26-05-06

280. Vlieg er ff tussen uit....

17:12 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

279. In de ovengegaarde zalm met limoenboter en een cirusvruchtenslalade.

Ingredienten:

* 4 stukken zalmfilet (ca. 600 g.)
* 4 eetlepels extra vergine olijfolie
* 250 g. zachte, gezouten roomboter
*sap van 2 limoenen
* 1 snufje chilipoeder of cayennepeper
*versgemalen zwarte peper
*2 uitgesneden sinaasappels
*1 uitgesneden witte grapefruit
*1 uitgesneden rode grapefruit
*2 uitgesneden mandarijnen
* 1 eetlepel fijngehakte muntblaadjes
*sap van 1/2 citroen
*2 eetlepels poedersuiker
*1 kiwi in plakjes gesneden
*zout en versgemalen peper

1. Maak als eerste de limoenboter door de zachte roomboter glad te roeren en luchtig te kloppen. Voeg hieraan het limoensap toe en kruid de roomboter met chilipoeder, versgemalen peper en zout. Roer het geheel glad tot het limoensap geheel is opgenomen. Schep de limoenboter nu op een stuk aluminiumfolie en rol het geheel op tot een staaf. Knijp de uiteinden voorzichtig dicht en druk stevig aan. Laat de roomboterrol opstijven in de koelkast tot gebruik.
2. Snijd de citrusvruchten in partjes. Meng de vruchtenpartjes door elkaar en voeg de poedersuiker, gesneden muntblaadjes en citroensap toe. Laat het geheel op kamertemperatuur marineren.
3.Leg de zalmfilets in een ovenschotel, kruid ze met peper en zout en besprenkel de filets met wat extra vergine olijfolie.
4. Snijd de ingerolde limoenboter in plakjes en verwijder het aluminiumfolie. Verdeel de helft van de plakjes over de zalmfilets en zet deze in een voorverwarmde oven op 180˚C. Maak de zalm bijna gaar (rosé) in ca. 10 minuten.
5. Leg de zalmfilets op voorverwarmde borden en beleg ze met de overige plakjes limoenboter. Serveer de citrusvruchtensalade apart en garneer deze met plakjes kiwi.

16:40 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

278. Vegetarische paëlla

Ingredienten:

* 1 zakje Italiaanse roerbakgroenten
*2 fijngehakte teentjes knoflook
*1 fijngesneden ui
*275 g. paella rijst
*300 g. fijngehakte gepelde tomaten en sap
*1/2 liter groentebouillon
* 1 glas witte wijn
*1/2 theelepel gedroogde dragon
*1 theelepel gedroogde basilicum
*1 theelepel gedroogde oregano
*1/2 theelepel paprikapoeder
*1 rode-, 1 groene paprika in kleine blokjes gesneden
*3 stengels bleekselderij in blokjes gesneden
*12 champignons in vieren gesneden
*50 g. peultjes in reepjes gesneden
*100 g. diepvries doperwtjes
*50 g. fijngehakte cashewnoten
*zout en versgemalen peper
*4 eetlepels olijfolie

Voor de garnering:

*krulpeterselie
*citroenpartjes
*10 zwarte olijven

Houdt u van heel pittig, bak dan een fijngesneden Spaans pepertje mee met de knoflook en ui.

1. Verhit de olie en bak hierin knoflook en ui tot deze zacht zijn. Voeg daarna paprika en rijst toe en bak dit 4-5 minuten tot de rijst glazig is en geheel is omgeven door olie.
2. Voeg vervolgens de groentebouillon, witte wijn, gehakte tomaten met sap en gedroogde kruiden toe. Laat het geheel 10-15 minuten zachtjes koken.
3. Voeg daarna alle overige groenten toe en laat het geheel weer zachtjes doorkoken, onder af en toe roeren, totdat de rijst gaar is.
4. Voeg indien nodig nog wat extra groentebouillon toe. Voeg op het laatste moment de gehakte cashewnoten toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.
5. Schep de paella in een voorverwarmde schaal en garneer het gerecht met zwarte olijven, peterselie en citroen.

14:08 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-05-06

277. Koude Spaanse tomatensoep.

Ingredienten:

* 1 kg. rijpe, zoete tomaten
* 1/2 liter koude kippenbouillon
* 1 komkommer
* 1/2 bloemkool
* 2 teentjes uitgeperste knoflook
*2 fijn gesneden uien
*2 eetlepels extra vièrge olijfolie
*1 theelepel suiker
*versgemalen zwarte peper en zout
*1 snufje chilipoeder
*1 rode paprika
*2 eetlepels gehakte peterselie
*2 eetlepels versgemalen Parmezaanse kaas
*100 g. kleine broodcroutons gebakken met knoflook

Werkwijze:

1. Snijd de helft van de komkommer, bloemkool, ui, paprika en 2 tomaten in kleine blokjes en schep dit als garnituur in aparte schaaltjes.
2. Vul ook 3 schaaltjes met de geraspte kaas, broodcroutons en gehakte peterselie. Zet alle schaaltjes tot gebruik afgedekt in de koelkast.
3. Doe de overige in stukken gesneden tomaat, komkommer, bloemkool, knoflook, paprika en ui in de mixerblender en pureer het samen met de koude bouillon en de olijfolie tot een smeuïge massa.
4. Breng dit op smaak met peper, zout, chilipoeder en suiker.
5. Wrijf het geheel door een fijne zeef en zet het afgedekt in de koelkast. Laat dit goed doorkoelen (ongeveer 1 uur).
6. Serveer deze soep op een warme dag, gekoeld maar niet ijskoud.
7. Zet de schaaltjes met garnituur op tafel, zodat iedereen zelf het garnituur aan zijn/haar soep kan toevoegen.

Smakelijk

18:33 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

276. Tarte tatin van peren.

Ingredienten:

*6 handperen
*2 eetlepels citroensap
*200 g. suiker
*4 eetlepels water
*1 zakje vanillesuiker
*1 theelepeltje kaneelpoeder
*1 pakje bladerdeeg
*2 dl. half stijfgeklopte slagroom met suiker
*munttopjes om te garneren
*1 ronde taartvorm of quichevorm
*20 g. boter om in te vetten
*1 losgeklopt ei om te bestrijken

Werkwijze:

1. Schil de peren, halveer ze en verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes. Besprenkelen de peren met het citroensap om verkleuren te voorkomen. Zet ze tot gebruik afgedekt met plasticfolie in de koelkast.
2. Laat ondertussen 8 bladerdeegplakken ontdooien. Beboter alvast de taartvorm.
3. Breng de suiker met 4 eetlepels water aan de kook en laat dit tot een goudkleurige karamel koken. Giet dan deze hete karamel in de taartvorm.
4. Leg de perenplakjes in de karamel tegen elkaar aan en bestrooi ze nu met een mengsel van vanillesuiker met kaneel.
5. Verwarmen de oven voor op 180ºC en bestuif het werkvlak licht met bloem. De randen van de bladerdeegplakken licht met een kwastje met water bestrijken en als dakpannen op elkaar leggen tot een vierkant vlak.
6. De naden goed aandrukken. Snijd nu met een scherp mes een ronde plak uit de bladerdeegplakken, net iets groter dan de taartvorm. Bevochtig de randen met water. Deze plak omdraaien en over de peren heen draperen en het overhangende deeg aan de rand van de taartvorm vastplakken. Bestrijk het deeg met een kwastje met losgeklopt ei.
7. Bak de perentaart in 15 tot 20 minuten af of totdat het bladerdeeg goudbruin en gaar is. Neem de taart uit de oven en laat hem even staan.
8. Nu voorzichtig en in een keer omdraaien en de stroop uit de vorm over de nu zichtbare peren gieten. Liefst warm serveren met halfstijf geklopte slagroom. Garneren met een topje munt.

Smakelijk

11:16 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

275. Asperges met garnalenboter.

Ingrediënten:

* 2 kg asperges
* 20 gr zout
* 50 gr gepelde garnalen
* 100 gr boter

Werkwijze:

1. Leg 100 gram boter op een schoteltje om ze op kamertemperatuur te laten komen
2. Gaar de asperges
3. Pureer de garnalen ofwel met een mixer ofwel in de vijzel
4. Roer de zachte boter smeuïg en vermeng ze met de garnalenpuree
5. Druk de garnalenboter met een houten lepel door een fijne zeef, vul er een spuitzak mee en spuit op elk bord een toefje
6. Haal de gare asperges uit het kooknat, laat ze even uitlekken en verdeel ze over de borden

Smakelijk

09:45 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-05-06

274. Spaghetti met spekjes, room, kaas en ei.

Ingredienten:

* 375 g. spaghetti
* 4 dikke plakken ontbijtspek (1 cm.) in reepjes gesneden
* 2 eetlepels olijfolie
* 25 g. boter
* 4 eieren
* 1 1/2 dl. slagroom
* 100 g. Parmezaanse kaas
* 2 eetlepels versgehakte peterselie
* versgemalen peper

Werkwijze:

1. Kook de spaghetti in ruim kokend water met wat zout beetgaar.Giet de pasta af en besprenkel deze met 1 eetlepel olijfolie, om aan elkaar plakken te voorkomen.
2. Smelt de overige olijfolie met boter en bak hierin de spekreepjes krokant. Zet de spekreepjes apart tot gebruik en bewaar het bakvet.
3. Klop de eieren los, samen met de slagroom en de kaas.
4. Verhit in een schone pan een gedeelte van het bakvet van de spekjes en verwarm hierin de spaghetti. Voeg op het laatst het room-eimengsel toe en blijf roeren tot het geheel iets begint in te dikken.
5. Voeg vervolgens de spekjes en de peterselie toe en breng indien nodig nog op smaak met versgemalen peper.
6. Haal het gerecht daarna van het vuur anders krijgt u spaghetti met roerei!
7.Serveer de spaghetti alla carbonara in een voorverwarmde schaal.

Smakelijk

23:17 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

273. Melksoep uit oma's tijd.

Ingrediënten:

* 1 soepkip
* 1 preistengel
* 1 selderstengel
* 1 wortel
* 1 ui
* 5 grote aardappelen
* 1 1/2 liter melk
* 1 liter bouillon
* Kruidentuiltje
* Peper
* Zout
* Kervelplukjes
* Boter

Bereiding:

1. Snijd de groenten in kleine stukjes
2. Zet het mes ook in de kip en leg de stukken kip met het kruidentuiltje en wat boter in een ruime pan
3. Laat alles in anderhalf uur langzaam gaar koken
4. Laat 3 aardappelen met 1/2 liter melk inkoken en mix vervolgens
5. Voeg de overige melk toe, samen met 1 liter van de kippebouillon en laat goed doorkoken
6. Snijd de overige aardappelen in kleine vierkantjes en stoof ze aan in de boter
7. Snijd dan het wit van de prei heel fijn en stoof eveneens aan in boter
8.Voeg deze aardappelen en prei aan de soep toe en laat nog even doorkoken
9.Kruid met peper en zout, werk af met kervelplukjes

Smakelijk

21:02 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

272. Kabeljauwhaasje met schelpdieren.

Benodigdheden:

basilicum: 1 bosje(s)
* boter: 100 gram
* bieslook: 1 bosje(s)
* kabeljauwmoot (-oten): 4
* gehakte peterselie: 5 takje(s)
* peper en zout
* tijm: 4 takje(s)
* witte wijn: 10 cl
* citroen(en) natuur: 2
* schelpdieren: 500 gram

Werkwijze:

1. Was, droog en hak de kruiden. Plet de zachte boter met een vork, meng met de kruiden, 1 koffielepel citroensap, peper en zout. Dek af en zet opzij in de koelkast.
2. Was de schelpdieren, giet ze in een grote kom en laat ze op een hevig vuur open gaan. Filtreer het kooksap, voeg er het sap van een halve citroen bij.
3. Verwarm de oven op 200 °. Schik de kabeljauwhaasjes in een ovenschotel met wat olie, peper en zout, en overgiet met het kooksap en de wijn. Plaats op elk haasje een sneetje citroen en een takje tijm.
4. Laat 20 min. braden, haal de vis uit de schotel en bewaar warm.
5. Giet het kooksap in een pan, voeg al roerend de kruidenboter toe, dan de schelpdieren. Serveer de kabeljauwhaasjes op warme borden, overgiet met de saus en de schelpdieren. Dien op met gekookte aardappeltjes of brood. U kan de schelpdieren vervangen door mosselen.

Smakelijk

17:58 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

271. Belgische pepersteak.

Ingredienten:

* 4 biefstukken van 150 g. per stuk
* 1 fijngesneden ui
* 3 x 1/2 paprika (rood, geel, groen) (in blokjes)
* 8 fijngesneden champignons
* 2 eetlepels groene peperkorrels
* 1 glaasje cognac
* 2 dl. slagroom
* versgemalen peper en zout
* 1 eetlepel roomboter + een scheutje olijfolie
Werkwijze:

1. Kruid de biefstukken met versgemalen peper. Verhit een koekenpan totdat deze begint te walmen en giet nu de olijfolie en de boter in de pan en laat dit uitbruisen. Leg nu de biefstukken in de pan en bak ze aan beide zijden snel krokant, maar niet doorbakken, tenzij u daarvan houdt. Neem de biefstukken uit de pan en laat ze afgedekt met aluminiumfolie op een warme plaats even rusten.
2. Bak nu in de braadjus de ui, champignons, paprika en peperkorrels op hoog vuur om en om. Giet nu de cognac bij het geheel en flambeer deze door de pan even schuin in het vuur te houden.
3. Giet nu de room erbij en laat deze saus tot de door u gewenste dikte inkoken. Breng indien nodig op smaak met extra peper en zout.
4. Bestrooi nu pas de biefstukken met wat zout en plaats ze in het midden van voorverwarmde borden. Het braadvocht wat uit de biefstukken is gelopen, aan de saus toevoegen voor extra smaak. De biefstukken met de saus bedekken en direct serveren.
5. Lekker met frietjes en gemengde salade.

Smakelijk

12:54 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-05-06

270. Gehakt met aardappelpuree en bloemkool.

Benodigdheden:

* boter: 30 gram
* paneermeel
* bloemkool: 1
* varkens- en kalfsgehakt: 600 gram
* melk: 10 cl
* muskaat
* peper en zout
* bloemige aardappel(en): 600 gram

Werkwijze:

1. Maak de bloemkool schoon, verdeel ze in roosjes en stoom of kook ze ongeveer 10 minuten in gezouten ziedend water. (Opgelet, ze moet stevig blijven.)
2. Bak het gehakt aan in een pan. Indien het niet is toebereid, voeg dan zout, peper en muskaatnoot toe. Prak het fijn met een vork.
3. Schil en snijd de aardappelen in grove stukken, kook en pureer ze. Bereid met melk en boter een smeuïge puree en kruid gul met peper, zout en muskaatnoot.
4. Verdeel het vlees over een ovenschotel, bedek met bloemkoolroosjes en puree en zorg ervoor dat de 3 verschillende lagen zich niet vermengen.
5. Bestrooi met paneermeel en enkele klontjes boter. Laat ongeveer 30 minuten bakken in de op 180°C voorverwarmde oven.

Smakelijk.

18:48 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

269. Thaise kipvleugeltjes met nasi goreng

Ingredienten:

* 1 kg. kipvleugels
* 4 eetlepels sweet chilisaus
* 3 eetlepels Japanse ketjap
* 1 eetlepel gembersiroop
* 1 theelepel paprikapoeder
* 4 zeer fijngesneden teentjes knoflook
* versgemalen peper en zout

Voor de Nasi Goreng:

* 400 g. gestoomde basmathi rijst
* 1 pakje nasi mix speciaal
* 50 g. in fijne reepjes gesneden ontbijtspek
* 1/2 prei in ringetjes
* 250 g. kipstukjes

Werkwijze:

1.Meng de chilisaus, Japanse ketjap, gembersiroop en knoflook goed door elkaar en giet dit over de kipvleugels, welke eerst gekruid zijn met versgemalen peper, zout en paprikapoeder. Laat de kipvleugels 10 minuten marineren in de koelkast.
2. Bak deze vervolgens op bakpapier in een voorverwarmde oven op 200ºC. in ca. 10 minuten krokant en gaar.
3. Bereid in de tussentijd, de rijst met de nasi-mix, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
4. Gebruik in plaats van varkensvlees de kipstukjes. Als de Nasi Goreng klaar is, deze op voorverwarmde borden scheppen en de kipvleugeltjes er rondom leggen. contact disclaimer

12:44 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-05-06

268. Paling in 't groen

Ingrediënten:

* 2 kg duimdikke paling (schoongemaakt in in stukken van 3 cm)
* 4 eetl. bloem
* 2 eetl. boter
* 25 cl droge witte wijn
* 2 uien
* citroensap
* 2 eierdooiers

1 kruidentuiltje Groen:

* 100 g spinazie
* 100 g zuring
* 1 eetl. dragon
* 1 eetl. salie
* 1 eetl. kervel
* Gehakte peterselie

Bereiding:^p> 1. Uien laten kleuren in een grote pot met boter, laten garen
2. Bloem in een zak doen samen met de stukken paling en even omschudden
3. De paling aanbakken in de resterende boter tot ze bruin zijn, warm houden
4. Spinazie en zuring in de grote pot laten slinken, de paling bijvoegen en overgieten met de wijn
5. Water bijvoegen tot het geheel onder staat
6. Kruidentuiltje erbij en 8-10 min. laten stoven met deksel
7. Voeg de overige kruiden erbij en laat stoven tot het vlees van de paling gemakkelijk lost
8. Stukken paling eruit halen en warm houden op schotel
9 Saus op smaak brengen, eventueel dikken met eierdooiers (dan niet meer laten koken !)
10. Opfrissen met citroensap

Smakelijk.

22:01 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-05-06

267. Gehaktballetjes in tomatensaus.

Ingrediënten:

* 200 gr rundergehakt
* 200 gr lamsgehakt
* 1 ei
* 3 teentjes knoflook
* 4 el fijngesneden peterselie
* ½ tl nootmuskaat
* zout / peper
* 2 sneetjes witbrood ontkorst
* 2 el rode wijn
* 2 el olijfolie
* 1 ui fijngesneden
* 3 tomaten ontveld
* 1 dl kippebouillon

Bereidingswijze:

1. Meng het gehakt met het ei, de knoflook, 2 el peterselie, nootmuskaat,zout en peper. Brood in de wijn weken en door het gehakt kneden. Van het gehakt mengsel ca. 30 balletjes kneden.
2. Verhit de olie in een ruime pan en bak de balletjes in 5 min bruin.Voeg de ui toe en bak die 3 minuten mee. Voeg de tomaat en de bouillon toe. Laat de balletjes een half uur sudderen in de saus.
3. Neem de balletjes uit de pan en pureer de saus. Breng de saus op smaak met zout en peper en schenk over de gehaktballetjes. Serveerwarm of koud.

Smakelijk

16:18 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

266. Asperges met lenteboter

Ingrediënten

* 2 kg asperges
* 20 gr zout
* 50 gr haricots verts
* 50 gr doperwtjes
* 100 gr boter
* Witte peper uit de molen
* Zout

Bereiding :

1.Leg 100 gr boter op een schoteltje om ze op kamertemperatuur te laten komen
2. Maak de haricots verts en de doperwtjes schoon en kook ze apart gaar in water met wat zout
3. Spoel ze af met koud water
4. Schil en gaar de asperges
5. Haal enkele aspergestengels uit het kooknat en snijd er de punt vanaf (ongeveer 3 centimeter)
5. Voor de lenteboter hebt u 50 gram punten nodig
6. Hak de punten klein en pureer ze samen met de haricots verts en de doperwtjes (In een vijzel of de mixer)
7. Roer de boter smeuïg en roer er de groentepuree door
8. Breng de boter op smaak met peper en zout en wrijf ze met een houten lepel door een zeef
9. Vul een spuitzak met de boter en spuit op elk bord een toefje
10.Haal de rest van de asperges uit het kooknat, laat ze even uitlekken en verdeel ze over de borden

Smakelijk.

15:05 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

265. Vleesbrood met pikante pasta en aubergines.

Benodigdheden:

* look: 2 teentje(s)
* aubergine(s): 2
* basilicum: 1 bosje(s)
* olijfolie: 20 cl
* vleesbrood: 800 gram
* ui(en): 1
* rode Spaanse peper: 1
* peper en zout
* rozemarijn: 1 takje(s)
* tijm: 1 takje(s)* rode wijn: 10 cl
* bouillon van groenten: 1 blokje(s)
* penne: 400 gram

Werkwijze:

1. Verwarm de oven op 180°. Leg het vleesbrood in een met olie bestreken ovenschotel. Zet het in de oven en laat 40 minuten bakken.
2. Snij ondertussen de aubergine in schijfjes, leg ze in een zeef en bestrooi ze met zout.
3. Hak het pimentje fijn, pel de look en de ui en hak ze fijn. Warm wat olie in een kookpan en fruit er de ui en de look in. Voeg de tomaten, het pepertje, het bouillonblokje, de rode wijn en de kruiden toe. Breng op smaak met peper en zout.
4. Droog de aubergines af en bak ze op een hevig vuur in de rest van de olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en snij ze in stukjes. Hou acht schijfjes apart voor de versiering.
5. Warm water met zout voor de pasta. Laat de penne 1 minuut minder lang koken dan op de verpakking is aangeduid. Laat ze uitlekken en voeg ze bij de saus. Laat 1 minuutje koken, voeg de aubergines toe en dien op.

13:30 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-05-06

264. Aardbeien Romanoff.

Ingredienten:

* 750 g. aardbeien
* 150 g. witte basterdsuiker
* 1/8 liter dunne slagroom
* 1dl. aardbeienlikeur
* 1/8 liter opgeklopte slagroom met suiker
* 4 bollen vanilleroomijs

Werkwijze:

1. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Pureer 1/3 deel van de aardbeien in de mixerblender samen met de aardbeienlikeur.
2. Voeg dan de dunne slagroom en de bollen ijs, stuk voor stuk toe en draai het geheel tot een dikke, lobbige massa.
3. Bestrooi de overige aardbeien met de basterdsuiker en zet dit in de koelkast tot gebruik.
4. Schep de ijsmassa in ruime coupes en verdeel de aardbeien over de coupes. Garneer deze met de slagroom.

22:32 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-05-06

263. Aarbeientaart.

Benodigdheden:* bloem: 65 gram
* aardbei(en): 400 gram
* ei(eren)erdooier(s): 6
* melk: 0,50 liter(s)
* brokkeldeeg: 1 pakje(s)
* kristalsuiker: 250 gram
* confituursuiker: 1 zakje(s)
* vanillesuiker: 1 zakje(s)
* boter of margarine

Werkwijze:

1. Vet lichtjes een taartvorm in en druk er de schijf deeg in. Prik er enkele gaatjes in met een vork. Bedek met een laag gedroogde erwten en laat het deeg 15 minuten bakken in de hete oven op 180°C.
2. Bereid ondertussen de banketbakkerscrème : in een kookpot met dikke bodem bloem, kristalsuiker en eierdooiers mengen. Daar de kokende melk met vanille aan toevoegen. Houd het mengsel aan de kook en roer er 4 minuten ononderbroken in. Laat afkoelen.
3. Wanneer de taartbodem volledig afgekoeld is, er de banketbakkersrème over gieten en verdelen met een spatel. Schik daar de goedgewassen aardbeien op en glaceer ze met minuutsuiker voor confituur.

Smakelijk.

13:16 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

262. Salade van nieuwe aardappeltjes met uitgebakken spekjes en bieslook.

Ingredienten:

* 400 g. nieuwe krielaardappeltjes in de schil
* 150 g. uitgebakken spekreepjes
* 2 fijngesneden sjalotjes
* 2 eetlepels fijngehakte peterselie
* 2 eetlepels bieslookringetjes
* 1 eetlepel mosterd
* 3 eetlepels mayonaise
* 2 eetlepels slagroom
* versgemalen peper en zout
* slablaadjes en bieslook om te garneren

Werkwijze:

1. Kook de gewassen en schoongeborstelde krielaardappeltjes in water met wat zout. Giet ze af als ze net gaar zijn en laat ze even afkoelen. Snijd ze dan in plakjes.
2. Tijdens het koken van de aardappeltjes, de mayonaise gladroeren met de mosterd en de slagroom. Voeg hier de peterselie en de bieslook aan toe en breng het geheel op smaak met peper en zout. Vermeng de nog warme aardappelplakjes met de saus en voeg de uitgebakken spekjes erbij. Meng alles goed door elkaar en laat het in de koelkast goed afkoelen.
3. Haal de salade 15 minuten voor gebruik uit de koelkast. Is de salade te stevig, de saus is helemaal in de aardappeltjes getrokken, voeg dan nog wat room toe om de salade weer smeu•g te maken. Schep de salade op een mooie schaal, garneer met slablaadjes en bestrooi met bieslook.

Smakelijk

07:43 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-05-06

261. Aspergerolletjes met Italiaanse ham.

Benodigdheden:

* witte asperge(s): 12
* rozepeperbolletjes: 1 koffielepel(s)
* kervel: 2 soeplepel(s)
* olijfolie: 6 soeplepel(s)
* Italiaanse ham: 12 sneetje(s)
* gehakte peterselie: 1 soeplepel(s)
* peper en zout
* kerstomaatje(s): 12
* balsamicoazijn: 1 soeplepel(s)
* zeezout: 1 koffielepel(s)
* parmezaanschilfers: 60 gram

Werkwijze:

1. Snij de harde basis van de asperges af, schil ze van boven naar beneden.Laat ze ongeveer 10 minuten in gezouten water in een speciale pan voor asperges koken (controleer de gaarheid).
2. Giet ze af en dompel ze onder in koud water, plaats ze vervolgens op keukenpapier.
3. Verminder het kooksap met de helft.
4. Maak de vinaigrette : meng de balsamicoazijn, de kruiden, de roze peper, 4 soeplepels olijfolie, 4 soeplepels kooksap, peper en zout.
5. Besmeer de asperges met de overblijvende olie en rol ze één voor één in een schijf Italiaanse ham.
6. Schik drie asperges op een bord en overgiet de rolletjes met vinaigrette, versier met de kerstomaatjes en de kervelschilfertjes, ten slotte, bestrooi het bord met de parmezaan.

Smakelijk.

12:52 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-05-06

260. Slaatje van witte champignons.

Benodigdheden:

* basilicum: 3 takje(s)
* croûton(s)
* teentje(s) van look: 1
* rode paprika('s): 1
* olijfolie: 3 soeplepel(s)
* sap van citroen
* sterke mosterd: 1 koffielepel(s)
* peper en zout
* takje(s) van peterselie: 3
* walnootpit(ten): 12
* witte champignon(s): 400 gram

Werkwijze:

1. Was de champignons en snij ze in schijfjes.Was de paprika en snij hem in reepjes. Hak de look, basilicum en peterselie fijn.
2. Meng mosterd, olie en citroen-sap in een kom, voeg er de basilicum en peterselie bij, samen met wat peper en zout.
3. Schik de champignons, de reepjes paprika en de noten op een bord, overgiet met de saus en leg er de broodcroutons op.
4. De schijfjes champignons blijven mooi wit als je er wat citroensap op sprenkelt.

Smakelijk

22:54 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

259. Bouillabaisse.

Benodigdheden:

* 12 mosselen
* 1 à 2 viskoppen met graten
* 500 gr grote garnalen
* het vrees uit één kreeftenstaart
* 2,5dl witte wijn
* 5 dl water
* 1/2 rood uitje
* 2 teentjes knoflook gehakt
* 1 laurierblad
* 1,25 dl olijfolie
* 2 rode uien,fijngesnipperd
* 1 prei in ringen
* 4 teentjes knoflook, geperst
* 4 à 6 tomaten, ontveld en in stukjes
* 3 el tomatenpruee
* 1/4 tl saffraanpoeder
* 2 laurierbladeren
* 1 tl gedroogde basilcum
* 1 tl venkelzaadjes
* stukje sinaasappelsschil van 5 cm
* zout en versgemalen zwarte peper
* 5OO gr witvisfilet in stukjes van 3 cm
* 1/2 kop versgehakte verse peterselie

Rouille:

* 4 dikke sneden witbrood zonder korst
* water voor het weken
* 4 teentjes knoflook, geperst
* 2 spaanse pepers fijngehakt
* 2 eidooiers
* zout en versgemalen zwarte peper
* 2 dl olijfolie

Werkwijze:

1. De mosselen 2 uur in koud water laten staan. Mosselen die open blijven weggooien.
2. Koppen, graten, pantsertjes en kreeftenschaal in een pan doen en overgieten met wijn en water. Ui, knoflook en laurierblad toevoegen en 20 min. laten trekken. In een zeef laten uitlekken, de bouillon opvangen.
3. De olie verhitten in een grote pan. Extra uisnippers, prei en knoflook erin afgedekt 20 min. smoren op een laag vuur. Af en toe roeren. Tomaat, tomatenpuree, saffraan, laurierblaadjes, basilicum, venkelzaadjes, sinaasappelschil, en peper en zout toevoegen. Onafgedekt nog 10 min. laten sudderen. Vaak roeren.
4. De visbouillon toevoegen. Aan de kook brengen en 10 min. laten doorkoken. Vaak roeren. Dan het vuur lager zetten en de stukjes vis, het kreeftenvlees en de mosselen toevoegen. Met het deksel op de pan 4 à 5 min. laten sudderen tot de mosselen opengaan. De garnalen toevoegen en met het deksel op de pan 3 à 4 min. meekoken.
5. Sinaasappelschil en laurierbladjes verwijderen. De bouilabaisse opdienen met peterselie en een lepel rouille.
6. Voor de rouilee; het brood 5 min. laten weken. UItknijpen. Met knoflook, Spaanse pepers, eierdooiers, peper en zout in de keukenmachine doen en na 2O sec. de olie in een dun straaltjes bij het mengsel gieten. Pureren tot de saus dik wordt;> De rouille in een afgedekt schaaltje in de koelkast bewaren.

Smakelijk.

*

15:54 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

258. Gevulde kipfilets met een kruidige roomsaus.

Ingredienten:

* 5 verse kipfilets van ca. 120 g.
* 1 ei
* 3 eetlepels slagroom
* 1 fijngesneden sjalotje
* 1/2 teentje knoflook (uitgeperst)
* 2 eetlepels in blokjes gesneden paprika
* 1 theelepel paprikapoeder
* 1 eetlepel gesneden bieslook
* 1/2 borrelglaasje cognac

Voor de saus:

* 1 grote, grof gesneden rode paprika
* 3 dl. koksroom
* versgemalen peper en zout

Succestip:

Serveer dit met bijvoorbeeld rijst, risotto of pasta

1. Snijd vier kipfilets in met een scherp mesje, zodat u als het ware envelopjes krijgt. Het overige kipfiletje en eventuele afsnijdsels met het ei fijndraaien in de keukenmachine of met een scherp mes fijnhakken.
2. Schep de room er doorheen en voeg de overige ingrediënten toe. Roer dit goed glad.
3. Vul hiermee de opengesneden kipfilets en vouw ze dicht. Steek ze met een prikkertje vast.
4. De gevulde kipfilet in roomboter lichtbruin en gaar bakken en warm houden tot gebruik.
5. In de tussentijd de koksroom aan de kook brengen, samen met de paprika. Laat dit koken tot de paprika gaar is. Pureer dit nu in de mixerblender of met een staafmixer goed fijn en zeef het. Op smaak brengen met de peper en zout en warm houden.
6. Verwijder nu de prikkers uit de kipfilets. De gevulde kipfilets schuin in plakjes snijden en op voorverwarmde borden leggen en de saus hier rondom scheppen.

Smakelijk

10:24 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-05-06

257. Coctail van kruidige kip met sinaasappel en druiven.

Ingredienten:

* 2 kipfilets
* 1/2 liter bouillon
* 1 eetlepel gehakte peterselie
* 1 eetlepel gehakte dragon
* 1/2 theelepel tijmblaadjes
* 2 in partjes gesneden, gepelde sinaasappels
* 30 pitloze witte en blauwe druiven
* 3 eetlepels mayonaise
* 2 eetlepels slagroom
* sap van 1 sinaasappel
* peper en zout
* 1 bosje rucolasla (raketsla) en 1 eetlepel gehakte peterselie als garnering

Werkwijze:

1. Breng de bouillon tegen de kook aan en voeg de kruiden erbij. Laat deze 5 minuten meetrekken en gaar hierin daarna de kipfilets op laag vuur. Laat de kipfilets daarna in de bouillon afkoelen en snijd het vervolgens in blokjes. Bewaar dit in de koelkast tot gebruik.
2. Maak in de tussentijd de saus door de mayonaise te vermengen met de room en het sinaasappelsap. Breng op smaak met peper en zout.
3. Voeg de druiven, de sinaasappelpartjes en de kip hier aan toe en meng alles goed door elkaar. Controleer opnieuw op smaak.
4. Dresseer de sla in mooie coupes en schep hier de cocktail bovenop. Garneer met gehakte peterselie.

Smakelijk

22:11 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-05-06

256. Mamamia's IMU

Het IMU van Mamamia die de skynetpagina's gedurende een tijdje zal opsmukken. Met dank aan het Skynetteam!

22:31 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

255 Lintpasta met zalm

Ingredienten:

* 500 g. zalmfilet in repen van 2 cm. Dikte
* 400 g. tagliatelle (lintpasta)
* 1 lepel olijfolie
* 2 fijngesneden sjalotjes
* 1 fijngesneden teentje knoflook
* 1/2 groene paprika (in kleine blokjes)
* 2 lepels fijngesneden basilicum
* 2 dl. Room
* 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
* vers gemalen peper en grof zeezout

Succestip:

Om de zalm snel gaar te krijgen kunt u hem in een schaaltje in de magnetron garen. Voordeel is dat de zalm mooier blijft. Het vocht wat vrij komt kunt u door de saus mengen

1. Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water met een scheutje olijfolie, giet dit af en houd dit warm.
2. Verhit een ruime pan met wat olie en bak hierin de fijngesneden knoflook, paprika en sjalotjes zonder te kleuren. Giet de room erbij en breng dit op smaak met peper en zout.
3. Laat de repen zalm in deze saus in een paar minuten gaar worden. Haal ze voorzichtig uit de saus en houd ze warm.
4. Voeg de pasta bij de saus en meng de basilicum erdoor. Schep de pasta in diepe voorverwarmde borden en dresseer de zalmrepen er bovenop. Garneer met een blaadje basilicum.

Smakelijk

19:56 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

254. Filet mignon de porc à la normande

Ingredienten:

Gebraden varkenshaas met appel en rozijnen

*4 hele varkenshaasjes
* 3 eetlepels boter
* 2 geschilde groene appels in partjes gesneden
* 100 g. rozijnen
* 1 theelepel suiker
* 1 zakje krielaardappeltjes
* 1 glaasje Siebrand Likorette Appel
* 1 pot rode kool met appel
* zout en versgemalen peper

Werkwijze:

Succestip:

Ook lekker i.p.v. varkenshaas met kipfilet of kalkoen.

1. De aardappeltjes bakken in de helft van de roomboter en de rode kool in de magnetron verwarmen.
2. De varkenshaasjes kruiden met peper en zout en in de rest van de roomboter goudbruin en net gaar bakken. Neem de varkenshaasjes uit de pan en houd ze warm tot gebruik.
3. Bak de appelpartjes goudbruin in de braadjus van de varkenshaasjes en voeg de rozijnen toe. Bestrooi het geheel met een theelepeltje suiker en blus het af met de likorette. Even laten inkoken.
4. Het vlees weer in de pan leggen en even zachtjes mee laten koken. De varkenshaasjes op voorverwarmde borden leggen en bedekken met de appel rozijnensaus. De rode kool en aardappeltjes er apart bij serveren.

Smakelijk

13:17 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-05-06

253. Salade met garnalen, mango en ananas met een zoetzure citroen-pepermayonaise

Ingredienten:

* 200 g. garnalen
* 1 mango
* 1/4 verse ananas
* 1/2 krop sla
* 4 eetlepels kruidendressing

Voor de citroen-pepermayonaise:

* sap van 1 citroen
* 4 eetlepels mayonaise
* 2 eetlepels zoete chilisaus
* 1 eetlepel gembersiroop
* versgemalen zwarte peper en zout
Werkwijze:

1. Was de sla en laat deze tot gebruik in ijskoud water staan, zodat de blaadjes lekker knapperig blijven.Bij gebruik voorzichtig drogen.
2.Schil de mango en snijd er mooie plakken van. Maak de ananas schoon door met een kartelmes de schil van boven naar onder af te snijden. Schil zover dat er geen donkere puntjes meer in het vruchtvlees zitten. Verwijder de kern en snijd de ananas in plakken of blokjes.
3. Vermeng alle ingrediënten voor de citroen-pepermayonaise door elkaar en roer ze tot een gladde saus. Verdun het geheel met een scheutje water.Besprenkel de sla met dressing en verdeel deze over gekoelde borden. Leg de mango en ananas in waaiervorm bij de sla. Schep de garnalen in het midden en garneer deze met de citroen-pepermayonaise.

Smakelijk

07:56 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-05-06

252. Knoflooksoep met garnalenschuimpjes.

Ingredienten:

* 0,75 liter visbouillon
* 4 teentjes knoflook
* 350 g. aardappelen in blokjes
* 100 g. ringetjes van het wit van prei
* 1 grofgesneden tomaat
* 1 grofgesneden ui
* 4 eetlepels Culinesse

Voor de garnalenschuimpjes:

* 2 eiwitten
* 1/2 uitgeperst teentje knoflook
* 1 eetlepel gedroogde, gemalen Parmezaanse kaas
* 0,25 liter visbouillon
* sap van een 1/2 citroen
* 100 g. roze garnalen
* 4 takjes kervel voor de garnering

Werkwijze:

1. Breng de visbouillon aan de kook samen met de aardappelblokjes, knoflook, prei, tomaat en de ui. Laat dit zachtjes koken tot de aardappelen gaar zijn. Pureer het geheel in de keukenmachine of mixerblender. Wrijf het daarna door een fijne zeef in een andere pan. Breng het dan weer aan de kook en voeg de Culinesse toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.
2. Houd de soep warm tot gebruik.
3. De eiwitten stijf kloppen in een met citroensap vetvrij gemaakte kom. Vervolgens de knoflook, de Parmezaanse kaas en de garnalen er voorzichtig doorheen mengen.
4. Breng de kwart liter visbouillon tegen de kook aan en schep met een eetlepel ovale vormpjes van het mengsel.
5. Laat deze in ca. 5 minuten gaar worden in de bouillon tot ze stevig zijn. Schep de soep in diepe borden en plaats 2 of 3 schuimpjes in het midden. Garneer de borden met takjes kervel.

21:08 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

251. Ijstaart met cake in gebakken eiwitschuim.

Ingredienten:

* 8 dungesneden plakken cake
* 12 bollen ijs, bijv aardbei, pistache en vanille
* 1 borrelglaasje sinaasappellikeur
* 1 blikje fruitcocktail
* 4 eiwitten
* 150 g. suiker
* sap van 1/2 citroen om te ontvetten

Werkwijze:

1. Leg 3 plakken cake in de lengte op een ovale schaal, die ook in de oven kan. Besprenkel de plakken met wat sinaasappellikeur en verdeel hierop de bollen ijs en vruchtjes. Druk ze gelijk een beetje in een ovale vorm. Dek nu af met de overige cakeplakken, besprenkel ze met de overige likeur en laat het geheel in de diepvries goed aanvriezen.
2. Klop in de tussentijd het eiwit in een ruime kom, welke van tevoren goed vetvrij is gemaakt met wat citroensap. Dit geldt ook voor de kloppers van de mixer. Als het eiwit behoorlijk stijf is geklopt, geleidelijk, al kloppende, de suiker er aan toevoegen. Blijven kloppen totdat de suiker geheel is opgenomen en het eiwit goed stijf is.
3. De schaal met de inmiddels bevroren cake uit de diepvries halen. En deze rondom garneren met het eiwit d.m.v. een pannenkoekmes of in een spuitzak met een gekarteld spuitje. Nu weer terugzetten in de vriezer tot gebruik.
4. De oven voorverwarmen op de hoogste stand en indien mogelijk met de grillstand aan (250ºC.). Zet nu de schaal in de oven en laat de taart mooi goudbruin worden in 8-10 minuten. De schaal direct op tafel zetten en de ijstaart aan tafel snijden.
Smakelijk

15:43 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |