31-08-06

386. Knoflooksaus.

Benodigdheden:

* 4-6 teentjes knoflook
* snuifje zout
* 3 eidooiers
* 4,5 dl olijfolie
* citroensap naar smaak
* water of room

Werkwijze:

1. Hak het knoflook fijn en maal het, samen met het zout, fijn in een vijzel.
2. Klop er de eierdooiers door. Voeg de olie toe, eerst druppelsgewijs en zodra het mengsel gaat glanzen en dikker wordt in een dun straaltje.
3. Voeg de citroensap naar smaak toe en als de aïoli te dik is een scheutje extra water of room.
4. Voorkom velvorming op de aïoli door een stukje huishoudfolie op het oppervlak te leggen.

20:54 Gepost door Mamamia in sauzen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citroen, knoflook, olijfolie, peper-en-zout |  Facebook |

30-08-06

385. Knoflookpuree.

Benodigdheden:

* 1 kg bloemige aardappelen
* 125 gr boter
* 2 bollen knoflook, in teentje verdeeld, maar ongepeld
* 150 ml melk
* 25 gr bloem
* 4 el room
* peper

Werkwijze:

1. Kook de aardappelen gaar in lichtgezouten water. Giet ze goed af en stamp ze fijn met 50 gr boter.
2. Blancheer intussen de knoflookteentjes 2 min. in kokend water. Giet ze af en pel ze. Smelt de boter in een steelpand met dikke bodem. Voeg de knoflook toe, doe een deksel op de pan en bak 20 min. op een laag vuur; roer af en toe.
3.Breng de melk aan de kook in een andere steelpan. Roer de bloem door het knoflookmengsel en klop er geleidelijk de melk door en zout naar smaak. Breng de saus al roerend aan de kook en laat hem 1 min. doorkoken. Doe de saus in een keukenmachine of blender en laat de machine draaien tot alles goed gemengd is. Doe de saus erug in de steelpan en verwarm hem nog 1 min.
4.Klop de knoflooksaus door de aardappelpuree en klop de room er eetlepel per eetlepel door. Serveer de knoflookpuree meteen en maal er wat zwarte peper door.

17:35 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

384. Schelpen gevuld met gegratineerde groenten.

Benodigdheden:

* champignon(s): 1 schaaltje(s)
* bloem: 1 soeplepel(s)
* teentje(s) van look: 1
* eidooier: 1
* groenten in julienne
* mascarpone: 200 gram
* klontje(s) boter: 1
* peper en zout
* witte wijn: 1 dl
* schelpen om te vullen
* Provolone

1. Snij de groenten en laat ze smelten in boter. Voeg er vervolgens de in plakjes gesneden champignons en een gehakt teentje knoflook aan toe.
2. Strooi er, als het sap van de champignons verdampt is, bloem over, bevochtig met de wijn, voeg er zout en peper aan toe en laat gedurende 10 minuten koken.
3. Voeg ondertussen de eierdooier, de mascarpone en een snuifje zout toe, haal de pan van het vuur en voeg het bij de champignons en de groenten.
4. Vul de goed schoongemaakte schelpen met deze bereiding, overstrooi met provolone en laat gedurende 10 minuten grillen in een hete oven (250°C).

13:39 Gepost door Mamamia in Groenten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-08-06

383. Italiaanse mosselen met groenten.

Benodigdheden:

* 2 kg verse mosselen
* 1/2 kopje olijfolie
* 1/2kg aardappelen
* 2 uien
* 2 courgetten
* tomaten
* 1/4l water
* tijm
* basilicum
* zout en peper

Werkwijze:

1. Schil de aardappelen en stoof ze 10 min. in de hete olijfolie
2. Schil ondertussen de uien en sijd ze in ringen. Was de courgetten en snijd ze in schijven.
3. Doe de uien, de courgetten en tomatenblokjes telkens om de 5 min. in de pan en laat het geheel zachtjes stoven.
4. Voeg de witte wijn en het water toe en breng met de kruiden op smaak.
5. Doe de mosselen in de pan en laat ze koken tot de schelpen open staan. Roer ondertussen het gerecht voorzichtig met een schuimspaan om zodat de mosselen gelijkmatig gaar worden.

19:35 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-08-06

382. Romige vissoep met rivierkreeftjes en dille.

Benodigdheden:

* 1 grote ui, fijngesneden * 1 grote wortel, fijngesneden
* 2 teentjes knoflook, fijngesneden
* 2 stengels prei, in ringen gesneden
* 2 kabeljauwfilets
* peper en zout
* 1 dl room
* 4 takjes dille
* enkele rivierkreeftjes

Bereidingswijze: 2. Breng aan de kook en laat dan nog 30 minuten sudderen.
3. Schep de groenten uit de soep en gooi ze weg (ze zijn helemaal platgekookt, en de smaak en de vitamines zitten nu in de soep)
4. Voeg de prei toe en laat nog 15 minuten sudderen.
5. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
6. Snij de kabeljauw in stukjes,Voeg de kabeljauw bij de soep toe en laat nog 10 minuten sudderen.
7. Voeg de room toe en roer goed

22:15 Gepost door Mamamia in Soepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-08-06

381. Pastasalade met kip en peer.

Benodigdheden:

* 125 gr spiraalpasta
* 100 kipfilet
* 1 peer in dunnen plakje
* 2 lente-uitjes
* 1 eetlepel geschaafde amandelen, geroosterd
* 50 gr romige blauwe kaas
* 11/2 eetlepel zure room

Werkwijze:

1. Kook de pasta beetgaar in een grote pan gezouten kokend water. Laat uitlekken, spoel af onder de koude kraan en laat weer goed uitlekken en afkoelen.
2. Doe de kip in een pan, schenk er koud water over en laat het vlees 8 min. zachtjes gaarsudderen. Draai een paar keer om en om. Neem de kip uit de pan, laat afkoelen, snijd de kip dan in mooie plakjes en doe de plakjes bij de afgekoelde pasta in een schaal. Voeg er de peer, lenteuitjes en amandelen toe.
3. Doe de blauwe kaas met de zure room met een flink mespunt zout en peper en 1 1/2 eetlepel ijswater in de kom van de keukenmachine. Pureer alles to een gladde dressing en hussel die door de salade. Verdeel de salade over twee lunchdoosjes en strooi er nog wa amandelen en lenteuitjes overheen.

20:51 Gepost door Mamamia in pastas | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-08-06

380. Mosselen met mosterd-mayonnaise.

Benodigdheden:

* 2 kg verse mosselen
* 1 ui
* 1 laurierblad
* 1 kopje water
* 1 mespunt witte peper
* sap van 1 citroen
* 3 eidooiers
* 1 thlepel osterd
* 4 eetlepels olie
* 2 eetlepels crème fraîche
* 1 bosje dragon, 1 bosje kervel

Werkwijze:

1. Schil de ui en snijd ze in ringen. Breng ze in een grote pan met het laurierblad en het water aan de kook.
2. Voeg de mosselen toe en bestrooi met peper. Laat ze ca. 10 min. met het deksel op de pan koken tot de schelpen open gaan.
3. Laat de mosselen afkoelen en verwijder de lege schelphelften. Verdeel de gevulde helften over 4 borden en besprenkel ze met citroensap.
4. Meng de eidooiers met mostard en zout. Voeg daarbij de olie druppelsgewijs toe.
5. Voeg de crème fraîche aan het mengsel toe.
6. Roer de gewasse, drooggedepte en grofgehakte kruiden door de mayonnaise.
7. Garneer de mosselen en breng op elke schelphelft naast de mossele een toefje mayonnaise aan.
8. Bestrooi de mosselen en de mostarsmayonnaise met de rest van de gehakte kruiden.

19:04 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-08-06

379. Minestrone van groene boontjes.

Benodigdheden:

* kruidentuiltje: 1
* tomaten: 2
* gevogeltebouillon: 1 blokje
* wortel: 1
* groene selder: 1 takjes
* spinazie: 200 gram
* teentjes van look: 2
* princessenboontjes: 600 gram
* geraspte Parmezaan
* peper en zout

Werkwijze:

1. Was de bonen, verwijder de steeltjes en snij ze in stukjes van 1 cm.
2. Snij de wortels en de selder in dobbelsteentjes.
3. Ontpit de tomaten en snij ze in stukjes.
4. Was de spinazieblaadjes en snij ze in reepjes. Hak de look fijn.
5. Doe alle groenten in een kookpan, bedek ze met koud water en voeg er het bouillon-blokje en het samengebonden kruidentuiltje aan toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat 30 minuten zachtjes koken.
6. Serveer met geraspte parmezaankaas.

09:19 Gepost door Mamamia in Soepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-08-06

378. Gevulde komkommer met gehakt en geraspte kaas.

Benodigdheden:

* 2 komkommers
* 350 g. gemengd gehakt
* 1 ei
* 2 à 3 eetlepels paneermeel
* 1 fijngesneden ui
* 10 fijngehakte champignons
* 100 g. fijngesneden gekookte ham
* 1 eetlepel gehakte peterselie
* 6 eetlepels geraspte kaas
* zout en versgemalen peper
* 1 zak duchesse aardappeltjes (diepvries)
* 20 g. boter
* 1 eetlepel olie

Werkwijze:

1. Schil de komkommers en snijd ze overlangs over de helft. Verwijder met een lepeltje de zaadlijsten en bestrooi de helften met wat zout. Snijd deze nog twee maal over de helft zodat u 8 gelijke stukken krijgt en laat deze afgedekt met plasticfolie 15 minuten staan. Giet het vrijgekomen vocht er af en leg de uitgeholde komkommerschuitjes op een bakplaat bedekt met vetvrij papier.
2. Meng vervolgens het gehakt in een ruime kom met ei, ui, champignons, gekookte ham, peterselie en kaas. Voeg wat paneermeel toe als het mengsel te nat is. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
3. Vorm nu 8 gelijke ballen van het gehaktmengsel en vul hiermee de komkommerschuitjes. Bestrooi deze met de overige paneermeel en verdeel hierover de boter. Zet de komkommerschuitjes in een ovenschaal en plaats deze ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200º C.
4. Bak in de tussentijd de aardappelrozetjes, in twee of 3 keer, in hete olie goudbruin en gaar. Laat de aardappeltjes uitlekken op keukenpapier en houd ze warm in de oven tot gebruik. Haal de gevulde komkommer uit de oven en plaats deze op voorverwarmde borden. Serveer deze samen met de aardappelrozetjes.

13:52 Gepost door Mamamia in Groenten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-08-06

377. Blinde vinken in witte wijn.

Benodigdheden:

* 1 blokje vleesbouillon
* tuiltje van peterselie
* kaneel
* gemalen kruidnagel
* teentje van look: 1
* olijfolie: 0,50 dl
* blinde vinken: 4
* ui: 1
* peper en zout
* saffraan: 1 capsule
* witte wijn: 1,50 dl

Werkwijze:

1. Braad de blinde vinken op een hevig vuur in een stoofpan met olie. Haal ze eruit zodra ze aan alle zijden mooi bruin zijn en vervang ze door de grofgehakte ui.
2. Laat deze zweten op een zacht vuur.Voeg het in vier gesneden lookteentje en de gewassen en gedroogde peterselie bij de ui zodra hij doorzichtig wordt. Laat alles enkele minuten stoven. Giet er de witte wijn en 2 dl warm water overheen en doe alles in de mixerkom. Voeg er een mespuntje kruidnagel in poedervorm, een beetje kaneel, de saffraan, het verkruimelde bouillonblokje en wat peper en zout aan toe.
3. Meng alles en leg de blinde vinken in deze bouillon. Zet het deksel op de stoofpan en laat zo'n 30 minuten sudderen op heel zacht vuur. Vergeet niet halverwege het deksel te verwijderen om de saus te laten indikken. Breng op smaak en dien goed warm op met prinsessenboontjes en kroketten.

20:53 Gepost door Mamamia in Vleesgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-08-06

376. ketchup a la mamamia.

Benodigdheden:

* 500 gr goedrijpe tomaten
* 375 gr gehakte uien
* 5 cl wijnazijn
* 250 gr griessuiker
* 1 eelf zachte mostard
* zout, cayennepeper,paprika- en gemberpoeder
* muskaatnoot

Werkwijze:

1. Laat de tomaten - gepeld, ontpit en grof gehakt - 30 min. sudderen op een matig vuur tesamen met uien
2. Mic ze met de wijnazijn, en het griessuiker en laat verder 2. min. licht koken op een matig vuur.
3. Voeg er de mostard en de kruiden aan toe
4. Laat afkoelen, doe ze in potjes en sluit ze vervolgens hermetisch af
5. Een geopend potje bewaart mac. acht dagen in de koelkast.

16:20 Gepost door Mamamia in sauzen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sauzen, ketchup |  Facebook |

10-08-06

375. Roze garnalen op zijn Grieks.

Benodigdheden:

* look: 1 teentje
* tomaten: 3
* kappertje(s)
* roze garnalen 250 gram
* Fetakaas: 100 gram
* olijfolie
* zwarte olijven
* groene olijven
* ui 1
* peper en zout
* groene peper: 1
* wijnazijn

Werkwijze:

1. Ontpit de tomaten en snijd het vlees in blokjes.Snijd de ui in halve ringen en de paprika in blokjes.Fruit de paprika 5 tot 10 minuten in de olijfolie en laat afkoelen.
2. Meng in een slakom de blokjes paprika met de ui,de tomaten en de garnalen.
3. Bereid een vinaigrette met 1 eetlepel azijn en 3 eetlepels olijfolie,zout,peper en de geplette look.
4. Op het moment dat je het gerecht opdient, giet je de vinaigrette over de salade.Meng alles goed en voeg als laatste de verkruimelde feta toe.

08:58 Gepost door Mamamia in Salades | Permalink | Commentaren (0) | Tags: koken, garnalen, tomaten, look, salades |  Facebook |

09-08-06

374. Mosselen in curry-room.

Benodigdheden:

* 3 kg verse mosselen
* 400 gr room
* 1 eetl grofgehakte peperkorrels
* 1 eetl. currypoeder
* 125 gr uien
* 40 gr roomboter
* 1/4 l. droge witte wijn

Werkwijze:

1. Doe de room en de peperkorrels in een steelpannetje en laat het geheel wat inkoken.
2. Schil de uien en snipper ze. Fruit ze in de hete roomboter
3. Blus met de wijn.
4. Voeg de mosselen toe en kook ze in de gesloten pan tot de schelpen open staan.
5. Schep de mosselen met een schuimspaan uit het kooknat en leg ze in een grote voorverwarmde schaal.
6. Roer de curry-room door het mosselnat, verwarm het nog even en giet het over de mosselen.

21:00 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mosselen |  Facebook |

07-08-06

373. Gevulde eieren.

Ingredienten:

* 8 hardgekookte eieren
* 160 g. zachte boter
* 4 eetlepels slagroom
peper en zout* Worcestershiresauce
* tuinkers en bieslook om te garneren

Werkwijze:

1. Pel de eieren en halveer ze in de lengte. Haal het eigeel eruit zonder het eiwit te beschadigen. Wrijf de eidooiers door een fijne zeef.
2. Klop de zachte boter luchtig en voeg het fijngewreven eigeel en de slagroom toe. Breng het geheel op smaak met peper, zout en een paar druppels Worcestershiresaus.
3. Roer het mengsel goed glad en spuit met behulp van een spuitzak met een gekarteld spuitmondje in de eiwithelften.
4. Laat de gevulde eieren in de koelkast minstens 1 uur opstijven. Serveer met verse tuinkers en bieslook.

11:06 Gepost door Mamamia in Voorgerecht | Permalink | Commentaren (0) | Tags: eieren, keuken |  Facebook |

05-08-06

372. Mosselen in hete saus.

Benodigdheden:

* 2 kg verse mosselen
* 300 gr soepgroentn
* 1 ui
* 20 gr roomboter
* teentje knoflook
* 500 gr tomaten
* 1/4 l. droge witte wijn
* 1 kopje gekruid tomatensap
* peper uit de molen, zout en suiker

Werkwijze:

1. Kook de mosselen in licht gezouten water tot de schelpen open staan. Schrik ze kort met koud water af en neem ze uit de schelpen.
2. Maak de soepgroenten schoon, was en snijd ze fijn. Hak de ui fijn.
3. Fruit de groenten met de ui in de roomboter
4. Voeg de fijngehakte knoflook toe
5. Dompel de tomaten afwisselend in kokend en koud water, ontvel ze en verwijder de pitjes. Voeg ze bij de andere groenten en laat het geheel goed koken.
6 Blus met de wijn en voeg het tomatensap bij.
7. Breng het gerecht met peper, suiker en zout pittig op smaak.

Hierbij past grof volkorenbrood met boter en om de dorst te lessen een koud Belgisch biertje.

19:06 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mosselen |  Facebook |

371. Gebakken champignons met cornflakes en peterseliesaus.

Benodigdheden:

* 500 g. middelgrote champignons
* 4 eetlepels bloem
* 1 schaaltje cornflakes fijngemaakt in de keukenmachine
* 2 losgeklopte eieren
* 1 uitgeperst teentje knoflook
* maïsolie om in te bakken

Voor de saus:

* 50 g. roomboter
* 4 eetlepels versgehakte peterselie
* 1 fijngesneden sjalotje
* zout en versgemalen peper
* 1 theelepel paprikapoeder

Werkwijze:

1. Maak de peterseliesaus door de roomboter te laten smelten, in een koekenpan, zonder te kleuren. Smoor hierin vervolgens een sjalotje en knoflook en voeg de peterselie toe. Breng dit op smaak met paprikapoeder, peper en zout en zet alles weg tot later gebruik.
2. Borstel de champignons schoon en haal ze achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en als laatste door de fijngemaakte cornflakes.
3. Bak daarna de gepaneerde champignons in hete maïsolie. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm tot gebruik.
4.Verdeel de champignons over de borden en schep de warme peterseliesaus rondom.

09:36 Gepost door Mamamia in Groenten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: peterselie, champignons |  Facebook |

02-08-06

370. Pittige garnaalrolletjes.

Ingrediënten:

* 12 ongekookte garnalen
* 1 teentje knoflook (geperst)
* 1 stengel citroengras
* zachte kern fijngesneden
* 1 rood pepertje zonder zaadjes en gehakt
* 1 theelepel geraspte verse gemberwortel
* sap van een limoen
* 12 kleine loempiavellen
* zonnebloemolie Bereiding:

1. De garnalen pellen en de kop verwijderen, maar de staartvinnen eraan laten. De zwarte streng verwijderen en de garnalen aan de rugkant opensnijden, zonder ze helemaal door te snijden.
2. In een kleine schaal knoflook, citroengras, peper, gember en limoensap mengen en de garnalen toevoegen. De garnalen goed door de marinade scheppen en twee uur in de koelkast laten marineren; af en toe omscheppen.
3. De garnalen kort voor het serveren uit de marinade halen en elke garnaal in een loempiavel wikkelen, waarbij de staart er iets uit steekt.
4. De olie in een wok tot 180 graden verhitten en de garnalen met enkele tegelijk in 3 à 4 minuten in de olie goudbruin bakken. Op keukenpapier uit laten lekken.

22:24 Gepost door Mamamia in wokken | Permalink | Commentaren (0) | Tags: garnalen, knoflook, wokken |  Facebook |

369. Coctail bambou

Benodigdheden:

* persappelsienen
* passievruchten
* sap van 1 limoen
* 4 slps rietsuikersiroop
* bananen en mango's tot je 4/5 liter sap hebt.

Werkwijze:

1. Voeg 1/5 liter agrariche rum, 4 soeplepels rietsuikersiroop en het sap van 1 limoen toe.
2. Het geheel goed shaken en met veel ijs serveren.

16:40 Gepost door Mamamia in Coctails. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: coctail, shaken |  Facebook |

368. Kabeljauwfilet in groentekorst.

Benodigdheden:

* 600 g. kabeljauwfilet
* 2 eetlepels losgeklopt ei
* 2 eetlepels slagroom
* 50 g. prei
* 50 g. wortel
* 50 g. ui
* 2 eetlepels gehakte peterselie
* 50 g. gesmolten boter
* 12 vastkokende aardappelen
* 2 eetlepels gesneden bieslook
* 25 g. boter
* zout en versgemalen witte peper 1. Draai de 150 gram kabeljauw samen met het ei en de slagroom in een keukenmachine snel tot een fijne massa. Kruid de overige stukken vis met peper en zout en besmeer ze met het kabeljauw-slagroommengsel. Haal de kabeljauw vervolgens aan beide zijden door het fijngesneden groentemengsel. Laat de kabeljauw daarna ca. 10 minuten opstijven in de koelkast.
2. Leg de kabeljauw daarna op een bakplaat bedekt met vetvrij papier en ingesmeerd met de helft van de gesmolten boter. Besprenkel het geheel met de overige gesmolten boter en zet het gerecht daarna 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180ºC.
3. Kook in de tussentijd de aardappels gaar met wat zout. Giet ze daarna af en schud ze om met een klontje boter en bieslook. Neem de vis uit de oven en verdeel deze voorzichtig over de voorverwarmde borden. Schep het braadvocht over de vis en schep de aardappelen rondom en serveer meteen.

12:55 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kabeljauw, peterselie, bieslook |  Facebook |