29-10-06

431. Culinair genieten.

kookjuffertje2

Breng ook eens een bezoekje aan mijn blog "Real love always creates, it never destroyes" !!

en laat je ogen genieten op mijn blog van "mijn zelfgemaakte psp-creaties" !!

Wens jullie allen een fijne culinaire herfstvakantie toe !!!

22:23 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (2) | Tags: psp, blog |  Facebook |

430. Citroenrisotto.

citroenrisotto

Benodigdheden:

* enkele saffraandraadjes
* 1,25 l hete groentbouillon
* 1 grote venkel
* 125 gr boter
* 1 gesnipperde ui
* 2 teentjes knoflook
* sap en schil van 1 citroen
* 300 gr risottorijst
* 100 ml wodka
* 50 gr gemalen parmezaanse kaas
* peper en zout

Werkwijze:

1. Week de saffraan in hete bouillon. Hak de venkel en het loof heel fijn
2. Smelt de helft van de boter in een pan, voeg ui, de venkel, knoflook, en citroenschil toe en bak 10 min. op een matig vuur, tot alles zacht is geworden. Voeg de rijst toe en roer 30 sec. tot de korrels glazig zijn.
3. Verhit ondertussen de saffraanbouillon en laat zachtjes koken. Voeg een soeplepel blouillon bij de rijst, kook en roer tot alles geabsorbeerd is. Ga zo 20 min. door met het beetje bij beetje toevoegen van de bouillon. Koken en roeren tot al het vocht is geabsorbeerd en de rijst 'al dente" is.
4. Haal de pan van het vuur, roer de overige boter, het citroensap, wodka, parmezaanse kaas, venkelloof en zout en peper erdoor, doe er een deksel op en laat 5 min. rusten.

28-10-06

429. Kip met citroen.

kip met citroen

Benodigdheden:

* 2 kippen verdeeld over 8 stukken
* 2 teentjes knoflook
* 1 el oregano
* 3 el olijfolie
* 1 citroen
* 1 el balsamicoazijn
* peper en zout

Werkwijze:

1. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Pers de citroen en doe de helft van het sap in een kommetjes. Doe de knoflook, de olijfolie, de oregano en de balsamicoazijn bij het citroensap. Kruiden met peper en zout.
2. Leg de stukken kip in een ovenschaal en giet er het mengsel van citroensap erover. Laat 1 uur marineren. Zet de oven op 200°C.
3. Zet de ovenschaal 50 min. in de oven. Draai de stukken na 25 min. om, zodat alle kanten goudbruin zijn.
4. Schik de stukken kip in een voorverwarmde schaal. Giet het braadvocht door een fijne zeef en giet het over de kip. Serveer met gebakken aardappelen.

428. Lettersoep.

lettersoep

Benodigdheden:

* 100 gr gerookte pnacetta in blokjes
* 1 el olijfolie
* 1/2 ui fijngehakt
* 1 aardappel,in blokjes
* 1 wortel in de lengte in vieren en dan overdwars in driehoekjes gesneden
* 2 takjes seler in plakjes
* 2 kleine courgettes, in de lengte in vieren en dan overdwars in driehoekjes
* 3 tomaten, gehalveerd, ontpit en fijngehakt
* 1 l kippebouillon
* 500 gr letterpasta
* 100 gr groene bonen, in stukjes van 2 cm gesneden
* 100 gr erwten
* 200 gr kikkererwten
* zeezout en peper

Werkwijze:

1. Doe de pancetta in een bouillonketel, zet op een zacht vuur en bak tot het vet vloeibaar wordt. Voeg de olijfolie toe, verhit kortstondig en doe er dan de ui bij tot die glazig is maar niet bruin.
2. Voeg de aardappel toe samen met de wortel, selder, courgettes, tomaten en peper en zout.
3. Breng de bouillon en de pasta bij en laat sudderen. Laat ongeveer 15 min. op een laag vuur staan. Voeg de bonen toe, breng aan de kook voor 5 min.Voeg dan de erwten en de kikkererwten toe en laat dan nog eens 2- min. koken tot alle groenten gaar zijn.
4. Breng op smaak met peper en zout, bestrooi met peterselie en dien op met brood en kaas.

427. Rijstpapierrolletjes met gerookte zalm.

rijstpapier

Benodigdheden:

* 1 wortel
* 1 kleine gehalveerde komkommer, zonder zaadjes
* 16 vellen rijstpapier
* 16 plakjes gerookte zalm
* 1 grote avocado
* 4 uien in plakken

Werkwijze:

1. Snijd de wortel en komkommer in lange, dunne repen
2. Leg een vel rijstpapier in een kom met warm water tot het mals is. Neem het vel voorzichtig uit het water en leg het op een schaal. Leg aan de rand van het vel een plak zalm, een plak avocado en een beetje wortel, komkommer en ui. Rol het papier één keer op, vouw de zijkanten naar binnen en rol het verder op, zodat de vulling erin zit.
2. Serveer met een dipsausje.

10:11 Gepost door Mamamia in Aperitief hapjes | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wortel, komkommer, zalm, avocado, ui |  Facebook |

27-10-06

426. Zeevruchtensoep.

zeevruchtensoep

Benodigdheden:

* 1 kg schelpdieren
* 1 l visbouillon
* 2 uien
* 2 preien
* 2 stengels selder
* 2 wortels
* 2 el olijfolie
* 1 glas witte wijn
* 1 grote vleestomaat
* peper en zout

Werkwijze:

1. Was de groenten en snijd ze klein. Stoof ze in 10 min. in de olijfolie en kruid met peper en zout
2. Verdeel de gewassen schelpdieren over de groenten
3. Overgiet alles met de wijn en laat 2 min. koken
4. Voeg de visbouillon toe en laat de soep circa 10 min. doorkoken tot alle schelpdieren geopend zijn.

425. Everzwijnrug met wintergroenten.

everzwijnfilet1

Benodigdheden:

* 750 gr uitgebeende wildzwijnrug
* 150 gr doorregen gerookt spek, in dunne plakjes.
* 4 aardappelen
* 2 uien
* 2 wortelen
* 2 dikke schijven schijven knolselderie
* 1 prei
* 250 ml vleesbouillon
* 1 el groene peperbolletjes
* zout
* boter

Werkwijze:

1. Verwijder het vlies van de uitgebeende rug en snijd het vlees in plakken
2. Braad in eenpan het vlees rondom aan in de boter. Zout het vlees, dek het af en zet apart
3. Pel de uien en snijd ze in niet te kleine stujkjes. Snijd de plakjes spek in reepjes.
4. Snijd de wortelen en aardappelen in plakjes, de prei in ringetjes en de knolselder in blokjes.
5. Doe de uien samen met het spek in een pan. Braad alles glazig aan.
6. Doe de groenten, de peperbolletjes en de bouillon erbij. Voeg er zout aan toe. Goed mengen en afgedekt 15 min. laten stoven.
7. Doe de vleesplakken en de jus terug in de pan. Stoof alles afgedekt in 5 tot 10 min. gaar.
8. Dien het gerecht meteen in de braadpan op. Serveer er stokbrood of geroosterd bood bij.

26-10-06

424. Mississippi mud pie.

mississippi

Benodigdheden:

* 225 gr bloem
* 2 el cacaopoeder
* 150 gr boter
* 2 el bastardsuiker
* 2 el koud water

Voor de vulling:

* 175 gr boter
* 350 gr bruine bastersuiker
* 4 losgeklopte eieren
* 4 el gezeefde cacaopoeder
* 150 gr pure chocolade
* 3 dl slagroom
* 1 tl chocolade-extract

Bovenlaag:

* 4,25 dl stijfgeklopt slagroom
* chocoladeschilfers.

Werkwijze:

1. Zeef voor het deeg de bloem en cacao boven een kom. Verwerk de boter erdoor tot kruimels ontstaan. Roer de suiker erdoor en genoeg water om een soepel deeg te vormen. Laat het 15 min. rusten in de koelkast.
2. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak. Bekleed een taartvorm met de deeglap. Leg bakpapier met steunvulling (bonen) op de taartbodem en bak 15 min. in een op 190°C voorverwarmde oven. Verwijder de steunvulling en bakpapier en bak de bodem nog 10 min. tot hij krokant is.
3. Klop voor de vulling de boter met de suiker. Roer beetje voor beetje de eieren en cacao erdoor. Smelt de chocolade en roer hem samen met de slagroom en het chocolade-extract door het eimengsel.
4. Schenk het mengsel in de taartbodem. Bak de taart 45 min. op 160°C, tot de vulling gestold is.
5. Laat afkoelen. Leg hem op een gebakschaal en bedek hem met stijfgeklopte slagroom. Zet de taart in de koelkast.
6. Garneer de taart met chocoladeschilfers en schocoladekrullen. Plaats hem tot gebruik in de koelkast.

22:10 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bloem, cacaopoeder, boter, bastardsuiker, eieren, slagroom |  Facebook |

423. Paling in bier.

paling1

Benodigdheden:

* 700 gr paling
* 4 sjalotten
* 2 teentjes knoflook
* 2 eierdooiers
* 1 el bloem
* 0,5 l pilsbier
* 4 el olijfolie
* 3 el vers gehakte peterselie
* peper en zout

Werkwijze:

1. Maak de paling schoon, ontvel hem en snijd hem in stukken. Spoelen en droogdeppen.
2. Pel de knoflook en de sjalotten en hak ze fijn.
3. Verhit de olijfolie in een ruime pan en bak er de paling in tot ze aan beide kanten goudbruin gekleurd zijn.
4. Strooi de bloem, peper en zout, de fijngesnipperde sjalotten knoflook overheen. Giet er tensloote het bier bij.
5. Laat alles onder regelmatig roeren gedurende 10 min. stoven. Haal de pan van het vuur en laat 3 min. afkoelen. Meng er de eidooiers en de peterselie door en verdeel alles over verwarmde borden. Serveren met frietjes of stokbrood.

25-10-06

422. Konijnfilet met basilicum.

konijnfilet

Benodigdheden:

* rugfilet van 4 wilde konijnen
* 150 ml vleesbouillon
* 4 el kweekpeergelei
* 8 kruidnagels
* 1 citroen
* verse basilicum
* 2 el boter
* peper en zout

Werkwijze:

1. Verwijder de huid en vliezen en was de filets en dep ze droog. Strooi peper en zout over.
2. Verhit de bouillon met de gelei en de kruidnagels en laat dit inkoken.
3. Braad de filets aan in een andere pan. Doe ze daarna in de eerste pan.
4. Laat het vlees afgedekt ongeveer 5 min stoven. Besprenkel met citroensap.
5. Snijd de basilcum in smalle reepjes en strooi ze over de filet. Leg het vlees op een bedje van peultjes en sperziebonen of groentjes naar keuze. Serveer met gekookte aardappelsn.

23-10-06

421. Zalmmoten met groene saus. - Salmón a la plancha con salsa verde.

zalmmoten

Benodigdheden:

* 70 gr takjes verse bladpeterselie
* 8 blaadjes verse basilicum
* 2 takjes verse oregano
* 4 fijngesneden ansjovisfilets
* 2 tl kappertjes
* 1 gijngesnipperde ui
* 1 teentje knoflook
* 3 tl citroensap
* 125 ml olijfolie
* 4 zalmmoten
* 2 el olijfolie
* peper en zout

Werkwijze:

1. Doe de peterselie, basilicum, oregano,ansjovis, sjalot, knoflook en citroensap in een keukenrobot en maak alles zeer fijn. Voeg met kleine scheutjes de olijfolie toe. Doe de saus in een kom en dek ze af met plastiekfolie en bewaar in de koelkast.
2. Bestrijk de zalmfilets aan weerskanten met de olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Verhit een grote pan. Leg de zalmmoten in de pan en laat ze 3 min. bakken. Draai de moten om en bak ook de andere kant.
3. Schep wat groene saus over de zalmmoten en dien op.

22-10-06

420. Pannetje van zonnevis met broccoli

vispannetje

Benodigdheden:

* 1kg zonnevisfilet
* 1 broccoli
* 1 blik tomatenstukjes of 400 gr verse tomatenstukjes
* 1 kippeblouillonblokje
* 6 dl melk
* 5 el boter
* 45 gr bloem
* 1 kl paprikapoeder
* peper en zout

Werkwijze:

1. Verhit 2 el boter in de pan en bak de stukjes vis 1 min. aan beide kanten
2. Voeg de broccoliroosjes toe en het bouillonblokje. Voeg de melk toe en kruid met het paprikapoeder, peper en zout
3. Dek de pan af en laat ongeveer 10 min. sudderen. Voeg de blokjes tomaten toe en laat even meekoken. Schep de stukjes vis uit de pan en hou ze warm. Giet de groentjes door de zeef en vang het vocht op.
4. Smelt de rest van de boter en roer er de bloem door. Laat even bakken en doe er al roerend het kookvocht bij, tot u een gladde saus bekomt. Schep er voorzichtig de groenten door en verwarm nog effen.5. Opdien met gestoomde aardappels.

419. Gestoofd konijn met mosterdsaus.

gestoofd konijn

Benodigdheden:

* 1 kg 600 konijn
* 2 el plantaardige olie
* 2 uien in ringen gesneden
* 4 sneden bacon in stukjes van 3 cm.
* 2 el bloem
* 375 ml kippeblouillon
* 125 ml witte wijn
* 1 takje verse tijm
* 125 ml kookroom
* 2 el mosterd

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het konijn in 8 even grote stukken en dep ze droog.
2. Verwarm de helft van de olie in een vuurvaste stoofpan. Bak het konijn aan en haal het eruit.
3. Doe ui en bacon in de pan en fruit al roerend 3 min., of totdat het mengsel lichtbruin is. Strooi de bloem erover en blijf roeren met een houten lepel, zodat het niet aanbakt. Dit geeft kleur aan de saus. Voeg de bouillon en wijn toe er roer totdat de saus kookt en indikt. Doe de konijn terug in de pan en doe het takje tijm erbij.
4. Laat 1 1/4 - 1 1/2 uur in de oven stoven, totdat het konijn gaar is en de saus ingedikt. Verwijder het takje tijm en roer het mengsel erdoor. Garneer met takjes tijm en serveer er gekookte aardappelen bij.

20-10-06

418. Millefeuille.

millefeuille1

Benodigdheden:

Passievruchtenvulling:

* 3 eieren
* 60 gr boter
* 125 gr passievruchtenmoes
* 125 gr suiker

* 1 bladerddeeg
* 300 ml room
* 2 el pedersuiker
* 1 tl vanille-essence
* 1 grote rijpe mango in dunne plakjes
* poedersuiker

Werkwijze:

1. Kluts voor de passievruchtenvulling de eieren goed door elkaar, giet het mengsel dan in een vuurvaste schotel en roer er de overige ingrediënten door. Zet de schaal boven op een pan met bijna kokend water en roer 15-20 min. met een houten lepel, of tot de boter gesmolten is, het mengsel is ingedikt en aan de achterkant van de houten lepel blijft plakken. Laat het afkoelen, breng het over in een schaal, dek die af met plastic en zet hem in de koelkast.
2. Verhit voor de millefeuille de oven voor op 200 °C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 x 35 cm en leg die op de plaat. Dek het deeg af en het 20 min. in de koelkast. Besprenkel het licht met water en prik het in met een vorm. Bak het 25 min., of tot het omhooggekomen en goudbruin is. Laat het allemaal afkoelen op een rooster.
3. Klop de room met de poedersuiker en vanille tot er zich pieken vormen. Werk het deegvel voorzichtig bij en snijd er in de lengte 3 even grote stukken van. Bedek 1 laag met de helft van het passievruchtenmengsel, verspreid het gelijkmatig , ook bij de randen. Lepel hier de helft van het roommengsel op en leg daar de helft van de mango op. Leg het tweede deegvel hierbovenop en herhaal de wzerkwijze. Eindig met het laatste deegvel en bestrooi dat ruim met poedersuiker. Breng het geheel voorzichtig over op een serveerschaal. Snijd het gebak aan met een kartelmes in plakken.

21:03 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (1) | Tags: eieren, boter, suiker, bladerdeeg, room, poedersuiker, mango |  Facebook |

417. Kip à la king.

waterzooi

Benodigdheden:

*50 gr boter
* 1 kg kippefilet in blokjes
* 1 gehakte ui
* 125 gr champignons, gesneden
* 1 groene paprika, in reepjes van 3 cm
* 1 rode paprika, in reepjes van 3 cm
* 125 ml kookroom
* verse gehakte peterselie

Veloutésaus:

* 50 gr boter
* 40 gr bloem
* 600 ml kippebouillon
* 1/4 ui, met 3 kruidnagels erin
* 2 laurierblaadjes
* 1 el sherry

Werkwijze:

1. Om de veloutésaus te maken verhit u de boter in een pan. Voeg de bloem toe en bak de bloem 2-3min. boven laag vuur lichtbruin. Giet er al roerend de kippeblouillon bij totdat een gladde en dikke saus ontstaat. Voeg de kwart ui met kruidnagels en de laurier toe. Kook ze 5 min. mee en haal ze er dan uit. Roer de sherry erdoor, dek de pan af met platiekfolie en zet hem opzij.
2. Smelt de boter in een vuurvaste pan. Braad de kipblokjes in kleine hoeveelheden 2 min. aan, of totdat ze bruin zijn. Haal de kip eruit en doe ui en champignons erin en bak ze 2 min.. Doe daarna de paprika erbij en bak alles nog eens 5 min.
3. Doe de kip terug in de pan en giet de saus erover. Roer goed door elkaar. Laat het 30 min. op laag vuur stoven. Roer twee pf drie keer. Roer de room en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en versgealen peper. Serveer alles met gestoomde rijst.

18-10-06

416. Gerookte forelpaté

forelpaté

Benodigdheden:

* 400 gr gerookte forel
* 1 ei-dooier
* 2 tl mostardpoeder
* 2 tl azijn
* 1 el citroensap
* 80 ml olijfolie

Werkwijze:

1. Verwijder het vel en de graten van de forel. Verdeel hem in grote stukken.
2. Pureer de eidooier, de azijn, de mostard en het citroensap tot een gladde massa. Laat de keukenrobot aan staan en voeg langzaam en in een dunne straal de olijfolie toe. Voeg de forel toe en pureer het mengsel glad.
3. Doe het mengsel in een patékommetje en zet weg in de koelkast.

19:29 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: forel, ei, mostardpoeder, azijn, olijfolie |  Facebook |

17-10-06

415. Appelkruimeltaart.

appelkruimeltaart

Benodigdheden:

* 8 stoofappels
* 2 el bastardsuiker
* 125 gr bloem
* 95 gr bruine bastardsuiker<
* 3/4 tl kaneel
* 100 gr boter in stukjes

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schik de appels en boor ze uit, snijd ze in 8 parten. Breng ze in een pan met 1/4 kop water aan de kook, zet het vuur laag en dek de pan af. Kook de appels in circa 15 min. net zacht. Haal ze van het vuur, giet ze af en roer de suiker erdoor. Schep de appels in een ovenschaal van 1,5 l.
2. Doe de bloem in een kom en roer de bruine suiker en kaneel erdoor. Wrijf de boter er met uw vingers door tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Bestrooi het applemengsel gelijkmatig met de kruimels, zodat het geheel bedekt wordt. Bak het 25-30 min. of tot de laag krokant en goudbruin is. Serveer meteen met room of ijs.

21:06 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kaneel, stoofappels, bastardsuiker, boter |  Facebook |

16-10-06

414. Warme pompoensalade.

pompoen

Benodigdheden:

* 1 el sesamzaadjes
*2 tl olijfolie
* 1 kleine ui
* 1 venkelknol in dunne plakjes
* 500 gr pompoen in kleine plakjes
* 60 ml sinaasappelsap
* 2 tl citroensap
* 2 tl honing
* 1 tl sesamolie
* 2 tl geraspte sinaasappelschil
* 2 el fijngehakt verse bieslook

Werkwijze:

1. Rooster de sesamzaadjes in een droge pan. Laat ze afkoelen
2. Fruit de ui en venkel zachtjes 3-' min. in de hete olijfolie
3 Schep de pompoen erdoor en bak deze zachtjes mee tot alles bijna gaar is. Doe alles over in een schaal
4. Roer een sausje van het sinaasappelsap- en citroensap, de honin, sesamolie en sinaasappelsrasp. Giet dit over de groenten en strooi het bieslook erover.

15-10-06

413. Ierse stoofpot.

irish-stew-20742

Benodigdheden:

* 8 lamkoteletjes
*30 gr boter
* 1 kg aardappels in dikke schijven
* 3 gesneden wortelen
* 3 in ringen gesneden uien
* 500 ml. groentbouillon
* takje verse tijm

Werkwijze:

1. Smelt de boter in de pan en braad het vlees aan beide kanten aan. Haal het vlees eruit.
2. Doe de helft van de aardappels, uien en wortels in de pan en bestrooi met zout en peper. Leg het vlees er bobenop en dek het af met de resterende aardappels, uien en wortelen. Voeg de bouillon en de tijm toe.
3. Doe het deksel erop en breng aan de kook; Zet het vuur zacht en laat ongeveer een uur sudderen, totdat de koteletjes gaar zijn.

19:50 Gepost door Mamamia in Stoofschotels | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lamkoteletje, wortelen, uien, bouillon, tijm |  Facebook |

412. Tiramisù

Tiramisu

Benodigdheden:

* 1,5 dl room
* 300 gr pure chocolade
* 400 gr mascarpone
* 4 dl zwarte koffie met 4 el suiker, afgekoeld
* 6 el bruine rum of cognac
* 36 lange vingers
* cacaopoeder

Werkwijze:

1. Klop de slagroom lobbig. Smelt de chocolade, onder voortdurend roeren, in een kom boven zacht kokend water. Laat de chocolade een beetje afkoelen. Roer de mascarpone en de slagroom erdoor.
2. Meng de koffie met de rum. Doop de lange vingers er kort in, zodat ze het koffie-rummengsel absorberen, maar niet te slap worden.
3. Leg op een 4 borden 3 lange vingers naast elkaar.
4. Bestrijk de lange vingers met het chocolad-pascaropnemengsel.
5.Leg 3 lange vingers op deze laag. Bestrijk deze laag. bestrijk ook deze laag met het mengsel . Sluit af met 3 lange vingers.
6. Zet de tiramisù minstens in 1 uur in de koelkast. Strooi vlak voor het serveren cacaopoeder erover.

11:07 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (1) | Tags: rum, lange vingers, cacaopoeder, room, mascarpone |  Facebook |

11-10-06

411. Everzwijnfilet.

everzwijnfilet

Benodigdheden:

* 750 gr everzwijnfilet
* 250 gr camembert
* 50 ml room
* 12 kleine in de schul gekookte aardappelen
* 400 gr courgette
* 400 gr bospaddestoelen
* 1 ui
* 2 el fijngehakte gemengde verse kruiden
* 2 el olie
* sap van 1 citroen
* peper en zout
* 50 ml rode wijn

Werkwijze:

1. Pureer de camembert met de room in de mixer
2. Verwarm de over voor op 180°c
3. Spoel het vlees af en laat het uitlekken. Kruide het met peper en zout. Braad het daarna in hete olie aan.
4. Leg drievierde deel van het camembertmengsel op het filet. Laat het vlees daarna in de oven gaar worden.
5. Pel de in de schil gekookte aardappelen. Bak ze in een andere pan tot ze goudgeel zijn.
6. Roer de kruiden door de rest van het camembertmengsel. Doe het mengsel over de aardappele. Laat ze in de oven onafdgedekt verder bakken tot de korst goudgeel is.
7. Hak de gepelde ui fijn. snijd de gewassen courgette in reepjes.
8. Maak de bospaddestoelen schoon, snijd ze in plakjes en besprenkel met citroensap.
9. Verhit de boter en fruit de ui tot hij glazig is.
10. Voeg de courgettereepjes toe en stoof het mengsel en daarna de bospaddestoelen bij de groenten. Laat ze even mee stoven. Blus het mengsel met de rode wijn.
11. Breng op smaak met peper en zout.
12. Snijd het everzwijnfilet in plakjes en schik ze samen met groenten en de kaasaardappeltjes op de borden.

10-10-06

410. Gebakken paprika's met kerstomaatjes, basilicum en marjolein.

paprika
Benodigdheden:

* 2 rode paprika's
* 20 kerstomaatjes
* verse marjolein
* olijfolie
* 2 in plakjes gesneden knoflook
* zeezout en zwarte peper
* ansjovis
* kruidenazijn

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Snij de paprika's in twee en verwijder de zaadjes
3. Leg ze met de snijkant naar boven in een ingeboterde ovenplaat en bestrooi met p&z.
4. Ontvel de kerstomaatjs, door ze ff in kokend water te leggen.
5. Leg ze in de paprika's en doe er de kruiden, de knoflook bij en strooi er peper en zout over.
6. Leg er de ansjovis overheen, besprenkel met olijfolie en bak de paprika's afgedekt met aluminiumfolie 15 min. Daarna nog eens 30 min., maar dan zonder het folie. Je kan ook altijd een beetje kruidenazijn op druppelen.

409. Steak au poivre

steak

Benodigdheden:

* 4 lendebiefstukken van 200 gr.
* 2 el olijfolie
* 6 el zwarte peperkorrels
* 40 gr boter
* 3 el cognac
* 60 ml. witte wijn
* 125 ml room
* zout en peper

Werkwijze:

1. Wrijf de biefstukken aan beide kanten in met olie en druk de geplette peperkorrels in het vlees.
2. Laat de boter smelten in een braadpan en bak de biefstukken twee tot vier minuten aan elke kant.
3. Voeg de cognac toe en fambleer door de cognac in brand te steken.
4. Leg de biefstukken op een warme schotel. Doe de wijn in de pan en laat al roerend één minuut koken om de pan te blussen. Voeg de room toe en roer nog 1 tot 2 min.. Breng op smaak en giet de saus over de biefstukken.
5. Lekker met fritjes en salade.

09-10-06

408. Tomatenrijst.

tomatenrijst

Benodigdheden:

* 6 tomaten
* 1 el olijfolie
* 1 ui, fijngesnipperd
* 1 el currypasta
* 1 tl gemalen koriander
* 1 tl gemalen komijn
* peper en zout
* 175 gr basmatirijst
* 600 ml kippebouillon
* 2 el verse koriander

Werkwijze:

1. Snij 4 tomaten doormidden en haal het middelste eruit. Zet ze apart. Hak de rest van de tomaten grof en zet eveneens apart;
2. Verhit de olie in de pan en fuit hierin de ui tot hij zacht is. Voeg de bewaarde tomaathelften toe, samen met de currypasta, koriander, komijn en peper en zout naar smaak en bak 2-3 min.
3. Voeg de rijst toe en bak 2-3 min.. Schenk de bouillon erbij en laat het 10-12 min. sudderen, of tot de rijst gaar is en de tomatenpulp goed is opgenomen. Verwijder de tomatenvezeltjes zoveel mogelijk.
4. Meng de achtergehouden gehakte tomaten en de verse koriander in een kom en roer dit door de rijst.

08-10-06

407. Geitenkaastaart met aubergines en tomaat.

kaastaart

Benodigdheden:

* 1 aubergine
* olijfolie
* 2 tomaten
* 375 gr geitenkaas
* 2 eieren
* 1 dl platte kaas
* peper en zout
* 1 taartdeeg
* 1 el provençaalse kruiden

Werkwijze:

1. Snijde de aubergine in ronde plakjes, domple ze even in olijfolie en laat ze goed uitlekken
2. Snijd de tomaten in plakjes3. Mix de helft van de geitenkaas met de eiren en de plattekaas en kruid met peper en zout. Gie dit mengsel in een met deeg beklede taartvorm. Leg hierop de aubergine-en de tomatenplakjes.
4. Verkruimel de rest van de geitenkaas, strooi die erover en kruid met de provençaalse kruiden, peper en zout. Besprenkel de taart met wat olijfolie.
5. Plaats de vorm ongeveer een uur in een voorverwarmde oven van 180°C.

07-10-06

406. Kalfslever met balsamicoazijn.

kalfslever1

Benodigdheden:

* 1 tl fijngehakte verse salie
* 1 el bloem
* 4 plakjes kalfslever
* 2 rode uien
* 1,5 dl droge witte wijn
* 4 el balsamicoazijn
* 1 tl suiker
* zout en peper
* extra takje salie

Werkwijze:

1. Doe de bloem in een ondiepe schaal. Meng de fijngehakte salie en zout en peper erdoor. Voeg de peper toe en wentel hem door de bloem.
2. Verhit de olijfolie in een grote pan. Fruit de ui ca. 5 min. Schep ze uit de pan en bewaar ze op een bord.
3. Leg de lever in de pan en bak het vlees gedurende 2-3 min. aan elke kant. Leg hem op warme worden en houd en hem warm.
4. Meng de balsamicoazijn en de wijn met de jus van de lever in de pan. Voeg de uien en suiker toe en verhit onder voortdurend roeren totdat het kookt. Schep de saus over de lever, en garneer met de salie.

05-10-06

405. Gegrilde tonijn met sinaasappel en ansjovis.

gegrilde tonijn

Benodigdheden:

* 2 dl versgeperst sinaasappelsap
* 3 el olijfolie
* 55 gr ansjovisfilet in olie, grof gesneden
* een snuifje gedroogde chilipeper
* peper
* 1 stuk gefileerde tonijn van ongeveer 600 gr.

Werkwijze:

1. Vermeng de sinaasappelsap, 2 el olijfolie, de stukjes ansjovis en hun olie, de chilipeper en de peper in een miet-metalen schaal waarin de tonijn past. Leg de tonijn erin en lepel de marinade eroverheen. Dek de schaal af en zet hem minstens twee uur in de koelkast om te marineren: keer de vis af en toe om. Haal de schaal 20 min. voor u gaat koken uit de koelkast zodat de vis op kamertemperatuur kan komen.
2. Haal de tonijn uit de marinade en dep hem droog. Verhit de overgebleven eetlepel lijfolie en een grote bakpan boven een hoog vuur. Leg de tonijn in de pan en schroei hem gedurende 1 min. aan alle zijden dicht totdat de vis lichtbruin en krokant is. Leg de tonijn in een bakblik en dek dit goed af met aluminiumfolie.
3. Bak de vis in een voorverwarmde oven (220°C) gedurende 8 min. Haal de schaal uit de oven en laat de vis minstens 2 min. rusten alvorens hem aan te snijden.
4. Doe intussen de marinade over in een steelpan en breng deze op een hoog vuur aan de kook. Laat de vleoistof minstens 2 min. goed doorkoken.
5. Leg de tonijn op een dienschaal en snijd hem in dikke plakken. Zet de saus afzonderlijk op tafel om over de vis heen te scheppen. Deze tonijn kan warm of op kamertemperatuur worden opgediends, maar de saus is warm het lekkerst.

13:36 Gepost door Mamamia in Spaanse gerechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: olijfolie, ansjovis, chilipeper, tonijn |  Facebook |

04-10-06

404. Courgettes in saus met citrusfruit.

courgetten

Benodigdheden:

* 350 gr babycourgettes
* 4 lente-uien in dunne ringen
* 2,5 cm geraspte gemberwortel
* 2 el wijnazijn
* 1 el lichte sojasaus
* 1 tl lichtbruine suiker
* 3 el groentebouillon
* geraspte schil en sap van1/2 citroen en van 1/2 sinaasappel
* 1 tl maïsmeel

Werkwijze:

1. Doe de courgettes met een beetje zout in een pan met kokend water en kook ze in 3-4 min gaar. Laat ze uitlekken en doe ze weer in de pan. Zet de pan weg.
2. Doe de overige ingrediënten, behalve het maïsmeel, in een pan, breng het geheel onder af en toe roeren aan de kook en laat het 3 min. zacht doorkoken.
3. Meng het maïsmeel met 2 theelepels koud water in een kleine kom tot een papje en roer het daarna door de saus. Laat onder voortdurend roeren indikken.
4. Giet de saus over de courgettes en verwarm de groente op een laag vuur. Schud de pan om de saus goed over de courgettes te verdelen. leg de courgettes daarna op een voorverwarmd bord en serveer.

03-10-06

403. Gevulde paprika met krab.

gevuldepaprika

Benodigdheden:

* 6 kleine paprika's
* 60 gr boter
*1 teentje knoflook
* 1 kleine gesnipperde uit
* 1/2 fijngesneden selderij
* 350 gr krab
* 1 1/2 cajunkruiden
* 60 gr witbroomkruid

Werkwijze:

1. Bovenkant van de paprika's snijden, binnenkant verwijderen met een schaar.
2. Knoflook, ui en selderij fruiten in 45 gr boetr. krab en kruiden toevoegen, kort aan de kook brengen. Helft van het broodkruim al roerend aan toevoegen.
3. Paprika's vullen met het krabmengsel en in een ingevetten, vuurvaste schaal doen. Bestrooien met de rest van het broodkruim en op elke paprika een klontje boter leggen. 1,25 dl water in de schaal doen.
4. 30 min. op 190° C bakken. Warm serveren.

20:04 Gepost door Mamamia in Groenten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paprika, boter, knoflook, ui, krab, selderij |  Facebook |

02-10-06

402. Kedgeree.

tn_kedgeree

Benodigdheden:

* 1 eetlepel palntaardige olie
* 1 bruine ui
* 1 eetlepel milde currypasta
*3 kopjes gekookte witte langekorrelrijst
* 400 gr roze zalm uit blik
* 60 ml room
* 1 hardgekookt ei
* 2 eetlepels gehakt peterselie

Werkwijze:

1. Verwarm de olie in een grote steelpan. Roerbak de uit tot hij zacht is. voeg de currypasta toe en roer tot het mengsel geurt. Roer de rijst, zalm en room erdoor en blijf roeren tot het mengsel warm is.
2. Snijd het ei in partjes en schep ze voorzichtig door de kedgeree. Bestrooi met peterselie en serveer.

12:31 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: olie, ui, currypasta, roze zalm, ei, peterselie, room |  Facebook |