30-09-06

400. Champignonterrine.

champignonterrine

Benodigdheden:

* 2 uien
* 2 teentjes knoflook
* 750 gr champignons
* olie
* 1 eetlepel marjolein
* 1 eetlepel oregano
* peper en zout
* 200 gr gemalen hazelnoten
* sojasaus
* 3 eieren

Werkwijze:

1. Pel en snipper de uien en de knoflook. Maak de champignons schoon en snijd ze in stukjes.
2. Stoof de ui in wat olie. Voeg de knoflook en de champignons toe. Voeg alle kruiden toe, roer de noten erdoor, besprenkel met een scheutjes sojasaus en laat alles nog even doorstoven.
3. Zet de kom even in een koudwaterbad zodat de mengeling wat afkoelt. Klop de eieren los en doe die bij het adfgekoelde champignonmengsel.
4. Giet de massa in een cakevorm of ovenschaal en plaats de terrine 1 uur in een oven van 180°C.

17:40 Gepost door Mamamia in Vegetarisch | Permalink | Commentaren (0) | Tags: uien, knoflook, olie, peper en zout, sojasaus, eieren |  Facebook |

28-09-06

399. Druiventaart.

druiventaart

Benodigdheden:

* 125 gr boter
* 250 gr bloem
* zout
* 3 eieren
* 500 gr witte druiven
* zwarte druiven
* s75 gr suiker
* 50 gr griessuiker
* 15 cl room

Werkwijze:

1. Kneed de zachte boter met de suiker en doe er een heel ei bij. Wanneer het mengsel glad is de bloem en het zout toevoegen. Kneed het deeg tot een bol en laat die tenminste 1 uur rusten.
2. Rol het deeg uit en leg het in een taartvorm. Doorprik de bodem met een vork.
3. Schik de blauwe druiven in het midden, in de vorm van een tros en vul de rest van de oppervlakte in met witte druiven.
4. Klop 2 eieren, de room en de suiker. Giet dit mengsel over de druiven.
5. Zet in een op 180°C voorverwarmde oven en laat 40 minuten bakken. Dien lauw op, eventueel bestrooid met poedersuiker.

17:42 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

398. Gregrilde tonijntournedos met wijn.

tournedo

Benodigdheden:

* boter: 150 gram
* 1 broccoli
* 2 dopjes van saffraan
* visfumet: 0,50 blokje
* rode paprika
* 4 sjalotten
* laurier blaade
* 1 blikje maïs
* peper en zout
* langkorrelrijst: 250 gram
* tijm
* witte wijn: 2 dl
* tonijntournedos: 4

Werkwijze:

1. Kook de rijst 20 minuten in gezouten ziedend water. Bereid de groenten : was en kook de broccoli in gezouten ziedend water, dompel de paprika in heet frituurvet om het vel eraf te halen; snijd deze groenten dan in blokjes van 3 mm en laat de maïskorrels uitlekken.
2. Kruid de tournedos, smeer ze in met olie en gril ze.
3. Giet de witte wijn en de visfumet in een kookpot, voeg de tijm, laurier en fijngehakte sjalotten toe. Kruid met peper, zout, saffraan en laat tot 1/3 van het volume inkoken.
4. Zeef de bekomen vloeistof en klop er de zachte boter door. Indien nodig, nog wat kruiden.
5. Meng de groenten door de rijst, verwarm indien nodig en dien onmiddellijk op.

13:06 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-09-06

397. Mosselen "Olé".

Benodigdheden:

* 3 kg verse mosselen
* 1 bosjes selderie
* 250 gr uien
* 2 eetl olijfolie
* 3 eelt heldere bouillon
* 1 theel.te peper
* 1 l. witte wijn
* snuifje zout
* snuifje suiker
* 4 tomaten
* 1 potje zwarte ontpitte olijven
* 1 theel. marjolein

Werkwijze:

1. Was de selderie en snijd hem in kleine stukken. Snijd de uien in ringen.
2. Fruit de groenten in de olijfolie tot ze glazig zijn
3. Voeg 1 l. water, de bouillon en de witte wijn toe en kruid met peper, zout en suiker
4. Laat alles opkoken en kook het geheel gedurende 5 min. op zacht vuur.
5. Doe de zorgvuldig schoongemaakte mosselen in de pan. Voeg de tomaten, de olijven en de marjolein toe.
6. Laat alles ca. 15 min. op een laag vuur koken. Roer daarbij enkele keren voorzichtig met de schuumspaan om.7. Serveer met stokbrood. Lekker.

23-09-06

396. Vissoep.

Benodigdheden:

* 3 in stukken gesneden tomaten
* 2 eetlepels olijfolie
* 1 gesneden ui
* 2 teentjes knoflook
* 1 saffraandraadje
* 1 venkel
* 1,5dl visbouillon
* 500 gr visfilet

Werkwijze:

1. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in de pan
2. Voeg de uui de knoflook en de saffraandraad toe en laat blacheren tot ze glzeig zijn
3. Voeg de in stukken gesneden venkel toe en laat gedurende een 2 tal min. doorkoken
4.Voeg de tomaten en de visbouillon toe en laat 10 min doorkoken
5.Voeg daarna de stukjes visfilet eraan toe en laat enkele minuten koken
6. Kruiden met zout en peper
7. Serveer met crouttons vansliertjes look.

20-09-06

395. Vijgentaart.

Benodigdheden:

* 6 vijgen
* 1 bladerdeeg
* 3 eieren
* 3 eetlepels bloem
* 185 gr boter

Werkwijze:

1. De vijgen in vier snijden en op de voorgebakken bladerdeeg leggen met de groene puntjes omhoog
2. Klop de eieren met de suiker tot een schuimige massa en voeg daarna de bloem toe
3. De boter smelten
4. De gesmolten boter bij de eieren en de suiker voegen en ongeveer nog 1 min. goed ddorkloppen
5. Daarna het mengsel over de vijgen gieten
6. Gedurende 25 min. in een voorverwarmde oven van 180° bakken.

21:37 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vijgen, bladerdeeg, eieren, bloem, boter |  Facebook |

19-09-06

394.Slaatje van witte champignons.

Benodigdheden:

* basilicum: 3 takjes
* croûton(s)
* teentje van look: 1
* rode paprika: 1
* olijfolie: 3 soeplepel(s)
* sap van citroen
* sterke mosterd: 1 koffielepel
* peper en zout
* takjes van peterselie: 3
* walnootpitten: 12
* witte champignons: 400 gram

Werkwijze:

1. Was de champignons en snij ze in schijfjes.Was de paprika en snij hem in reepjes. Hak de look, basilicum en peterselie fijn. Meng mosterd, olie en citroen-sap in een kom, voeg er de basilicum en peterselie bij, samen met wat peper en zout.
2. Schik de champignons, de reepjes paprika en de noten op een bord, overgiet met de saus en leg er de broodcroutons op. De schijfjes champignons blijven mooi wit als je er wat citroensap op sprenkelt.

07:41 Gepost door Mamamia in Salades | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-09-06

393. Uienomelet.

Werkwijze:

· 250 gram uien
· 6 eieren
· 0,5 dl koffieroom
· 100 gram belegen boeren kaas
· 2 el tijm
· zout, versgemalen peper
· 2 el olijfolie

Werkwijze:

1. Rasp de gepelde uien grof en snipper ze heel fijn. Klop de eieren los met de koffieroom. Snijd de kaas in smalle reepjes of dobbelsteentjes. Meng de ui met 1 eetlepel tijm, de kaas, versgemalen peper en zout naar smaak door de losgeklopte eieren.
2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en giet het eimengsel erin, houd de pan iets schuin zodat de bodem helemaal bedekt is met het eimengsel. Haal de zijkanten goed los met een spatel en leg een deksel of passend bord op de koekenpan.
3. Keer de omelet als deze aan de randen droger begint te worden en bak dan de andere kant. Verdeel de omelet in punten en strooi de rest van de tijm erover.
4. Lekker met roggebrood en kropsla.

19:22 Gepost door Mamamia in Vegetarisch | Permalink | Commentaren (0) | Tags: uien, eieren, olijfolie, zout en peper, tijm |  Facebook |

392. Scampi in 't groen.

Ingrediënten:

• 24 scampi
• 2 groene paprika's
• 1 komkommer
• ananasblokjes uit blik (eigen nat)
• gemberpoeder
• currysaus

Werkwijze:

1.Snij de paprika's in reepjes, de komkommer in de lengte middendoor en dan in stukjes. Wok de paprika's en de komkommer samen met de scampi, kruid met de gemberpoeder. Maak intussen de currysaus.
2. Wanneer de scampi en groenten gaar zijn, giet je de currysaus er overheen en doe je de ananas erbij, laat deze even mee opwarmen terwijl het geheel even suddert. Serveer met rijst.

16-09-06

391. Tomatenslaatje met mozzarella.

Ingrediënten:

* 4 tomaten
* 1 rammenas
* 1 komkommer
* 2 bosjes radijsjes
*1 bosje peterselie
* 1 krop sla
* 250 g mozzarellakaas
* 20 olijven (zwart)
* 2 takjes tijm
* 3 cl wijnazijn (wit)
* peper
* zout
* 2 teentjes knoflook
* 6 cl olijfolie (extra vierge)
* 10 sprietjes bieslook

Werkwijze:

1. De mozzarella in blokjes snijden.
2. De geschilde komkommer in dunne plakjes snijden en met kropsla, plakjes tomaat, rammenas en radijsjes op een serveerschotel schikken. Bestrooien met versgehakte peterselie.
3. Daarop de mozzarella verdelen.
4. De ingrediënten voor de vinaigrette mengen en de saus over het slaatje gieten.Garneren met zwarte olijven.

13-09-06

390. Gekonfijte tomaten met verse geitenkaas.

Benodigdheden:

* look: 8 teentjes
* basilicum: 1 bosjes
* 8 tomaten
* verse geitenkaas: 2 bakjes
* koriander: 1 bosjes
* olijfolie: 5 cl
* suiker: 50 gram
* tijm: 8 takjes
* zout en versgemalen peper

Werkwijze:

1. Leg de lookteentjes 3 minuten in kokend water, giet ze af en schil ze.
2. Was de tomaten, wrijf ze droog en bewaar de steeltjes.
3. Verwarm de oven voor op 200°.
4. Laat de suiker in een antikleefpan al roerend karameliseren met de olijfolie. Giet de karamel in een ovenschotel en leg de tomaten en de lookteentjes in de karamel.
5. Bestrooi het geheel met koriander, fijngehakte basilicum en enkele takjes tijm.
6. Zet tien minuten in de oven en overgiet regelmatig met de karamel.Laat de tomaten afkoelen.
7. Snijd de hoedjes weg en bewaar ze.
8. Hol met een klein lepeltje de tomaten lichtjes uit en breng ze op smaak met zout en peper.
8. Snijd de stronkjes geitenkaas in 4 en vul elke tomaat op met een stukje kaas. Overgiet de tomaten met wat saus en zet ze 5 minuten in de oven.Zet de hoedjes op de tomaten en dien ze onmiddellijk op met stokbrood.

03-09-06

389. Vleesbrood met pikante pasta en aubergines.

Benodigdheden:

* look: 2 teentjes
* aubergines: 2
* basilicum: 1 bosjes
* olijfolie: 20 cl
* vleesbrood: 800 gram
* uien: 1
* rode Spaanse peper: 1
* peper en zout
* rozemarijn: 1 takje
* tijm: 1 takje
* gepelde tomaten in stukjes: 400 gram
* rode wijn: 10 cl
* bouillon van groenten: 1 blokjes
* penné: 400 gram

Werkwijze:

1. Verwarm de oven op 180°. Leg het vleesbrood in een met olie bestreken ovenschotel. Zet het in de oven en laat 40 minuten bakken.
2. Snij ondertussen de aubergine in schijfjes, leg ze in een zeef en bestrooi ze met zout.
3. Hak het pimentje fijn, pel de look en de ui en hak ze fijn. Warm wat olie in een kookpan en fruit er de ui en de look in. Voeg de tomaten, het pepertje, het bouillonblokje, de rode wijn en de kruiden toe. Breng op smaak met peper en zout.
4. Droog de aubergines af en bak ze op een hevig vuur in de rest van de olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en snij ze in stukjes.
5.Hou acht schijfjes apart voor de versiering.
6. Warm water met zout voor de pasta. Laat de penne 1 minuut minder lang koken dan op de verpakking is aangeduid. Laat ze uitlekken en voeg ze bij de saus.
7. Laat 1 minuutje koken, voeg de aubergines toe en dien op.

19:15 Gepost door Mamamia in pastas | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aubergines, olijfolie, knoflook, uien, spaanse peper, pasta |  Facebook |

388. Kreeftencoctail.

Benodigdheden:

* 2 tomaten
* kervel
* 4 kreeften
* Ketchup: 1 soeplepel
* kropsla: 1
* mayonnaise: 6 soeplepels
* hardgekookt eieren: 4
* peper en zout
* Whisky: 1 soeplepel
* yoghurt: 2 soeplepels

Werkwijze:

1. Laat de kreeften 10 minuten koken of stomen.
2. Schik de sla met de tomaten en eieren in cocktailglazen of op borden en leg er de gepelde kreeften op.
3. Meng de mayonaise met de ketchup, whisky, yoghurt en breng op smaak. Overgiet de kreeftencocktail met deze saus.
4.Garneer met plukjes kervel.

11:50 Gepost door Mamamia in Voorgerecht | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kreeft, eieren, mayonnaise |  Facebook |

01-09-06

387. Varkenshaasje in braadzak.

Benodigdheden:

* 2 varkenshaasjes
* zwarte peper
* 450 gram soepgroenten
* 75 gram kruidenboter
* zout
* braadzak

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Dep de varkenshaas met keukenpapier droog en bestrooi het vlees met peper. Schep de soepgroenten in de braadzak en leg de varkenshaas op de groenten. Verdeel de kruidenboter over het vlees en maak de braadzak met de (bijbehorende) sluitclip dicht. Plaats de braadzak in de oven en bak het vlees 10 minuten op 200 graden C.
2. Knip de braadzak aan de bovenzijde open en laat het vlees nog 5 minuten in de oven bruinen. Neem de varkenshaas uit de braadzak en laat het vlees 5 minuten rusten. Breng het vlees op smaak met zout en peper en snijd het vlees in plakken. Verdeel de boeren soepgroenten en de jus over 4 borden en leg de plakken varkenshaas op de groenten.
3. Lekker met een gemengde salade en aardappelpuree.

17:09 Gepost door Mamamia in Vleesgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |