30-06-06

320. Bosaardbeitjes met champgane-bavarois.

Ingrediënten:

* 3 dl Champagne
* 70 gr suiker
* 5 st eidooier
* 400 gr bosaardbeien
* 8 st zandkoekjes
* 4 wafels
* Poedersuiker
* Muntblaadjes

Werkwijze:

1. Voor de sabayon champagne, suiker en eidooiers in een kom loskloppen.
2. Deze kom au bain marie net zo lang kloppen met de garde tot de sabayon gebonden is.
3. De sabayon vervolgens in een koud waterbad koud kloppen
4. De bosaarbeitjes wassen en goed uit laten lekken.
5. In het midden van 4 borden een zandkoekje leggen. Hier bosaardbeitjes op leggen.
6. Vervolgens weer een zandkoekje en dan de rest van de bosaardbeitjes op en rond het torentje leggen.
7. De sabayon hierop scheppen.
8. De wafels met poedersuiker bestuiven en op het gerecht leggen. Met een takje munt garneren

23:26 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

319. Melba aardbeien.

Bendodigdheden:

* frambozen
* amandelschilfer(s): 30 gram
* aardbei(en): 500 gram
* griessuiker: 25 gram
* aardbeien- of vanille-ijs: 0,50 liter(s)
* room: 25 cl

Werkwijze:

1. Mix de frambozen en 100 g aardbeien.
2. Breng in een steelpan de vruchtenpuree met de suiker aan de kook, laat 2 minuten koken en laat vervolgens enkele ogenblikken afkoelen.
3. Verwijder de steeltjes van de aardbeien, was ze en snij ze in twee stukjes.
4. Klop de crème tot slagroom met de fijne kristalsuiker.
5. Laat de amandelschilfertjes in een pan met een antiaanbaklaag bruinen.
6. Giet een beetje saus op de borden en schik de aardbeien in een cirkel, plaats een ijsbol en de slagroom in het midden van het bord en overgiet met een beetje saus en werk af met de amandelschilfertjes.

16:48 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-06-06

318. Granité van Champagne en pompelmoes.

Benodigdheden voor 6 personen:

* 1 liter sap van verse roze pompelmoes (dit zijn ongeveer 7 pompelmoezen)
* 35 cl Champagne Rosé
* 60 gr bloemsuiker
* 4 cl spuitwater

Bereidingswijze:

1. Plaats vooraf 1 grote platte kom in de diepvries, een gratinkom of een grote taartvorm, bij voorkeur enkele uren vooraf.
2. Pers het sap uit de pompelmoezen. Het sap moet zo vers mogelijk gemaakt worden, dit wordt best niet vooraf geperst.
3. Meng de Champagne met het sap.
4. Doe het spuitwater in een kommetje en meng daarbij de bloemsuiker. Meng dit tot de suiker volledig is opgelost. (om dit proces te versnellen kan je het kommetje enkele seconden in de microgolfoven plaatsen)
5. Meng dit mengsel bij de eerste bereiding met behulp van een spatel (geen klopper).
6. Giet dit alles in de grote platte kom die vooraf ingevroren is, plaats terug in de diepvries en laat dit volledig bevriezen.
7. Plaats 6 mooie glazen vooraf in de diepvries.
8. Enkele minuten voor het serveren, de kom uit de diepvries halen en met behulp van een soeplepel het mengsel goed doorroeren tot je gelijke fijne stukjes bekomt. 9 Dit geheel mooi verdelen over de bevroren glazen en mooi afgarneren met vers fruit .
10. Dit kan een stukje ananas zijn, met papaja, mango enkele aardbeien en fijne schil van groene limoenen.

23:27 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

317. Kalfsrolletjes met salie en ham.

Benodigdheden:

* 4 soeplepels olijfolie
* 1 teentje knoflook
* 4 kalfsschnitzels
* zout en peper
* 8 blaadjes verse salie
* 4 flinterdunne sneetjes Parmaham
* 20 g boter
* 1 dl marsala wijn
* 5 cl kalfsfond
* 2 soeplepels room
* 1 koffielepel maïszetmeel

Werkwijze:

1. Verhit de olie in een pan en pers de knoflook erboven uit. Giet de olie over de schnitzels en kruid ze daarna met peper en zout. Leg op elke schnitzel 2 blaadjes salie, klap dubbel en wikkel er daarna de rauwe ham omheen, steek vast met een cocktailprikker.
2.Verhit de boter en bak de schnitzels aan beide kanten bruin en gaar. Giet Marsala en fond erbij, blijf roeren en breng aan de kook. Neem de schnitzels uit het vocht en houd ze warm onder aluminiumfolie. Roer de room door de saus, voeg het met wat koud water losgeroerde maïszetmeel toe en laat indikken.
3. Verwarm de saus nog 1 minuut door. Serveer de schnitzels met de saus.

20:53 Gepost door Mamamia in Vleesgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

316. Zurige aardappelsalade.

Ingrediënten :

* 800 g aardappelen
* 2 limoenen
* 1 citroen
* 6 eetlepels room
* 50 g boter
* 1 bussel bieslook
* zout
* peper

Bereiding :

1. Kook de aardappelen gaar. Je kan best vastkokende aardappelen gebruiken voor dit recept. Giet ze af en snij in dikke blokjes.
2. Hak de bieslook fijn.
3. Spoel de limoenen en droog ze. Verwijder met een fijne rasp de schil. Pers het sap uit de limoenen en de citroen.
4. Laat de boter op een zacht vuur smelten en voeg room, sap en de schil van de limoenen toe. Breng op smaak met zout en peper en meng.
5. Meng in een slakom de aardappelen met de vinaigrette en bestrooi met de gehakte bieslook. Laat afkoelen en serveer !

19:14 Gepost door Mamamia in Salades | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-06-06

315. Penne alla melanzana.

Ingredienten:

500 g. Penne
50 g. ontpitte zwarte olijven
50 g. ontpitte groene olijven
1 aubergine
2 lepels olijfolie
2 fijngesneden teentjes knoflook
1/2 uitgeperste citroen
2 eetlepels vers gehakte peterselie
50 g. geraspte Parmezaanse kaas
versgemalen peper en zout
Werkwijze:

1. Snijd de aubergine in kleine blokjes en bestrooi ze met wat zout. Dek dit af en laat dit ca. 10 minuten intrekken en giet daarna het vocht af. De blokjes met keukenpapier goed droog deppen.
2. Ondertussen de pasta beetgaar afkoken in een ruime pan kokend water met een scheutje olijfolie en zout. Giet de pasta af en doe deze terug in de pan.
3. Snijd in de tussentijd de olijven fijn. Verhit dan de olijfolie in een zware pan en doe de knoflook erbij. Niet te lang anders verbrand de knoflook. Voeg de aubergineblokjes toe en laat deze even op hoog vuur bakken.
4. De fijngesneden olijven eraan toevoegen en ook even laten meegaan. Nu het citroensap toevoegen en het geheel op smaak brengen met peper en zout.
5. De pasta bij de saus scheppen en mengen. In diepe voorverwarmde borden scheppen en bestrooien met de peterselie en geraspte Parmezaanse kaas. Strooi eventueel wat hele olijven over de pasta.

14:35 Gepost door Mamamia in pastas | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-06-06

314. Beefsteak op provençaalse wijze.

Benodigdheden:

* biefstuk(ken): 4
* tomaat (-aten): 4
* courgette(s): 1
* water: 4 soeplepel(s)
* teentje(s) van look: 4
* rode paprika('s): 1
* olijfolie: 4 soeplepel(s)
* klontje(s) boter: 1
* groene paprika('s): 1
* peper en zout
* tijm: 4 takje(s)
* witte wijnazijn: 2 soeplepel(s)

Werkwijze:

1. Bak de biefstukken naar wens (bleu, saignant, à point of goed gebakken) in bruine boter. Kruid ze.
2. Snijd de tomaten, paprika's en courgette in grove stukken en hak de look. Stoof alles samen in de olijfolie en voeg er peper, zout en tijm aan toe.
3. Blus de biefstukken met het water en de azijn en voeg dit bij het Provençaals mengsel.
4. Serveer de biefstukken met het mengsel en geef er rijst of pasta bij.

13:03 Gepost door Mamamia in Vleesgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-06-06

313. Tomaat-garnaal.

Ingredienten:

* - 100 gram grijze gepelde garnalen
* - 2 stevige tomaten
* - 6 el cocktailsaus
* - dille ter garnering
* - cayennepeper

Bereidingswijze:

1. Snij het hoedje van de tomaten en hol ze uit met een lepel.
2. Meng in een kom de garnalen met de cocktailsaus en breng op smaak met de cayennepeper.
3. Vul elke tomaat met dit mengsel en leg er een beetje dille bovenop.
4. Plaats het hoedje van elke tomaat terug op de tomaat crevette.

17:16 Gepost door Mamamia in Voorgerecht | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-06-06

312. Met krab gevulde paddestoelen.

Benodigdheden:

* boter: 20 gram
* krabvlees: 250 gram
* champignon(s): 16
* paneermeel: 20 gram
* dikke room: 40 ml
* gehakte lookteentje(s): 1
* zout
* groene gesneden uitje(s): 4
* geraspte Parmezaan: 1 zakje(s)
* Cayennepiment:een beetje

Werkwijze:

1. Maak de paddestoelen schoon. Snij er de steeltjes af en hak deze fijn.
2. Kook de paddestoelenhoedjes gedurende 4 minuten.
3. Doe de paddestoelensteeltjes in een pan en laat ze op een middelmatig vuurtje gedurende 8 minuten in de boter stoven met de ajuin en de knoflook (het vocht moet zijn verdampt).
4. Kruid met zout, cayennepeper, room en paneermeel, roer alles om in de pan en voeg daarna voorzichtig het krabbenvlees toe.
5. Laat alles goed opwarmen. Verwarm de oven voor op 180° gedurende 10 minuten.Vul de champignons op met de krabbenvulling en overstrooi met gemalen parmezaan.
6. Zet alles onder de grill en laat de kaas goudbruin worden.

19:26 Gepost door Mamamia in Groenten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-06-06

311. Provençaalse vleesschotel.

Ingrediënten:

• 750 gr. runderlappen
• 2 winterwortels
• magere spekreepjes
• 3 teentjes knoflook
• 2 laurierblaadjes
• 1/2 prei
• 1 ui
• 1 sinaasappel
• 500 cl. rode wijn
• olijfolie
• takje peterselie
• tijm
• rozemarijn

Voorbereiden (1 dag eerder):

1. Maak een marinade van de volgende ingrediënten:

o Wijn
o wortel in stukjes
o gesnipperde ui
o knoflook
o laurierblaadjes
o tijm
o rozemarijn
o peterselie
o scheutje sinaasappelsap en schil van een halve sinaasappel
o 2 eetlepels olijfolie

2. Snij de runderlappen in vierkante blokjes en leg deze een nacht in de marinade

Bereidingswijze:

1. Haal het vlees uit de marinade en laat het goed uitlekken.
Bewaar de marinade!
2. Bak in een pan een uitjes glazig in een beetje olijfolie en voeg de spekjes toe
3. Voeg het vlees toe en bak het aan
4. Voeg vervolgens de marinade toe en laat dit ca. 10 minuten doorkoken
5. Laat het op een zacht pitje tenminste 2 à 3 uren stoven of zet het in de oven (de stooftijd is dan iets korter)

16:54 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-06-06

310 Kipfilet in knoflookkruidensaus.

Benodigdheden:

* 500 g. kipfilet
* 250 g. champignons
* 1 fijngesneden grote ui
* 3 fijngesneden teentjes knoflook
* 4 eetlepels gehakte peterselie
* 2 eetlepels bieslookringetjes
* 1 eetlepel roomboter
* 2 dl. slagroom
* 1 pakje tortellini tricolore
* 4 grote tomaten in plakken
* 1 uitgeperst teentje knoflook
* 2 fijngesneden sjalotjes
* 1 eetlepel olijfolie
* versgemalen peper en zout
* 1 eetlepel gehakte peterselie om te garneren

Werkwijze:

1. Bak de ui met de knoflook glazig in de boter. Voeg de peterselie, bieslook en champignons er aan toe en giet de slagroom erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes doorkoken.
2. Kruid de kipfilets met peper en zout en laat deze in de saus gaar worden (ca.10 minuten zachtjes stoven).
3. Bereid de tortellini volgens de aanwijzingen op de verpakking. Bak de sjalotjes met het uitgeperste teentje knoflook glazig in de olijfolie en voeg er de tomaatplakken bij en bak ze tot ze zacht zijn.
4. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
5. Verdeel de gebakken tomaat en tortellini over de voor-verwarmde borden. Leg per persoon 1 kipfilet erbij en giet een beetje saus over de kip.
6. Garneer met de gehakte peterselie. Serveer de overige saus apart.

17:45 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-06-06

309. Aardbeien met balsamico en munt.

Benodigdheden:

500 g aardbeien
120 g suiker
1 citroen
60 ml balsamico
verse muntfijn gesneden

Bereidingswijze:

De aardbeien in vier snijden, strooi de suiker erover, laat ze marineren in het citroensap en de balsamico azijn gedurende 2 uren, roer het geheel af en toe tijdens het marineren, dien op met verse muntblaadjes.

17:37 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-06-06

308. Gefriteerde courgettebloemen.

Benodigdheden:

*2 eieren
*1 dl water
*1 el zonnebloemolie
*zeezout, zwarte peper
*200 gr fijn volkoren tarwemeel
*16 courgettebloemen met steelaanzet

Werkwijze:

1. De eieren splitsen.
2. De dooiers met het water, wijn, olie, zout en peper loskloppen en beetje bij beetje de bloem bij het eimengsel doen.
3. Het beslag minstens 20 min. laten staan.
4. Vervolgens de eiwitten met een snuifje zout stijfkloppen en door het deeg spatelen.
5. Een ruime hoeveelheid olie verhitten.
6. De courgettebloemen voorzichtig schoonmaken (niet afspoelen, alleen schoonblazen), door het deeg halen en per portie frituren.
7. Op keukenpapier laten uitlekkken.

18:51 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

307. Suikerwortels met verse muntblaadjes.

Benodigdheden:

* 4 middelgrote wortels
* 3 tl rietsuikersiroop
* 1 el verse muntblaadje
* 4 pittabroodjes

Bereidingswijze:

1.Snij de wortelen in stukjes van 3 cm. Verdeel de stukjes wortel over de hele bodem van een grote braadpan en giet hierover koud water tot de wortelen volledig bedekt zijn. Dek af en breng aan de kook. Verlaag de warmtebron en laat gedurende 15 minuten half afgedekt koken.
2. Wanneer de wortelen gaar zijn, laat u ze zorgvuldig uitlekken en doet u ze in een slakom.
3. Voeg de suikersiroop en de munt toe.
4. Meng, laat afkoelen en plaats de kom in de koelkast.

Tips:Dien op met pittabrood.

13:03 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-06-06

306. Lentesla.

Voor de dressing:

* olie
* citroenrasp
* bieslook
* daslook
* ui (fijngesnipperd)

Voor de salade:

* paardebloemblad
* hoefblad
* dovenetel
* madeliefje
* maartsviooltje

Bereidingswijze:

1. Om de bittere smaak weg te krijgen kan je de blaadjes in reepjes snijden, een uurtje in water laten weken en dan goed droogdeppen.
2. Een sausje maak je van olie, citroenrasp, bieslook en/of daslook of een fijngesnipperd uitje.
3. Dit alles met elkaar mengen.

12:58 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-06-06

305. Chocolademousse.

Benodigdheden:

1. 3 eieren
2. 1 tl maïzena
3. 4 el bastardsuiker
4. 3 dl melk
5. 1 zakje gelatinepoeder
6. 3 el water
7. 3 dl slagroom
8. 75 gr pure chocolade
9. 75 gr witte chocolade
10. 75 gr melkchocolade
11. Chocoladekrullen als garnering.

Werkwijze:

1. Bekleed een cakevorm van 26 cm met bakpapier. Splits de eieren en doe elk eiwit in een aparte schaal. Klop de eidoiers met de maïzena en de suiker tot een glad mengsel. Breng de melk tot aan het kookpunt en schenk hem onder voortdurend roeren op de eidooiers.
2. Zet de kom boven zacht kokend water. Roer het mengsel tot het zo dik is dat het de achterkant van een houten lepel bedekt.
3. Strooi het gelatinepoeder op het koude water in een vuurvaste schotel en laat het zich volzuigen. Los het op boven een pan met heet water. Roer de gelatine door het warme eiermengsel en laat het afkoelen.
4. Klop de slagroom lobbig en roer hem door de eiercustard. Verdeel het mengsel in drieën. Smelt de drie soorten chocolade apart van elkaar. Spatel de pure cholade door een van custards. Klop een van de eiwitten stijf en roer het erdoor. Schep de custard in de met bakpapier beklede cakevorm en strijk de bovenkant glad. Laat hem in de koelkast opstijven. Houde de andere mengsel op kamertemperatuur.
5. Roer de witte chocolade door een ander deel van de custard. Klop een eiwit stijf en roer het erdoor. Schep dit mengsel op de pure chocoladelaag en zet de vorm weer in de ijskast. Doe hetzelfde met de melkchocolade en het eiwit. Laat de mousse minstends 2 uur opstijven in de koelkast. Keer de mousse voor het serveren voorzichtig op op een gebakschaal. Garneer met chocoladekrullen.

11:45 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-06-06

304. Zeevruchtensalade.

19:24 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

303. Zachte appeltaart.

Benodigdheden;

* amandelschilfer(s): 60 gram
*boter: 10 gram
*bloem: 50 gram
*zout
*vloeibare honing: 3 soeplepel(s)
*brokkeldeeg: 1 rol(len)
*Jonagold-appel(s): 500 gram
*suiker: 100 gram
*vanillesuiker: 1 zakje(s)
*havervlokken: 60 gram

Werkwijze:

1.Verwarm de oven op 180°. Schil de appelen, snij ze in stukken en maak een compote met 20 g suiker.
2. Leg het deeg in een taartvorm. Laat het papier op het deeg, strooi daarop een glas droge bonen en laat 15 minuten in de oven bakken.
3. Neem een grote schotel en meng daarin de bloem, het zout, de rest van de suiker, de havervlokken en de amandelschilfers.Verwarm de boter en de honig samen en voeg dat bij de droge mengeling.
4. Giet de compote op het deeg en vervolgens de garnituur op de compote. Maak effen en zet 30 minuten in de oven. Dien de taart warm of koud op.

08:28 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-06-06

302. Aardbeien met sinaasappelcollie.

Benodigdheden:

* champagne: 4 soeplepel(s)
* gehakte dragon: 2 soeplepel(s)
* aardbei(en): 1 schaaltje(s)
* siroop van rietsuiker: 4 soeplepel(s)

Werkwijze:

1. Snijd de aardbeien in 4 en schik ze in diepe borden.
2. Pers de sinaasappelen uit en meng het sap met de siroop en de champagne. Giet dit over de aardbeien.-
3. Bestrooi met de gehakte dragon. Serveer eventueel met een bolletje ijs of sorbet.

22:04 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

301. Spiesjes van rauwe ham, papaja en kiwi.

Benodigdheden:

* rauwe ham: 4 sneetje(s)
* sap van citroen
* papaja: 1
* Jerk seasoning in poeder: 1 koffielepel(s)

Werkwijze:

1. Snij de papaja in twee en verwijder alle pitten met een koffielepel. Snij het vruchtvlees in blokjes, draai de schil om en maak de blokjes los. Besprenkel ze met citroensap en laat trekken.
2. Snij de ham in reepjes volgens de breedte van de blokjes papaja. Laat de papajablokjes uitlekken en bestrooi ze met het Jerk seasoning poeder en rol ieder blokje in een reepje ham.
3. Schil de kiwi's en snij ze in blokjes ter grootte van de blokjes papaja. Schuif de blokjes afwisselend op spiesjes.
4. Zet alles op een koele plaats onder plasticfolie.

17:56 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

300. Mousse van perziken, yoghourt en slagroom.

Ingredienten:

Voor 4 personen

* 250 g. uitgelekte perziken uit blik
* 50 g. suiker
* 1/2 theelepel vers geraspte citroenrasp
* sap van 1 sinaasappel
* 6 gelatineblaadjes (geweekt in koud water)
* 250 g. dikke yoghurt
* 4 schijfjes perzik
* muntblaadjes voor de garnering

Werkwijze:

1. Pureer de perziken in de mixer en voeg hierbij de suiker en de citroenrasp.
2. Wrijf het geheel door een fijne zeef in een ruime kom. Verwarm het sinaasappelsap en los hierin de gelatineblaadjes op.
3. Laat dit afkoelen totdat het sap lobbig wordt. Voeg dit nu bij de perzikenpuree en roer geleidelijk de yoghurt erdoor.
4. Schep deze mousse nu in 4 mooie coupes en laat gedurende 3 tot 4 uur opstijven in de koelkast. Vlak voor het serveren nog garneren met een plakje perzik en muntblaadjes.

13:25 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-06-06

299. Salade met garnalen, mango en ananas met een zoetzure, citroen-pepermayonnais.

Ingredienten:

Voor 4 personen

* 200 g. garnalen
*1 mango
*1/4 verse ananas
*1/2 krop sla
*4 eetlepels kruidendressing

Voor de citroen-pepermayonaise:

* sap van 1 citroen
*4 eetlepels mayonaise
*2 eetlepels zoete chilisaus
*1 eetlepel gembersiroop
*versgemalen zwarte peper en zout

Werkwijze:

1. Was de sla en laat deze tot gebruik in ijskoud water staan, zodat de blaadjes lekker knapperig blijven.Bij gebruik voorzichtig drogen.
2. Schil de mango en snijd er mooie plakken van. Maak de ananas schoon door met een kartelmes de schil van boven naar onder af te snijden. Schil zover dat er geen donkere puntjes meer in het vruchtvlees zitten. Verwijder de kern en snijd de ananas in plakken of blokjes.
3. Vermeng alle ingrediënten voor de citroen-pepermayonaise door elkaar en roer ze tot een gladde saus. Verdun het geheel met een scheutje water.
4. Besprenkel de sla met dressing en verdeel deze over gekoelde borden. Leg de mango en ananas in waaiervorm bij de sla. Schep de garnalen in het midden en garneer deze met de citroen-pepermayonaise

07:57 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-06-06

298. Aardappelen gevuld met Zeebrugse garnalen.

Ingrediënten:

* 4 grote aardappelen
*500 g verse garnalen
*2 verse tomaten
*250 g zure room
*250 g gerookt spek
*bieslook
*peper
*zout

Werkwijze:

1. Verwijder het pantser van de garnalen.
2. Neem vier grote aardappelen, schrob ze schoon en kook ze gaar in de schil. Wentel iedere aardappel in aluminiumfolie en snijd de knollen bijna volledig middendoor.
3. Verwijder de huid en de zaden van de tomaten en hak het vruchtvlees in blokjes. Snijd het spek in fijne blokjes en bak deze in de pan tot ze krokant zijn. Bestrooi het spek met fijngeknipte bieslook.
4. Vul de aardappelen met een flinke lepel zure room. Garneer met handgepelde Zeebrugse garnalen, tomatenblokjes en spek. Kruid met peper en zout.

20:18 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-06-06

297. Spaghetti met mosselen.

Ingredienten:

Voor 4 personen

* 500 g. spaghetti
* 5 eetlepels olijfolie
* 2 grote tenen knoflook (fijngesneden)
* 1 kleine gedroogde chilipeper
* 4 eetlepels versgehakte peterselie
* 1 1/2 kg verse mosselen
* 1 1/2 dl. droge witte wijn
* versgemalen witte peper en grof zeezout
* parten citroen

Werkwijze:

1. Was de mosselen in koud water en boen ze goed schoon. Verhit in een ruime koekenpan de olijfolie en bak hierin de knoflook goudgeel. Voeg de chilipeper en de peterselie erbij. Voeg de mosselen toe en schud om en om op hoog vuur. Voeg ook de wijn toe en laat het geheel even doorkoken totdat de mosselen zich hebben geopend. Verwijder de exemplaren die dicht zijn gebleven en haal de mosselen uit hun schelp.
2. Kook de spaghetti beetgaar in ruim kokend water met een scheutje olijfolie en zout. Giet de spaghetti af en bewaar wat van het kookvocht. Voeg de spaghetti bij de mosselen en schud goed om en om. Voeg indien nodig nog wat kookvocht toe.
3. Breng op smaak met grof zeezout en versgemalen peper. Serveer dit eventueel met ovenwarm witbrood en parten citroen.

17:53 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-06-06

296. Hollandse maatjes eindelijk in aantocht.

Door de aanhoudende slechte weersomstandigheden, werd voor het eerst in de geschiedenis, het haringseizoen ruim twee weken opgeschoven. Dit omdat de kwaliteit van de haring allesbehalve optimaal was.
Haring kan namelijk pas verwerkt worden als hij voldoende vet is en dus het juiste voedsel in de maag heeft.
Door het koude voorjaar was het voedselaanbod in zee te klein, met alle gevolgen vandien.
Vanaf 14 juni echter, zal de haring in perfecte conditie zijn en kunt u weer volop genieten van de échte Hollandse maatjes!

21:29 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

295. Avocado-grapefruitsalade met limoen en zoethete chilisaus.

Ingredienten:

voor 4 personen

*2 rijpe avocado's
2 ontvliesde grapefruit (in partjes)
*6 eetlepels yoghurt
*het sap van 2 limoenen
*2 eetlepels zoethete chilisaus
* 1 eetlepel gehakte peterselie
*peper en zout
*kropsla om te garneren

Succestip:

Grapefruit kunt u het beste ontvliezen door aan beide zijden het kapje er af te snijden en met een scherp kartelmesje rondom de schil en het wit er af te snijden. Nu met het mesje langs de vliesjes insnijden en de partjes eruit snijden.

Werkwijze:

1. Vermeng de yoghurt met het limoensap en de chilisaus.
2. Halveer de avocado's, verwijder de pit en snijd de schil eraf. Snijd de avocado's in lange repen en vermeng deze voorzichtig samen met de grapefruitpartjes en de yoghurt-chilisaus.
3. Was de sla in ijskoud water en maak hem goed droog.
4. Schep de avocado-grapefruitsalade in het midden van gekoelde borden en garneer rondom met de slablaadjes. Bestrooi op het laatst met gehakte peterselie.

21:03 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

294. Provençaalse tomaten

Ingrediënten:

* 8 rijpe trostomaten
* 4 teentjes knoflook
* tijm
* rozemarijn
* olijfolie
* zout en peper
* paneermeel

Bereidingswijze:

1. Snij de tomaten doormidden en bestrooi ze met de kruiden, knoflook en een beetje paneermeel
2. Leg de tomaten op de doorgesneden kant in een hete met olie ingesmeerde grillpan (of leg ze onder de grill in de oven)
3. Laat de tomaten ca. 3 minuten grillen
4. Direct serveren

Serveersuggesties:

Lekker bij stukjes gegrilde courgette, met rijst, pasta of gebakken aardappeltjes

Smakelijk.

10:04 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-06-06

293. Smoothy met vers zomerfruit.

Ingredienten:

Voor 4 personen

* 400 g. verse vruchten (bijv.aardbeien, blauwe bessen, frambozen, perziken, sinaasappel, meloen, grapefruit, ananas)
* 2 dl. magere yoghurt
* 1 dl. halfvolle melk
* 1 eetlepel honing
* ijsklontjes

Werkwijze:

1. Maak de vruchten schoon en snijd ze in kleine stukjes. Houd een paar mooie stukjes apart voor de garnering. Leg het fruit op een schaal en laat het licht bevriezen in de diepvries.
2. Haal de fruitstukjes vlak voor gebruik uit de vriezer en meng ze samen met de yoghurt, melk en honing in een mixerblender. Laat dit goed fijn draaien.
3. Doe daarna ijsklontjes in een lang hoog glas en giet hier de smoothy op.
4. Garneer het met de mooie stukjes fruit en lange dikke rietjes.

09:44 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-06-06

292. Forel op bbq.

Ingrediënten:

*forel
*ui
*droge witte wijn
*room

Bereiding :

1. Leg de forel op zijn rug op een stuk aluminium-folie dat groot genoeg is om het helemaal in te pakken.
2. Vul de forel met kleine stukjes ui
3. Giet er een geutje room bij, giet er een geutje witte wijn bij
4. Voorzichtig toeplooien.
5. Een tijdje op de BBQ.

21:53 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

291 Appelsoep

Ingrediënten:

*1 el margarine
* 3 uien
*2 appelen
* 1 koffielepel currypoeder
* 1 l water
* 2 blokjes vetarme kippenbouillon
* enkele sprietjes bieslook
* 1 dl koffieroom of light room
* 1 eiwit ^p> Werkwijze:

1. Versnipper de ui en snijd één van de twee appelen in stukjes. Stoof appel en ui 5 minuten in margarine. Voeg water, currypoeder en bouillonblokjes toe en laat alles 15 minuten koken. Mix de soep.
2. Steek met een uitsteekmesje bolletjes uit de tweede appel.
3. Voor het opdienen van de soep voegt men de appelbolletjes en de room toe. Alles mengen.
4. Klop een weinig eiwit los, bestrijk daarmee de rand van het soepbord en bestrooi met versnipperde bieslook of peterselie.
5. Giet de hete soep uit in de borden.

18:46 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |