14-05-06

259. Bouillabaisse.

Benodigdheden:

* 12 mosselen
* 1 à 2 viskoppen met graten
* 500 gr grote garnalen
* het vrees uit één kreeftenstaart
* 2,5dl witte wijn
* 5 dl water
* 1/2 rood uitje
* 2 teentjes knoflook gehakt
* 1 laurierblad
* 1,25 dl olijfolie
* 2 rode uien,fijngesnipperd
* 1 prei in ringen
* 4 teentjes knoflook, geperst
* 4 à 6 tomaten, ontveld en in stukjes
* 3 el tomatenpruee
* 1/4 tl saffraanpoeder
* 2 laurierbladeren
* 1 tl gedroogde basilcum
* 1 tl venkelzaadjes
* stukje sinaasappelsschil van 5 cm
* zout en versgemalen zwarte peper
* 5OO gr witvisfilet in stukjes van 3 cm
* 1/2 kop versgehakte verse peterselie

Rouille:

* 4 dikke sneden witbrood zonder korst
* water voor het weken
* 4 teentjes knoflook, geperst
* 2 spaanse pepers fijngehakt
* 2 eidooiers
* zout en versgemalen zwarte peper
* 2 dl olijfolie

Werkwijze:

1. De mosselen 2 uur in koud water laten staan. Mosselen die open blijven weggooien.
2. Koppen, graten, pantsertjes en kreeftenschaal in een pan doen en overgieten met wijn en water. Ui, knoflook en laurierblad toevoegen en 20 min. laten trekken. In een zeef laten uitlekken, de bouillon opvangen.
3. De olie verhitten in een grote pan. Extra uisnippers, prei en knoflook erin afgedekt 20 min. smoren op een laag vuur. Af en toe roeren. Tomaat, tomatenpuree, saffraan, laurierblaadjes, basilicum, venkelzaadjes, sinaasappelschil, en peper en zout toevoegen. Onafgedekt nog 10 min. laten sudderen. Vaak roeren.
4. De visbouillon toevoegen. Aan de kook brengen en 10 min. laten doorkoken. Vaak roeren. Dan het vuur lager zetten en de stukjes vis, het kreeftenvlees en de mosselen toevoegen. Met het deksel op de pan 4 à 5 min. laten sudderen tot de mosselen opengaan. De garnalen toevoegen en met het deksel op de pan 3 à 4 min. meekoken.
5. Sinaasappelschil en laurierbladjes verwijderen. De bouilabaisse opdienen met peterselie en een lepel rouille.
6. Voor de rouilee; het brood 5 min. laten weken. UItknijpen. Met knoflook, Spaanse pepers, eierdooiers, peper en zout in de keukenmachine doen en na 2O sec. de olie in een dun straaltjes bij het mengsel gieten. Pureren tot de saus dik wordt;> De rouille in een afgedekt schaaltje in de koelkast bewaren.

Smakelijk.

*

15:54 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.