28-02-06

186. Pasta met venuschelpjes en paddestoelen.

Benodigdheden:

* look: 1 teentje(s)
* bospaddestoel(en): 400 gram
* Cayennepeper: 0,50 koffielepel(s)
* olijfolie: 3 soeplepel(s)
* verse pasta: 400 gram
* platte peterselie: 1 bosje(s)
* kerstomaatje(s): 8
* room: 25 cl
* citroen(en) natuur: 1
* parmezaankrullen: 50 gram
* zout en versgemalen peper
* Venusschelpen: 50 gram

Werkwijze:

1. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd de vuile onderkant van de steeltjes weg.
2. Spoel de venusschelpen en laat ze uitlekken.
3. Was en dep de citroen droog. Rasp de schil.
4. Pel en hak het teentje look fijn. - Doe de venusschelpen in een grote kookpan, voeg er de look bij, de cayennepeper en de helft van de olie. Kruid met zout en enkele draaien van de pepermolen. Laat de schelpen ongeveer 5 minuten op een hevig vuur koken tot ze open zijn. Laat 16 schelpdieren in hun schelp en verwijder de schelpen van de overige.
5. Verwarm de rest van de olie in een braadpan en doe er de paddenstoelen bij. Breng op smaak met peper en zout en laat zo'n 5 minuten voorzichtig roerend bakken. Voeg er de room bij en laat indikken.
6. Meng de schelpen met de paddenstoelen en zet opzij.
7. Laat de pasta koken in ruim kokend water met een snuifje zout.
8. Snijd de kerstomaten in vier. - Laat de pasta uitlekken, leg op warme borden en garneer met de schelpen, de paddenstoelen en de kerstomaten. Strooi er fijngehakte peterselie en parmezaanschilfers over.

Smakelijk.

20:03 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-02-06

185. Kaasfondue.

Benodigdheden:

* Look
* 3dl witte wijn
* 400gr kaas (Gruyère, Appenzeller en Emmenthal)
* Kirsch of Poire William
* 1 theelepel maïszetmeel

Bereiding:

1. Smeer de pot in met geraspte look
2. Doe er 3dl witte wijn in en breng aan de kook
3. Roer met de klopper
4. Doe de kaas beetje bij beetje erbij en wacht telkens tot hij gesmolten is
5. Goed blijven roeren
6. Zorgen dat de kaas niet kookt
7. Doe alcohol (kirsch of Poire William) en maïszetmeel in een kommetje en meng
8. Doe het bij de kaas, dit zorgt voor een binding

Smakelijk.

20:19 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

21-02-06

184. Erwtensoep.

Op aanvraag van Kikki, graag deze erwtensoep!

Benodigdheden:

* 1 ajuin
* 1 prei
* 1 aardappel
* 500 gr verse erwtjes (mag diepgevroren)
* 4 eetlepels gerookte spekblokjes
* 4 sneetjes brood
* 4 koffielepels zure room
* 4 koffielepels parmezaan
* 200 gr pentoncels (kleine Sint-Jacobsvruchten) of coquilles
* 2 liter kippenbouillon
* kervel
* bakken en braden boter
* olijfolie

Bereiding:

1.Snij ajuin, aardappel en prei in stukjes en stoof aan in bakken en braden. Voeg erwtjes eraan toe en bevochtig met 2 liter bouillon
2.Laat 30 minuten koken en mix de soep
3.Voeg er de gerookte spekblokjes aan toe
4.Snij het brood in blokjes en bak het in bakken en braden
5.Schik de rauwe coquilles in een diep bord en giet er de soep over. Overstrooi met de korstjes en de parmezaan, schik de zure room in het midden en giet er wat olijfolie over
6.Versier met kervel

Smakelijk.

12:52 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

183. Konijn met look.

Benodigdheden:

* bruine fond: 0,50 liter(s)
* teentje(s) van look: 8
* konijn: 1
* peper en zout
* rozemarijn: 4 takje(s)
* suiker: 2 soeplepel(s)
* balsamicoazijn: 4 soeplepel(s)
* ciabatta: 4 sneetje(s)
* Chianti: 0,50 liter(s)

Werkwijze:

1.Snijd het konijn in stukken en bak het langs alle kanten bruin. Breng op smaak. Blus met de wijn en de bruine fond en voeg er de suiker, de azijn, de look en de rozemarijn aan toe.
2.Laat zachtjes sudderen gedurende 90 minuten.
3.Schik de stukken konijn in een ovenschotel met daarop de sneden ciabatta.
4.Zet nog 20 minuten in de oven en dien op.

Smakelijk.

12:44 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-02-06

182. Carpaccio van knolselder met hamreepjes.- soep

Benodigdheden:

* boter
* prei(en)wit: 1
* knolselder: 0,50
* slagroom: 1 dl
* kippenfond: 3 liter(s)
* aardappel(en): 1
* Ardense ham: 4 sneetje(s)
* noot van muskaat
* ui(en): 1
* peper en zout

Werkwijze:

1. Snijd de groenten fijn en stoof ze aan in boter zonder ze bruin te laten worden.
2. Voeg de groenten bij de kippenfond en laat 1 uur koken op een hevig vuur.
3. Goed mixen en op smaak brengen.
4. Snijd de ham in julienne en voeg ze bij de soep.
5. Voeg er de room aan toe en mix dit alles tot een schuimig soepje.
6. Serveer in een kommetje met veel schuim en bestrooi met muskaatnoot.

Smakelijk.

21:38 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-02-06

181. Vlinders van garnaalsalade - Voorgerecht.

Bendogdheden:* bieslook
* geklopte room: 200 gram
* roze garnaal (-alen): 300 gram
* citroensap
* peper en zout
* radijsje(s): 1 bosje(s)
* zakje slamix

Werkwijze:

1. Hak de garnalen fijn en meng ze met de geklopte room, peper en zout en wat citroensap. Zet 2 uur in de koelkast.
2. Garneer de borden met de garnalenbereiding, de veldsla, het bieslook en de radijsjes in de vorm van een vlinder.

Smakelijk.

22:07 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-02-06

180. Zeetongreepjes met witloof.

Benodigdheden:

* boter: 50 gram
* schoongemaakte witloofstronken: 4
* slagroom: 2 cl
* tongfilet(s): 8
* noot van muskaat
* gehakte peterselie
* peper en zout
* witte wijn

Werkwijze:

1. Rol de tongreepjes met het vel naar binnen, steek ze vast met een cocktailprikker en overstrooi ze met zout en peper. Besprenkel ze met witte wijn, muskaatnoot en laat ze bakken in een warme oven (+/- 200°C) gedurende ongeveer 20 minuten.
2. Maak het witloof schoon en laat het op een zacht vuurtje koken in een beetje water en wat boter. Schik het witloof in een warme schotel. Leg er de tongreepjes op en bestrooi met gehakte peterselie.
3. Laat het kookvocht van de tongreepjes indikken. Leng het aan met wat room. Voeg zout en peper toe. Dien de saus op in een warme sauskom.

Smakelijk.

18:38 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-02-06

179. Gegrilde beafstuk met bearnaisesaus.

Benodigdheden:

*biefstuk(ken) of tournedos
* boter: 200 gram
* verse gehakte kervel: 1 soeplepel(s)
* koud water: 1 dl
* gehakte dragon: 2 soeplepel(s)
* zout
* sjalot(ten): 30 gram
* olie
* ei(eren)erdooier(s): 3
* grove peper: 1 koffielepel(s)
* peper en zout
* vlees naar keuze: T-Bone: 4 stuk(ken)
* alcohol- of dragonazijn: 1 dl

Voor de Bearnaisesaus:

Laat de boter op een heel zacht vuur smelten (indien nodig au bain-marie), zonder te roeren. Als ze volledig gesmolten is, schuimt u ze af en laat u ze afkoelen.Snipper intussen de sjalotten. Doe ze in een steelpan met de azijn, de peper en 1 soeplepel gehakte dragon. Laat sudderen tot er slechts een vierde van de vloeistof overblijft. Neem de pan van het vuur, voeg er koud water bij en filtreer het mengsel. De vloeistof die u bekomt doet u opnieuw in de pan.Verwarm de pan au bain-marie, doe er de eidooiers bij en klop krachtig met een garde tot u een schuimende substantie krijgt zoals bij een sabayon.Neem de pan van het vuur en voeg er beetje bij beetje de geklaarde boter bij. Blijf goed mengen. Breng op smaak, doe er de gehakte kervel bij en de rest van de dragon. Dien lauwwarm op met het gegrilde vlees van uw keuze. Geef er frietjes bij.Wanneer u de saus iets te dik vindt, kunt u er een beetje koud water bijvoegen. Gaat de saus schiften, klop ze dan op met een ijsblokje. U kunt de helft van de azijn eventueel vervangen door witte wijn.

Smakelijk.

16:33 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-02-06

Zalmhaasje met kruiden.

Benodigdheden:

* gehakte dille: 2 soeplepel(s)
* groene citroen(en): 1
* tuinkers: 1 bosje(s)
* zout
* olijfolie
* limoensap: 10 cl
* * gehakte peterselie: 2 soeplepel(s)
* zwarte peper
* hart(en) van Altantische zalm: 600 gram
* gehakt basilicum: 2 soeplepel(s)
* gehakt kleine peper
* pasta: 400 gram

Werkwijze:

1.Schil de limoenen met een scherp mesje, snij de schil in fijne reepjes. Meng in een kom het sap, de schilreepjes, de kruiden, 2 soeplepels olijfolie, de gehakte pepers, peper en zout.
2. Smeer de zalm in met dit mengsel. Laat 30 minuten marineren.
3. Kook de pasta 'al dente'.
4. Haal de zalm uit zijn marinade; bewaar de marinade. Schroei de vis in wat warme olie, langs beide kanten 3 minutjes in een braadpan (wat langer indien u de vis wat minder rozig wilt).
5. Was de tuinkers. Schik de pasta op de warme borden, bedek met de tuinkers, overgiet met de marinade en leg er de zalm bovenop. Garneer met schijfjes limoen.
6. U kan, naar keuze, andere kruiden gebruiken: rozemarijn, tijm ....

Smakelijk

19:04 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Pasta met roze garnalen.

Benodigdheden:

* roze garnaal (-alen): 250 gram
* olijfolie
* erwtjes: 150 gram
* peper en zout
* tagliatelli : 400 gram
* artisjokkenhart(en): 1 blik(s)
* lichte room: 20 cl
* jonge uitjes met groen: 1 bosje(s)

Werkwijze:

1.Laat de diepvrieserwtjes 5 minuutjes in kokend gezouten water gaar worden. Hak de uitjes (met het groen) fijn, laat de artisjokharten uitlekken en spoel ze af.
2.Snij ze in 4. Verwarm een beetje olijfolie in een kookpan, laat er de uitjes een paar minuutjes in fruiten en voeg dan de erwtjes en de artisjokken toe.
3. Bestrooi met peper en zout, en laat nog een paar minuutjes koken. Giet er de room bij, breng aan de kook, voeg de garnalen toe en neem van het vuur.
4. Laat ondertussen de pasta gaarkoken. Giet de tagliatelle in een grote, voorverwarmde diepe kom, voeg de garnalensaus toe, meng en dien meteen op.

Smakelijk.

07:31 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

04-02-06

Tweekleurige cake.

Benodigdheden:

* boter: 250 gram
* bloem: 250 gram
* zout: 1 snuifje(s)
* ei(eren): 5
* bakpapier
* griessuiker: 250 gram
* gist in poeder: 0,50 zakje(s)
* cacao in poeder: 3 soeplepel(s)

Werkwijze:

1. Scheid de eiwitten van de dooiers. Zet even opzij. Klop de zachte boter en de suiker, voeg de eierdooiers toe en meng tot u een homogene crème verkrijgt.Voeg het gistpoeder toe. Doe er beetje bij beetje de bloem bij. Goed mengen.Klop het eiwit tot sneeuw met een snuifje zout. Meng dit voorzichtig door het deeg.
2. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen, voeg het cacaopoeder bij 1 ervan. Goed mengen.
3.Leg het bakpapier in 2 cakevormen. Giet er de 2 degen in. Zet 45 min. in de voorverwarmde oven (T°5 150°C).Ga de baktijd na door met een mes in de cake te prikken. Het lemmet moet er droog uit komen.
4. Storten en laten afkoelen.Snij de cake in plakjes van gelijke dikte. Haal er vormen uit metceen doordrukvorm. Leg een stukje natuurcake in de plaats van de chocoladecake en omgekeerd.

Smakelijk.

16:38 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-02-06

Appels met brie.

Benodigdheden:* boter: 30 gram
* sneetje(s) van brood: 4
* Briekaas: 1 beetje
* Golden appels: 2
* appelstroop: 4 koffielepel(s)

Werkwijze:

1. Verwarm de oven op 200°. Snij de broodsneden in rondjes van 10 cm diameter en rooster ze.
2.Snij de appels in twee, haal de harde stukken en de pitten eruit. Schik de halve appels in een ovenschotel en leg er een nootje boter op, zet ze in de oven en laat 10 minuten gaar worden.
3.Verwijder de korst van de brie en snij hem in stukjes.
4.Leg op elke snede brood een halve appel en verdeel er de brie over.
5.Leg daar een koffielepel stroop op en zet alles nog eens 2 tot 3 minuten in de oven.

Smakelijk.

07:32 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-02-06

Pasta met tomaten en mozarella.

Benodigdheden:

* paneermeel: 2 soeplepel(s)
* slagroom: 2 dl
* Provençaalse kruiden: 1 koffielepel(s)
* Mozzarella: 100 gram
* verse pasta: 200 gram
* peper en zout
* kerstomaatje(s): 16

Werkwijze:

&; Kook de pasta beetgaar en spoel ze onder koud water.- Snijd de tomaten in stukjes.- Snijd de mozzarella in stukjes.
2. Warm de room op en voeg er de pasta, tomaten, mozzarella, peper, zout en Provençaalse kruiden aan toe.
3. Schik het geheel in een bord en overstrooi met paneermeel. Gratineer twee minuten onder de grill.

Smakelijk.

20:04 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Champignons gevuld met grijze garnalen.

Benodigdheden:

* boter: 75 gram
* Parijse champignon(s): 20
* grijze garnaal (-alen): 150 gram
* bloem: 50 gram
* geraspte gruyèrekaas: 50 gram
* volle melk: 0,50 liter(s)
* muskaat
* peper en zout

Werkwijze:

1. Was de champignons snel onder de kraan, snijd de steeltjes eraf en leg de hoeden in een gratineerschotel.
2.Maak een bechamelsaus klaar : laat in een kookpot met dikke bodem de boter smelten, voeg de bloem toe, meng en laat deze roux blond worden. Doe er dan geleidelijk aan de melk bij onder voortdurend mengen om klonters te vermijden. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
3.Meng de garnalen onder deze saus, vul de hoeden ermee op en werk af met geraspte gruyère.Laat een tiental minuten bakken in een op 180°C voorverwarmde oven.

Smakelijk.

12:42 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |