31-01-06

Belgische wafels.

Ingrediënten:

* 600 ml melk
* 1 eetlepel droge bakkersgist
* 4 eieren, eiwit en dooier gescheiden
* 200 g tarwebloem
* 2 eetlepel suiker
* 1/2 theelepel zout
* 1 theelepel vanille-extract
* 100 ml gesmolten margarine of olie

Werkwijze:

Belgische wafels zijn wereldwijd bekend en er bestaan verschillende soorten (Belgische Wafels, Luikse Wafels, Brusselse Wafels).

1.Verwarm de melk to 30-35 °C, voeg de bakkersgist toe en meng tot deze is opgelost. Voeg het eigeel, tarwebloem, suiker, vanille-extract en zout toe aan de sojamelk. Meng de gesmolten margarine of sojaolie in het wafelbeslag. Laat dit mengsel ongeveer 30 min staan in een warme plaats, tot het volume ongeveer verdubbeld is.
2.Klop de eiwitten stijf en voeg dit toe aan het wafelbeslag.
3.Voorverwarm een ingevet wafelijzer. Bak wafels van telkens ongeveer 80 g wafelbeslag.
4.Serveer de Belgische wafels heet.

Smakelijk.

21:01 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Pannekoeken.

Benodigdheden:

- 5 eieren
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 1l. melk
- boter om te bakken

Bereidingswijze:

Doe het ei, het bakmeel en de melk in een kom en mix tot een glad deeg. Smelt de boter in een koekenpan en laat goed heet worden. Bak de pannekoekjes in de pan aan beide kanten mooi aan.

Lekker met wat siroop of verschillende soorten suiker.

Variaties:

- Schep een bolletje ijs en wat verse aardbeien op de pannekoek.
- Serveer met een bolletje ijs en warme chocoladesaus.
- Flambeer het pannekoekje met wat mandarin napoleon of een andere sterke drank.

Smakelijk

20:55 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

30-01-06

Krokodil met moambe.

Benodigdheden:
* Moambepuree: 1 blik(s)
* tomaat (-aten): 4
* moot (-oten) van krokodil: 4
* lookschilfer(s): 2
* sjalot(ten): 2
* arachideolie: 1 glas(zen)
* pili-pili: 1 snuifje(s)
* peper en zout

Werkwijze:

1.Marineer de moten één uur in wat arachideolie met zout, peper, look en de helft van de gehakte sjalotten.
2. Dep het vlees droog en braad het in wat hete olie. Zet opzij.
3. Doe in dezelfde pan de moambepuree, de rest van de sjalotten, de tomaten en wat water. Laat een kwartiertje sudderen.
4. Dompel de moten in de saus, breng op smaak en laat alles één minuut opwarmen. Schik op een schotel en dien op met witte rijst of gebakken of gekookte plantinbananen.

Smakelijk.

18:17 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kabeljauwfilet met raketsalade.

Benodigdheden:

* boter: 60 gram
* bloem: 3 soeplepel(s)
* visfond: 25 cl
* peper en zout
* witte wijn: 10 cl
* room: 25 cl
* sinaasappellen natuur: 1
* akkerkers: 1 handvol(len)
* zout en versgemalen peper
* kabeljauwfilets van +/- 200 g: 4

Werkwijze:

1.Was de sinaasappel, ontdoe hem van de schil en snijd deze in kleine reepjes. Pers de helft van de sinaasappel uit en bewaar het sap. Was en hak de raketsla fijn en bewaar enkele blaadjes voor de versiering.
2.Meng de visfond met de room, breng aan de kook en laat voor de helft inkoken op een zacht vuurtje. Voeg de raketsla, de sinaasappelreepjes, de witte wijn en het sinaasappelsap toe. Kruid met peper, voeg zout toe indien nodig. Hou warm.
3.Verwarm de boter in een grote pan, wrijf de kabeljauw in met peper, zout en bloem. Bak de filets 2 minuten aan elke zijde. Overgiet met de saus en serveer versierd met raketsla en sinaasappelreepjes.

Smakelijk.

10:18 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-01-06

Exotische vruchtengratin met sabayon.

Benodigdheden:

* mandarijn(en)
* passievruchten
* kiwi('s)
* sap van citroen
* mango
* ei(eren): 3
* papaja
* exotische vrucht(en)
* poedersuikers: 1 soeplepel(s)
* griessuiker: 1 soeplepel(s)
* granaatappel
* sap van mandarijn

Werkwijze:

1.Was de vruchten, schil ze en snij de in gelijkmatige stukjes. Schik ze op de bodem van de kleine sabyonkommetjes.
2.Doe de eierdooiers samen met de suiker in een kookpot. Klop ze met een roede tot het geheel begint te schuimen. Zet op een zacht vuurtje en voeg al kloppend de witte wijn toe.
3.Klop tot het mengsel mooi ingedikt is. Giet de sabayon over de vruchten, bestrooi met wat bloemsuiker en zet de kommetjes vervolgens enkele minuten onder de grill.
4.Versier met verse muntblaadje en dien warm op.

Smakelijk.

23:29 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-01-06

Roze garnalen op zijn Grieks.

Benodigdheden:

* look: 1 teentje(s)
* tomaat (-aten): 3
* kappertje(s)
* roze garnaal (-alen): 250 gram
* Fetakaas: 100 gram
* olijfolie
* zwarte olijf (-ijven)
* groene olijf (-ijven)
* ui(en): 1
* peper en zout
* groene peper: 1Werkwijze:

1. Ontpit de tomaten en snijd het vlees in blokjes.Snijd de ui in halve ringen en de paprika in blokjes.
2.Fruit de paprika 5 tot 10 minuten in de olijfolie en laat afkoelen. Meng in een slakom de blokjes paprika met de ui,de tomaten en de garnalen.
3.Bereid een vinaigrette met 1 eetlepel azijn en 3 eetlepels olijfolie,zout,peper en de geplette look.
4.Op het moment dat je het gerecht opdient,giet je de vinaigrette over de salade.Meng alles goed en voeg als laatste de verkruimelde feta toe.

Smakelijk.

22:23 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-01-06

Bananenroom

Benodigdheden:

* banaan (-anen): 5
* slagroom om te kloppen: 20 cl
* plattekaas: 200 gram
* kiwi('s): 1
* poedersuiker: 100 gram
* het sap van 1 citroen

Werkwijze:

1;Klop de room op met de helft van de suiker.
2. Pel 4 bananen en plet ze met een vork of pureepers. Begiet met de helft van het citroensap. Meng de bananenpuree onder de platte kaas en de rest van de suiker. Voeg er voorzichtig de slagroom aan toe. Voeg eventueel nog een beetje suiker of citroensap toe.
2.Giet in dessertschaaltjes en bewaar koel. Om op te dienen: de laatste banaan in rondjes snijden en met de rest van het citroensap begieten. Ook de kiwi in rondjes snijden. De schaaltjes versieren met de rondjes banaan en kiwi.

Smakelijk.

21:00 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-01-06

Blinde vinken

Benodigdheden:

* bijgerecht: prinsessenboontjes en kroketten
* vleesbouillon: 0,50 blokje(s)
* tuiltje van peterselie: 0,25
* kaneel
* gemalen kruidnagel(s)
* teentje(s) van look: 1
* olijfolie: 0,50 dl
* blinde vink(en): 4
* ui(en): 1 * peper en zout
* saffraan: 1 capsule
* witte wijn: 1,50 dl

Werkwijze:

1.Braad de blinde vinken op een hevig vuur in een stoofpan met olie. Haal ze eruit zodra ze aan alle zijden mooi bruin zijn en vervang ze door de grofgehakte ui. Laat deze zweten op een zacht vuur.
2.Voeg het in vier gesneden lookteentje en de gewassen en gedroogde peterselie bij de ui zodra hij doorzichtig wordt. Laat alles enkele minuten stoven.
3. Giet er de witte wijn en 2 dl warm water overheen en doe alles in de mixerkom. Voeg er een mespuntje kruidnagel in poedervorm, een beetje kaneel, de saffraan, het verkruimelde bouillonblokje en wat peper en zout aan toe.
4. Meng alles en leg de blinde vinken in deze bouillon. Zet het deksel op de stoofpan en laat zo'n 30 minuten sudderen op heel zacht vuur. Vergeet niet halverwege het deksel te verwijderen om de saus te laten indikken. Breng op smaak en dien goed warm op met prinsessenboontjes en kroketten

Smakelijk.

21:04 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-01-06

Konijn met bruin bier.

Benodigdheden

* kruidentuiltje: 1
* bijgerecht: gekookte aardappelen
* jeneverbessen: 1 soeplepel(s)
* boter: 25 gram
* bruine abdijbier: 33 cl
* wortel(s): 2
* sjalot(ten): 3
* mosterd: 3 soeplepel(s)
* peper en zout
* konijn: 1

Werkwijze:

1. Laat de stukken konijn in een kookpan 5 tot 10 min. aanbakken. Haal de stukken eruit en smeer ze in met mosterd.
2. Hak de sjalotjes fijn en snij de worteltjes in schijfjes.
3. Leg konijn, sjalotjes, wortelen en kruidentuiltje weer in de kookpan. Breng op smaak met peper, zout en jeneverbessen.
4. Giet er het bier bij. Laat 50 minuten op een zacht vuurtje sudderen.
5. Bestrooi met gehakte peterselie en dien op met natuuraardappelen.

Smakelijk.

20:54 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-01-06

Lamsbout in korst met asperges en looksaus.

Benodigdheden:

* tuiltje van basilicum: 1
* tuiltje van peterselie: 1
* water: 30 cl
* bloem: 500 gram
* teentje(s) van look: 10
* zout
* olijfolie: 1 soeplepel(s)
* ui(en): 1
* peper
* laurierblaadje(s): 2
* room: 25 cl
* verse tijm: 2 takje(s)
* lamsbout, uitgebeend en ontvet: 1
* groene en witte asperges: 500 gram
* gedroogde gist: 8 gram

Werkwijze:

1.Bereid het pizzadeeg, meng 500 gr bloem, 8 gr gedroogde gist, 30 cl water, 1 koffielepel zout, 1 eetlepel olijfolie, kneed het deeg en laat het op een warme plaats rijzen.
2.Verwarm de room samen met een takje tijm op een zacht vuur, voeg zout en peper toe. Pel de teentjes look, verwijder de kiem en voeg de geplette teentjes aan de room toe. Laat 10 minuten koken en laat vervolgens trekken. Verwarm de oven op 190°.
3.Was, droog en hak de basilicum en peterselie. Rol het pizzadeeg uit op een met meel bestrooide plank. Strooi de kruiden over het deeg en peper en zout over de lamsbout en plaats deze op het deeg, voeg de laurierblaadjes en het takje tijm toe. Sluit het deeg over de lamsbout door de randen van het deeg te bevochtigen en samen te drukken. Plaats gedurende 50 minuten in de verwarmde oven.
4.Schil de asperges en laat ze 15 minuten in gezouten water gaar worden.
5. Haal de lamsbout uit de oven en laat enkele minuten rusten alvorens hem aan te snijden.
5.Verwarm de lookroom. Dien de lamsbout op samen met de asperges waarover u de lookroom hebt gegoten. Versier met peterselie en basilicumblaadjes.

Smakelijk.

14:47 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-01-06

Hazerug met witloof in mostardsaus.

Benodigdheden:

* witloof(s): 6
* boter: 80 gram
* slagroom: 20 cl
* sjalot(ten): 2
* citroensap
* peper en zout
* hazenrug(s): 4
* droge witte wijn: 20 cl
* mosterd: 2 soeplepel(s)

Werkwijze:

1.Snijd de basis van het witloof. Was de stronkjes en leg ze in een stoofpan met 20 g boter. Leg het deksel op de pan en laat 30 minuten bakken terwijl u eventueel wat water bijvoegt.
2. Snijd de sjalotten fijn en fruit ze in 20 g boter. Leng aan met de witte wijn en laat tot de helft inkoken. Voeg de mosterd, de room, peper, zout en tenslotte het citroensap toe.
3. In een stoofpan laat u de hazenruggen wat bruinbakken in de overblijvende boter. Breng op smaak. Zet de pan daarna 12 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven. Draai het vlees halverwege om. Houd het warm in alumiumfolie. Blus de pan met wat water en giet deze jus dan bij de opgewarmde saus.
4. Schik de hazenruggen op een dienschotel, overgiet met de saus en geef er het witloof bij.

Smakelijk

17:27 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-01-06

Witloofblaadjes met zalmrillettes.

Benodigdheden:

* dille: 8 takje(s)
* witloof(s): 2
* tomaat (-aten): 1
* boter: 80 gram
* bieslook: 1 bosje(s)
* dikke room: 2 soeplepel(s)
* zout
* olijfolie: 4 soeplepel(s)
* sap van citroen: 1 soeplepel(s)
* zalmei(eren): 1 potje(s)
* peper
* rauwe zalm: 150 gram
* gerookte zalm: 100 gram
* witte wijnazijn: 2 soeplepel(s)

Werkwijze:

1.Stoom de verse zalm 10 minuten.
2.Hak de dille en bieslook fijn. Hou een paar takjes opzij voor de versiering.Hak de gerookte en gestoomde zalm fijn met een mes en werk de vis door de zachte boter. Roer de room, het citroensap en de kruiden erdoor. Breng op smaak met peper en zuinig zout en zet in de koelkast.
3.Pel de tomaat, ontpit ze en snij ze in kleine blokjes.
4.Roer een vinaigrette van de olie en azijn en kruid ze met peper en zout.Trek de blaadjes van het witloof en leg er telkens twee op een bord. Vul ze met zalmrillettes en schik er twee andere blaadjes op. Werk af met een blaadje gevuld met tomatenblokjes en zalmeitjes.
5.Besprenkel alles met vinaigrette en versier met dille- en bieslooktakjes.

Smakelijk.

21:56 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gambabrochetten

Benodigdheden:

* basilicum: 2 blaadje(s)
* citroen(en): 2
* Cayennepeper
* teentje(s) van look: 1
* olijfolie
* laurier: 8 blaadje(s)
* gambas garnalen: 400 gram
* vastkokende vis: 400 gram

Werkwijze:

1. Snijd de vis in blokken en pel de gambagarnalen.
2. Bereid de marinade: meng het sap van 1 citroen, 6 eetlepels olijfolie, het fijn-gesnedenbasilicum, de laurierblaadjes, de fijngesneden look en wat cayennepeper. Laat hierin de vis en de gambagarnalen 2 uurmarineren op een koele plek. Af en toe omroeren.
3 Snijd de tweede citroen in halve schijfjes. Prik afwisselend gambagarnalen, stukjes vis, citroenschijfjes en laurierblaadjes op spiesjes.
4. Rooster deze op de barbecue. Leg hiervoor de grill hooggenoeg zodat ze niet te heet worden.
5. Dien op met rijst, gehele gegrilde tomaten en een slaatje.

Smakelijk.

12:36 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-01-06

Lamsbout met bloemkool.

Benodigdheden:

* bloemkool: 1
* bloem: 4 soeplepel(s)
* geraspte kaas: 70 gram
* amsbout: 1 kg
* teentje(s) van look: 1
* olijfolie: 2 soeplepel(s)
* melk: 2 dl
* noot van muskaat
* ei(eren): 4
* peper en zout
* rozemarijn
* tijm
* room: 2 dl

Werkwijze:

1.Verwarm de oven voor op stand 7 (210°C), breng een pan met gezouten water aan de kook.
2.Snijd het teentje look in 2 en wrijf de lamsbout ermee in. Bestrijk het vlees met de olijfolie, kruid met zout en peper en bestrooi met tijm en rozemarijn. Zet de lamsbout in de oven en reken 40 tot 45 min. voor hij mooi gebraden is.
3.Verdeel de bloemkool in roosjes, die u goed wast. Dompel de roosjes in kokend water en laat ze 10 min. stoven.
4.Intussen klopt u 1 ei met de bloem. Zodra u een homogeen mengsel bekomt, voegt u de 3 overige eieren toe, dan de melk en de room. Zout, peper en muskaatnoot op strooien.Laat de bloemkool uitlekken en doe de groente in een ovenschotel. Overgiet met de room en bestrooi met geraspte kaas. Zet de schotel in de oven en laat zo'n 10 minuten gratineren.
5.Laat de lamsbout nog 5 min. rusten voor u hem in fijne plakken snijdt.
6. Dien goed warm op met gegratineerde bloemkool.

Smakelijk.

22:40 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-01-06

Garnaalkroketten.

Benodigdheden:

* boter: 40 gram
* paneermeel: 100 gram
* citroen(en): 1
* slagroom: 5 cl
* grijze garnaal (-alen): 250 gram
* bloem: 150 gram
* gelatine: 10 gram
* melk: 0,50 liter(s)
* ei(eren): 2
* peterselie
* peper en zout

Werkwijze:

1. Laat de gelatine weken in koud water. Scheid de eierdooiers van het eiwit en zet dit laatste opzij. Klop de dooiers met de room.
2. Bereid een dikke bechamel : laat de boter smelten, voeg 75 g bloem toe, laat al roerend blond kleuren.Voeg dan geleidelijk de melk toe ondervoortdurend roeren en breng aan de kook.
3. Wanneer de saus indikt, de uitgelekte gelatine toevoegen. Kruiden met een weinig zout en peper.
4. Van het vuur af de room en eierdooiers toevoegen. Meng er de garnalen door. Breng op smaak en giet dit mengsel in een ingeoliede schotel.
5. Zet deze pasta een 12-tal uur in de koelkast.- Klop het eiwit met een vork. Snijd porties deeg uit, haal ze door de bloem en door het eiwit en ten slotte door het paneermeel.
6. Bak de kroketten in de frituurpan op 180°C en dien meteen op met gefrituurde peterselie en partjes citroen.

Smakelijk.

21:38 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

13-01-06

Chateaubriand in het groen.

Benodigdheden:

* boter: 25 gram
* rundbouillon: 1 blokje(s)
* Chateaubriand: 4
* tomatencoulis: 0,50 liter(s)
* courgette(s): 2
* teentje(s) van look: 1
* olijfolie: 4 soeplepel(s)
* ei(eren): 2
* peterselie: 1 bosje(s)
* ui(en): 1
* peper en zout
* salie: 1 bosje(s)

Werkwijze:

1. Braad de gehakte ui in een steelpan met 2 soeplepels olijfolie. Voeg dan het gehakte lookteentje toe en laat het een minuut zweten. Aanlengen met 1,5 dl water. Voeg de tomatencoulis en het verkruimelde bouillonblokje toe. 20 minuten laten pruttelen op een zacht vuur.
2. Doe dan de saus in de mixerkom. Mixen, op smaak brengen en warm houden. Tijdens de kooktijd van de saus, de kruiden wassen en fijnhakken. Giet ze in een bord.
3. In een tweede bord de eieren kloppen en met peper en zout bestrooien. Wentel de chateaubriands in de geklopte eieren en dan in de kruiden. Opzij zetten.
4. Was de courgetten, snijd er de uiteinden af en versnijd ze tot lange linten (zoals tagliatelle) met een groenteschiller. Verwarm een halve pan zout water.
5. Braad de chateaubriands in een grote steelpan met anti-kleeflaag met 2 soeplepels olijfolie. Draai ze voorzichtig om. Laat ze drie minuten rusten op een rooster.
6. Ondertussen de tomatensaus van het vuur nemen en er de in stukjes gesneden boter bijvoegen. Mengen met de klopper.
7. Dompel de courgetten 30 seconden in het kokende water en laat ze uitlekken.
8. Giet de tomatensaus in warme borden zodat de bodem helemaal bedekt is. Schik in elk bord een in plakken gesneden chateaubriand en versier met courgettelinten.
9. Onmiddellijk opdienen.

Smakelijk.

19:10 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-01-06

Viscurry van nijlbaars.

Benodigdheden:

* 600 g nijlbaarsfilet
* 1 citroen (uitgeperst)
* 3 eetlepels olie
* 6 bosuitjes in ringetjes (groen en wit apart houden)
* 2 teentjes knoflook (geperst)
* 2 eetlepels kerriepoeder
* 1 blik tomatenblokjes op sap (400 g)
* 1 groene paprika (in blokjes)
* 1 cm gemberwortel (geraspt)
* 1 groene peper (zonder zaadjes, fijngehakt)
* 1/4 liter visbouillon (van 1/2 tablet)
* peper (versgemalen)
* zout

Werkwijze:

1.Snijd de nijlbaarsfilet in gelijke moten en besprenkel ze met citroensap. Laat even intrekken en dep ze daarna droog met keukenpapier.
2.Verhit de olie in een stoofpan en bak hierin zachtjes het wit van bosuitjes, de knoflook en kerriepoeder 3 minuten.
3.Voeg de tomatenblokjes met sap, de paprikablokjes, gember, groene peper en visbouillon toe en breng dit aan de kook.Leg de nijlbaarsfilets in deze saus en laat de vis hierin 8 minuten zachtjes garen.
4. Roer het groen van de bosuitjes door het stoofvocht en voeg peper en zout naar smaak toe.
5. Serveer de nijlbaarscurry op warme diepe borden.
6. Geef er rijst, naanbrood of vloerbrood bij.

Wijntip

De viscurry is een licht gerecht met veel smaak.. Een droge Pinot Gris uit de Elzas heeft dezelfde eigenschappen. Mooi samenspel.

Alternatieve vissoort(en)
* Kabeljauw
* Koolvis
* Roodbaars
* Schelvis
* Tilapia

Smakelijk

21:12 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-01-06

Kabeljauwhaasje op een bedje van spinazie en garnalen.

Benodigdheden:

* look: 1 teentje(s)
* boter: 20 gram
* kabeljauwhaasje(s): 800 gram
* grijze garnaal (-alen): 200 gram
* volle melk: 1 liter(s)
* maizena: 1 koffielepel(s)
* ui(en): 1
* prei(en): 1 * vanille: 1 teentje(s)
* zout en versgemalen peper
* blokje visbouillon: 1 blokje(s)* diepgevroren bladspinazie: 400 gram

1. De avond voordien laat je de vis marineren in 50 cl melk.Plaats de vis in de koelkast en verwarm de resterende melk samen met het opengesneden vanillestokje en het blokje visbouillon.Laat de helft inkoken en laat afkoelen.
2. De dag zelf hak je de ui en de prei.Verwarm de melk met de vanille en voeg er de ui en de prei aan toe.Laat 10 minuten koken en voeg dan de maïzena en de garnalen toe.Kruid bij indien nodig.
3. Ontdooi de spinazie,voeg er het gehakte lookteentje bij en verwarm in een beetje boter.Voeg peper en zou toe. Verwarm de marinademelk van de kabeljauw,bestrooi de vis met peper en zout en pocheer de vis gedurende 6 minuten op een zacht vuur. Leg de stukken kabeljauw op een bedje van spinazie,overgoten met saus.
4. Dien bij dit gerecht natuuraardappelen op.
5. Een tip: Je kan dit gerecht bereiden met andere vissoorten zoals zeeduivelfilets, tongfilets enz. Pas de kooktijd aan naargelang van de vissoort.

Smakelijk.

20:08 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-01-06

Bananencake.

Benodigdheden:

* banaan (-anen): 4
* boter: 250 gram
* chocolade: 150 gram
* zelfrijzend bakmeel: 250 gram
* ei(eren): 4
* suiker: 250 gram
* coco: 8 soeplepel(s)

Werkwijze:

1. Schil de bananen en snijd ze in stukjes van 1 x 1 cm.
2. Snijd de chocolade in stukjes van 0,5 x 0,5 cm.
3. Scheid het eigeel van het eiwit. Klop de eigelen met de suiker tot een schuimige massa. Voeg de bloem en de zachte boter toe.- Roer er de stukjes banaan, chocolade en kokos door.
4. Klop de eiwitten zeer stijf. Voeg er nog een ietsje suiker bij en meng de 2 bereidingen voorzichtig dooreen.
5. Smeer een cakevorm met boter in en bestrooi met wat bloem. Giet het mengsel in de vorm en zet in de oven. Laat 40 minuten bakken op 170°C.

Smakelijk.

23:03 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kipfilet met bospaddestoelen.

Benodigdheden:

* boter: 50 gram
* gevogeltebouillon: 0,50 blokje(s)
* bospaddestoel(en): 300 gram
* slagroom: 2 dl
* kipfilet(s): 800 gram
* sjalot(ten): 2
* madeira: 1 dl
* peper en zout

Werkwijze:

1. Was de paddestoelen en snij de grootste in 2. Snipper de sjalotten. Even opzij zetten.
2. Braad de kippefilets in een pan met 30 g boter. Reken 10 tot 15 min. baktijd. Peper en zout op strooien.Fruit tegelijkertijd de sjalotten in een pan met de rest van de boter. Zodra ze glazig zijn, de paddestoelen toevoegen en vlug stoven.
3. Haal de kippefilets uit de pan en hou ze warm. Verwijder het braadvet en blus de pan met madeira; de braadrestjes goed afschrapen. Laat tot de helft inkoken.
4. Voeg 1 dl water toe, de room en het verkruimelde halve bouillonblokje. Laat de saus op een hoog vuur indikken, voeg de paddestoelen bij en breng op smaak.
5. Onmiddellijk opdienen met hertoginne aardappelen.

Smakelijk.

22:42 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-01-06

Hutsepot

Ingrediënten:

* een 12-tal wortels op schijfjes gesneden
* 5 of 6 aardappelen geschikt voor puree te maken, op schijfjes gesneden
* 2 uien
* 400 gr spruitjes
* 2 prei op stukjes
* 2 rapen op stukjes
* 1 of 2 laurierblaadjes, tijm
* zout en peper
* 3 soeplepels olie
* rundsbouillon
* 2 dikke sneden gerookt spek
* gerookte worsten of gerookt vlees
* 4 schenkels

Bereiding:

1. In een grote pan het spek lichtjes bakken in 1 soeplepel olie.Wanneer het spek wat kleur gekregen heeft uit de pan halen en op een bordje leggen.
2. Aan het bakvet nog 2 soeplepels olie toevoegen en hierin de op stukjes gesneden ui goudgeel bakken.
3. Wanneer de ui goudgeel is het spek opnieuw toevoegen, de rest van de groenten en de kruiden toevoegen. Goed roeren.
4. Het vlees toevoegen. Overgieten met bouillon en wat water. Laten stoven. Na een halfuurtje nog eens goed omroeren.
5. Proef of het gerecht genoeg gekruid is. (LET OP: GEROOKT VLEES IS AL ZOUT). Het gerecht zo lang mogelijk laten stoven, op zijn minst 1u ½ . Bouillon toevoegen als het nodig is. Af en toe omroeren. Het gerecht is klaar wanneer de aardappelen volledig kapot gekookt zijn en wanneer er enkel nog een beetje kookvocht aan het oppervlak te zien is.

Smakelijk.

21:55 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Gevulde aubergines.

Ingrediënten :

* 1 aubergine per persoon
* 0.50 kg tomaat
* 1 ajuin
* 200 g mascarpone of magere kwark
* water
* provençaalse kruiden
* geraspte kaas
* paneermeel
* 1 teentje knoflook
* olijfolie
* 1 eierdooier

Bereiding :

Snij de aubergines overlangs door en stoom ze gedurende 15 min. Haal de pulp eruit en zet de aubergineschil apart. Snij de pulp heel fijn. snij de tomaten en de ui in kleine stukjes. Stoof de tomaat, ui, uitgeperste look en auberginepulp in olijflie. Voeg een beetje water en provençaalse kruiden naar smaak toe en laat garen. Meng de mascarpone met het eigeel. Meng dit mengsel onder de groentenmengeling zodra ze gaar is. Vul de aubergines met de groenten, bestrooi met geraspte kaas en paneermeel en zet de aubergines ca. 8 min onder een hete grill.

Smakelijk.

10:31 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-01-06

Kabeljauwhaasje in mostardkorst.

Ingrediënten :

* 4 kabeljauwhaasjes
* 4 lepels zachte mosterd
* paneermeel
* 25 g boter
* 1 bosje kervel
* 20 cl room
* peper en zout
* viskuiden

Bereiding :

Kruid de vis en smeer dan in met mosterd. Bestrooi met paneermeel. Beboter een ovenschaal en leg de vis erin. Laat 20 minuten bakken op 180°. Bereid ondertussen de groene saus: Dompel de kervel in kokend water en laat uitlekken, mix samen met de room. Kruid met peper en zout.Serveer de kabeljauw met de saus errond. Lekker met gekookte aardappelen.

Smakelijk!

23:52 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-01-06

Tagliatelli met zalm.

Ingrediënten :

* maizena
* 500 g tagliatelle
* 200 g gerookte zalm
* 20 centiliter room
* 40 g boter
* 20 g zalmeitjes
* dille
* zout
* peper
* rucola
* muskaatnoot

Bereiding :

Smelt de boter in een klein pannetje. Doe de dille er bij. Je kan verse of diepgevroren dille gebruiken. Je hebt ongeveer 4 eetlepels nodig. Voeg ook het zout, peper, muskaatnoot en de room toe en verwarm zachtjes. Snij de zalm in reepjes. Kook de tagliatelle in gezouten water gaar. Verdeel de pasta over de borden en leg de zalm er op. De dille-room een beetje binden met maizena en over de pasta gieten. Nu moeten de zalmeitjes er nog boven op. Garneer met enkele takjes rucola. Smakelijk!

07:38 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-01-06

Papilloten van roodbaarsfilet met Aziatische groenten.

Benodigdheden:

* groene citroen(en): 2
* citroenmelisse: 1 bosje(s)
* koriander: 1 bosje(s)
* roodbaarsfilet(s): 800 gram
* ui(en): 1 bosje(s)
* peper
* sojasaus: 2 soeplepel(s)
* aluminiumpapier
* Spaanse peper(s): 1
* Aziatische groenten (Chinese kool, soja, paprika): 400 gram

Werkwijze:

1. Was en snijd de groenten.
2. Snijd 4 vellen aluminiumpapier.
3. Verdeel de groenten over het aluminiumpapier, leg een stuk vis op de groenten en doe er wat peper op.
4. Snijd de koriander, het citroenkruid en de peper en verdeel de kruiden over de vis.Overgiet met sojasaus.
5. Snijd de limoenen in schijfjes en leg ze op de kruiden.
6. Sluit de papilloten, plaats ze in een stoomkoker en laat ze ongeveer 15 minuten stomen.
7. Dien bij dit gerecht rijst op.

Tip : je kunt de papilloten ook bakken in de oven bij een temperatuur van 120°.

Smakelijk.

22:55 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-01-06

Fazantenfilet in bladerdeeg met ganzenleversaus;

Ingrediënten voor 4 personen

- 1 kruidentuiltje
- 150 gram ganzenleverpastei
- 2 koffielepels honing
- 1 ei
- 2 rollen bladerdeeg
- peper en zout
- 2 soeplepels porto
- 20 cl witte wijn
- 2 fazantfilets

Bereiding:

- Verwarm de oven op 180°.
- Meng de lichtjes verwarmde porto met de honing.
- Bestrooi de fazantenfilets met peper en zout en smeer ze in met het porto/honing mengsel. Snij elk bladerdeeg in 2. Rol de filets in een plakje bladerdeeg. Maak kruisjes in het deeg met een fijn mesje en strijk in met wat eigeel. Schuif in de oven en laat 30 min. braden.
- Bereid de saus: giet de wijn in een pannetje met de bouquet garni en de koffielepel honing. Laat tot de helft inkoken, voeg de in stukjes gesneden ganzenlever toe, haal de bouquet garni uit de pan en mix alles tot een moes. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de fazantenfilets met bosbessenmoes, met de saus appart.

Smakelijk

22:28 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |