30-04-06

238. Salade met vlinderpasta, tomaat, veldsla en pijnboompitten.

Ingredienten:

* 500 g. gekookte vlinderpasta
* 3 bosuitjes, in ringetjes gesneden
* 2 ontvelde tomaten zonder zaadjes, in reepjes gesneden
* 400 g. veldsla
* 4 eetlepels geroosterde pijnboompitten
* zout en versgemalen peper

Voor de dressing:

* 4 eetlepels extra vergine olijfolie
* 1 eetlepel witte wijnazijn
* 1 theelepel gedroogde oregano
* 1 eetlepel citroensap
* 1 uitgeperst teentje knoflook
* zout en versgemalen peper

Werkwijze:

1. Maak de dressing door alle ingrediënten goed door elkaar te mengen.
2. Schep de gare vlinderpasta in een ruime kom. Voeg vervolgens de tomaat, bosui, veldsla en pijnboompitjes toe.
3. Giet de dressing over de vlinderpastasalade en meng alles voorzichtig door elkaar. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
4. Serveer de pastasalade op een bordje.

Smakelijk.

00:31 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-04-06

237. Vispakketje met groenten in folie.

Ingredienten:

* ca. 500 g. kabeljauwfilet
* 1 fijngesneden ui
* 1/2 prei (in ringetjes)
* 6 bospeentjes (in plakjes gesneden)
* 20 champignons
* 3 eetlepels maïskorrels
* 4 eetlepels doperwtjes (
* 4 gekookte aardappels (in plakjes gesneden)
* 1 grote ontvelde vleestomaat (zonder zaadjes, in blokjes)
* 2 eetlepels vers gehakte peterselie
* ca. 80 g. roomboter
* 1 glas droge witte wijn
* peper en zout4 plakken aluminiumfolie van 30x 40 cm

Succestip:

U kunt de pakketjes van tevoren maken en vlak voordat u gaat eten in de voorverwarmde oven zetten ( ca. 20 minuten). Dit gerecht kan ook met andere vissoorten of bijv. kipfilet worden bereid.

1. Snijd voor zover nodig alle groenten zoals hierboven staat aangegeven en meng ze allen door elkaar.
2. Bestrijk de stukken aluminiumfolie met wat zachte boter en plaats de visfilets in het midden. Kruid ze nu met peper en zout. Bedek de filets met het groentemengsel, bestrooi met de peterselie en leg hierop een klontje roomboter.
3. Vouw de pakketjes voor 3/4 dicht en giet in elk pakketje, zonder dat het er uit loop een scheut witte wijn.
4. Vouw nu de pakketjes goed dicht en zet ze in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200ºC. en maak de vis gaar in ca. 20 minuten.
5. Als de pakketjes bol staan is de vis met de groenten gaar. Wilt u dit zeker weten, dan kunt u voorzichtig een pakketje openmaken en dit controleren.
6. Plaats de pakketjes in voorverwarmde diepe borden en laat ieder voor zich, zijn of haar eigen pakketje aan tafel openen.

Smakelijk.

15:12 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-04-06

236. Vleestomaten gevuld met zwitserse kaasfondue uit de oven.

Ingredienten:

* 8 stevige vleestomaten, gehalveerd en uitgehold
* 1 pak Zwitserse kaasfondue
* 1 teentje knoflook
* 1 takje tijm
* 1/4 rode, 1/4 groene, 1/4 gele paprika, in kleine blokjes gesneden
* versgemalen peper en nootmuskaat
* 10 g. boter
* 1 potje kleine augurkjes
* 4 in de schil gekookte aardappelen
* 1 zakje gemengde sla
* 4 eetlepels dressing naturel

Werkwijze:

1. Verhit een zware, gietijzeren pan op matig vuur en laat hierin de kaasfondue zachtjes smelten. Pers de knoflook bij de kaasfondue en voeg de paprikablokjes en tijm toe. Breng het geheel op smaak met versgemalen peper en een beetje nootmuskaat. Laat de kaasfondue nog 2 minuten op laag vuur doorwarmen, maar niet koken.
2. Zet de gehalveerde, uitgeholde tomaten in een licht beboterde ovenschaal en giet de kaasfondue voorzichtig in de tomaten. Zet de schaal nog 5 minuten in een voorverwarmde oven op 200ºC. Haal de ovenschaal daarna uit de oven en plaats deze op een réchaud tot gebruik.
3. Giet de dressing over de gemengde salade.
4. Serveer de gevulde tomaten met kleine augurkjes, gemengde salade en in de schil gekookte aardappelen.

Smakelijk.

07:48 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-04-06

235. Champignons in knoflook-kruidenolie.

Ingredienten:

* 2 bakjes champignons
* 2 eetlepels roomboter
* 3 fijngesneden sjalotjes
* 200 g. gekookte ham in kleine blokjes gesneden
* 4 eetlepels zelfgemaakte knoflook-kruidenolie
* 400 g. beetgaar gekookte tagliatelle

Voor de knoflook-kruidenolie:

* 3 fijngesneden sjalotjes
* 10 zeer fijn gesneden teentjes knoflook
* 4 eetlepels gehakte peterselie
* 1 eetlepel gedroogde basilicum
* 2 dl. extra vièrge olijfolie
* versgemalen peper en zout
* 1 eetlepel gehakte peterselie voor de garnering
Succestip:

Bestrooi met vers geraspte kaas en laat onder de grill licht kleuren. Teveel aan kruidenolie kunt u afgedekt met plastic-folie ruim 1 week in de koelkast bewaren.

1. Maak eerst de knoflook-kruidenolie door alle ingrediënten te mengen met de olijfolie. Kruid de knoflook-kruidenolie met peper en zout.
2. Borstel vervolgens de champignons schoon en snijd ze over de helft. Verhit de roomboter in een ruime pan en bak hierin de champignons goudbruin. Voeg de sjalotten en de hamblokjes toe en laat deze even meebakken.
3. Schep dan de knoflook-kruidenolie bij het champignonmengsel en laat deze even mee-warmen.
4. Breng het geheel, indien nodig, op smaak met peper en zout.
5. De beetgaar gekookte tagliatelle verwarmen in een ruime pan en het champignon-mengsel hier aan toevoegen. Alles samen goed verhitten en in diepe borden serveren. Garneer met peterselie.

Smakelijk.

10:52 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

234. Witte asperges met peterselievainigrette.

Benodigdheden:

* asperge(s): 2 bosje(s)
* slagroom: 4 soeplepel(s)
* olijfolie: 4 soeplepel(s)
* ei(eren)erdooier(s): 1
* mosterd: 1 koffielepel(s)
* peterselie: 1 bosje(s)
* peper en zout
* azijn: 3 soeplepel(s)

Werkwijze:

1. Schil de asperges en laat ze gaarkoken. Breng op smaak.
2. Was de peterselie en frituur de helft.
3. Mix de andere helft peterselie met de azijn, olie, room, eierdooier en de mosterd. Kruid met peper en zout.
4. Dien de asperges lauwwarm op met de vinaigrette en de gefrituurde peterselie.

Smakelijk.

07:33 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-04-06

233. Pellendamse peenstam met garnalen.

Ingredienten:

* 1 - 1 1/2 kg geschilde aardappelen
* 1 prei
* 300 g. winterwortelen
* 2 grote uien
* 400 g. Hollandse garnalen
* 2 eetlepels peterselie
* peper en zout
* 3 eetlepels paneermeel
* ca. 30 g. roomboter
* kaassaus

1. Snijd de prei in ringetjes en de wortel en ui in blokjes.
2. Kook de aardappels gaar in water.
3. Kook apart de wortelen en ui gaar in water.
4. Giet de aardappels af en laat deze even droogstomen.
5. Schep nu de ui en wortel erbij. Houd het vocht achter om eventueel later de stamppot wat smeuïger te maken. Meng het geheel goed door elkaar en voeg op het laatst de preiringetjes, peterselie en de garnalen erbij.
6. Breng op smaak met peper en zout en schep de stamppot, eventueel in balletjes, in een ovenschaal.
7. Bestrooi met het paneermeel en verdeel de boter over het paneermeel. Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 200ºC. en laat de bovenzijde goudbruin kleuren.
Maak ondertussen de kaassaus en serveer deze bij de stamppot.

Smakelijk.

18:49 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

232. Gestoofde kippeboutjes op Indonesische wijze.

Ingredienten:

* 16 kippenboutjes (ca. 1,5 kilo)
* 4 sjalotten (grof gesneden)
* 1 pakje (100 g.) boemboe Ajam Smoor
* 1 theelepel gembersiroop
* 2 tot 3 dl. water
* 200 g. sperzieboontjes (afgehaald en doorgesneden)
* 150 g. taugé
* 200 g. grof gesneden witte kool
* 1 rode paprika (in reepjes gesneden)
* versgemalen peper en zout
* 1 theelepeltje paprikapoeder
* 2 eetlepels olie om te bakken

Succestip:

Als de boutjes gaar zijn, voorzichtig uit de saus halen, licht bestrijken met wat honing en even onder een hete grill krokant laten worden. Serveer hierbij een komkommersalade aangemaakt met citroen en een vleugje kerriepoeder.

Werkwijze:

1.Kruid de kippenboutjes met peper, zout en paprikapoeder en bak ze in een stoofpan in olie aan alle kanten goudbruin en krokant.
2. Voeg nu de sjalotjes en de paprika er aan toe en laat deze even meebakken.
3. Voeg nu de sperzieboontjes en de boemboe er aan toe. Giet hier het water bij en breng het geheel aan de kook.
4. Laat de boutjes op niet te hoog vuur, onder deksel ca. 20 minuten stoven.
5. Voeg nu de taugé, de witte kool en de gembersiroop er aan toe en breng indien nodig op smaak met peper en zout. Laat nog even doorkoken en serveer direct met bijv. witte rijst.

Smakelijk.

13:03 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

232. Opgerolde chocoladecake met kersen.

Ingredienten:

Voor de cake:

* 3 eidooiers
* 175 g. poedersuiker
* 1 eetlepel boter
* 4 eiwitten
* 50 g. cacao
* 15 g. aardappelzetmeel
* 3 eetlepels kersenjam

Voor de vulling:

* 1/4 l slagroom
* 2 eetlepels kirschwasser
* 250 g. donkere kersen op sap (uitgelekt)
* 60 g. pure chocoladestukjes
* bakpapier

Werkwijze:

1.Verwarm de oven voor op 200ºC. Klop de eidooiers met de helft van de poedersuiker tot het mengsel lintvormig wordt.
2. Klop de eiwitten halfstijf en voeg geleidelijk de overige poedersuiker toe. Klop de eiwitten nu zeer stijf.
3. Spatel met een houten lepel, 1/3 van de eiwitten door het eidooiermengsel en meng goed door elkaar.
4. Laat het overige eiwit in de massa glijden en spatel deze rustig door de massa. Meng nu de cacao en het aardappelzetmeel en zeef dit over de massa. Meng alles goed door elkaar en strijk het uit op een ovenplateau bedekt met vetvrij bakpapier tot een rechthoek van ca. 25 x 30 cm met een dikte van 1 1/2 cm.
5. Bak nu in 8-10 minuten af in de voorverwarmde oven op 200ºC. Het deeg, als het gaar is, moet enigszins terugveren als je er met je vinger indrukt.
6. Bedek het deeg, als het uit de oven komt direct met een schone theedoek. Keer het nu direct om op een rooster met de theedoek naar onderen.
7. Verwijder nu het vetvrij papier en bestrijk de cakeplak met de kersenjam. Als het afgekoeld is, besprenkelen met kirschwasser en bestrijken met de stijfgeklopte slagroom.
8. Maak ondertussen de reep chocolade fijn tot stukjes (60 gram). Verdeel op de cake de uitgelekte kersen en de pure chocoladestukjes.
9. Rol nu met behulp van de theedoek het deeg op als een boomstam. Laat deze rol 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast. Snijd er nu diagonale plakken van en bestrooi met wat poedersuiker.

Smakelijk.

07:44 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-04-06

231. Gebakken eiwitschuim met verse aardbeien.

Ingredienten:

* 250 g. poedersuiker
* 1,5 dl. water
* 1 theelepel citroenaroma
* 4 eiwitten
* 500 g. aardbeien
* 100 g. suiker
* 4 eetlepels lichtbruin gebakken, geschaafde amandelen
* 1/2 eetlepel zachte boter om in te vetten
* vetvrij papier + een vierkante of rechthoekige schaal (2 cm hoog)

Werkwijze:

1. Breng de poedersuiker samen met het water aan de kook en laat dit ca. 6 minuten koken op een matig vuur. De ontstane stroop mag niet kleuren! Om te kijken of de stroop de juiste dikte heeft, laat u een lepeltje stroop in een kommetje koud water vallen. Als het een balletje wordt, is de stroop van juiste dikte.
2. Meng nu de citroen-aroma erdoorheen. Klop dan de eiwitten op in een vetvrije kom met een vetvrije klopper. Het eiwit is van de juiste dikte als u de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit er uit valt.
3. Giet dan geleidelijk de warme stroop erbij en blijf kloppen totdat het eiwit afgekoeld is.
4. Nu de schaal invetten met wat boter en bekleden met vetvrij papier. Schep het opgeklopte eiwit erin en strijk dit glad. Vervolgens in een voorverwarmde oven op 125oC. in ongeveer 1 tot 1 1/2 uur droog bakken (niet kleuren!).
5. Haal het dan uit de oven en laat het even afkoelen. Verdeel het nu met een scherp mes in vier stukken.
6. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer de aardbeien. Leg ze in een kom en bestrooi ze met de suiker. Bewaar de aardbeien,afgedekt met plasticfolie, in de koelkast tot gebruik.
7. Het gebakken eiwitschuim vlak voor het serveren nog even in een voorverwarmde oven op 180oC. verwarmen en op borden scheppen. De aardbeien rondom scheppen en bestrooien met het amandels

Smakelijk.

12:57 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

23-04-06

230. Doperwten met meloen en rauwe ham.

Ingredienten:

* 300 g. verse doperwten
* 1/2 meloen
* 2 eetlepels olijfolie
* 50 g. in reepjes gesneden bacon of ontbijtspek
* 1 teentje fijngehakte knoflook
* 3 blaadjes fijngesneden salie
* zout en versgemalen zwarte peper
* een scheutje bouillon * 300 g dungesneden Parma ham
* gefrituurde salieblaadjes

Succestip:

Gebruik i.p.v. doperwten dubbel gedopte tuinboontjes en dan i.p.v. salie bonenkruid.

Werkwijze:

1. Verhit de olie in een ruime pan en fruit hierin de knoflook en de bacon of ontbijtspek samen met de salie.
2. Voeg de doperwten erbij en schud even om. Op smaak brengen met zout en versgemalen zwarte peper. Blus het geheel af met een scheutje bouillon en laat het op een matig vuur bijna gaar worden. Hierna het doperwtenmengsel laten afkoelen.
3. Van de meloen kleine balletjes scheppen met een klein aardappelboortje en dit toevoegen aan het doperwtenmengsel.
4. De salieblaadjes in hete olie frituren en op keukenpapier uit laten lekken.
5. De Parma ham op gekoelde borden rangschikken, bestrooien met het doperwtenmengsel en garneren met de gefrituurde salieblaadjes.

Smakelijk.

14:45 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-04-06

229. Japanse garnalensla met lente-uitje.

Ingredienten:

* 400 g. middelgrote garnalen
* 4 in schuine stukjes gesneden lente-uitjes
* 1 cm in dunne reepjes gesneden verse gember
* 150 g. taugé
* 2 sjalotten in dunne ringetjes gesneden
* 1 grote tomaat, zonder zaadjes in reepjes gesneden<>Voor de dressing:

* 3 eetlepels Japanse sojasaus
* 2 eetlepels slaolie
* 2 eetlepels suiker
* 1 eetlepel gembersiroop
* 1 eetlepel chilisaus
* 1 geperst teentje knoflook
* sap van een 1/2 citroen of limoen

Voor de garnering:

* fijngehakte walnoten
* 1/4 krop in reepjes gesneden ijsbergsla
* peper en zoutSuccestip:

Maak de salade zoals in het recept, maar zonder de garnalen. Bak deze op het laatste moment snel even in een koekenpan. Blus ze af met een beetje dressing en schep daarna de nog warme garnalen over de salade.

1. Maak eerst de dressing door de Japanse sojasaus samen met de olie, citroensap, gembersiroop en suiker door elkaar te mengen. Voeg hier de knoflook en de chilisaus aan toe en laat even staan tot gebruik.
2. Meng vervolgens de garnalen met de lente-ui, de sjalotringetjes, de gemberreepjes, de tomaatreepjes en de taugé.
3. Sprenkel de dressing er over en meng alles voorzichtig door elkaar. Indien nodig op smaak brengen met peper en zout.
4. Verdeel de fijngesneden ijsbergsla over 4 borden en dresseer hierop het garnalenmengsel in het midden. Strooi er op het laatst de gehakte walnoten op.

07:55 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-04-06

228 Moussaka.

Bendoigdheden:

** aubergine(s): 2
* boter: 90 gram
* kaneelpoeder koffielepel(s)
* bloem: 3 soeplepel(s)
* zout
* olijfolie: 15 cl
* melk: 40 cl
* munt: 2 takje(s)
* * geraspte muskaatnoot: 1 snuifje(s)
* ei(eren): 1
* geraspte Parmezaan: 100 gram
* peterselie: 2 takje(s)
* ui(en): 1
* peper
* witte peper
* gehakte tomaat (-aten): 1 blik(s)
* droge witte wijn: 2 soeplepel(s)
* rundergehakt: 400 gram

Werkwijze:

1. Snijd de aubergines in ronde plakjes van 1 cm. Bestrooi ze met zout en laat ze 1 uur rusten in een vergiet.
2. Hak de ajuin fijn en snijd de munt en de peterselie fijn.
3. Verwarm de olijfolie in een pan en fruit hierin de uien. Voeg het vlees toe en laat het al roerend 10 minuten bakken op een hevig vuur. Voeg de tomaten, de fijngehakte look, de peterselie, de munt, de kaneel, de witte wijn en peper en zout toe. Zet het deksel op de pan en laat de bereiding 20 minuten met het deksel op de pot en daarna 10 minuten zonder deksel sudderen.

Voor de kaassaus :

1. Laat de boter in een pot smelten. Neem de pot van het vuur en voeg de bloem al roerend met de klopper toe. Giet er geleidelijk de melk bij en zet de pot weer op het vuur. Laat de saus indikken terwijl u blijft roeren. Neem de pot van het vuur en voeg het ei, de muskaatnoot, de parmezaan en zout en peper toe.

2. Verwarm de oven op 180°.
3. Dep de aubergines droog. Frituur ze in een pan met hete olie. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
4. Schik een derde van de aubergines in een gratineerschotel. Schep hierop de helft van het vleesmengsel, daarna nog een derde van de aubergines, dan de rest van het vlees en eindig met de aubergines.
5. Giet er de saus over en gratineer de moussaka 45 minuten in de oven.

Smakelijk.

10:04 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-04-06

227. Kleine aspergeflans met kreeftensaus.

Benodigdheden:

* purperen asperge(s): 600 gram
* tomaat (-aten): 1
* boter gram
* kreeftensoep: 1 dl
* slagroom: 2 dl
* ei(eren): 3
* peper en zout
Werkwijze:

1.Breek het vezelig uiteinde van de asperges, schil ze en bind ze vast in kleine bosjes. laat ze ruim 20 minuten zacht koken in kokend gezouten water. Check regelmatig de kloktijd. Het lemmet van een mes moet er gemakkelijk doorgaan.
2.Laat ze uitlekken, hou de punten opzij en snij de stengels in stukken. Voeg er 1 dl room bij en doe alles in de mixerkom.
3. Klop de eieren zoals voor een omelet, doe ze bij de aspergeroom en breng op smaak.
4.Beboter 4 ovenschaaltjes, vul ze met de aspergebereiding en zet ze in de oven schotel die u vult met warm water tot 3/4 van de hoogte der schaaltjes.Zet de schotel in de oven (voorverwarmd op T°6 180 °C). Laat 30 min. bakken tot de flans goed stevig zijn. Neem de schaaltjes uit de oven en laat ze enkele minuten afkoelen.
5.Verwarm intussen de kreeftensoep (niet verdund) met 1 dl room en kruid naar wens. Schil de tomaat en snij ze in kleine blokjes.
6.Ontvorm de flans op warme borden, omring ze met een beetje saus en garneer met de aspergepunten en de stukjes tomaat. Rond af met een takje peterselie of kervel. Dien onmiddellijk als voorgerecht op.

Smakelijk.

21:56 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

226. Tomaten-courgette-mozarella taartjes.

Ingredienten:

* 8 middelgrote, ontvelde trostomaten
* 1 kleine courgette
* 1 bolletje Mozzarella
* tijmblaadjes
* versgemalen zwarte peper en zout

Werkwijze:

1. Snijd de ontvelde tomaten in plakken en zet deze weer tegen elkaar. Snijd dunne plakjes courgette ter grootte van de tomaat. Plaats deze plakjes tussen de tomaatplakjes (zebra-effect). Plaats naast ieder plakje courgette een dun plakje mozzarella.
2. Zet de tomaat-courgette-mozzarellataartjes op een licht beboterde ovenschaal en bestrooi ze met versgemalen peper, zout en tijmblaadjes. Zet ze nu in een voorverwarmde oven op 200°C. totdat de kaas enigszins is gesmolten.
3. Serveer direct als bijgerecht bij een hoofdschotel of als vegetarisch gerecht in combinatie met krokante salade.

Smakelijk.

13:49 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-04-06

225. Lasagne ai crustacei (gevuld met schaaldieren).

Ingredienten:

* 12 lasagnabladen
* 1 pakje zeevruchten
* 30 g. roomboter
* 1 ontvelde tomaat (in blokjes)
* 1 fijngesneden sjalotje
* 1/2 teentje knoflook
* 1 snufje tijm
* 2 eetlepels bieslookringetjes
* 2 dl slagroom
* 1 eidooier
* 2 eetlepels paneermeel

Succestip:

Als u deze rolletjes licht invriest en daarna met ei en paneermeel bedekt, dan heeft u heel aparte kroketjes om te frituren

Werkwijze:

1. Kook de lasagna beetgaar in ruim kokend water en spoel ze koud. Laat ze op een doek uitlekken.
2. Smelt de boter in een kookpan en laat hierin het sjalotje en de knoflook even smoren. Doe de zeevruchten erbij en laat deze op laag vuur ook meesmoren.
3. Voeg nu de tomaat, bieslook, tijm en de room erbij en laat het geheel even doorkoken (niet te lang anders worden de schaaldieren taai).
4. Breng het op smaak met peper en zout. Laat de schaaldieren in de saus afkoelen. Schep nu een eetlepel van de schaaldierenragout aan een uiteinde van een lasagneplak en rol de plak voorzichtig op.
5. Leg de rolletjes in een beboterde vuurvaste ovenschaal. Roer de eidooier door de overige saus en giet de saus dan over de gevulde lasagnarolletjes.
6. Bestrooi ze dan met paneermeel. Verhit het geheel in een voorverwarmde oven op 200°C. en laat dit in ca. 15 minuten goudbruin kleuren

Smakelijk.

20:34 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

224. Chocolademousse met nougatine en honing.

Ingredienten:

* 70 g. pure chocolade
* 2 dl. slagroom
* 3 eetlepels honing
* 6 eetlepels stijfgeklopte slagroom met suiker

Voor de nougatine:

* 1 zakje hazelnoten
* 100 g. suiker
* 1 eetlepel arachide-olie
* aardbeien voor garnering

1. Maak eerst de nougatine, door de suiker op laag vuur te koken totdat deze geheel gesmolten en goudbruin van kleur is.
2. Meng dan de hazelnoten erdoor heen. (Pas op, de massa is zeer heet!). Bestrijk nu een schaal met de arachide-olie en schenk het noten/suikermengsel hier op uit. Laat dit afkoelen.
3. De goed afgekoelde nougatine nu fijnmaken in de keukenmachine of fijnhakken. Bewaar dit droog tot gebruik.
4. Klop de 2 dl. slagroom halfstijf samen met de honing. Roer dan de nougatine erdoor.
5. Schaaf de chocolade met een kaasschaaf en smelt dit in een kom in een heetwaterbad.
6. Roer de gesmolten chocolade geleidelijk door de slagroom en meng dit voorzichtig en niet te lang door elkaar.
7. Dek dit nu af met plasticfolie en laat dit in de koelkast ca. 20 minuten opstijven.
8. Schep nu met een ijsschep of een lepel mooie bolletjes of eivormen op gekoelde borden. Garneren met slagroom, aardbeien en nougatine

Smakelijk.

12:47 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-04-06

223. Risotto met spekjes en champignons.

Benodigdheden:

* tomaat (-aten): 2
* boter: 20 gram
* olijfolie: 2 soeplepel(s)
* spekblokjes: 400 gram
* geraspte Parmezaan: 50 gram
* gehakte peterselie: 4 soeplepel(s)
* gesnipperde ui(en): 1
* peper en zout
* droge witte wijn: 15 cl
* bouillon van groenten: 1 blokje(s)
* witte champignon(s): 300 gram
* ronde rijst: 250 gram

Werkwijze:

1.Laat de ui in een kookpan in de boter en de olie op een matig vuurtje bruin worden.
2. Voeg de rijst toe.
3. Meng en laat de rijst een beetje doorschijnend worden.
4. Overgiet met witte wijn, meng en voeg vervolgens de bouillon, lepel voor lepel toe.
5. Snij de voet van de champignons af, was ze en hak ze ruwweg.
6. Bak in een pan de spekjes en voeg hier de champignons aan toe, bestrooi met peper en zout.
7 Schil en verwijder de pitten van de tomaten, snij ze vervolgens in kleine blokjes.
8 Voeg de champignons, de spekjes en de tomaten toe als de rijst al dente is, bestrooi met peper en zout.
9. Voeg ten slotte de peterselie en de parmezaan toe.

Smakelijk.

14:06 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

222. Stoofkarbonades uit Zeeuws Vlaanderen met schorseneren.

Ingredienten:

* 4 dikke karbonades (ca. 200 g per stuk)
* 2 grote, fijngesneden uien
* 1 eetlepel witte wijnazijn
* 1 eetlepel bruine suiker
* 1 flesje donker Belgisch bier
* versgemalen peper en zout
* 1 eetlepel mosterd
* 2 blikjes schorseneren
* 1 flesje Finesse
* 100 g. geraspte, oude kaas
* 12 gekookte, stevig afkokende aardappels
* 30 g. roomboter
* 1 eetlepel gehakte peterselie
* bloem
* boter om in te bakken

Werkwijze:

Succestip:

Gebruik in plaats van karbonades bijv. rund of kalfsvlees

1. Kruid de karbonades met peper en zout en wrijf ze in met mosterd. Bestrooi ze met bloem en bak ze aan beide zijden goudbruin. Neem het vlees uit de pan en smoor de uien in de braadjus. Blus dit nu af met de azijn en het bier en voeg de bruine suiker eraan toe. Breng dit aan de kook en leg het vlees weer in de saus. Laat dit op matig vuur onder een deksel ca. 1 uur stoven. (Bind indien nodig de saus af met allesbinder).
2. Kook ondertussen de aardappels gaar en stoom ze even droog. Schud ze nu voorzichtig op met roomboter en gehakte peterselie.
3. Verwarm ondertussen in de Finesse de uitgelekte schorseneren en breng ze op smaak met peper en zout en voeg op het laatst de geraspte kaas toe. Schep de karbonades en schorseneren op voorverwarmde borden en garneer dit met de aardappelen.

Smakelijk.

10:19 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

16-04-06

221. Lamsribbetje op Aziatische wijze.

Benodigdheden:

* ananas: 8 sneetje(s)
* citroen(en): 1
* lamskoteletje(s): 14
* gemberpoeder: 1 snuifje(s)
* olie: 2 soeplepel(s)
* klontje(s) boter: 1
* peper en zout
* sojasaus: 6 soeplepel(s)
* moes van sinaasappellen: 1 soeplepel(s)

Werkwijze:

1. Laat de lamsribetjes bruinen op een matig vuur in een pan met olie. Een weinig zout en peper toevoegen. Reken 2 à 3 minuten braadtijd per zijde. Als de lamsribetjes klaar zijn, neemt u ze uit de pan en houdt ze warm. Giet het braadvet weg,
2. Giet de sojasaus, het sap van een halve citroen en marmelade in de pan. Schraap de bruine fond, doe er de gember bij en deglaceer met 2 soeplepels water.
3. Laat pruttelen tot de marmelade volledig opgelost is.
4. Ondertussen laat u de ananasschijven goudbruin bakken in een pan met gesmolten boter. Serveer de lamsribetjes met de schijven ananas, en basmati rijst natuur.

Smakelijk .

09:03 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

15-04-06

220. Krans van lamsvlees.

Benodigdheden:

* lamsvlees: 600 gram
* boter
* bruine fond: 60 cl
* teentje(s) van look: 4
* sjalot(ten): 4
* mosterd van Dijon: 2 soeplepel(s)
* gehakte peterselie
* witte wijn: 60 cl

Werkwijze:

1. Bestrooi het vlees met peper & zout, wrijf in met een teentje look.Verwarm de boter, bak zachtjes de lamsribbetjes gedurende 10 min. tot ze een lichtroze kleur krijgen.
2. Neem het lamsvlees van het vuur en zet opzij.
3. Gebruik wat braadvocht om de sjalotten en de look lichtjes te stoven. Deglaceer met witte wijn, voeg de mosterd en de bruine roux bij. Laat de saus inkoken en giet door een zeef.Doe een klontje boter bij de saus en serveer meteen.

Smakelijk.

22:49 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-04-06

219. Lamsfilet en gratin van rijst en groenten.

Benodigdheden/

* look: 1 teentje(s)
* aubergine(s): 1
* vleesbouillon: 1 blokje(s)
* lamsfilet(s): 800 gram
* schapenkaas: 100 gram
* olijfolie
* ui(en): 1
* peper en zout
* rijst: 200 gram
* rijpe tomaten: 4
* verse rozemarijn

Werkwijze:

1. Pers een teentje knoflook en meng het met 1 koffielepel vers gehakte roze-marijn en 3 eetlepels olijfolie.Laat enkele uren rusten. Hak de ui en pers het andere teentje knoflook,snij de aubergine in blokjes, ontpit de tomaten en snij ze in kleine stukjes.
2. Bereid de vleesbouillon en voeg een takje rozemarijn toe.
3. Fruit de rijst glazig in een beetje olie,voeg de bouillon toe (verwijder de rozemarijn) en laat koken tot de rijst gaar is.
4. Stoof ondertussen de aubergine in een pan,voeg daarna de ui toe en vervolgens de tomaten en de look.Kruid met zout en peper en laat gedurende 10 minuten sudderen.
5. Als de rijst de bouillon heeft opgeslorpt en gaar is,voeg je ze bij de groenten.
6. Giet het mengsel in een grote ingevette ovenschotel en bedek met de schapenkaas (geraspt of in fijne schijfjes).Laat 15 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180° (25 minuten als de schotel vooraf werd klaargemaakt en is afgekoeld).
7. Zeef de gearomatiseerde olie en strijk de lamfilets in voor je ze in de pan bakt of grilt.Het vlees mag niet doorbakken zijn,het moet nog rozig zijn.

Smakelijk.

17:14 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-04-06

218. Middellandse Zeesalade.

Benodigdheden:

* ansjovis: 1 blik(s)
* tomaat (-aten): 1
* aardappel(en): 200 gram
* fijne prinses(sen)boontje(s): 300 gram
* olijfolie: 3 soeplepel(s)
* droge origano: 2 snuifje(s)
* peper en zout
* krulsla(s): 1
* wijnazijn: 2 soeplepel(s)
* Chorizo: 150 gram

Werkwijze:

1. Kook de aardappelen in de schil. Pel ze en snijd ze in schijfjes.
2. Kook de boontjes 8 minuten in gezouten water. Pel en ontpit de tomaten, snijd ze in stukjes. Snijd de chorizo in grove stukken.
3. Bereid de vinaigrette met de wijnazijn, de olijfolie en de ansjovisolie, peper, zout en oregano.
4. Schik eerst de salade op de borden, vervolgens de boontjes en de aardappelen. Voeg daarna de stukjes tomaat en chorizo toe. Giet er de vinaigrette over en versier met ansjovisjes.

Smakelijk.

18:56 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

217. Blinde vinken met tomaat.

Benodigdheden:

* tomaat (-aten): 16
slagroom: 4 soeplepel(s)
water: 2 soeplepel(s)
teentje(s) van look: 2
sjalot(ten): 2
Ketchup: 4 soeplepel(s)
klontje(s) boter: 1
blinde vink(en): 8
gehakte peterselie: 4 soeplepel(s)
oesterzwam(men)
peper en zout
witte wijnazijn: 2 soeplepel(s)
ei(eren) van kwartel

Werkwijze:

1. Bak de blinde vinken aan in wat boter en bak ze langs beide kanten bruin.2. Versnipper de sjalotten en de teentjes knoflook en voeg ze eraan toe.3/ Snij de tomaten in grove stukken en voeg deze eveneens toe. Voeg de witte wijnazijn, het water en de ketchup (snijdt de zurigheid) toe. 4. Laat alles zo'n 30 min sudderen op een licht vuurtje.5. Voeg de room toe en de in schijfjes gesneden champignons toe en laat nog eens10 min doorkoken zonder deksel. 6. Dien op met macaroni en hardgekookte kwarteleitjesen en strooi er wat peterselie over.

Smakelijk.

07:57 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-04-06

216. Gepocheerde grietfilet met Bonne Femme saus.

Benodigdheden:

* grietfilet(s) zonder vel: 4 filet(s)
* boter: 100 gram
* geklopte room: 1 soeplepel(s)
* visfumet: 2,50 dl
* citroensap: 1
* gehakte peterselie
* hoedje(s) van champignons: 100 gram
* witte wijn: 2 dl
* room: 1 dl
* kleine gesneden uitje(s): 1

Werkwijze:

1. Een visfumet trekken van schoongemaakte koppen en graten van griet met droge witte wijn, water en specerijen (niet langer dan 20 min. koken).
2. De stukken vis met wat boter in een ovenschaal schikken met het fijngesneden uitje, de gewassen hoedjes van de champignons en de gehakte peterselie. Besprenkel met citroensap en bevochtig met visfumet en witte wijn. De schaal eventjes op het vuur plaatsen. De schaal afdekken als de vloeistof kookt en 10 min. in een oven van 225°C plaatsen. De vis uit de pan halen en kruiden.
3. Het kookvocht inkoken tot stroperigheid, de room toevoegen en mee laten koken.
4. De saus monteren door harde boterklontjes door de saus te schudden of te kloppen. De saus zeven, mengen met een lepel opgeklopte room en kruiden met peper en zout en gehakte peterselie.
5. De vis en de champignons met de saus overgieten en alles snel gratineren in de oven

Smakelijk.

12:58 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-04-06

215. Lamsribstuk met hopscheuten en snijbonen.

Ingrediënten:

* 2 lamsribstukken
* 1 klont boter
* 4 klontjes boter, koude
* 200 gr. hopscheut
* 100 gr. snijboon, verse, gesneden
* 5 dl. lamsfond
* 1 takje tijm
* 1 teentje knoflook
* Peper
* Zout

Bereidingswijze:

1. Neem bijvoorkeur lamsribstuk met 6 tot 8 ribbetjes.
2. Verwarm de oven in 7 minuten voor op 180 graden Celsius. Braad de ribstukken rondom aan in de helft van de ''gewone'' hete boter (dus de niet-koude), bestrooi ze met peper en zout en laat ze in de voorverwarmde oven in 10-12 minuten rose worden.
3. Smoor de hopscheuten samen met de snijbonen in de tweede helft van de ''gewone'' boter (dus de niet-koude) beetgaar. Neem de lamsribstukken uit de braadpan en wikkel ze in aluminiumfolie. Schenk de lamsfond in de pan en maak de aanbaksels los met een vork.
4. Kook de lamsjus samen met de tijm en knoflook in tot eenderde en zeef de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout en klop er vlak v??r het serveren klontjes koude boter door.
5. Snijd de koteletjes los. Verdeel het hopscheutenmengsel over de verwarmde borden en leg de lamskoteletjes hier op. Schenk de saus rond het gerecht.

Smakelijk.

18:16 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-04-06

214. Asperges met zalm.

Benodigdheden:

* asperge(s): 2 bosje(s)
* boter: 30 gram
* geraspte Emmenthal: 120 gram
* bloem: 40 gram
* melk: 50 cl
* geraspte muskaatnoot: 1 beetje
* peper en zout
* gerookte zalm: 8 sneetje(s)

Werkwijze:

1. Breng in een grote kookpan 3 liter gezouten water aan de kook. Was de asperges. Snij de basis af en schil ze, van boven naar beneden.
2. Maak 8 pakjes asperges met een touwtje en dompel ze onder in het water, laat 10 minuten koken : een mespunt moet ze kunnen doorprikken. Giet ze af en zet ze opzij.
3. Laat boter in een steelpan smelten, voeg al roerend met een klopper de bloem toe, vervolgens de melk en de nootmuskaat. Bestrooi met peper en zout en roer totdat saus dikker wordt. Voeg dan 100 g geraspte emmentaler toe en roer.
4. Doe de ovengrill aan. Maak de pakjes asperges los en rol ze één voor één in een in een schijf gerookte zalm.
5. Schik ze in een ovenschaal, overgiet met de saus en de overblijvende emmentaler, plaats onder de ovengrill en laat bruinen.
6. Dien de aspergerolletjes op in warme borden en vergezel met brood of met peterselie aardappelen.

Smakelijk.

22:45 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-04-06

213. Knapperige aspergerolletjes met krab.

Benodigdheden:

* groene asperge(s): 1 bosje(s)
* kurkuma: 1 soeplepel(s)
* arachideolie
* peper en zout
* vloeibare room: 10 cl
* filodeeg of brickdeeg: 1 rol(len)
* king krabpoten: 4 stuk(ken)

Werkwijze:

1. Maak de asperges schoon en verwijder de harde uiteinden.
2. Laat ze koken in lichtjes gezouten water, maar zorg ervoor dat ze knapperig blijven. Laat de asperges vervolgens uitlekken en houd ze daarna minstens drie minuten onder de koudwaterkraan (om te vermijden dat ze grijs kleuren). Zet apart.
3. Maak de krab schoon, verwijder de harde stukken en snijd ze over de lengte in tweeën.
4. Spreid het filodeeg uit over het werkblad en snijd het in reepjes van ongeveer 15 cm breed.
5. Schik 4 zorgvuldig uitgelekte asperges en 2 blokjes krab op elk deegreepje en voeg peper en zout toe.
6. Rol de reepjes op tot een sigaarvorm. Verhit een dikke centimeter arachideolie in een grote pan en bak de aspergerolletjes aan elke kant mooi goudbruin.
7. Schik ze vervolgens op een vel absorberend papier. Meng de kurkuma en de room, samen met wat peper en zout, tot een sausje.
8. Snijd de rolletjes in de lengte diagonaal doormidden.
9 Schik op elk bord twee halve rolletjes en versier het geheel met wat saus.

Smakelijk.

20:08 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |