30-09-05

Rode bietensalade met veldsla en walnotendressing.

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 1 sinaasappel
  • 3 eetlepels walnootolie
  • 1½ eetlepel citroensap
  • 2 theelepel vloeibare honing
  • zout, peper
  • 250 g bieten in plakjes
  • 25 g walnoten, fijngehakt
  • 75 g veldsla

 

Bereiding:

De sinaasappel dik schillen tot op het vruchtvlees en de partjes met een scherp mesje boven een kommetje uitsnijden.
Het opgevangen sap mengen met de olie, het citroensap en de honing en dit op smaak brengen met zout en peper.
De harde steeltjes van de veldsla verwijderen. De sla op een schaal uitspreiden en 1/3 deel van de dressing erover sprenkelen. De bietenplakjes voorzichtig door de rest van de dressing scheppen en ze daarna op de veldsla scheppen.
De sinaasappelpartjes over de salade verdelen en de fijngehakte walnoten over het gerecht strooien



18:04 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Varkensvlees in de wok met groentjes.

Ingrediënten:

225 g mager varkensvlees in dunne repen, ½ theel.zout, 4 eetl. plantaardige olie, 1 rode en 1 groene chilipeper doormidden, zonder zaadjes en in repen, 1 theel. azijn, 1 stengel selderij in reepjes van 5 cm., 2 wortels in reepjes van 5 cm. 1 prei alleen het witte gedeelte in dunne repen van 5 cm., 2 teentjes knoflook fijngehakt, 1 theel. lichte sojasaus, 1 theel. donkere sojasaus, 2 theel. rijstwijn of droge sherry, 1 theel. basterdsuiker, ½ theel. versgemalen zwarte peper

Bereiding:

Leg de reepjes varkensvlees in een grote schaal en bestrooi ze met zout. Wrijf het zout in het vlees en laat het 5 min. intrekken. Verhit 1 eetl. olie in een wok. Temper het vuur zodra de olie walmt en roerbak het vlees en de chilipepers 4-5 min. Voeg de resterende olie toe en blijf roerbakken tot het vlees knapperig is. Voeg eerst azijn toe en roerbak tot die verdampt is, voeg dan de selderij, wortels, prei en knoflook toe en roerbak het geheel weer 2 min. Meng in een kleine schaal de sojasauzen, wijn of sherry, suiker en zwarte peper. Giet de saus over het vlees en roerbak het 2 min. Dien het gerecht direct op. Serveer er gekookte rijst en kroepoek bij.



13:15 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-09-05

Italiaanse bloemkool

Ingrediënten:

1,5 kg bloemkool, zout, water

voor de saus:

2 eetl. olijfolie, 2 sjalotjes, 125 g champignons, 20 g bloem, 1/8 l. groentebouillon, 2 eetl. tomatenpuree, 1 glas witte wijn, 50 g kaas, peterselie, zout, zwarte peper

Bereiding:

Maak de bloemkool schoon en verwijder de stronk. Kook de groente gaar in weinig water met zout. Hak de sjalotjes fijn en snijd de gewassen champignons in plakjes. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de uisnippers en de champignons. Strooi de bloem erover en roer het geheel goed door elkaar. Warm de bouillon even op en giet deze onder voortdurend roeren in de pan. Roer er nu de tomatenpuree door en laat het geheel 5 min. doorkoken. Schenk de witte wijn erbij en strooi de geraspte kaas en de fijngehakte peterselie erbij. Breng het geheel op smaak met zwarte peper en zout. Wanneer de bloemkool gaar is, haal dan de groente met een schuimspaan uit de pan. Laat de groente goed uitlekken. Leg de bloemkool op een verwarmde schaal en giet de saus erover. Dien de bloemkool meteen op. Lekker met aardappelschijven en Amerikaanse komkommer.



23:04 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-09-05

Gegrilde oesters met citroen-korianderroom

Gegrilde oesters met citroen-korianderroom
Stap 1: Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Snijd de oesters één voor één open. Houd de oesters met één hand tussen een dubbelgevouwen theedoek zo vast, dat de platte schelp boven zit.
Stap 2: Steek met een oestermes of een stevig puntig mes in het scharnier en maak met een draaibeweging de schelp open. Verwijder de platte schelpen en maak de oesters in de bolle oesterschelpen los. Zet de schelpen met de oesters erin op de bakplaat.
Stap 3: Boen de citroen schoon en rasp er 2 theelepels gele schil af. Pers de citroen uit. Sprenkel een beetje citroensap over de oesters en maal er peper boven. Klop de slagroom half stijf en spatel de citroenrasp, 2 theelepels citroensap, de koriander en de helft van de kaas erdoor. Schep de room op de oesters en verdeel de rest van de kaas erover.
Stap 4: Schuif de bakplaat ca. 15 cm onder het hete grillelement en laat de oesters in ca. 5 minuten goudbruin en gaar worden. Verdeel de rucola over 4 borden en zet de oesterschelpen erop.

Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Wijntip: Vin d'Alsace Muscat



22:05 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-09-05

21. Gevulde pompoenen

Gevulde pompoenen

  • Ingrediënten:  
    4 golden nugget-pompoenen, 500 ml water, 100 g gekookte rijst, 2 tlp kerriepasta, 1 elp fijngehakte verse koriander, 1 groene fijngehakte appel, 1 kleine fijngehakte courgette, 1 kleine fijngehakte wortel, 60 g dun gesneden champignons, 150 g gehakte asperges, 2 tlp krenten, 1/2 tlp garam masala, 50 g gesmolten boter en olie.
     
  • Bereiding:  
    Verwarm de oven voor op 210° C.  Snijd een kapje van de pompoenen; leg ze apart.  Schep de zaadjes eruit en gooi ze weg.  Zet de pompoenen in een ovenschaal; leg de kapjes erop.  Giet water in de schaal en dek hem goed af met aluminiumfolie.  Bak de pompoenen 30 minuten.  Haal ze uit de schaal.  Giet het water weg en bestrijk de schaal met olie.  Meng in een kom de rijst met kerriepasta, koriander, appel, courgette, wortel, champignons, asperges, krenten, garam masala en boter.  Vul de pompoenen hiermee.  Leg de kapjes erop.   Zet ze in de schaal en dek ze af met aluminiumfolie.  Bak de pompoenen in +/- 20 minuten gaar.

Eet smakelijk ...



00:39 Gepost door Mamamia in Groenten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-09-05

20. Champignons schoonmaken!

Champignons schoonmaken.

Champignons nemen zeer veel vocht op.
Als u champignons in de soep wilt gebruiken kunt u ze gewoon onder de kraan afspoelen.
Maar als u ze wilt bakken of braden dan kunt u ze beter afnemen met een kwastje of vochtig sponsje, anders laten ze het vocht onmiddellijk weer los in uw bak- of braadvet.

Als u het er voor over heeft kunt u de champignons eventueel voorbakken en wel, al roerend, op hoog vuur. Ze worden dan mooi bruin. Daarna kunnen ze in het gerecht verwerkt worden.



22:51 Gepost door Mamamia in Groenten | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

18. Spaanse stamppot

Spaanse Stampot

Ingrediënten:
600 gram aardappelen ( vastkokende)
1 courgette
1 paprika rood
200 gram groene kool
150 gram Chorizo
1 teentje knoflook
zout & peper naar smaak

Bereidingswijze:
Kook de aardappelen gaar, snij ondertussen de chorizo worst in stukjes en bak deze licht uit.
Snijd de groene kool in dunne reepjes en blancheer of stoom de kool eventjes. (Mag een beetje hard blijven)
Als de aardappels gaar en afgegoten zijn, deze vermengen met de uitgebakken chorizo inclusief het vet, de groene kool erbij en de in stukjes gesneden rode paprika erbij doen.
Het geheel stampen en op smaak brengen met zout en peper naar eigen inzicht en smaak.
Laat de stampot een nacht in de koelkast staan om de smaak door te laten trekken.



17. Top 5 rode wijnen!

TOP 5 RODE wijnen
Santa Rita Reserva Cabernet 2002€ 7,3585,00 %
Maipo Valley - Cabernet SauvignonCarrefour / GB
Zuiver getypeerde cabernetneus met grafiet en potloodslijpsel in de neus. Een krachtige aanzet vol rijp bessenfruit. Jeugd en sappigheid troef zonder een spoortje van houtmisbruik. Een van de eerste tekenen dat Chili zijn heil hogerop in de Maipo-vallei durft te zoeken, waar de cabernet langer moet rijpen en meer frisheid biedt. Best decanteren.
 
Quinta de Esteveira Reserva bio 2001€ 7,1684,25 %
Douro - Touriga franca-tempranillo-tinta barrocaColruyt collishop
Op artisanale manier tot most getrapt (verzacht de tannine), leveren de lokale Touriga Franca, Tinta Roriz (of tempranillo) en Tinta Barroca hier een mooie, dik geconcentreerde wijn af. Pakken bessenfruit hebben na 4 jaar nog niets van hun jeugdige kracht verloren. Dit is edel sap met evenwicht en zuiverheid ook al werd de wijn gefilterd noch geklaard. Ook beschikbaar bij Bio Planet.
 
Norfolk Rise Shiraz 2002€ 6,6984,00 %
South Australia - ShirazDelhaize
Leuke wijn van de Antwerpse Kreglinger groep. Neus en aanzet zijn stevig in de eucalyptus gedoopt, maar dat kan de pret niet bederven. Het palet ademt braambessen en bosfruit dat het een lieve lust is. En hoe meer de wijn ademt hoe beter het wordt. En dit alles zonder jam-gehalte, maar integendeel met frisheid en pit in de afdronk.
 
Castilla de Enguera Crianza 2001€ 5,9081,75 %
Valencia - Monastrell-dominantO'Cool
Deze crianza bevat vooral monastrell, in de Midi bekend als mourvèdre. Wanneer er goed gesnoeid wordt, kan de druif iets lekkers opleveren, zoals deze Enguera: goede concentratie en prettige textuur in de mond, lichtjes gestoofd fruit dat in evenwicht is met de zuren. En omdat we in Spanje zijn, komt daarover nog een sausje van gegrild hout.
 
M. Chapoutier Australia Cabernet 2004€ 3,9581,00 %
South Australia - Cabernet-sauvignonColruyt
Chapoutier, van de bekende Hermitage, kocht 60 ha. in Australië om rode wijn te maken op een ogenblik dat daar al teveel rode wijn was. Zo kon een Europese distributeur de hand leggen op een voordelige partij wijn met een intense neus van kers, sappig en vetjes in de mond, en een lange, zachte finale die wat pittiger kon. Koopje.


22:19 Gepost door Mamamia in Aperitief hapjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rode wijnen |  Facebook |

16. Coctail : PINKY

Pinky
KeukenCaraiben
Bereidingstijd5 minuten
Aantal personen1
Ingrediënten:
4 cl vodka
4 cl ananassap
ijsblokjes
2 cl bosaardbeienlikeur
tonic om bij te vullen
1 physalis (ananaskers)
Bereidingswijze:
Doe een paar ijsblokjes in de shaker en giet er de vodka en de ananassap bij. Schud flink tot het drankje goed gekoeld is. Zeef het in een flûte. Giet er aardbeienlikeur in en vul bij met een goed gekoelde tonic. Snijd het kapje van een ananaskers in lans de nerven en maak er een ster van. Zet deze op de rand van het glas.


01-09-05

15. Salade met gerookte zalm

SALADE MET GEROOKTE ZALM

INGREDIENTEN : voor

150 g gerookte zalm
1 eetlepel tapenade
4 bladeren eikenbladsla
1/2 rode ui
1/4 rode paprika
1/4 gele paprika
bruin stokbrood
groene olijf
1 partje citroen

Voor de dressing:

6 eetlepels appelazijn
2 eetlepels honing
1 theelepel citroensap

Bereiding:

Snijd de ui en paprika in kleine stukjes. Roer dit door elkaar. Doe voor de dressing de appelazijn in een kommetje en roer er het citroensap door. Verwarm de honing ongeveer 15 seconden in de magnetron en voeg dit toe aan de azijn met citroensap. Meng dit goed door elkaar.

Leg de sla op een bord en verdeel de dressing erover. Leg vervolgens de gerookte zalm op de sla. Strooi de paprika en ui over de salade. Verdeel de tapenade als een topping over de zalm en garneer het met een halve olijf. Eventueel wat citroensap over de zalm doen.

Serveren met stokbrood


20:55 Gepost door Mamamia in Salades | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gerookte zalm, rode ui, olijven, citroen, appelazijn, honing |  Facebook |