17-11-05

10 tips bij het gebruik van paddestoelen.

1 Was paddestoelen nooit, maar borstel ze schoon met een zacht borsteltje. Als ze te veel water opnemen, verliezen ze hun smaak. Alleen cantharellen en morieljes mag je wassen. Dat doe je het best met koud water. Nadien droog je ze goed af.

2 Laat (verse) paddestoelen dus zeker nooit weken.

3 Als er veel kleine gaatjes in zitten, wijst dat wellicht op ongedierte. Snij de gaatjes weg. Zijn er te veel, gooi dan maar meteen de hele paddestoel weg.

4 Snij de onderste droge stukjes van de steel weg.

5 Bewaar paddestoelen nooit te lang. Verwerk ze het liefst op de dag van de aankoop. Bewaren in de koelkast.

6 Bewaar paddestoelen niet bij sterk ruikende groenten zoals prei, ui of knoflook. Ze nemen geurtjes over.

7 Bewaar champignons niet bij (citrus)vruchten. Die geven een stof af die de champignons snel doet verouderen.

8 Wilde paddestoelen kun je bewaren door ze te drogen. Rijg ze aan een draad en hang die op een warme, droge en goed verluchte plek.

9 Als je paddestoelen in een verpakking wilt bewaren, moeten ze volledig droog zijn want anders gaan ze schimmelen. Ze zijn dan wel lang houdbaar. Sommige paddestoelen kun je ook gedroogd kopen.

10 Drogen verandert de smaak, maakt die dieper. Daarom geven gedroogde paddestoelen in sauzen, ovenschotels en risotto's een intense, volle smaak.

18:15 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.