31-03-06

212. Vissersrijst.

Benodigdheden:

* wortel(s): 1
* selder: 1 takje(s)
* olijfolie
* peterselie
* ui(en): 1
* peper en zout
* rijst: 350 gram
* vissen naar keuze: 600 gram

Werkwijze:

1. Laat de vissen, met het hoofd er nog aan, koken gedurende 15 minuten in een licht gezouten court-bouillon, gearomatiseerd met een wortel, een hele ui en een stengel selder. Voeg er noch azijn, noch citroen aan toe.
2. Laat de vissen uitlekken, haal de hoofden, de graten en het vel weg en zeef de bouillon.
3. Bak de uitgelekte en in stukjes gesneden groenten in enkele eetlepels olie en voeg er een beetje peterselie aan toe.
4. Voeg de rijst bij deze stukjes groenten en giet er beetje bij beetje de warme visbouillon bij (als er niet genoeg is, voeg dan een beetje water toe). Voeg tijdens het koken stukje bij stukje de vis eraan toe.

Smakelijk.

18:34 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-03-06

211. Gegrill stokbrood mat américain en mozarella.

Benodigdheden:

* stok(s)brood: 1
* tomaat (-aten): 1
* Provençaalse kruiden: 1 soeplepel(s)
* Mozzarella: 200 gram
* sla(s)
* voorbereide Amerikaans: 12 soeplepel(s)

Werkwijze:

1. Maak met de préparé 4 hamburgers en bak ze.
2. Snijd ondertussen de tomaat en de mozzarella in schijfjes.
3. Beleg het brood met enkele blaadjes sla, de schijfjes tomaat en de gebakken hamburgers. Leg daarop de sneetjes mozzarella en overstrooi met de Provençaalse kruiden.
4.Zet het stokbrood onder de grill tot de mozzarella smelt.

Smakelijk.

07:33 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-03-06

210. Wortelslaatje met munt en koriander.

Benodigdheden:

* wortel(s) in schijfjes: 8
* citroen(en): 1
* koriander: 8 takje(s)
* mayonnaise: 3 soeplepel(s)
* mosterd van Dijon: 1 koffielepel(s)
* ui(en): 2
* peper en zout
* muntblaadje(s): 14 blaadje(s)
* rozijnen: 30 gram

Werkwijze:

1. Schil de wortelen en snijd ze in dunne schijfjes. Leg ze in een schotel, besprenkel ze met citroensap en zet ze fris weg.
2. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
3. Hak 10 muntblaadjes en 4 koriandertakjes fijn.
4. Roer een saus van de mayonaise en mosterd.
5. Meng de wortelen met de uien, rozijnen en gehakte kruiden.
6. Schep de wortelen vlak vóór het serveren in een schaal en overgiet ze met de saus.
7. Versier met munt- en korianderblaadjes.

Smakelijk.

19:36 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

209. Preitaart met grijze garnalen;

Benodigdheden:

* boter: 30 gram
* prei(en)wit: 2
* gepelde grijze garnaal (-alen): 150 gram
* melk: 1 dl
* ei(eren): 2
* gerold bladerdeeg: 1 pakje(s)
* peper en zout
* room: 1 dl

Werkwijze:

1. Maak de preien schoon en snij ze in dunne schijfjes. Stoof de schijfjes op een zacht vuur in een cocotte met de gesmolten boter. Laat ze ruim 5 minuten hun vocht afgeven. Kruid met zout en peper.
2. Smeer een taartvorm lichtjes in met boter en leg er het deeg op. Druk de randen goed aan en snij het overtollige deeg rondom weg. Klop de eieren tot een omelet, voeg er de room bij, de melk en de grijze garnalen. Giet deze bereiding over de stukken prei, weg van het vuur. Breng op smaak.3. Giet de preibereiding op de taartbodem, maak mooi glad en zet de vorm in de oven (voorverwarmd op T°6 - 180°C). Laat 35 min bakken.
4. Dien warm op met een slaatje, als voorgerecht of als kleine maaltijd.

Smakelijk.

12:39 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

208. Papajabeursje

Benodigdheden:

* water: 8 soeplepel(s)
* framboos (-ozen): 1 schaaltje(s)
* passievruchten: 4
* munt: 4 blaadje(s)
* papaja: 2
* gerold bladerdeeg: 1 pakje(s)
* suiker: 4 soeplepel(s)
* fijne bloemsuiker
* coulis van frambozen: 4 soeplepel(s)

Werkwijze:

1. Schil en ontpit de papaja's. Snij het vruchtvless in dobbelsteetjes en bestrooi het rijkelijk met de bloemsuiker.
2. Meng de stukjes papaja met de frambozen en de versneden muntblaadjes.Verdeel dit mengsel over de 4 plakjes uitgerolde bladerdeeg.
3. Vouw de deegjes zodanig dat u beursjes bekomt. U kunt ze mooi gesloten houden door middel van tandenstokers.Zet de beursjes in de oven ( voorverwarmd op 160°c) en laat ze 5 tot 7 min bakken.
4. Als de beursjes mooi goudbruin zijn, neemt u ze uit de oven en schikt u ze op de borden met de frambozencoulis en de passievruchtenpitjes. Bestrooi rijkelijk met de resterende bloemsuiker en serveer als dessert.

Smakelijk.

07:27 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-03-06

207. Rundsgebraad met Italiaanse groentegratin

Benodigdheden:

* basilicum: 1 bosje(s)
* tomaat (-aten): 2
* courgette(s): 1
* teentje(s) van look: 1
* aardappel(en): 800 gram
* Provençaalse kruiden: 3 snuifje(s)
* olijfolie
* geraspte Parmezaan: 100 gram
* ui(en): 1
* peper en zout
* rosbief: 800 gram

Werkwijze:

1. Kruid het vlees en braad het 35 minuten in de oven op 220°C.
-2. Braad de in schijfjes gesneden aardappelen 10 minuten in gezouten water.
3. Maak de groentegratin als volgt klaar : snijd de courgette, de ui en de tomaten in schijfjes. In een met olie en knoflook ingesmeerde gratinterrine schikt u achtereenvolgens schijfjes courgette, ui en tomaten. Kruid met peper, zout en Provençaalse kruiden en besprenkel met wat olijfolie. Bestrooi de gratin met geraspte of geschaafde parmezaan. Laat 30 minuten bakken in de oven op 220°C.
4. Braad de aardappelschijfjes in olijfolie.
5. Schik alles op borden en werk af met het gehakt basilicum.

smakelijk.

15:18 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

206. Roodbaarsfilet met asperges.

Benodigdheden:

* dille: 1 bosje(s)
* groene asperge(s): 16
* visbouillon: 10 cl
* roodbaarsfilet(s): 750 gram
* olijfolie
* hardgekookt ei(eren): 2
* peterselie: 1 bosje(s)
* ui(en): 2
* peper en zout
* witte wijn: 10 cl
* gedopte erwtjes: 200 gram

Werkwijze:

1. Verwijder het onderste stuk van de asperges, hou de punten apart en snij de rest van de stelen in stukken van 5 cm. Laat de stukken asperge gaar worden in kokend water met zout en voeg er na 5 minuten de punten bij. Laat nog 5 minuten koken.
2. Hak de uien fijn. Neem een grote kookpan, laat de ui zwellen in wat olie, voeg er de erwtjes bij en leg de roodbaarsfilets op dat groentebed. Begiet met de visbouillon en de witte wijn en voeg peper en zout toe. Laat 15 minuten gaar worden in een gesloten pan.
3. Serveer de visfilets op een bed van ui en erwtjes, met de asperges er rond.
4. Versier de schotel met partjes hardgekookt ei en strooi er dille en peterselie op.

Smakelijk.

12:21 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-03-06

205. Lentegroentepannetje met worst.

Benodigdheden:

* look: 4 teentje(s)
* tomaat (-aten): 2
* witte selder: 2 takje(s)
* citroen(en): 1
* komkommer(s): 1
* water: 3 dl
* olijfolie
* peper en zout
* * saffraanpoeder: 2 dosis
* tijm: 2 takje(s)
* witte wijn: 3 dl
* korianderbolletje(s)
* braadworst(en): 4
* jonge uitjes: 12
* kruiden (basilicum, peterselie, koriander) : 3 soeplepel(s)
* kleine witte Parijse champignons: 16
kleine bloemkool: 1

Werkwijze:

1.Was de bloemkool en verdeel hem in roosjes. Verwarm een beetje olie in een pan en smoor er de bloemkoolroosjes even in. Voeg twee gepelde knoflookteentjes, de tijm, de helft van de wijn en het water, 10 korianderkorrels, het sap van een halve citroen, een capsule saffraan en peper en zout toe. Breng aan de kook en laat dan 15 minuten op een zacht vuurtje sudderen.
2. Maak de champignons schoon en pel de uitjes. Schil de komkommer, snij hem in stukjes van 5 cm, verdeel die in vier en schep de pitjes eruit. Was de selder en snij hem in staafjes van 5 cm. Was, pel en ontpit de tomaten en snij ze in blokjes. Verwarm olie in een stoofpan, voeg de groentjes, de tweede capsule saffraan, de rest van het water en de wijn, tijm en 10 korianderkorrels toe. Kruid met peper en zout. Laat goed opkoken, draai dan het vuur lager en laat 10 minuten sudderen. Let erop dat de groenten beetgaar blijven.
3. Prik intussen de worsten in en bak ze in een beetje olie. Leg de groenten en worsten op warme borden en bestrooi ze met de gehakte tuinkruiden.

Smakelijk.

20:32 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

204. Knapperige hapjes van roze garnalen en kruiden.

Benodigdheden:

* verse gehakte kervel: 1 soeplepel(s)
* fijngehakte bieslook: 2 soeplepel(s)
* geklopte room: 4 soeplepel(s)
* roze garnaal (-alen): 8 soeplepel(s)
* gesnipperde sjalot(ten): 1 koffielepel(s)
* ei(eren)erdooier(s): 2
* mayonnaise: 4 soeplepel(s)
* brickdeeg: 8 blaadje(s)
* gehakte peterselie: 1 soeplepel(s)

Werkwijze:

1. Meng de mayonaise met de geklopte room, de sjalot, 1 soeplepel bieslook, de kervel en de peterselie tot een kruidenmayonaise.
2. Hak de garnalen grof en meng ze met de overgebleven bieslook.
3. Leg het brikdeeg op uw werkblad open en snij er plakjes uit van 8 x 8 cm. Wrijf de buitenkanten in met het eigeel en schik er binnenin wat garnaaltjes op. Rol ze nu op tot staafjes.
4. Frituur de staafjes ongeveer 5 minuten op 180°C tot ze goudgeel ogen en laat ze uitlekken op keukenpapier.
5. Dien op met de mayonaise

Smakelijk.

08:33 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-03-06

203. Gemarineerde visbrochettes met aubergines.

Benodigdheden:

* look: 4 teentje(s)
* aubergine(s): 6
* basilicum: 1 bosje(s)
* water: 1 liter(s)
* olijfolie: 15 cl
* munt: 1 bosje(s)
* origano: 1 bosje(s)
* verse gemalen peper
* azijn: 0,50 liter(s)
* brochette(s) van vis: 4
* grof zout: 1 soeplepel(s)

Werkwijze:

1. Breng het water,de azijn en het grof zout aan de kook in een grote kookpan Was de aubergines en snij ze in vier.Dompel ze onder in het kokende water en laat ze 10 minuten koken,laat ze uitlekken,dep ze af op keukenpapier.
2. Pel de knoflookteentjes en snij ze fijn,hak de helft van de kruiden fijn. Neem een grote kom en meng daarin de olijfolie met de fijngehakte kruiden,de look de peper.Voeg er de aubergines bij en laat één dag of meer marineren.
3. Zet de barbecue klaar,leg het rooster op 10-15 cm van de houtskool. Leg de brochettes op het rooster en laat ze 8 tot 10 minuten bakken,draai ze halverwege om.
4. Dien de brochettes op met de gemarineerde aubergines en met blaadjes munt,oregano en basilicum.

Smakelijk.

17:51 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-03-06

202. Tomatensaus met look en paprika.

Benodigdheden:

* teentje(s) van look: 1
* olie: 2 dl
* laurier: 1 blaadje(s)
* paprika
* peterselie
* ui(en): 1
* peper en zout
* tijm: 1 takje(s)
* gepelde tomaat (-aten): 250 gram

Werkwijze:

1. Bruin een fijngehakt teentje knoflook, een ui en wat peterselie in twee eetlepels olie.
2. Voeg hier 250 gr gepelde tomaten aan toe, een laurierblaadje en een takje tijm. Wat zout en peper, en dan laten koken op een zacht vuurtje gedurende 1/4 uur. Verwijder het laurierblaadje en voeg wat paprikapoeder toe.
3. Dien koud op. Ideaal als fonduesaus.

Smakelijk.

20:12 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

201. Portugese soep.

Benodigdheden:

* basilicum: 1 bosje(s)
* tomaat (-aten): 2
* prei(en)wit: 2
* gevogeltebouillon: 1 blokje(s)
* selder: 2 takje(s)
* tomatenpuree: 2 soeplepel(s)
* rode paprika('s): 2
* olijfolie: 1 filet(s)
* peper en zout
* bloemige aardappel(en): 2

1. Was en snijd de groenten in min of meer gelijke stukjes (houd een hele paprika apart). Laat ze 2 tot 3 minuten zweten in olijfolie. Voeg daarna het tomatenconcentraat toe, 1,5 L water en het blokje gevogeltebouillon. Kruid en kook ze gedurende 30 minuten.
2. Ondertussen dompelt u de hele paprika in heet frituurvet om hem te pellen. Het vel mag lichtjes verbrand zijn. Wanneer de paprika gepeld is, snijd u hem in gelijke blokjes.
3. Mix de soep en zeef ze. Voeg de blokjes paprika en het fijngehakt basilicum toe.
4. Deze soep kan zowel koud (uit de koelkast) als warm gegeten.

Smakelijk.

19:26 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

200. Zalmsteak met groene asperges.

Benodigdheden:

* groene asperge(s): 2 bosje(s)
* citroen(en): 1
* slagroom: 0,50 dl
* olie: 1 soeplepel(s)
* peper en zout
* zalmsteak(s): 4

Werkwijze:

1.Was de asperges en snij het vezelige deel onderaan weg. Niet schillen, dat is bij groene asperges overbodig. Laat ze 6 minuten koken in gezouten water en dan uitlekken.
2. Bewaar de punten en doe de rest samen met de room in de mixer. Giet deze puree door een zeef, voeg peper en zout toe en een straaltje citroensap.
3. Terwijl u de saus laat pruttelen, braadt u de zalmsteaks in een braadpan met anti-kleeflaag in een soeplepel olie. Laat elke zijde 3 tot 4 minuten braden. Omdraaien en peper en zout toevoegen.
4. Voeg de aspergepunten bij de saus en laat ze even opwarmen.
5. Dien de zalmsteaks op overgoten met saus, en samen met rijst of gekookte aardappelen

Smakelijk.

16:35 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-03-06

199. Gebakken langoustines met kruiden.

Benodigdheden:

* tomaat (-aten): 2
* kaneel
*wortel(s): 1
* slagroom: 2 dl
* visfumet: 2 dl
* sjalot(ten): 1
* olie: 5 soeplepel(s)
* langoestine(s): 24
* noot van muskaat
* peper en zout
* witte wijn: 1 dl* kleine ui(en): 1

Werkwijze:

1. Snijd de wortel in rondjes, snipper de ui en de sjalot. Laat de groenten fruiten op een zacht vuurtje in een steelpan met 3 eetlepels olie. Voeg er de in grote blokjes gesneden tomaten bij (het heeft geen zin ze te schillen of te ontpitten). Laat twee minuten fruiten en overgiet met de visbouillon. Laat 10 min. sudderen op een zeer zacht vuurtje.
2. Intussen pelt u de langoustines. Bewaar alleen de staarten, houd eventueel ook 4 mooie koppen voor de versiering.
3. Als de groenten gaar zijn voegt u de room toe. Mix het geheel en giet vervolgens door een puntzeef.
4. Bak de langoustinestaarten in een grote pan met 2 eetlepels olie. Neem ze uit de pan en blus de pan met de witte wijn. Schraap de bakrestjes mooi samen en laat tot de helft indikken op een hoog vuur. Voeg dan de groenteroom en een mespuntje van elke specerij toe. Laat nog een beetje inkoken en breng op smaak. Leg de langoustines terug in de saus en verwarm het geheel nog een minuut.
5. Dien de langoustines op, samen met de saus en enkele halve maantjes bladerdeeggebak.

Smakelijk.

Tip : u kunt van de langoustineschalen een bouillon maken. Zo hebt u een uitstekende basis voor een vissoep of voor een risotto.

20:25 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

21-03-06

198. Groen asperges met garnalemmousseline

Benodigdheden:

* Groene asperge(s): 2 bosje(s)
* boter: 200 gram
* kervel
* slagroom: 1 dl
* grijze garnaal (-alen): 200 gram
* water: 2 soeplepel(s)
* ei(eren)erdooier(s): 3
* citroensap
* peper en zout

Werkwijze:

1. Stoom de asperges tot ze gaar zijn en spoel ze in koud water.
2. Laat de boter smelten. Klop op een zacht vuurtje de eierdooiers op met het water en het citroensap tot ze gaar zijn. Werk dan op met de gesmolten boter.
3. Warm de room op en laat tot de helft inkoken.
4. Voeg op het laatste moment de garnalen toe. Meng deze bereiding door de mousseline. Breng op smaak.
5. Warm de asperges op in een klontje boter en serveer ze met de garnalenmousseline. Versier met plukjes kervel.

Smakelijk.

11:49 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

197. Asperges op zijn Vlaams.

Benodigdheden:

* asperge(s): 1 kg
* boter: 150 gram
* water: 6 soeplepel(s)
* citroensap
* noot van muskaat: 1 koffielepel(s)
* ei(eren): 4
* gehakte peterselie: 4 soeplepel(s)
* peper en zout

Werkwijze:

1.Kook de eieren gedurende 10 à 12 min, zodat ze hard gekookt zijn en laat ze zeker een uur afkoelen tot ze volledig koud zijn.
2. Schil de asperges en kook ze gaar.
3. Pel de eieren en hak het wit en het geel afzonderlijk.
4. Breng het water aan de kook tezamen met de boter, het citroensap en de nootmuskaat tot u een gebonden boter bekomt.
5. Voeg daarbij de gehakte eieren en de peterselie.
6.Dien de warme asperges op met de Vlaamse boter.

Smakelijk.

07:32 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-03-06

196. Gepocheerde eieren met asperges.

Benodigdheden:* asperge(s): 1 kg
* fijngehakte bieslook: 2 soeplepel(s)
* dikke room: 4 soeplepel(s)
* klontje(s) boter: 1
* peper en zout
* krulsla(s): 1
* gerookte zalm: 4 sneetje(s)
* azijn: 4 soeplepel(s)
* bruine ei(eren): 4
Werkwijze:

1. Schil de asperges en snijd ze in stukken.
2. Bak de asperges in een beetje boter. Blus de pan na 5 min bakken met 2 soeplepels azijn en 4 soeplepels zure room. Laat het mengsel even opkoken. Kruid met zout en peper.
3. Intussen pocheert u de eieren in kokend gezouten water met de 2 resterende soeplepels azijn. Laat 5 minuten koken.
4. Doe de krulsla in de pan met de asperges.
6. Meng en zorg ervoor dat de sla krokant blijft. Schik de bereiding op de borden. Leg er telkens een sneetje zalm op en een gepocheerd ei. Overstrooi met de gehakte bieslook.

22:58 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

195. Weetjes over asperges.

Regelmatig zal een recept met asperges worden gepost!

Het seizoen van de asperges trekt zich op gang. Dankzij nieuwe teeltmethodes (onder meer in serres) zijn er asperges van november tot augustus maar de grootste aanvoer en dus het echte seizoen is nog altijd in mei en juni.

Wat is het?

Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant opschiet. Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed en dus in het donker waardoor ze wit blijven. Groene asperges zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant maar worden boven de grond geteeld. Vandaar de groene tot violetgroene kleur.

Vitamines en mineralen.

Zoals de meeste andere groenten bevatten asperges weinig calorieën en zijn ze een goede bron van vitaminen, mineralen en voedingsvezels.

Vers?

Hoe weet je of asperges vers zijn? Wrijf twee stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. Verse Belgische vollegrondasperges zijn ook te herkennen aan de mooie blanke kleur, het topje voelt stevig aan, de onderkant van de stengel is niet houterig en geeft niet mee als je erin knijpt. De stengels van groene asperges zijn niet vlezig maar ze behouden een frisse malsheid.

Typische geur.

Na het eten van asperges krijgt de urine een eigenaardige, typische geur. De scherpe geur is het gevolg van een aantal vluchtige zwavelhoudende verbindingen die vrijwel meteen in de urine opduiken na het eten van asperges. Zij ontstaan na afbraak van onder meer asparagusinezuur, een typisch bestanddeel van de groente.Niet iedereen zal na het eten van asperges last hebben van deze geur. Vroeger meende men dat sommigen niet over de benodigde enzymen beschikten om asparagusinezuur naar de sterk geurende stoffen om te zetten. Onlangs werd echter aangetoond dat iedereen na het eten van asperges wel degelijk zwavelalcoholen uitscheidt, maar dat niet iedereen deze geur in dezelfde mate kan ruiken. Voor dergelijke verbindingen is een receptor in de neus nodig waarvan de aanwezigheid erfelijk bepaald is. Sommigen missen deze receptor en ruiken dus niets van deze stoffen. Dit fenomeen doet ten slotte geen afbreuk aan de voedings- en gezondheidswaarde van asperges.

22:50 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-03-06

194. Paëlla a la mamamia.

Benodigdheden:

* 700 gr kippefilet
* 3 tot 4 dl olie
* enkele teentjes knoflook
* 2 rode paprika's
* 4 tomaten
* peterselie
* zout
* peper
* saffraan
* 150 gr doperwten
* 250 gr rijst
* 100 gr rauwe ham
* 12 mosselen
* 125 gr garnalen
* bouillon
* een paar schilfertjes pilli-pilli (niet overdrijven)

Werkwijze:

1. Snijd de paprika's in repen, stoof ze in de olie en laat ze verlekken.
2. Stoof in dezelfde olie de fijngedrukte knoflook, de schijven tomaten, de in stukken gesneden kippefilet, de blokjes ham, de fijngehakte peterselie, saffraan, zout en peper.
3. Giet er nu wat bouillon bij.
4. Doe er de doperwten bij.
5. Als de kip bijna gaar is, er de rijst, de garnalen en de gaar gekookte mosselen aan toevoegen.
6. Bouillon bijvoegen, maar met mate het mag geen uitzicht krijgen van een soepje.
7. Bij het opdienen legt u de kip, de garnalen en de mosselen met de schalen bovenop de rijst.
8. Versier met de repen paprika.

Smakelijk.

13:09 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

193. Calamaris met tomaat en basilicum.

Benodigdheden:

* basilicum: 4 takje(s)
* tomaat (-aten): 4
* Cayennepeper: 1 snuifje(s)
* teentje(s) van look: 3
* zout
* Provençaalse kruiden: 1 snuifje(s)
* olijfolie: 0,50 glas(zen)
* ui(en): 1
* verse gemalen peper

Werkwijze:

1.Was de verse calamaris en snij ze in ringetjes. Droog ze met absorberend papier.
2. Snij de look en de ui fijn, pel de tomaten, haal er de pitjes en het water uit en snij ze tenslotte in blokjes.
3.Versnipper de basilicum.
4. Verwarm de olie in een steelpan en leg er de calamaris in. Laat ze wat kleur krijgen, voeg er de ui bij, het knoflook, de tomatenblokjes, de Provençaalse kruiden, de cayennepeper en de basilicum. Kruid met peper en zout.
5. Laat alles 15 minuten sudderen. Dien op met toast of rijst.

Smakelijk.

10:39 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-03-06

192. Rijst met zeevruchten.

Benodigdheden:* look: 1 teentje(s)
* zeevruchtencocktail: 400 gram
* rode paprika('s): 1
* zout
* olijfolie
* ui(en): 1
* ronde witte (risotto)rijst: 200 gram

Werkwijze:

1.Versnipper de ui en stoof hem in wat olijfolie in een kookpan met dikke bodem.Wanneer hij glazig wordt, giet u er de rijst over en laat hem al roerend enkele minuten bruinen. Leng aan met een halve liter water. Kruid met zout en laat de tijd aangegeven op de verpakking koken met het deksel op de pan.
2. Ontpit de paprika en snijd hem in stukjes, pers de knoflook.
3. Nadat de rijst 10 minuten gekookt heeft, voeg u de groenten erbij. 5 minuten voor het einde van de kooktijd, wanneer bijna al het water opgeslorpt is, voegt u de zeevruchten toe. Breng op smaak met cayennepeper, een scheutje olijfolie, meng en dien op.

Smakelijk.

16:24 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

191. Ananas in brikdeeg met chocolade en munt.

Benodigdheden:* ananas: 1
* chocolade: 200 gram
* slagroom: 8 soeplepel(s)
* arachideolie
* munt: 8 blaadje(s)
* brickdeeg: 4 blaadje(s)
* poedersuikers

Werkwijze:

1. Schil de ananas en snijd hem in schijven.
2.Snijd met behulp van een omge-keerde kop 12 rondjes van 8 cm doorsnede uit het brickdeeg.
3. Laat de chocolade smelten in een pannetje, voeg de room toe en houd ze lauw.
4. Bak de blaadjes brikdeeg krokant in een wijde pan met de arachideolie. Haal ze daarna uit de pan en dep ze af met keukenpapier.
5. Bouw met de brik en de ananas een torentje van 3 verdiepingen op een bord en serveer met lauwe chocoladesaus.
6.- Bestrooi het geheel met de fijngehakte munt en bepoeder met de suiker.

Smakelijk.

09:14 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

17-03-06

190. Witloofsla met rocquefort.

Benodigdheden:

* witloof(s): 6
* selder: 2 takje(s)
* walnoten of hazelnotenolie
* peper en zout
* walnootpit(ten)
* roquefort: 100 gram
* veldsla(s): 100 gram
* rodewijnazijn

Werkwijze:

1.Maak het witloof schoon en haal de blaadjes uit elkaar.
2.Was de veldsla en snijd de selder in stukjes.
3. Verkruimel de kaas.
4.Bereid de vinaigrette met 2 eetlepels azijn en 4 eetlepels olie, wat zout en peper.
5. Schik de blaadjes witloof en wat veldsla gemengd met selderij op de borden. Voeg enkele walnoten en wat roquefort toe.
6. Giet er net voor het opdienen de vinaigrette over.

Smakelijk.

22:22 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-03-06

189. Lasagne met tomaten mozarella.

Benodigdheden:

* tomaat (-aten): 4
* slagroom: 8 soeplepel(s)
* Provençaalse kruiden
* Mozarella: 400 gram
* peper en zout
* lasagnes: 12 blaadje(s)

Bolognesesaus: 8 soeplepel(s)

1. Snijd de mozzarella en de tomaten in plakjes. Kruid met peper en zout en voeg de Provençaalse kruiden erbij.
2. Leg afwisselend op elkaar : een blad lasagne, een laag tomaten, een laag mozzarella, opnieuw een blad lasagne, enz.
3. Meng de bolognesesaus met de room en giet het mengsel in een ovenschotel. Leg de lasagne erin.
4. Zet de schotel in de oven en laat 35 minuten bakken op 170°C.

Smakelijk.

22:03 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-03-06

188. Zeeforel met lentegroentjes.

Benodigdheden: * wortel(s): 1 bosje(s)
* sjalot(ten): 2
* aardappel(en)
* prei(en): 4
* peper en zout
* zeeforel(len): 1

Werkwijze:

1.Verwarm de oven op 180°. Maak de forel schoon, leg ze in een grote beboterde schotel en laat ze ongeveer 40 minuten bakken.
2. Schraap de worteltjes, laat ze heel en kook ze 'al dente' gaar (in water, of beter nog, stoom ze). Snij de preien in stukken en snij ze overlangs door, stoom ze.Verwijder de schil van de nieuwe aardappeltjes en kook ze. Hak de sjalotjes fijn. Stoof alle groentjes een tiental minuutjes voor het einde van de kooktijd van de vis in wat boter, te beginnen met de sjalotjes. Peper en zout toevoegen.
3. Leg de groentjes op een verwarmde schotel. Verwijder voorzichtig het vel van de forel en leg ze op een grote verwarmde schotel, keer ze om. Neem het vel aan de andere kant weg. Schik de lentegroentjes er rond.

Smakelijk.

12:47 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-03-06

187. Gamba's met room.

Benodigdheden:

* boter
* champignon(s): 250 gram
* slagroom: 150 ml
* teentje(s) van look: 1
* gehakte peterselie
* ui(en): 1
* Napolitaansesaus: 1 koffielepel(s)
* brandy
* gamba('s): 16

Werkwijze:

1. Doe de gepelde gamba's in een beboterde steelpan.
2. Voeg er na 2 à 3 minuten de in schijfjes gesneden champignons, de ui en de gehakte look aan toe.
3. Als de gamba's een rode kleur krijgen, flambeer ze dan met brandy.
4. Voeg er de room en de Napolitaanse saus aan toe, waardoor de saus een roze kleur krijgt en laat ze indikken.
-5. Dien op met gehakte peterselie.

Smakelijk.

19:50 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |