29-11-05

Zeebaars in witte wijn.

Benodigdheden:

* 2 zeebaarzen van elk 500 gr.
* 2 glazen droge witte wijn
* 2 glazen lauw water waarin 2 eetl. zout opgelost zijn
* 1 glas olijfolie
* 3 el citroensap
* 1 el gehakte peterselie
* 1 el gehakte oregano
* vergemalen zwarte peper.

Werkwijze:

1. Doe alle ingrediënten in een ruime kookpan en breng aan de kook.
2. Zet het vuur lager en laat nog tien minuten pruttelen. Keer de vissen om en laat nog eens tien minuten pruttelen. Haal de vissen uit de pan en droog ze met keukenpapier.
3. Dien onmiddellijk op met spaghetti of rijst.

Smakelijk.

12:48 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-11-05

Tong met witloof in de wok.

Benodigdheden:

* 2 gefileerde tongen van elk 300 gr
* 4 stronkjes witloof
* 1 preistengels
* peper en zout
* 100 gr sojascheuten
* arachideolie
* 6 eetlepels water
* 2 eetlepels wittewijnazijn
* 8 el graanmostard
* 4 plakjes gandaham
* kervel

Werkwijze:

1. Snijd de tongen in reepjes van 1 cm.
2. Snijd het witloof en de prei in julienne, kruid met peper en zout
3. Wok de tongreepjes samen met de groentjes in de hete olie gedurende ongeveer 5 minuten.
4. Blus met het water en de azijn. Voeg de graanmostard toe en laat nog even goed doorwokken.
5. Verdeel over diepe borden en bedek met een plakje gandaham. Garneer me de kerveltakjes en serveer.

Smakelijk.

12:55 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-11-05

Soep van gerookte paling onder korst.

Benodigdheden:

* 2 wortelen
* enkele takjes witte selder
* 1 wit van prei
* 500 gr gerookte zeepaling
* 50 gr vermicelli
* 10 stukjes bladerdeeg van 10 bij 10 cm
* 7 dl gevogeltebouillon
* 7 dl visfumet
* 1 ei

Werkwijze:

1. Snijd de groenten in fijne blokjes en laat ze uitzweten in boter.
2. Snijd de paling in dobbelsteentjes.
3. Kook de deegwaren en spoel ze onder koud water.
4. Breng de visbouillon aan de kook en breng op smaak met peper en zout.
5. Leg de garnituur in soepkommetjes. Giet er de afgekoelde bouiloon in.
6. Steek het bladerdeeg uit met een diameter die ongeveer 1cm groter is dan het kopje en bestrijk het deeg met een eidooier en enkele druppel water.
7. Zet enkele minuten in de koelkast en bak vervolgens in de oven op 180° gedurende een vijftiental minuten.

16:14 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-11-05

Gebakken peer met warme chocoladesaus.

DROOMDESSERT

Benodigdheden:

* 4 peren, zonder kroontje,met schil
* 2 el witte suiker
* 200 gr dessertchocolade
* 4 el room
* 4 bolletjes vanille ijs.

Werkwijze:

1. Snij de peren in de lengte in dunne plakjes.
2. Bestrooi met suiker en bak ze 7 minuten in een voorverwarmde oven op 180° of in een antikleefpan tot ze knapperig zijn.
3. Smelt ondertussen de chocolade met de room.
4. Schik de plakjes peer op een bordje en giet er een beetje chocoladesaus over.
5. Serveer met een bolletje vanille-ijs.

Smakelijk.

22:44 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-11-05

Zeevruchten pasteitje.

Benodigdheden:

* 1 el boter
* 1 preiwit, in ringetjes
* 1 teentje knoflook,fijngehakt
* 1 kg gemengde zeevruchten, klaar voor gebruik
* 1 el vloeiende bloem
* 2 dl visbouillon
* 1.5 dl droge witte wijn
* 5 dl room
* 2 el citroensap
* 1 el dille, fijngehakt
* 1 el fijngehakte platte peterselie
* 1 tl mostard
* 4 velletjes bladerdeeg, diepvries, net ontdooid
* 1 ei, losgeklopt

Werkwijze:

1. Bak de prei en de look 2 minuten in de boter. Voeg de zeevruchten toe en bak ze 1 tot 2 minuten roze.
2. Haal de zeevruchten uit de pan en zet even apart. Roer de bloem door de prei en de look en bak 1 minuut.
3. Voeg er de bouillon en de wijn bij en laat 10 minuten koken (tot bijna al het vocht verdampt is).
4. Roer er de room door, breng weer aan de kook, draai het vuur laag en laat zachtjes tot de helft inkoken.
5. Breng op smaak met citroensap, mostard en kruiden.
6. Meng de zeevruchten onder de saus en laat even doorwarmen.
7. Verdeel over 4 soufflévormpjes. Snij uit elk velletje bladerdeeg een rondje. Leg het deeg over het soufflévormpje en druk de zijkanten aan. Prik er enkele gaatjes in en bestrijk met het ei.
7. Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200° of tot het deeg goudbruin en knapperig is.

19:38 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Oesters Mornay.

Benodigdheden:

* 24 oesters, in de schelp
* 50 gr boter
* 1 sjalotje, fijngehakt
* 30 gr bloem
* 375 ml melk
* snufje nootmuskaat
* 1/2 laurierblad

* 20 gr geraspte kaas
* 20 gr geraspte parmezaanse kaas, plus een beetje extra voor onder de grill
* zout en peper.

Werkwijze:

1. Open de oesters en bewaar het vocht. Zeef het vocht boven een steelpan. Was de oesters en verwijder stukjes schelp. Maak de schelpen schoon en droog.
2. smelt 30 gr boter in een andere pan, voeg het sjalotje toe en fruit dit al roerend drie minuten. Voeg de bloem toe en maak een roux. Roer de bloem door de boter gedurende drie minuten zonder dat de bloem bruin wordt. Haal de pan van het vuur en voeg de melk scheutje voor scheutje toe, roer steeds tot de saus glad is. Zet de pan weer op het vuur, voeg de nootmuskaat en het laurierblad toe en laat de saus vijf minuten zachtjes koken. Giet de saus door een fijne zeef over in een schone pan.
3. Verhit het oestervocht. Pocheer de oesters hier dertig seconden in, haal ze uit de pan met een schuimspaan en leg ze in de schelpen. Giet het kookvocht bij de saus. Voeg de kaas en de rest van de boter toe en roer tot de kaas gesmolten is. Breng op smaak met zout en peper. Verwarm de grill voor.
4. Schep een beetje saus over iedere oester, bestrooi ze met parmezaanse kaas en bak ze even goudbruin onder de grill.

Smakelijk.

12:48 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-11-05

Aardappels met gember.

Benodigdheden:

* 675 gr vastkokende aardappels, in blokjes
* 2 el plantaardige olie
* 5 cm gemberwortel, geraspt
* 1 groene Spaanse peper, fijngesneden
* 1 stengel selder, gesneden
* 25 gr cashewnoten* enkele draadjes saffraan
* 3 el kokend water
* 60 gr boter
* selderijblaadjes om te garneren.

Werkwijze:

1. Kook de aardappels 10 minuten en giet ze af.
2. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en voeg de aardappels toe. Bak ze onder voortdurend roerend 3-4 min.
3. Voeg de gember, de spaanse peper , de selderij en de noten toe en fruit alles 1 min.
4. Doe de draadjes saffraan in een schaaltje. Giet er kokend water over en laat ze even weken.
5. Voeg de boter bij de aardappels en meng de saffraan erdoor. Laat alles circa 10 min. zachtjes doorkoken, tot de aardappels gaar zijn.
6. Garneer de aardappels met de selderijblaadjes en serveer direct.

Smakelijk.

20:37 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-11-05

Bisque van langoustines

Zet je een lekkere luxueuze of bijzonder fijne soep op de
kersttafel, dan is het zeker feest!

Benodigdheden:

* 1 kg langoustines
* 1 tl paprikapoeder
* cayennpeper
* 1 dl cognac
* 1 el tomatenpuree
* 200 gr wortelen, in stukjes gesneden
* 1 takje selder
* 1 ui gesnipperd
* 1 l visbouillon
* 1 kruidentuiltje
* 75 gr boter
* 25 gr bloem
* peper en zout.

Werkwijze:

1. Bak de langoustines kort in een klontje boter.Verwijder de staarten en pel ze. Bewaar op een koele plaats.
2. Bak de koppen in een beetje olie en bestrooi met paprikapoeder en cayennpeper.
3. Blus met cognac en roer er de tomatenpuree door.
4. Meng met de groenten. Giet er de bouillon over en laat samen met het kruidentuiltje 20 minuten zachtjes koken.
5. Zeef de soep (druk goed door om alle smaakstoffen van de ingrediënten in de soep te krijgen).
6. Meng de bloem met 25 gr boter. Klop door de kokende soep en laat nog 10 minuten verder koken.
7. Verwarm de langoustinestaartjes in de soep en klop er 50 gr boter door.
8. Serveer onmiddellijk.

21:30 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Frambozencake.

Waarom laat je die kerststronk niet mooi liggen bij de bakker
en maak je dit jaar zelf een heerlijke kerstcake

Benodigdheden:

* 180 gr zachte boter
* 200 gr suiker
* 4 eieren
* 250 gr zelfrijzende bloem, gezeefd
* sap van 1 citroen
* 1/4 l room,opgeklopt
* 1 bakje frambozen
* zout

Werkwijze:

1. Klop de boter, de suiker en de eierdooiers tot een crème.
2. Roer er de bloem en het citroensap door.
3. Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout en spatel door het deeg.
4. Giet het deeg in een beboterde en bebloemde springvorm en bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 170°.
5. Bestrijk de afgekoelde cake met de room en versier met de frambozen.

18:16 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-11-05

Oesters met sherry.

Benodigdheden:

* 16 verse oesters
* 8 el sherry
* 1 el versgemalen gruyère
* versgemalen zwarte peper.

Werkwijze:

1. Open de oestersschelpen. Leg ze op een ovenschaal.
2. Zet de oven op 180°
3. Giet een halve eetlepel gruyère in elke oesterschelp. Strooi wat peper op elke oester.
4. Leg enkele sliertjes gemalen gruyère op elke oester en zet 15 minuten in de oven. Dien onmiddellijk op, eventueel met een sneetje brood bij elke portie.

Smakelijk.

18:19 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-11-05

Gerookte zalm met spaghetti.

Benodigdheden:

* 600 gr spaghetti
* 200 gr gerookte zalm
* 1 sjalot
* 2 dl verse room
* 30 gr boter
* 1 el olijfolie
* zout en vergemalen zwarte peper.

Werkwijze:

1. Pel de sjalot en hak fijn. Verhit de boter in een pan en fruit daarin de sjalot tot ze glazig is. Snijd de helft van de zalm in stukjes. Doe samen met de room bij de sjalot in de pan. Laat op een laag pitje doorwarmen en pureer met de staafmixer. Snijd de rest van de zalm in fijne reepjes.
2. Breng twee liter water aan de kook, voeg er een theelepel zout en een flinke scheut olijfolie aan toe. Doe er de spaghetti bij en kook beetgaar. Giet af, spoelen onder koud en dan lauw water en dan terug opwarmen in olijfolie.Daarna overgieten met de saus en meng met de zalmreepjes. Serveer meteen.

Smakelijk.

18:39 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

19-11-05

Gegrilde oesters.

Benodigdheden:

* 24 oesters
* 24 dunne plakjes gerookte zalm (elk plakje ca. 4 x 8 cm).
* 2 stokbroden
* 3 el boter
* 8 el droog broodkruim
* versgemalen peper.

Werkwijze:

1. Was de oesters grondig en open ze. Giet het vocht door een neteldoek in een steelpannetje. Haal de oesters uit de schelpen en doe ze ook in het pannetjes. Breng aan de kook, haal dan van het vuur. Laat uitlekken.
2. Wikkel elke oester in een plakke zalm. Neem 4 metalen spiesjes en rijg aan elk 6 oesters.
3. Snijd 8 schuine, dunne sneetjes van het stokbrood. Leg ze in 4 rijtjes van elk 2 sneetjes in een ovenschaal. Leg een spiesje met oesters op elk rijtje. Zet de ovenschaal onder de grill en laat de spiesjes aan elke zijde 4 minuten grillen.
5. Laat de boter in een pannetje smelten. Bak het broodkruin goudbruin.
6. Schuif de oesters van de spiesjes op een voorverwarmde schotel en leg wat broodkruim op elke oesters. Bestrooi met peper en dien onmiddellijk op met stokbrood.

Smakelijk.

19:52 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-11-05

Pommes Anna.

Benodigdheden:

* 60 gr gesmolten boter
* 700 gr vastkokende aardappelen
* 4 tl verse gemengde kruiden
* zout en peper
* fijngehakte kruiden op te garneren.

Werkwijze:

1. Bestrijk een ondiepe ovenschaal van circa 1l. inhoud met een beetje van de gesmolten boter.
2. Snijd de aardappels in dunne schijfjes en dep ze droog met keukenpapier.
3. Bedek de bodem van de schaal met aardappelschijfjes. Bestrijk ze met wat boter en bestrooi ze met een kwart van de gemengde kruiden. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
4. Maak zo steeds lagen tot de aardappels op zijn.
5. Bestrijk de laatste laag met boter, dek de schaal af en bak het gerecht 1,5 uur in een voorverwarmde oven op 190°.
6. Dan stort je de aardappels in een voorverwarmde ovenschaal en zet ze nog 25-30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Dien ze direct op, gegarneerd met de kruiden.

Tip:
Snij de aardappelen flinterdun zodat u er bijna door kunt kijken, zodoende zijn ze sneller gaar.

Smakelijk.

18:18 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bananen in de wok.

Benodigdheden/

* 4 bananen
* boter
* 2 el kokosmelk
* 1 dl rum
* 2 el bruine suiker
* 2 el kokos
* 4 el gesmolten chocolade
* munt

Werkwijze:

1. Snijd de gepelde bananen overlangs door en daarna nog eens in tweeën zodat ieder drie stukjes fruit krijgt.
2. Bak ze bruin in de boter en blus met de cocosmelk en de rum.
3. Overstrooi met suiker en kokos.
4. Serveer en overgiet met de gesmolten chocolade en garneer met muntblaadjes.

Smakelijk.

13:00 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-11-05

Kreeft op Amerikaanse wijze.

Benodigdheden:

* 2 wortelen
* 1 takje selder
* 2 uien
* 10 canneloni's
* 3 kreeften
* 150 gr tomatenpuree
* 10 tomaten
* 1 dl cognac
* basilicum
* 1 dl witte wijn
* 2 dl visbouillon
* 2 dl room
* tuinkruiden.

Werkwijze:

1. Kook de canneloni's in gezouten water en laat onder koud water afkoelen.
2. Snijd de wortelen, de selder en de uien fijn.
3. Pel de tomaten en verwijder de zaadlijstjes. Hak ze grof.
4. Snijd de kreeften in twee, verwijder de maagjes en bak ze in het olie, flambeer met de cognac en voeg de groenten toe. Bevochtig met witte wijn, visbouillon, de tomaten en tomatenpuree.
5. Laat een vijftal minuten sudderen en haal de kreeft er uit.
6. Ontdoe de kreeft volledig van het pantser en snijd in stukjes.
7. Vul de canneloni met de kreeft en de groentjes.
8. Laat de saus even inkoken en overgiet er de canneloni's mee.
9. Werk af met basilicum en fijne kruiden.
10. Versier met de pootjes van de kreeft.

Smakelijk.

20:31 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10 tips bij het gebruik van paddestoelen.

1 Was paddestoelen nooit, maar borstel ze schoon met een zacht borsteltje. Als ze te veel water opnemen, verliezen ze hun smaak. Alleen cantharellen en morieljes mag je wassen. Dat doe je het best met koud water. Nadien droog je ze goed af.

2 Laat (verse) paddestoelen dus zeker nooit weken.

3 Als er veel kleine gaatjes in zitten, wijst dat wellicht op ongedierte. Snij de gaatjes weg. Zijn er te veel, gooi dan maar meteen de hele paddestoel weg.

4 Snij de onderste droge stukjes van de steel weg.

5 Bewaar paddestoelen nooit te lang. Verwerk ze het liefst op de dag van de aankoop. Bewaren in de koelkast.

6 Bewaar paddestoelen niet bij sterk ruikende groenten zoals prei, ui of knoflook. Ze nemen geurtjes over.

7 Bewaar champignons niet bij (citrus)vruchten. Die geven een stof af die de champignons snel doet verouderen.

8 Wilde paddestoelen kun je bewaren door ze te drogen. Rijg ze aan een draad en hang die op een warme, droge en goed verluchte plek.

9 Als je paddestoelen in een verpakking wilt bewaren, moeten ze volledig droog zijn want anders gaan ze schimmelen. Ze zijn dan wel lang houdbaar. Sommige paddestoelen kun je ook gedroogd kopen.

10 Drogen verandert de smaak, maakt die dieper. Daarom geven gedroogde paddestoelen in sauzen, ovenschotels en risotto's een intense, volle smaak.

18:15 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Courgettesoep met citroen.

Benodigdheden:

* 1 ui
* 2 el olijfolie
* 500 gr courgette, in plakjes gesneden
* Geraspte schil en sap van 1 citroen
* 0,5 l kippebouillon
* vergemalen zwarte peper
* 2 eierdooiersWerkwijze:

1. Fruit de ui regelmatig omscheppend op een laag vuur in 3 min. in de olijfolie glazig.
2. Laat de courgette 2-3 min meefruiten.
3. Roer er de citroenrasp, het citroensap en de bouillon door en breng op smaak met peper. Laat 20 min. zachtjes koken.
4. Pureer de soep in de blender.

07:31 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-11-05

Zoetzure kippenblokjes.

Benodigdheden:

* 3 kippeborsten
* peper en zout
* 2 eieren
* 4 el maïzena
* arachideolie
* 1/4 verse ananas
* 1 rode en 1 groene paprika
* 50 gr peultjes, 1 wortel
* 100 gr sojascheuten
* 1 ui, 1 knoflookteentje
* plaate peterselie, kervel, koriander of basilicum.

Werkwijze:

1. Snijd de kippenborsten in blokjes van 2 bij 2 cm
2. Klop de eieren los en wentel de gekruide kip erin en paneer ze met maïzena?
3. Giet wat olie in de wokpan en bak de stukjes kip rustig aan tot ze mooi krokant zijn. Laat uitlekken.
4. Snijd de groenten en het gruit in stukken, de wortel in dunne schuifjes. Wok dit alles tot het krokant is.
5. Meng 2 eetlepels witte wijnazijn, 1 eetl balsamicoazijn, 3 el sojasaus, 2 el ketjup, 2 el suiker, 1 el maïzena en 2 el water toe tot een homogene massa en overgiet de groenten en het fruit ermee. Kruid met peper en zout, laat nog even doorkoken en voeg de kippenblokjes toe.
6. Werk af met de kruiden en serveer.

Smakelijk.

20:36 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Crème brûlée.

Benodigdheden:

* 500 ml room
* 200 ml melk
* 125 gr fijne suiker
* 1 vanillestokje
* 5 eierdooiers
* 1 eiwit
* 100 gr bruine rietsuiker.

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 120°. Doe de room, de melk en de helft van de suuiker in een steelpan, samen met het vanillestokje. Breng net aan de kook.
2. Meng ondertussen de rest van de suiker met de eierdooiers en het eiwit. Giet de kokende melk over het eimengsel en klop goed.
3. Schep het mengsel in potjes van 125 ml en zet ze in een braadslee. Giet er genoeg water in dat de kopjes tot de helft zijn ondergedompeld. Laat anderhalf uur koken, of tot de crème in het midden stijf is. Laat de kopjes afkoelen en zet ze in de koelkast tot ze klaar zijn om te serveren. Strooi net voor het serveren de rietsuiker over de crème en laat ze karameliseren onder een heel hete grill of met een brander (zie foto). Serveer onmiddellijk.

Smakelijk.

17:27 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-11-05

Zoetzure vis op aziatische groenten.

Benodigdheden/

* 2 el arachideolie
* 1 grote bruine ui, in dikke ringen gesneden
* 2 el geraspte gember
* 1 rode paprika, in grote stukken gesneden
* 2 theelepels maïszetmeel
* 80 ml water
* 125 ml groentebouillon
* 80 ml ketjup
* 2 el sojasaus
* 1 el mout azijn
* 2 el citroensap
* 4 stevige witvisfilet
* 450 gr ananasstukjes op sap uit blik, uitgelekt?
* 250 gr kailan, in grote stukken
* 200 gr jonge paksoi, in vieren gesneden
* 300 gr choisum, in grote stukken ( allen te verkrijgen in de Aziatische winkels)

Werkwijze:

1. Verhit de helft van de olie in een pan. Roerbak daarin de ui, gember, en paprika tot de paprika zacht is. Voeg het met water aangemaakte maïszetmeel toe, samen met de bouillon, ketjup, sojasaus, azijn en het citroensap. Roer tot de saus kookt en een beetje begint te dikken. Neem de pan van het vuur.
2. Verhit de rest van de olie in een wok. Bak daarin de moten vis met enkele tegelijk 1 minuut aan elke kant. Doe alle vis terug in de wok met de saus en de ana,as. Laat dat zonder deksel tot de vis goed gaar is.
3. Kook of stoom ondertussen de kailan, paksoi en choisum afzonderlijk tot alles een beetje geslonken is. Laat de groenten uitlekken en verdeel ze over de borden. Leg daarop de vis en de saus.

Smakelijk.

12:30 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tarte tatin.

Bendodigdheden:

* zanddeeg
* 75 gr boter
* 1 1/2 kg appels
* 75 gr suiker.

Werkwijze:

1. Zet de oven op 200°.
2. Schil de appels, snijd ze doormidden en verwijder het steeltje en het klokhuis. Beboter een metalen taartvorm en strooi er 50 gr suiker in.<<3/ Zet in de oven gedurende 15 minuten op een hoog vuur en dan nog eens 7 minuten in de voorverwarmde oven.
4/ Neem uit de oven en rol het deeg over de taartvorm en duw de overhangende deeg overe de rand van de taartvorm. Zet de taart nog eens 20 minuten in de oven tot de korst goudbruin is. Dien onmiddellijk warm op, eventueel met vanille-ijs en een muntblaadje.

Smakelijk.

07:34 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-11-05

Biefstuk met pepersaus.

Benodigdheden:

* 4 lendenbiefstukken van elk ca. 200gr en 4cm dik.
* 4 eetl geplette zwarte peperkorrels.
* zout
* 1 mespuntje cayennepeper
* 4 eetl room
* 3 eetl cognac
* 2 eetl olijfolie
* 50 gr hoeveboter.

Werkwijze:

1. Haal de biefstukken een kwartie voor het bakken uit de koelkast. Dep ze droog en bestrooi ze met wat zout. Strooi de peperkorrels op een bord en druk er de biestukken aan beide zijden in. Zet de oven op 150°.
2. Verhit de helft van de boter in een ruime pan. Bak het vlees naar wens tussen 3 en 10 minuten aan beide kanten. Giet er de cognac overheen en steek aan. Haal de biefstukken uit de pan zodra de vlam gedoofd is. Schik ze op een schaal en houd ze warm in de oven.
3. Giet het braadvocht weg. Meng 1 mespuntje cayennepeper met de olijfolie en doe dat samen met de room in de pan. Breng aan de kook en meng goed gedurende 1 minuut. Roer er de rest van de boter bij.
4. Giet de saus over de biefstukken en dien ze onmiddellijk op. Serveren met lekkere fritjes en salade.

Smakelijk.

18:29 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-11-05

Gegratineerde mosselen.

Benodigdheden:

* 2kg gekookte mosselen in de schelp
* 2 el boter
* 1 el mosterd
* 2 el bloem
* 2 1/2 dl volle melk
* 2 dl room
* 1 à 2 stokbroden
* 1 theel gehakte thym
* 1 el gehakte peterselie
* 50 gr gemalen gruyère kaas
* versgemalen peper.

>Werkwijze:

1. Smelt de boter en een pan, roer de bloem erdoor en laat even stoven. Roer er dan de melk en de room bij. Roer tot een gladde bechamelsaus. Doe de thym, de peterselie en de mosterd erbij, en breng op smaak met peper.
2. Verwijder de bovenste mosselschelpen en maak de mosselen los, maar laat ze in de onderste schelp liggen. Verdeel de mosselen over vuurvaste schoteltjes. Schep op elke mossel een beetje saus en wat gemalen gruyère. Laat onder de grill goudbruin worden en serveer met stokbrood.

Smakelijk.

21:15 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Perziken met basilicum - dessert in de wok.

Benodigdheden:

* 3 perziken
* boter
* 2 el suiker
* 4 el perziklikeur
* lavendelbloempjes
* 2 el gehakte basiclicum
* 2 verse geitekaasjes.

Werkwijze:

1. Snijd de perziken in achten en bak ze in de wok.
2. Overstrooi ze met suiker en blus met de perziklikeur.
3. Voeg een weinig lavendelbloempjes en het basilicum toe.
4. Serveer in een diep bordje en verdeel de blokjes verse geitenkaas erover.

Smakelijk.

18:55 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Passievruchtenijs.

Benodigdheden:

* 6 passievruchten
* 3 dl yoghourt
* 2 eierdooiers
* vloeibare zoetstof
* 1 of 2 passievruchten, gehalveerd en uitgeschept om te garneren.

Werkwijze:

1. Halveer de zes passievruchten en schep met behulp van een desserlepel de pulp met de pitjes in een kom.
2. Roer de yogourt met de eierdooiers door de passievruchtenpulp en breng het mengsel desgewenst verder op smaak met de vloeibare zoetstof.
3. Schep het passievruchtenmengsel in een kunsstof doos en zet die circa 1 uur in de diepvries tot het mengsel gedeeltelijk bevroren is.
4. Maak de ijskristallen die zich aan de rand van de doos hebben gevormd met behulp van een vork los en schep het bevroren deel door de rest van het passievruchtenmengsel.
5. Zet het ijs terug in de vriezer tot het mengsel vast is.
6. Neem het ijs 10 minuten voor het serveren uit de diepvriezer, verdeel het over glazencoupes. Garneer met de pulp en de pitjes van de resterende passievruchten.

Smakelijk.

14:54 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tomaten gevuld met avocadomousse.

Benodigdheden:

* 8 harde tomaten
* 1 ui
* 1 rijpe avocado
* 1 theelepel ansjovispasta
* 1 citroen
* zout en vergemalen peper
* enkele slabladeren
* een paar sprietjes bieslook.

Werkwijze:

1. Was de tomaten, halveer ze en verwijder het binnenste. Leg ze met de uitgeholde kant naar beneden in een zeef en laat ze 15 min. uitlekken.
2. Schil de ui en snipper heel fijn. Snijd de avocado in de lengte doormidden. Haal de pit eruit en schep het vruchtvlees eruit. Sprenkel er wat citroensap overheen.
3. Doe de avocadopulp, de gesnipperde uit, de ansjovispasta, wat citroensap, zout en peper in de blender en maal tot een mooie mousse.
4. Rangschik de slabladeren op een schaal. Leg de halve tomaten erop en vul met de mousse. Garneer het geheel met gehakt bieslook.

Smakelijk.

13:37 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-11-05

Taart met zalm en witloof.

Benodigdheden:

* 400 gr verse zalm
* 1 bladerdeeg van Herta
* 2 stuks witloof
* 250ml melk
* 2 eieren
* 2 soeplepels versgehakte dille
* peper en zout.

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 180°.
2. Snij de zalm in blokjes.
3. Was het witloof en snij het in schijfjes. Laat deze vervolgens 10 min. bakken in een pan met een beetje olie en dit op een zacht vuurtje.
4. Meng de eieren, de dille en de melk in een kom. Voeg peper en zout toe.
5. Rol het bladerdeeg samen met het bakpapier uit in een taartvorm en doorprik de bodem en de randen van het deeg met een vork.
6. Giet het mengsel op het deeg en voeg er de zalm en het witloof aan toe.
7. Laat de taart ongeveer 35 min. bakken in de oven op middenhoogte.

Smakelijk

19:33 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Risotto met fazant en bospaddestoelensaus.

Benodigdheden:
* 6 fazantebouten
* 1 ui
* 100 gr boter
* 250gr risottorijst
* 7,5 dl gevogeltebouillon
* 1 dl witte wijn
* 2dl bospaddestoelenjus
* 4 kleine rapen
* 1 el suiker
* 150gr ganzenleverterrine
* een paar druppeltjes hazelnootolie
* peper en zout
* een paar takjes groen.

Werkwijze:

1. Fruit in een pan met dikke bodem de gesnipperde ui in een klontje boter glazig, zonder te laten kleuren. Doe er de rijst bij en roer om tot de korrels glanzen. Giet er de wijn bij en daarna een pollepel bouilln. Voeg er telkens bouillon aan toe als het vocht door de rijst is opgenomen. Laat, af en toe roerend, op een laag vuurtje gaar worden. Reken hiervoor ongeveer 20 min.
2. Schil de raapjes en laat er een stukje van de steel aan zitten. Stoof ze 15 min. in een klontje boter met 1 el suiker. Breng op smaak met peper en zout.
3. Been intussen de fazantenbouten uit. Verdeel elke bout in drie stukken. Verhit een klontje boter en schroei het vlees dicht. Kruid met peper en zout. Zet het vuur lager en laat de bouten gaar stoven in 30 à 40 min. Haal ze uit de pan en hou ze warm.
4. Roer de bakresten los met de bospaddestoelenjus en laat de saus lichtjes inkoken. Breng verder op smaak met peper en zout.
5. Werk de risotto af met boter en kruid met peper en een beetje zout.
6. Verdeel de risotto over vier warme, diepe borden. Schik de fazant en de raapjes erbovenop en lepel er wat van de saus over. Leg op elk borde een plakje gnzenlverterrine. Besprenkel met hazelnootolie en werk af met een takje groen.

Wijnadvies:Ganzenlever vraagt om een niet té zoete witte wijn, risotto en fazant doen het prima met fruitig rood. Een 'klassieke' keuze is een stevige Toscaanse Rosso di Montalcina uit 2002 ( te verkrijgen bij Delhaize an €16,90)met rijp rood fruit, een tikkeltje zoet en sappige tannines.
Paddestoelenjus:
Te verkrijgen in delicatessenwinkels

15:14 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-11-05

Gekruide visspiesjes

Benodigdheden:

* 1kg filet van stevige vissoorten
* 1/2 glas droge witte wijn
* 3 el olijfolie
* 2 el citroensap
* 1 el balsamicoazijn
* 1 el fijngehakte peterselie
* 1 el fijngehakte salie
* zout en cayennepeper.

Werkwijze:

1. Doe de wijn in een diepe schotel. Doe er het citroensap, de balsamicozaijn, de peterselie, de salie, de olijfolie, wat zout en een halve theelepel cayennepeper bij. Roer de ingrediënten goed door elkaar. Voeg de bis bij de marinade en laat 2 uur staan.
2. Laat de vis uitlekken en rijg hem aan 4 lange spiezen, telkens afwisselend een soort.
3. Zet de spiezen 5 minuten onder de ovengrill. Bestrijk ze regelmatig met de marinade. Dien op met rucolasalade.

Wijntip:
Probeer bij dit gerecht een Soave-wijn uit Veneto.

Smakelijk.

15:53 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kippenvleugels met limoensap en knoflook.

Benodigdheden:

* 12 kippevleugels
* 4 teentjes knoflook geperst
* zout en versgemalen zwarte peper
* vers geperst sap van 4 limoenen
* snuifje cayennepeper.

Werkwijze:

1. Doe de kippenvleugels in een ondiepe schaal. Wrijf ze in met het geperste knoflook en strooi er zout en versgemalen zwarte peper over.
2. Sprenkel er limoensap en strooi er cayennepeper over, dek de vleugels af en laat ze 3 à 4 uur in de koelkast marineren. Schep ze regelmatig om.
3. Doe de kippevleugels in een grote pan en giet er de marinade over. Giet er zo veel koud water bij dat de vleugels nét onderstaan en breng ze snel aan de kook.
4. Kook ze zonder deksel 20-25 minuten, of tot de kip gaar is en de saus enigzins is ingekookt.
5. Serveer de kip heet of, nog lekkerder, de volgende dag koud.

Smakelijk.

10:46 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |