20-12-06

468. Eendenborst met gevulde ovenappeltjes.

eendenborstfilet

Benodigdheden:

* 900 gr borstfilet
* 350 gr noorderkrieken
* 3 sinaasappelen
* 4 appelen
* sap van 1 citroen
* 1 sjalot
* 3 el rietsuiker
* 3 el boter
* 1 koffielepel kaneel
* 2 koffielepels kerrie
* peper en zout
* sausbinder

Werwkijze:

1. Snij de appelen middendoor, haal het klokhuis eruit en besprenkel met citroensap. Snij een klein schijfje van de bolle kanten, zodat de appelhelften mooi blijven liggen. Boter een ovenschaal in met 1 el boter en schik er de appelhelften in.
2. Laat de nooderkrieken uitlekken en vang het sap op. Beng het sap aan de kook met de kaneel en 2 el rietsuiker. Laat 5 min. koken al roerend tot het lichtjes stroperig wordt. Voeg dan de krieken toe. Vul de appelhelften met de kriekenstroop en leg op elke appelhelft een nootje boter.
3. Snipper de sjalot fijn.
4. Snij een stuk sinaasappelschil in zeer dunne reepjes.
5. Pers de sinaasappelen.
6. Schuid de appelen gedurende 15 min. in een op 200°C voorverwarmde oven.
7. Laat 1 el boter smelten in een steelpan en roerbak de fijngesnipperde sjalot gedurende 1 min. Voeg het sinaasappelsap, de kerrie, de sinaasappelschil en 1 el rietsuiker toe en laat 10 min. zachtjes koken. Kruid met peper en zout en bind eventueel met instantsausbinder.
8. Laat een braadpan zonder vetstof goed heet worden en leg er de eendenbvorst in, met de velkant naar onder. Laat op een matig vuur 10 min. bakken, giet er regelmatig het vet weg, zodat er een krokant korstje ontstaat. Draai om en laat nog 6 min. bakken.
9. Laat het vlees enkele min. rusten en snij het dan in schuine sneetjes van 1 cm dikte.
10. Giet wat saus op elk bord en schik er de sneetjes eendenborst op. Werk af met peterselie, zet er een appeltje naast en serveer met aardappelsparretjes.

De commentaren zijn gesloten.