanse pasta met Chianti of Montepulciano, gratins van courgettes en aubergines met merlot of shiraz uit Australië, of Spaanse wijn van Somontano, lamskoteletten en gegrilde tomaten met een Bandol uit Provence of een cabernet sauvignon uit Zuid-Afrika. De vele mediterrane geitenkazen harmoniëren mooi met een Spaanse Rueda, een Israëlische witte sauvignon, of zelfs met een chardonnay uit Nieuw-Zeeland. En een frisse vruchten-salade of een amandelgebak smaakt zoveel beter met een muscat uit Valence, Samos of Lunel. Chianti Ruffino 2002 D.O.C.G. - Italië: 6,28 euro Undurraga 2003 Druivensoort merlot - Chili: 5,48 euro

22:27 Gepost door Mamamia in Coctails. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wijntips |  Facebook |

6. Courgettesoep met basilicum

Pel de courgettes en snijd ze in blokjes, hak de sjalotten en de look fijn, ontpit de tomaten en snijd ze in blokjes. Fruit de groenten in de olijfolie, leng aan met 1 L water en breng aan de kook met het bouillonblokje. Na een twintigtal minuten, de soep mixen en de room, peper en zout toevoegen. Net voor het opdienen, het fijngesneden basilicum toevoegen.Ideetjes meer: Als u de soep te dun vindt, kan u voor het mixen wat broodkruim toevoegen. Bewaar wat kleine basilicumblaadjes voor de versiering. Geef er geraspte parmezaan en in olie gebakken broodkorstjes bij. Ingrediënten voor 4 personen basilicum blaadje(s) tomaat (-aten) 500 gram gevogeltebouillon 1 blokje(s) courgette(s) 1 kg slagroom 10 cl teentje(s) van look 1 sjalot(ten) 2 olijfolie 2 soeplepel(s) peper en zout

5. Ossobucco alla Milanese

Gestoofde kalfsschenkel
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 1,5 uur
Benodigdheden

  • 4 dikke schijven kalfsschenkel
  • 1 el bloem
  • 50 gr boter
  • 1/2 glas droge witte wijn
  • 2 dl kalfsfond
  • zout en peper

Voor de gremolata:

  • 1 citroen
  • handvol bladpeterselie
  • 1/2 teentje knoflook

Bereidingswijze:

Haal de ossobucco door de bloem en bruin ze in de boter. Giet de wijn in de pan, voeg zout en peper toe en laat zacht garen, met deksel schuin op de pan. Doe er af en toe fond bij als er minder vocht in de pan is. Draai het vlees af en toe om. Het garen duurt 1 à 1,5 uur.

 

Maak de gremolata: borstel de citroen goed schoon onder de kraan. Droog hem af en schil ongeveer de helft héél dun, liefst zonder dat er wit meekomt. Hak de schil met de peterselie en knoflook ragfijn. Voeg de gremlata de laatste 5 min. bij de saus.

 

Kan geserveerd worden met rijst.

4. Penne met tomaten-roomsaus.

Voorbereidingstijd : 25 min.
Kooktijd : 20 min.
Voor 6 personen.
 
****
 
Benodigdheden:

  • 2 plakken spek (naar keuze)
  • 4 grote, rijpe tomaten
  • 500 gr penne
  • 1 el olijfolie
  • 2 lent-uitjes, fijngesneden
  • 2 el fijngesneden verse basilicum
  • 3,5 dl slagroom

****

 

  1. Snijd de zwoerd van het spek en snijd het spek in kleine stukjes. Kruis de tomaten met een scherp mes in. Leg ze 1-2 min. in kokend water. Dompel ze vervolgens onder in koud water en trek het vel eraf.
  2. Snijd de tomaten doormidden en lepel de zaadjes eruit. Hak het vruchtvlees fijn.
  3. Kook de pasta in een grote pan kokend water met zout al dente. Giet hem af en houd hem warm.
  4. Verhit  terwijl de pasta kookt de olie in een pan. Bak het spek met de lente-uitjes 5 min. op matig vuur. Voeg basilicum, slagroom en zout en peper toe en laat de saus 5 min. pruttelen. Voeg de tomaten toe en warm de saus goed door. Serveer de pasta met de saus erover.
  5. Naar hartelust kan u ook parmesaankaas gebruiken.

3. Tip!

Aardappelen hoef je helemaal niet voor te koken om ze te bakken. Rauw gaat net zo goed - hoewel het resultaat anders is. Probeer eens uit.

00:02 Gepost door Mamamia in Groenten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aardappelen |  Facebook |

18-08-05

2. Pommes lyonnaise

Gebakken aardappelen met uien.
Voor 4 personen.
Bereidingstijd: circa 40 min.
  • 1 kg aardappelen
  • 250 gr uien, in dunne plakjes
  • 50 gr boter
  • 3 eetlepels olie
  • zout en peper

Schil de aardappelen en snijd ze in niet te kleine blokjes. Was ze, droog ze niet af en doe ze met de helft van de olie en de boter in de pan. Zet op halfhoog vuur en dek af met een deksel. Laat zo 15 min. bakken, of eigenlijk smoren. Draai de blokjes tussentijds een keer om. Doe dan de uien in de pan, strooi zout over de aardappels en uien en doe het deksel er weer op. Waarschijnlijk moet nu het vuur ietsje lager. Smoor nog 20 á 30 min. Haal dan het deksel weg en laat het geheel bloot nog wat meer kleur krijgen.

23:58 Gepost door Mamamia in Groenten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aardappelen, ui, boter, olijfolie, peper en zout |  Facebook |

09-08-05

1.Welkom bij Mamamia.

mamamia

"A la casa de mamamia", waarom ik deze titel gekozen, is voor mij heel duidelijk. Voor jullie misschien niet.
Maar ik zal vlug duidelijkheid brengen.
Ten eerste kook ik heel graag. Mijn man en ik hebben dezelfde passie, dus de keuken is hier steeds druk bezet. Ik hou vooral van de Zuiderse keuken. 'A la casa', betekent, 'mijn huis', en Mamamia, ja daar heb ik geen echte uitleg voor. Het kwam in mij op en vond het leuk klinken.

Voor mijn werk kook ik ook heel veel en vooral voor een grotere groep. Bij zo'n gelegenheid is de organisatie helemaal voor mij. Ideeën zoeken, boodschappen doen en dan het koken zelf. Alhoewel ik geen kok van beroep ben, maar verpleegkundige, voel ik mij in een keuken zoals een verpleegkundige in haar hospitaal.

Ik hoop dat jullie hier vele suggesties kunnen opdoen en als jullie een gerechtje klaarmaken, laat het dan weten hoe je het vond.

21:45 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |