31-07-06

367. Gekruide mosselen.

Benodigdheden:

* 3 kg verse mosselen
* 8 sjalotjes
* 20 gr roomboter
* 1/8 l witte wijn
* 2 eetl gehakte verse peterselie
* 2 eetl. gehakte gemengde verse kruiden (dille, salie, rozemarijn,kervel)* zout en peper uit de molen

Werkwijze:

1. Fruit de sjalotjes in de roomboter
2. Blus met de wijn.
3. Voeg de kruiden en de mosselen toe en kook het geheel op zacht vuur tot de mosselen open staan.
4. Leg de mosselen in een voorverwarmde schaal.
5. Breng het kooknat met zout en peper op smaak en giet het over de mosselen.

18:42 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mosselen, verse kruiden, witte wijn |  Facebook |

366. Franse appeltaart.

Ingrediënten:

* 250 gr. bladerdeeg
* 1 ei (alleen de dooier)
* 2 eetlepels gesmolten boter
* 4 à 5 stevige appels

Bereidingswijze:

1. Vorm met boter invetten, bedek de vorm met de bladerdeeg
2. Prik met een vork gaatjes in het deeg, om te voorkomen dat het bol trekt Klop het eigeel met 1 eetlepel water los en smeer de zijkanten van het deeg hiermee in
3. Schil de appels en snij ze in dunne plakjes. Leg de plakjes neer in rozetjes en bestrooi ze met poedersuiker
4. Bak de taart in een voorverwarmde over van 220o C in ca. 25 minuten
5. Serveer de taart bij voorkeur (lauw)warm

12:26 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (0) | Tags: appelen, appeltaart |  Facebook |

29-07-06

365. Slush van watermeloen en aardbeien.

Benodigdheden:

* 2 kg watermeloen, fijngehakt
* 250 gr aardbeien
* 2 theelepels fijne kristalsuiker

Werkwijze:

1. Meng watermeloen, aardbeien en euiker in een kom. Houd wat watermeloen achter voor de garnering.
2. Pureer het mengsel in delen in een blender glad en schenk de puree in een lage, metalen schaal.
3. Dek af met plastickfolie en zet 2-3 uur in het vriesvak, tot de puree begint te bevriezen.
4. Schenk de slush in de blender en pureer snel om het ijs in stukjes te breken.
5. Schenk de slush in 6 glazen, snijd de apart gehouden watermeloen in 6 drienhoekjes en steek deze op de rand van de glazen.

21:14 Gepost door Mamamia in Zomerdrankjes. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-07-06

364. Groentewok.

Benodigdheden:

1. 1 wortel, 1 preistengel
2. 8 maïskolfjes
3. 4 lente-uitjes, 20 peultjes
4. 50 gr sojascheuten
6. 20 kleine groene asperges
7. 1 courgette, 1/2 broccoli
8. 1/8 bloemkool
9. olijfolie, peper en zout
10. 1 knoflookteentje
11. 6 eetlepels water
12. 4 eetlepels sojasaus
13. Verse tuinkruiden naar keuze.

Werkwijze:

1. Snijd de groentjes op ongeveer dezelfde grootte en wok ze samen in de hete olie met de knoflook.
2. Let wel dat de groenten die de meeste tijd nodig hebben om gaar te worden als eerst de wok ingaan.
3. Breng op smaak met peper en zout.
4. Blus op het einde met het water en de sojasaus.
5. Werk af met de gehakte kruiden.

17:32 Gepost door Mamamia in wokken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-07-06

363. Manderijn-passievruchtcoctail.

Benodigdheden:

* 6 gepelde manderijnen
* 1 grote passievrucht

Werkwijze:

1. Pers de manderijnen uit in een sapcentrifuge.
2. Zeef de passievruchtenpulp en verwijder de pitten. Houd eventueel enkele pittjes achter om te garneren.
3. Roer het passievruchtensap door het manderijnsap en laat goed koud worden in de koelkast.
4. Roer, garneer eventueel met de achtergehouden passievruchtenpitten en serveer.

18:17 Gepost door Mamamia in Zomerdrankjes. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

362. Abrikozenflan.

Benodigdheden:

* 1 kg abrikozen
* boter: 100 gram
* bloem: 170 gram
* melk: 50 cl* ei(eren): 4
* poedersuiker: 200 gram

Werkwize:

1. Ontpit de abrikozen en snijd ze in twee. Bestrooi ze met wat suiker en bewaar koel.
2. Verwarm de oven voor op 200°C. Klop de eieren met de rest van de suiker. Meng er beetje bij beetje de gezeefde bloem door, daarna de melk en tenslotte de vooraf gesmolten boter. Meng tot u een homogeen en vloeibaar deeg bekomt.
3. Beboter een bakvorm, schik de halve abrikozen erin en giet het deeg erover. Laat 25 minuten bakken in een oven van 200°C.
4. Bestrooi het oppervlak met bloemsuiker en laat 5 minuten gratineren.

07:43 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-07-06

361. Mosselen met looksaus.

Benodigdheden:

* 4 kg mosselen
* 8 sjalotten
* 4 tenen knoflook
* 0,5 bosje verse peterselie
* ca. 20 sprietjes verse bieslook
* 50 gram boter
* 1 royaal glas droge witte wijn
* 1 bekertje crème fraîche (125 gram)
* versgemalen peper
* partjes citroen

Werkijwze:

1. Snipper de sjalotten en de knoflook. Knip de peterselie en bieslook fijn.
2. Verhit de boter in een ruime pan en fruit hierin de sjalot al omscheppend glazig. Laat de knoflook even meebakken. Giet dan de wijn erbij, doe de gecontroleerde en gewassen mosselen erbij, leg het deksel op de pan en laat het geheel, af en toe omschuddend, ca. 5 minuten koken tot alle schel­pen open staan.
3. Doe de mosselen over in een vergiet en vang het kookvocht op. Laat het kookvocht op hoog vuur tot de helft inkoken en roer er de crème fraîche door. Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
4. Verwijder, als de mosselen wat zijn afgekoeld, de bovenste helft van de schelpen. Leg de mosselen in de halve schelpen op een grote platte schaal.Schep de saus over de mosselen en bestrooi ze met de peterselie en bieslook. Garneer met partjes ci­troen.

23:30 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-07-06

360. Escalope van zalm, krokant gebakken in olijfolie.

Ingrediënten

* 4 stukken zalm gefileerd zonder vel
* olijfolie
* zeezout
* witte peper uit de molen

Voor de compote:

* 6 Italiaanse tomaten
* 2 soeplepels olijfolie
* 2 geblancheerde venkels
* 2 koffielepels suiker
* ingekookte rozijnen
* balsamicoazijn
* sjalot.

Voor de vinaigrette:

* 1 potje basilicum
* 1/2 bussel peterselie
* 12 eetlepels olijfolie
* 1 sjalot
* 2 koffielepels witte wijn
* peper en zout.

Werkwijze:

1. Neem een antikleefpan en bak de stukken vis krokant aan één kant, schik ze in een vuurvaste schotel met de ongebakken kant naar boven, leg er 4 stukken goede boter op en plaats onder een grill of salamander. Als de boter gesmolten is, zal de zalm perfect gaar zijn.
2. Snij vervolgens tomaten, sjalot en venkel in blokjes van 1 cm en stoof ze kort en krachtig in olijfolie, samen met suiker, peper, zout, rozijntjes en blus met de azijn. Mix de basilicum, peterselie en sjalot in een bekermixer en voeg er geleidelijk aan de olie bij. Dresseer de compote op een bord, schik de warme zalm erop en lepel de vinaigrette errond. Serveer met ciabatta of pasta.

22:14 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

359. Zomers mangosap.

Benodigdheden:

* 2 fijngehakte mango's
* 500 ml sinaasappelsap
* 55 gr kristalsuiker
* 500 ml kollzuurhoudend mineraalwater
* ijsblokjes
* schijfjes mango, om te garneren

Werkwijze:

1. Pureer mango's, sinaasappelsap en suiker in een blender glad.
2. Roer het mineraalwater door het sap.
3. Serveer met ijsblokjes en garneer met de verse schijfjes mango.<

13:53 Gepost door Mamamia in Zomerdrankjes. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-07-06

358. Lepelhapjes met garnalen.

Ingrediënten :

* 200 gr grijze garnalen
* 2 eetlepels vissaus (of sojasaus)
* 1 stengel lente-ui
* 1 takje koriander
* 100 gr kerstomaatjes
* 1/2 spaans pepertje
* 1 stengel citroengras

Bereidingswijze:

1. Doe de garnalen in een kom
2. Snij de lenteui in kleine stukjes en voeg het bij de garnalen
3. Giet er de twee eetlepels vissaus over
4. Snij de koriander heel fijn en voeg twee eetlepels bij de rest van het mengsel
5. Snij de kerstomaatjes in heel kleine blokjes en voeg het bij de garnalen
6. Ontpit het spaanse pepertje en snij het in kleine stukjes en voeg het bij de garnalen
7. Snij het citroengras in kleine stukjes en voeg het bij de garnalen

10:53 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-07-06

357. Romige waterkerssoep met gegrilde coquille saint jacques.

Ingrediënten:

* 75 gram boter
* 3 eetlepels bloem
* 1 liter kippenbouillon
* 2 bosjes verse waterkers
* 1 kleine sjalot
* 1 deciliter slagroom
* 2 coquilles overdwars doormidden gesneden
* peper en zout

Werkwijze:

1. Snipper de sjalot en fruit deze zachtjes in de boter. Voeg de bloem toe en roer glad. Laat het mengsel onder voortdurend roeren gaar worden. Zet dan de pan weg en laat afkoelen.
2. Snijd van de bosjes waterkers alleen de steeltjes af (ongeveer een half steeltje). Breng de steeltjes samen met de kippenbouillon aan de kook. De steeltjes geven extra smaak af. Zeef de steeltjes later uit de bouillon.
3. Breng water aan de kook en blancheer de waterkersblaadjes ongeveer 1 minuut. De blaadjes moeten wel een beetje zacht zijn. Giet ze af en pureer ze met een staafmixer en laat dit snel afkoelen.
4. Zet de pan met de roux (bloemmengsel) op het vuur. Voeg de hete kippenbouillon al roerend met de garde toe tot een gladde soep is verkregen. Laat het nu even doorkoken. Voeg daarna de gepureerde waterkers toe. Laat de soep nu niet meer koken. Breng de soep op smaak met peper en zout. Terwijl de soep warm blijft, grilt u kort in een hete antiaanbakpan de doormidden gesneden coquilles met een klein beetje olijfolie.
5. Neem 4 diepe soepborden en schep de soep er in. Leg in het midden de room en daarop de gegrilde coquille.

16:35 Gepost door Mamamia in Soepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-07-06

356. Salade Niçoise.

Ingrediënten:

* 1 krop sla
* 1 groene paprika
* 3 aardappelen
* 2 eieren
* 6 tomaten
* 1 blikje tonijn
* 1/2 blikje ansjovis
* ca. 15 groene of zwarte olijven
* 1 theelepel Franse mosterd
* 4 eetlepel olijfolie
* 3 eetlepels azijn
* zout en peper

Bereidingswijze:

1. Kook de aardappelen in ca 20 minuten gaar en laat deze afkoelen; snij deze vervolgens in blokjes
2. Kook de eieren in ca. 10 minuten hard en laat deze afkoelen; snij deze vervolgens in vier partjes
3. Maak de sla schoon en leg deze in stukjes op een grote platte schaal
4. Maak de paprika schoon en snij deze in stukjes
5. Was de tomaten en snij deze in partjes
6. Verdeel de tonijn in kleine stukjes
7. Drapeer alles gelijkmatig over de sla
8. Maak nu de dressing met de mosterd, olijfolie, azijn, zout en peper en het gesnipperde sjalotje. Roer het goed door of meng het in een dressingshaker.
9. Schenk de dressing over de salade en voeg tenslotte de olijven toe Serveren met stokbrood

16:56 Gepost door Mamamia in Salades | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-07-06

355. Drank van citrus en oranjebloesemwater.

Benodigdheden:

* 6 geschilde sinaasappelen
* 20 gr muntblaadjes
* 1 1/2 thlpl oranjebloesemwater
* 1 thlpl granaatappelsiroop
* ijsblokjes
* takjes munt om te serveren
* extra granaatappelsiroop.

Werkwijze:

1. Pers sinaasappel en munt uit in de sapcentrifuge.
2. Roer oranjebloesemwater en granaatappelsiroop door het sap en serveer met ijsblokjes gegarneerd met de munt.
3. Besprenkel eventueel met nog wat granaatappelsiroop.

22:43 Gepost door Mamamia in Zomerdrankjes. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sinaasappelen, ijsblokjes, munt |  Facebook |

354. Druiven met sabayon van muskaatwijn.

Benodigdheden:

* eieren: 6
* muntblaadjes
* witte druiven: 1 kg
* fijne suiker: 100 gram
* Muscat de Rivesaltes: 35 cl

Werkwijze:

1. Pel de druiven. Als ze veel pitten hebben, snij ze dan in twee en haal de pitjes eruit.Verdeel ze over 4 coupes en hou ze koel. Dat kan van tevoren gebeuren, maar de sabayon moet op het moment zelf worden gemaakt.
2. Warm een pan met water. Scheid het eigeel van het wit. Klop het eigeel op in een grote kom, samen met de suiker, tot de massa gaat schuimen. Zet de kom in de pan met warm water (bain-marie).Voeg de muskaatwijn toe en blijf kloppen tot het mengsel dik wordt (ongeveer 5 minuten). Het water in de bain-marie mag nooit koken; indien nodig de pan van het vuur nemen. Giet de sabayon over de druiven, versier met muntblaadjes en dien meteen koud-warm op.

20:34 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: druiven, sabayon, wijn |  Facebook |

19-07-06

353. Scampispiesjes met kiwi.

Benodigdheden:

* 24 scampi's (gepeld, maar mét staartje)
* 1 1/2 eetlepel sesamolie
* geraspte schil van 1 citroen
* 1 eetlepel fijngesnipperde basilicumblaadjes
* 1 eetlepel fijngesnipperde verse koriander
* 1 koffielepel sojasaus
* zout en peper
1. * 6 gele kiwi's, geschild en in stukjes gesneden
* 1 bokaal groenten voor couscous, uitgelekt
* 200 g gare en afgekoelde couscous
* arachideolie

Werkwijze:

Meng sesamolie, citroenschil, kruiden en sojasaus in een kom. Roer de garnalen door deze marinade en zet ze afgedekt 2 uur in de koelkast.
2. Rijg de garnalen en de kiwistukken afwisselend aan spiesjes. Bestrijk ze met een beetje olie. Leg de spiesjes op de barbecue of onder de grill en ze laat langs beide kanten bakken tot de scampi's gaar zijn (dat duurt 1 à 2 minuten per kant).

17:14 Gepost door Mamamia in Barbeque. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: scampi, barbeque |  Facebook |

18-07-06

352. Ijskoude groene thee met kiwi.

Benodigdheden:

* 6 kiwi's, geschild
* 1 citroen, in dunne plakjes
* 2 zakjes groene thee
* 2 eetl. fijne kristalsuiker
* ijsblokjes
* plakjes kiwi, en schijfjes citroen, om erbij te serveren.

Werkwijze:

1. Pers de kiwi's uit in een sapcentrifuge.
2. Doe citroen en theezakjes in een hittebestendige kom en schenk er 1,25 l. kokend water over. Laat 5 min. trekken.
3. Zeef en gooi de theezakjes weg. Voeg kiwisap en suiker aan de thee toe en roer tot de suiker is opgelost.
4. Laat afkoelen en zet in de koelkast om koud te worden.
5. Roer, voeg de ijsblokjes toe, garneer met kiwi en citroen en serveer.

22:35 Gepost door Mamamia in Zomerdrankjes. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kiwi, ijsblokjes |  Facebook |

351. Spaghetti-is met chocoladesaus en gebrande amandeltjes.

Benodigdheden:

*8 bolletjes vanille-ijs
* 8 bolletjes aardbeienijs
* 1 flesje chocoladesaus
* 4 eetlepels amandelschaafsel
* 1 doosje aardbeien,gewassen en doorgesneden
* 1 aardappelpers of pureeknijper

Werkwijze:

1. De geschaafde amandelen in een droge koekenpan op het vuur lichtbruin laten kleuren. Regelmatig met een houten lepel omroeren. Als ze lichtbruin zijn, uit de pan halen en op een bord laten afkoelen.
2. De aardbeien wassen, het steeltje verwijderen en daarna halveren.
3. De chocoladesaus op laag vuur verwarmen. Op het laatste moment doe je per portie 2 balletjes vanille-ijs en 2 balletjes aardbeienijs in de pureeknijper of aardappelpers en knijp deze nu dicht.
4. Laat het ijs op een bordje kringelen. Doe zo de vier bordjes.
5. Giet nu de chocoladesaus erover en bestrooi met de amandelen. Direct opeten. Jammie !!

18:00 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aardbeien, chocolade |  Facebook |

13-07-06

350 Rijstpap met appelen.

Benodigdheden:

* 10 dl melk (halfvol)
* 125 g rijst
* 2 eierdooiers
* 1 stokje vanille
* 100 g suiker
* 6 appelen (Boskoop)
* 5 dl water
* 250 g suiker
* 6 cocktailkersen

Werkwijze:

1. De appelen schillen, het klokhuis uitboren en de appelen gaar laten worden in een suikersiroop op basis van 50 gram suiker per deciliter water.
2. Een pot spoelen met wat water. De melk aan de kook brengen met het vanillestokje. Het vanillestokje verwijderen, de gewassen rijst toevoegen en gedurende ongeveer 40 minuten laten zwellen op een zacht vuurtje. Wanneer de rijstpap voldoende ingedikt is suiker toevoegen en nog even laten verder sudderen. Afwerken met de eierdooiers.
3. De rijstpap in een schaal gieten en de appelen er bovenop plaatsen. Verder afwerken met een cocktailkersje.
4. Warm of koud opdienen.

21:16 Gepost door Mamamia in Nagerecht | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rijstpap, appelen, melk |  Facebook |

349. Kabeljauw uit de oven met tahinsaus.

Benodigdheden:

* 3 eetlepels olijfolie (extra vierge)
* 800 g kabeljauwfilet (met vel)
* zeezout
* zwarte peper
* 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
* 2 eetlepels granaatappelzaadjes
* 1 citroen

Werkwijze:

Tahinsaus: Wrijf 2 teentjes knoflook fijn met een snufje zeezout in een vijzel. Doe hem over in een kleine mengkom. Klop er 3 eetlepels tahinpasta door en verdun de pasta met het sap van 1 citroen. Doe er water bij tot u de consistentie van mayonaise hebt bereikt. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

.1. Maak eerst de tahinsaus, want de vis is zo klaar.
2. Verwarm de oven voor op 220°C of gasovenstand 7. Verwarm in een koekenpan of een braadslee een bodempje olijfolie boven een hoog vuur. Bestrooi de kabeljauwfilets rijkelijk met zout en peper en leg ze met één hand in de pan, met het vel naar boven, terwijl u met de andere hand de pan schudt om aanbakken te voorkomen. Laat ze in 1-2 minuten dichtschroeien. Draai de vis dan voorzichtig om met een spatel en zet hem dan 5-8 minuten in de oven.
2. Als hij gaar is, moet het vlees gemakkelijk loslaten en helemaal wit zijn. Als het nog een beetje doorschijnend is, moet het nog even langer koken. Voeg de laatste halve minuut de tahinsaus toe om op te warmen. Leg de vis vervolgens op warme borden en schep de saus eroverheen, (eventueel) gevolgd door de peterselie en strooi er een paar zaadjes overheen.

18:07 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kabeljauw, knoflook |  Facebook |

348. Jonge prei in vinaigrette met gebakken langoustines.

Benodigdheden:

* 4 preiwitten
* 12 langoustines
* 1 sjalot
* 3 theelepels sherry-azijn
* 2 cl balsamicoazijn
* 8 cl olijfolie (extra vierge)
* 2 eetlepels kervel (fijngehakt)
* olijfolie om te bakken
* peper
* zout

Werkwijze:

1. Pel de rauwe langoustines en leg ze op een bord.
2. Maak de prei schoon en blancheer hem gedurende 5 minuten in kokend gezouten water. Spoel af onder ijskoud water en laat goed uitlekken.
3.Snijd de sjalot zeer fijn en bereid de vinaigrette met de twee soorten azijn en de olijfolie. Voeg zout , peper, sjalot en kervel toe.
4. Bak de langoustines in olijfolie. Schik ondertussen de prei in waaiervorm bovenaan op het bord en overgiet hem met wat vinaigrette. Hou wat prei apart voor de garnering. Giet de rest van de vinaigrette onderaan op het bord en leg hier de langoustines op.

Serveertip: garneer met een julienne van prei, gebakken in hete olie.

12:55 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-07-06

347. Komkommer - radijssalade.

Benodigdheden:

* komkommer
* 1 bosjes radijsjes
* 10 cl arachideolie
* 4 cl azijn
* 2 sjalotten
* peper
* zoutWerkwijze:

1. De komkommer en de radijsjes goed wassen. De groenten in fijne schijfjes snijden en in een slakom brengen.
2. Een vinaigrettesaus bereiden. Hiervoor de sjalotten fijnsnijden en in een kom brengen. Zout en peper toevoegen en stilaan azijn en olie bijvoegen. Kloppen tot een gebonden sausje en hiermee de komkommer-radijssalade overgieten.

23:19 Gepost door Mamamia in Salades | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

346. Risotto van paddestoelen met gefruite tongreepjes en broccolipesto.

Benodigdheden:

* 200 g rijst
* 20 cl olijfolie (extra vierge)
* 2 dl gevogeltebouillon
* 100 g Parijse champignons
* 75 g Parmezaanse kaas
* 1 sjalot
* 100 g bospaddestoelen
* 2 eiwitten
* 2 Noordzeetongen
* 3 bosjes peterselie
* 200 g broccoli
* 1 teentje knoflook
* peper
* zout
* cayennepeper
* 2 eetlepels pijnboompitten
* 10 g bloem
* 10 g paneermeel
* 20 g boter
* 20 g boter (roomboter)

Werkwijze:

1. Risotto: Snijd de Parijse champignons in stukken en kook ze met de gevogeltebouillon. Kruid met zout en cayennepeper. Mix tot een soep om de risotto te bevochtigen. Fruit de sjalot in wat boter en een scheut olijfolie en roer er de risottorijst door. Giet er een scheut champignonsoep bij. Kruid de bereiding met peper en zout. Houd er rekening mee dat dit proces ca. 20 minuten kan duren. Als de rijst het vocht heeft opgenomen, voegt u weer wat soep toe. Roer goed. Het is aan u om te bepalen of u de risotto krokant wilt dan wel gaar. U stopt met het toevoegen van vocht wanneer u dat goed vindt. Afwerking van de risotto: voeg een eetlepel gemalen parmezaan toe, samen met de gebakken stukjes bospaddestoelen en een klontje boter. Blijf goed roeren.

2. Tongreepjes: Verdeel de tongfilets in gelijke reepjes, kruid ze en paneer met bloem, losgeklopt eiwit en tot slot paneermeel. Schud het overtollige paneermeel af. Bak de filets goudbruin in een friteuse op 160°C. Droog ze op keukenpapier en bestrooi ze met een beetje zout.

3. Broccolipesto: Verdeel de broccoli in harde stukken en zachte bloemstukken. Kook de harde delen gaar in water met zout en voeg na tweederde van de gaartijd de zachte delen toe. Zo behoudt u de groene kleur van de groente. Haal de broccoli uit de pot. Laat het kooknat inkoken, bewaar het en koel de broccoli zo snel mogelijk af. Pureer de broccoli met de andere ingrediënten in een blender. Breng de massa op smaak en druk de puree door een zeef.

4. Afwerking: Verdeel de risotto over 4 bordringen, schik hierop de gefruite tongstukjes en plaats alle in het midden van het bord. Werk af met wat broccolipesto en gefruite peterselie.

17:38 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: risotto, champignons, zeetongen |  Facebook |

345. Vispotje.

Benodigdheden:

* 6 dl visbouillon
* 600 g visfilet (koolvis, forel, zalmforel, zalm)
* 100 g mager ontbijtspek
* 30 g boter
* 3 preiwitten
* 2 eetlepels mosterd
* 3 dl slagroom
* 1 takje tijm
* 600 g aardappelen (krielaardappelen)
* peper
* zout
* 1 eetlepel citroensap
* 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)

Werkwijze:

1. Breng de bouillon aan de kook, voeg de vis toe en laat deze in ongeveer 5 minuten tegen de kook aan gaar worden. Schep de vis uit de pan en houd deze afgedekt warm. Bak de reepjes ontbijtspek in 5 tot 10 minuten in de boter krokant. Voeg de preiringen (van ongeveer 2 cm) toe en bak deze op zacht vuur 5 tot 8 minuten mee. Voeg de helft van de mosterd, de helft van de visbouillon, slagroom, tijm en de voorgekookte aardappelen toe en breng het mengsel aan de kook.
2. Laat het gerecht op zacht vuur ongeveer 10 minuten koken. Roer de rest van de mosterd erdoor en breng het gerecht met zout, peper en citroensap op smaak. Schep de vis er voorzichtig bij en warm hem nog 2 minuten mee. Bestrooi de vis voor het serveren met peterselie.

12:50 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zalm, tijm, mostard |  Facebook |

344. Zongedroogde tomaten in kruidenolie.

Benodigdheden:

* 500 g. kerstomaatjes
* 2 dl. extra vièrge olijfolie
* 2 in plakjes gesneden teentjes knoflook
* 4 fijngesneden sjalotjes
* 1 theelepeltje tijmblaadjes
* 4 eetlepels versgehakte peterselie
* versgemalen zwarte peper en grof zeezout
* vetvrij keukenpapier

Werkwijze:

1. Was de tomaatjes, droog ze goed af en halveer ze. Leg ze nu met de snijkant naar boven op vetvrij papier op een ovenplateau. Bestrooi de tomaten nu met versgemalen peper, grof zeezout, knoflookplakjes. Besprenkel ze nu met de helft van de olijfolie. Zet ze nu 10 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C. totdat de tomaatjes slap beginnen te worden. Verlaag dan de oventemperatuur tot 80°C. en laat ze ongeveer 50 minuten in de oven drogen.
2. Laat ze afkoelen en besprenkel ze met de overige olijfolie, de tijmblaadjes, sjalotjes en versgehakte peterselie. Schep ze met de olie in een afsluitbaar bakje en laat ze in de koelkast 1 nacht goed marineren. Regelmatig, voorzichtig omscheppen

08:01 Gepost door Mamamia in Groenten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-07-06

343. Tomatensalade

Ingredienten:

* 12 rijpe middelgrote trostomaten
* 2 fijngesneden uien
* 4 eetlepels versgehakte peterselie
* versgemalen witte peper en zout
* 4 eetlepels zonnebloemolie of extra vièrge
* olijfolie
* 2 eetlepels azijn
Werkwijze:

1. Zet een ruime pan met water op en breng het water aan de kook en zet een kom met koud water en ijsklontjes klaar. Snijd de tomaten met een scherp mesje kruislings in aan de bovenzijde. Verwijder de aanzet van de kroontjes. Laat de tomaten met 4 stuks tegelijk circa 1 minuut in het kokende water glijden. Je ziet het velletje van de tomaat loskomen. Schep ze nu direct in het ijskoude water en verwijder het velletje. Leg de gepelde tomaten op keukenpapier. Ga zo door tot alle tomaten zijn ontveld.
2. Snijd ze nu met een scherp mesje in dunne plakjes, maar houd deze plakjes bij elkaar. Leg ze nu een klein beetje dakpansgewijs in een mooie schaal. Kruid ze met peper en zout en bestrooi ze met de fijngesneden ui, gehakte peterselie.
3. Besprenkel ze nu met de olie en azijn.
4. Dek de schaal af met plasticfolie en laat het een half uur op een niet te warme plaats intrekken. Deze salade op kamertemperatuur serveren. Deze salade is een ideale begeleider bij de barbeque of als onderdeel van een koude lunch met bijvoorbeeld koude rosbief en aardappelsalade.

08:29 Gepost door Mamamia in Salades | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tomaten, salades, olijfolie |  Facebook |

10-07-06

342. Kaas - Ananassalade.

Ingrediënten:

* 250 g kaas
* 6 ringen ananas
* 75 g amandelsnippers
* sap van een halve citroen
* 100 g zure room
* zout, witte peper
* 1 krop sla
* 10 g boter
* 2 eetl. mayonaise
* 25 g halve amandelen

Bereiding:

1. Snijd de kaas in kleine blokjes. Laat de ringen ananas goed uitlekken en snijd ze in stukken van een halve cm. Meng ze samen met de amandelsnippers door de blokjes kaas. Besprenkel het geheel met citroensap.
2. Roer de zure room en de mayonaise door elkaar en kruid dit mengsel met zout en peper. Giet de dressing over de salade en laat het geheel 20 min. in een afgedekte kom op een koele plaats rusten.
3. Was de slabladeren en dep ze droog met een doek. Verdeel ze over vier bordjes.
4. Rooster de amandelhelften in de hete boter. Verdeel de salade over vier bordjes en garneer het gerecht met de amandelen.

22:12 Gepost door Mamamia in Koken met kaas | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

341. Aardbeienkonfituur.

Benodigdheden:

* 3 kg Aardbeien
* 2 Kg confituursuiker
* sap van 1 citroen

Bereidingswijze:

1. Kies rijpe vruchten. Was de aardbeien, laat ze uitlekken en verwijder de steeltjes.
2. Doe de aardbeien samen met de suiker en het citroensap in een kookpot en zet alles goed onder elkaar.
3. Breng zachtjes aan de kook en laat alles pruttelen onder voortdurend roeren met een houten lepel tot de confituur dik is.
4. Voorzie enkele propere glazen potjes en vul deze met de nog warme confituur. Doe de dekseltjes op de potjes en draai deze om. Laat de confituur zo af koelen.

17:12 Gepost door Mamamia in Konfituren & gelei | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

340. Gevulde rode uien met champignons, groene kruiden en knoflook.

Benodigdheden:

* 6 grote, rode uien
* 20 champignons
* 2 eetlepels gehakte peterselie
* 2 eetlepels gesneden bieslook
* 2 fijngesneden bosui
* 1 fijngesneden teentje knoflook
* 1 eetlepel roomboter
* 1 theelepel tomatenpuree
* 2 eetlepels cognac
* 4 tot 6 eetlepels slagroom
* 4 eetlepels paneermeel
* 4 theelepels roomboter
* zout en versgemalen peper
* 1 pakje meergranenrijst

Werkwijze:

1. Bereid de meergranenrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd deze warm (of verwarm hem later in de magnetron).
2. Pel en halveer de uien en kook ze in ruim water met wat zout. Schep ze vervolgens uit het kookvocht en laat ze afkoelen. Hol vervolgens de uien uit, zodat er als het ware bakjes ontstaan.
3. Hak de uitgehaalde ui fijn evenals de champignons. Bak deze in 1 eetlepel roomboter lichtbruin samen met de knoflook en de bosui. Roer nu de tomatenpuree erdoor. Voeg dan de cognac, room, peterselie en bieslook toe en breng het geheel op smaak met peper en zout.
4. Laat dit mengsel even inkoken en afkoelen.
5. Plaats de uienbakjes op een ingevette ovenschaal en vul ze met het uienmengsel. Bestrooi de gevulde uien met paneermeel en leg hier een lepeltje boter op. Zet de uien in een voorverwarmde oven op 200°C en laat ze in ca. 5 minuten goudbruin worden. Plaats de uien op voorverwarmde borden en serveer met de meergranenrijst.

12:41 Gepost door Mamamia in Vegetarisch | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rode uien, champignons, knoflook |  Facebook |

09-07-06

339. Yoghourtijs met ananas en munt.

Benodigdheden:

*1 ananas
* 200 g suiker
* 2.5 dl yoghurt (mager)
* 2 eiwitten
* 2 eetlepels munt (fijngehakt)
* 8 blaadjes munt

Werkwijze:

1. Schil de ananas en snijd deze in kleine stukjes.
2. Doe de ananas met de suiker in een keukenmachine en laat deze draaien tot een mooi glad mengsel is gevormd.
3. Doe de yoghurt in een schaal en roer het ananasmengsel erdoor. Voeg eventueel meer suiker toe.
4. Klop de eiwitten stijf. Schep de eiwitten en de munt door het yoghurt-ananasmengsel. Zet de kom 2 uur in de vriezer. Haal het ijs 5 minuten voor server uit de vriezer.

19:54 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ananas, munt |  Facebook |

338. Carpaacio van tonijn.

Benodigdheden:

* 300 gr tonijn in fijne schijfjes.
* 2 eetl. sojasaus.
* 2 eetl. balsamicoazijn.
* 1 eetl. honing.
* 2 eetl. citroensap.
* 1 eetl. gehakte korriander.
* 1 teentje gehakt knoflook.
* 8 blaadjes zurkel.
* 8 eetl. olijfolie.

Werkwijze:

1. Schik de tonijn op de borden
2. Meng de sojasaus, de azijn, het citroensap, de honing, de koriander, de look en de olijfolie tot een vinaigrette.
3. Snijd de zurkel fijn.
4. Leg de zurkel op de tonijn.
5. Overgiet het geheel met de vinaigrette.

11:27 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |