18-10-05

Hoe dek je een tafel!

Natuurlijk weet iedereen wel hoe een tafel gedekt wordt. Borden in het midden, de vorken links ervan en de messen rechts. Maar hoe zit het ook al weer precies met bijvoorbeeld het dessertbestek en de wijnglazen? Hoe dek je een tafel voor meerdere gangen op de juiste manier?

Volgens het boekje
Een mooie, feestelijke tafel bepaalt de sfeer van het diner. Zorg voor een smetteloos tafellaken, blinkende glazen, glanzend bestek en een mooi servies. Zo ziet het er meteen verzorgd uit. Versier de tafel naar eigen smaak, en vergeet de kaarsen niet! Zet geen hoge boeketten neer, maar bloemen in drijfschalen, of leg wat losse bloemen verspreid tussen de borden en glazen. Er bestaan wel degelijk officiële regels hoe een tafel gedekt moet worden. Voor iedereen die zijn tafel 'volgens het boekje' wil dekken staan hieronder een aantal van die regels op een rij.

Tafeltips

 • Plaats de borden en bestek op ongeveer 1 cm afstand van de tafelrand.
 • Het bestek ligt naast het bord. Bij meerdere gangen ligt het bestek dat je het eerst gebruikt aan de buitenkant. Je eet dus altijd van buiten naar binnen. Aan de buitenkant van de bestek-rij vind je als eerste het saladebestek. Daarnaast ligt er aan de rechterkant een soeplepel. Vervolgens vind je het visbestek en naast het bord ligt het bestek voor het hoofdgerecht. Dessertbestek hoort boven het bord te liggen. Hier geldt dat het van boven naar beneden wordt gedekt. En: de tanden van de vork wijzen naar rechts, het blad van de lepel naar links.
 • Glazen staan rechts boven het bord en, in tegenstelling tot het bestek, staat het glas dat je als eerste gebruikt het dichtst bij het bord. Dit eerste glas is altijd het waterglas. Daarnaast staat het glas voor witte wijn en aan de buitenkant het glas voor rode wijn. Natuurlijk is dit slechts een basisindeling voor het bestek en glaswerk. Er zijn meerdere varianten mogelijk, soms dekken obers de tafel niet in een keer maar juist per gang of maakt een restaurant gebruik van een eigen servies- en bestekindeling.

  Fantasievolle menukaart
  Met een menukaart prikkel je de fantasie van de gasten. Je kunt er voor elke gast één maken, zodat ze deze als herinnering mee kunnen nemen. Je kunt ook menukaartjes over de hele tafel verspreiden, of in het midden één exemplaar plaatsen.

  Wie zit waar?
  Als je gebruik maakt van een tafelschikking voorkom je dat alle stelletjes bij elkaar gaan zitten en vooral met elkaar praten. Spreid de stelletjes van elkaar, zet rustige types meer in het midden zodat ze zich niet afzonderen, en combineer drukke mensen met gasten die ertegen kunnen. Je zult merken dat het iedereen veel meer met elkaar praat, dan zonder je schikking. Zet naamplaatjes op of boven de borden, of wijs je gasten hun stoel.


 • 21:31 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

  Commentaren

  snap er niks van domme site

  Gepost door: haiblablabladibladiebla | 07-11-08

  Reageren op dit commentaar

  ff de echte etiketten ik moet voor een opdracht op school etiketten weten....
  waar kan ik die vinden?

  xx gwenn

  Gepost door: gwenn | 26-01-09

  Reageren op dit commentaar

  De commentaren zijn gesloten.