31-03-07

512. Kalkoen met ananas en chilisaus.

smakelijk-eten

Benodigdheden:

* 4 kalkoenschnitzels
* zout
* cayennepeper
* 2 eieren
* 2 el bloem
* 6 el paneermeel
* 4 el olie
* 1 blik anansschijven
* boter
* 180 ml chilisaus
* 100 ml slagroom
* 100 gr geraspte edammer kaas

Werkwijze:

1. Maak de kalkoenschnitzels eventueel schoon en dep ze droog. Breng het vlees op smaak met zout en cayennepeper. Kluts de eieren. Wentel het vlees eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel. Baqk de schnitzels in de hete olie aan beide kantenca. 3 min. Neem ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
2. Laat de ananasschijven uitlekken. Vet een ovenschaal in met boter. verdeel de ananas en het vlees afwisselend in lagen over de ovenschaal. Roer de chilisaus en de slagroom door elkaar en giet het over het vlees en de annas. Strooi ten slotte de geraspte kaas erover.
3 Gratineer de kalkoenschotel ca. 15 min. in een voorverwarmde oven todat hij goudbruin is.

28-03-07

511. Visfilet met tomaten.

visfilet

Benodigdheden:

* 1/2 bosje marjolein
* 1/2 bosje tijm
* 1/2 onbespoten citroen
* peper en zout
* 3 el olijfolie
* 3 tomaten
* 500 gr visfilet
* 3-4 laurierblaadjes
* 4 el droge witte wijn
* bakpapier

Werkwijze:

1. Was marjolein en de tijm. Hak de marjolein fijn en pluk de blaadjes van de tijm. Rasp de halve citroen en pers hem uit. Roer de citroenschil, 3 el olie, de marjolein en de tijm door elkaar met wat zout en peper. Was de tomaten en snijd ze in schijven.
2. Was de visfilet, dep ze droog en verdeel ze in 4 porties. Besprenkel de vis met 4 tl citroensap. Knip 4 vellen bakpapier van 30 x 35 cm, vouw ze dubbel en olie ze licht in. Verdeel de tomatenschijven over het papier en leg de vis erop. Verdeel de kruidenmix en de laurierblaadjes over de vis. besprenkel elk pakketje met c 1 el wijn. Bestrooi ze met een snuifje zout.
3. Vouw het papier om de vis samen tot een pakketje.Bind de uiteinden bij elkaar met keukengaren. Bak de pakketjes 15-20 min. in een voorverwarmde oven. Serveer de vispakketjes met brood en een frisse salade.

27-03-07

510. Tomaten-Mozzarella-filet.

tomate-mozarella

Benodigdheden:

* boter voor de ovenschaal
* 500 gr tomaten
* 250 gr mozzarella
* 1/2 bosje basilicum
* 600 gr varkensfilet
* 3-4 el olijfolie
* peper en zout

Werkwijze:

1. Vet een vlakke ovenschaal of taartvorm in met boter. Maak de tomaten schoon. Snijd ze de tomaten en de mozzarella in plakjes. Was basilicum en trek de blaadjes eraf. Maak het vlees eventueel schoon en dep het droog. Snijd het vlees in medaillons van ca. 2 cm dikte.
2. Verhit 2 el olie in een pan. Braad de medaillons in porties aan beide kanten kort aan. Breng de medaillons op smaak met peper en zout. Haal ze uit de pan en verdeel ze met de tomaten, de mozzarella en 3/4 basilicum dakpansgewijs over de ovenschaal. Besprenkel met 1-2 el olie en breng op smaak met peper en zout.
3. Gratineer de ovenschotel 10-15 min. in een voorverwarmde oven. Garneer de ovenschotel met de overige basilicum en serveer er ciabatta bij.

509. Creoolse scampi.

creoolse scampi

Benodigdheden:

* 1 kg scampi
* 1 limoen
* 2 uien
* 700 gr tomaten
* 2 knoflookteentjes
* bieslook
* 2 laurierblaadjes
* 1/2 kl nootmuskaat
* tijm
* 1 gedroogd pepertje
* 16 koffielepels room, 8% v.g.
* 1 bosje peterselie
* peper en zout

Werkwijze:

1. Pel de scampi en bewaar ze in de koelkast.
2. Was en droog de limoen. Rasp de schil. pers de limoen en bewaar het sap. Pel en hak de uien. Was en ontpit de tomaten en snijd ze in blokjes. Pel en hak de knoflookteentjes. Hak de bieslook.
3. Fruit de uien in een pan. Doe er de tomatenblokjes, de knoflook, de bieslook, de laurierblaadjes, de tijm, de nootmuskaat, het pepertje en de limoenschil bij. Breng op smaak met peper en zout en voeg de room toe. Laat ongeveer 15 min. sudderen tot het vocht van de tomaten verdampt is. Meng de scampi en het limoensap door de saus en laat 3 min. garen op een laag vuur. Verwijder het pepertje en bestrooi met gehakte peterselie. Dien onmiddellijk op.

26-03-07

508. Provençaalse groentetaart.

groentetaart

Benodigdheden:

* 1 bladerdeeg
* 2 rode paprika's
* 2 gele paprika's
* 500 gr courgette
* 1 ui
* 1 teentje knoflook
* 3 el olie
* 2 el gemengde kruiden
* peper en zout
* 3 eieren
* 150 gr zure room
* 75 ml melk
* 2 el gerapste bergkaas

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 200° C.
2. Paprika en courgette schoonmaken en wassen. Ui en knoflook pellen. Courgette en ui in schijven en paprika in blokjes snijden. Knoflook fijnhakken.
3. Groente in olie kort aanbakken, onder af en toe roeren. Met peper en zout op smaak brengen. Groente in een zeef gieten en uit laten lekken.
4. Groenten over de deegbodem verdelen. Eieren, room, melk, zout en peper met elkaar vermengen en over de groenten gieten. Kaas eroverheen strooien. In de oven 35-40 min. bakken.

22-03-07

507. Soep van knolselder en wortelen.

soep

Benodigdheden:

* 500 gr knolselder
* 200 gr wortelen
* 1 ui
* 1/2 bouillonblokje
* 1 kruidentuiltje
* 1 l water
* kervel
* peper en zout

Werkwijze:

1. Maak de knolselder, de wortelen en de ui schoon en snijd ze in blokjes.
2. Laat ze 25 min. koken in het water met het bouillonblokje, het kruidentuiltje en peper zout.
3. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep. Kruid naar smaak en garneer met de kervel.

21-03-07

506. Gebakken mosselen met paprika en ui.

gebakken%20mosselen

Benodigdheden:

* 600 gr gekookte mosselen, zonder schelp.
* 2 kl olie
* 1 rode paprika
* 1 gele paprika
* 1 grote ui
* 1 bosje bieslook
* 2 knoflookteentjes
* 2 el italiaanse kruiden

Werkwijze:

1. Snijd de paprika's in blokjes. Hak de ui. Knip de bieslook fijn.
2. Verhit de olie in een pan en stoof de paprika en de ui. Bestrooi met italiaanse kruiden, doe de mosselen erbij en voeg de geperste knoflook toe.
3. Laat nog even stoven en bestrooi net voor het opdienen met de bieslook.

505. Gevulde parika's.

gevuldepaprika

Benodigdheden:

* 4 grote paprika's
* 75 gr ongekookte rijst
* 1 kleine ui
* 4 kl olie
* 1 knoflookteentje
* 1 kl currypoeder
* 2 schijven ananas uit blik, op sap
* 2 stengels bleekselder
* 150 gr mager ham
* peterselie
* peper en zout

Werkwijze:

1. Snijd de hoedjes van de paprika. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten zonder de schil te beschadigen.
2. Breng 1,5 l licht grezouten water aan de kook.
3. Was de parik'as en leg ze 2 min in kokend water. Laat de paprika's en de hoedjes goed uitlekken in een vergiet.
4. Pel en hak de ui. Was en droog de peterselie en knip fijn. Snijd de ananas in zeer kleine stukjes. Snijd de ham in kleine blokjes.
5. Kook de rijst gaar in licht gezouten water. Verhit de olie in een pan en fruit en de uitgeperste knoflook glazig. Voeg de curry toe en laat nog even stoven.
6. Schuif de rooster in het midden van de oven en verwarm hem op 210° C.
7. Doe de ham, de bleekselder, de ananas en de peterselie bij de ui in de pan.
8. Giet de rijst af en schep de inhoud van de pan en de rijst door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
9. Vul de paprika's met het rijstmengsel, zet de hoejes erop en plaats de paprika's in een ovenschaaltje. Laat de paprika's in de oven goed warm worden en dien onmiddellijk op.

20-03-07

504. Quiche lorraine.

quiche_lorraine_pie

Benodigdheden:

* 1 tl boter
* 6 plakjes bacon
* 2 eieren
* 2 eidooiers
* 250 ml slagroom
* 100 gr parmezaanse kaas
* 1 bladerdeeg

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 180° C. Smelt de boter in een pan met dikke bodem op halfhoog vuur.
2. Doe de bacon in de pan en bak het lichtbruin en krokant. Verwijder met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier
3. Doe de eieren, dooiers en slagroom in een kom en klop. Kruid met peper en zout en roer er de geraspte parmezaanse kaas door.
4. Strooi de bacon in een voorgebakken taartbodem van 25 cm en giet er het roommengsel over.
5. Zet de taart voorzichtig in de oven en bak 25 min. of tot de vulling is gestold en goudbruin is. Serveer met groene salade.

503. Bananendessert.

bananen1

Benodigdheden:

* 4 kleine rijpe bananen
* 200 gr ongezoete appelmoes
* rasp van een onbehandelde cirroen
* * 1 el hittebestendige zoetstof in poedervorm

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 180° C. Pel de bananen en halveer ze in de lengte. Leg de halve bananen, zij an zij, in een ovenschaal.
2. Bedek de bananen met de met citroensap geparfumeerde appelmoes. Bestrooi met de zoetstof en zet 15 min; in de oven. Dien warm of koud op.

14:30 Gepost door Mamamia in Light gerechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bananen, appelmoes, citroen, zoetstof |  Facebook |

502. Ham met portosaus.

pic27

Benodigdheden:

* 1 el maïszetmeel
*150 ml water
* 1 vetarm bouillonblokje
* 250 gr champignons
* 3 el tomatenpuree
* 4 el room
* 100 ml porto
* 8 plakjes magere ham
* peper en zout

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 200° C. Leng het zetmeel aan met het water en voeg het bouillonblokje toe. Zet de pan op het vuur en laat indikken.
2. Doe er champignons, de tomatenpuree, de room en de porto bij en breng op smaak met peper en zout. Bind de saus door ze 3 min. te laten inkoken.
3. Bak de plakjes ham in een pan. Plooi ze in 2 en leg ze in een ovenschaal. Giet er de portosaus over en zet 10 min. in de oven.

19-03-07

501. Pavlova.

pavlova

Benodigdheden:

* 4 eiwitten
* 1 el hittebestendige zoetstof in poedervorm
* 2 potjes yoghourt met fruit
* 400 gr mengeling van rode vruchten, of fruit naar keuze
* 1 kleine mango

Werkwijze:

1. Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 120° C. Klop de eiwitten tot sneeuw en doe er al kloppend de zoetstof bij.
2. Leg de meringue op de ovenplaat met bakpapier. maak de meringe rond met een holte in het midden. Zet 1 uur in de oven. Zet de oven uit zonder hem te openen en laat de meringue minstens 4 uur afkoelen.
3. Haal de meringue daarna uit de oven en leg hem op een schaal. Giet de yoghourt in het midden. Garneer met de rode vruchten en de in reepjes gesneden mango en dien op.

18-03-07

500. Kalfsvlees "Marengo".

kalfsvlees

Benodigdheden:

* 1 ui
* 600 gr kalfsvlees
* 1 sjalot
* peterselie
* 1 bouillonblokje
* 100 ml witte wijn
* 1 takje tijm en laurier
* 1 kl maïszetmeel
* 2 el tomatenpuree
* 1 blikje champignons
* 8 croutons
* peper en zout

Werkwijze:

1. Bak de in ringen gesneden ui en het in stukken gesneden kalfsvlees goudbruin in de snelkookpan
2. Voeg de sjalot en een deel van de gehakte peterselie toe als het vlees kleur krijgt. Bevochtig met 100 ml warm water. Voeg het bouillonblokje , de witte wijn, peper en zout, tijm en laurier toe. Sluit de snelkookpan en laat 30 min. zachtjes sudderen.
3. Open de pan en voeg de maïszetmeel, de tomatenpuree en de champignnstukjes toe. Meng goed. Laat nog 10 min. op een laag vuur garen. Doe er net voor het opdienen de croutons en de rest van de gehakte peterselie toe.

499. Gestoomde vis met verse gember.

roodbaarsfilet1

Benodigdheden:

* 4 roodbaarsfilet
* 3 lente-uitjes, diagonaal fijngesneden
* stukje jonge gember van 4 cm, in dunne sliertjes gesneden
* 80 ml arachideolie
* partjes citroen

Werkwijze:

1. Breng een ruime pan water aan de kook en doe er een stoommandje in.
2. Stoom de vis gaar.
3 Doe intussen de lente-ui en de gember in een metalen pan. Verhit de arachideolie in een pan tot hij begint te roken. Giet voorzichtig de hete olie over de gember en de lente-ui en laat de olie de smaken absorberen.
4. Leg de vis op voorverwarmde borden en schep er de gemberolie over.
5. Serveer met partjes citroen en gestoomde witte rijst.

498. Tong met champignonroomsaus.

champignons4

Benodigdheden:

* 6 sjalotten
* 4 koffielepels boter
* 150 ml witte wijn
* 400 gr chanterellen
* 200 ml room, 5% v.g.
* 6 tongfilets
* 2 koffielepels bloem
* peper en zout

Werkwijze:

1. Fruit de sjalotten in 2 koffielepels boter. Voeg de champignons toe en laat ze stoven tot alle vocht verdampt is. Breng op smaak met peper en zout en bevochtig met de wijn. Doe er de room bij en laat 2 min. garen.
2. Haal de visfilets door de bloem. Verhit de boter in een pan en bak ze 2 min. aan elke kant. Serveer de vis met de champignonroomsaus.

17-03-07

497. Gerookte zalm met citroenfettucine.

tagzalm

Benodigdheden:

* 200 g fettuccine
* 2 eetlepels olijfolie
* snufje saffraan of koenjit
* 2 teentjes knoflook, geplet
* 1 theelepel citroenschil
* 80 ml citroensap
* 1 eetlepel suiker
* 250 ml kippenbouillon
* 300 g groene asperges
* 4 lente-uitjes, in plakjes
* 100 g zongedroogde tomaatjes, in stukjes
* 300 g gerookte zalm of gerookte zeeforel, in grote stukken getrokken
* 200 g jonge spinazieblaadjes, gewassen
* 50 g pijnboompitten, geroosterd
* 10 g verse dille
* geplette zwarte peper naar smaak

Werkwijze:

1. Kook de fettuccine in een grote pan flink kokend water 'al dente' (gaar, maar met nog wat beet). Laat hem goed uitlekken.
2. Doe olijfolie, saffraan of koenjit, knoflook, citroenschil en -sap, suiker en bouillon in een kom en roer het door elkaar. Verhit het mengsel langzaam in een grote koekenpan met antiaanbaklaag.
3. Snijd de asperges in stukjes van 4 cm en laat ze pruttelen tot ze heldergroen en net gaar zijn. Voeg lente-uitjes, tomaten en fettuccine toe en schep dit voorzichtig door tot het doorgewarmd is. Neem de pan van het fornuis en schep voorzichtig de gerookte zalm of forel, spinazie, pijnpitten en dille erdoor. Breng het op smaak met geplette zwarte peper en dien het meteen op.

16-03-07

496. Appelbeignet

Appelbeignets

Benodigdheden:

* 200 gr appels
* 1 ei
* 100 gr platte kaas
* 20 gr bloem
* zoetstof
* 1 snuifje zout

Werkwijze:

1. Haal met een appelboor het klokhuis uit de appels, schil ze en snijd ze in schrijven. Scheid het eiwit van eidooiers. Meng de platte kaas met de eidooier en de bloem. Klop het eiwit stijf met een snuifje zout en spatel het voorzichtig door het plattkaas-mengsel.
2. Leg een bakvel in de pan. Dompel de appelschijven onder in het deeg en bak ze aan beide kanten bruin op het bakvel. Bestrooi net voor het opdienen met zoetstof.

13:00 Gepost door Mamamia in Light gerechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bloem, zoetstof, zout, appels, ei, platte kaas |  Facebook |

14-03-07

495. Kip met dragonsaus.

kip met dragonsaus

Benodigdheden:

* 500 gr kippelapjes
* 2 sjalotten
* 1 knoflookteentje
* 400 gr chanterellen
* 2 koffielepels boter
* 100 ml vetarme kippebouillon
* 100 ml droge wijn
* 1 takje dragon
* 8 eetlepels room, 5% v.g.
* gehakte peterselei
* peper en zout

Werkwijze:

1. Snijd de kippenlapjes in reepjes. Pel en hak de sjalotten en de knoflook. Maak de chanterellen schoon. Verwarm 1 koffielepel boter in een pan en roerbak de kip en de sjalot 2 min. op hoog vuur.
2. Giet er de bouillon en de witte wijn bij en voeg de dragon toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur lager, dek af en laat 20. min zachtjes sudderen.
3. Verwarm de rest van de boter in een antibakpan en fruit de cantherellen en de knoflook 3 tot 4 min.. Breng op smaak met peper en zout. Haal de dragon uit de pan met de kip en voeg de cantherellen en de room toe.
4. Meng en verwarm al roerend 2 min. op een middelematig vuur. Kruid naar smaak. Bestrooi met de peterselie. Serveer eventueel met gekookte pasta.

09-03-07

494. Curry van eieren

eieren-in-een-mandje

Benodigdheden:

* 4 el plantaardige olie
* 1 ui, in ringen
* 1 verse rode spaanse peper , fijngehakt
* 1/2 tl chilipoeder
* 1/2 tl fijngehakte verse gemberwortel
* 1/2 tl verse geperste knoflook
* 4 eieren
* 1 tomaat in plakken
* blaadjes verse koriander

Werkwijze:

1. Verhit de olie in een zware pan. Voeg de uiringen toe en fruit ze op een middelhoog vuur onder af en toe roeren in 5 min. zacht en licht goudkleurig.
2. Zet het vuur lager. Voeg de Spaanse peper, het chilipoeder, de gember en het knofllok toe en bak het geheel ongeveer 1 min. al roerend op een vrij laag vuur.
. Voeg de eieren en de tomaten toe en bak het geheel nog eens 3-5 min. al roerend.
4. Strooi de blaadjes koriander over de eiercurry.
5. Schep de curry op warme borden en serveer ze heet.

493. Wortels uit de oven.

wortelen

Benodigdheden:

* 675 gr wortels, in dunne reepjes
* 1 stengel prei gesneden
* 3 dl vers sinaasappelsap
* 2 el honing
* 1 teentje geperst knofllok
* 1 tl gemengde specerijen
* 2 tl fijngehakte tijm
* 1 el maanzaad
* peper en zaad
* verse takjes tijm en geraspte sinaasappelsschil, ter garnering

Werkwijze:

1. Kook de wortels en de prei 5-6 min. in een pan kokend water met zout. Giet ze af en doe ze in een lage ovenschaal.
2. Meng het sinaasappelsap, de honing, het knoflook, de specerijen en de tijm en giet het mengsel over de groenten. Voeg peper en zout naar smaak toe.
3. Dek de ovenschaal af en bak hem 30 min. in een voorverwarmde oven op 180°C, of tot de groenten gaar zijn.
4. Neem het deksel van de ovenschaal en strooi het maanzaad over de groenten. Garneer het gerecht met takjes tijm en geraspte sinaasappelschil.

08-03-07

492. Quiche met reblochon.

quiche

Benodigdheden:

* 1 bladerdeeg
* 1 eiwit, losgeklopt
* 300 gr rijpe reblochon
* 2 eieren
* 2 eierdooiers
* 150 ml slagroom
* 150 ml crème fraîche
* peper
* boter

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 180°c. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een cirkel van 30 doorsnee en prik er wat gaatjes in met een vork.
2. Bekleed de taartvorm met bakpapier, vul hem met de taartdeeg en bak hem 10 min. voor.
3. Bestrijk de taartbodem met het eiwit. Verhoog de oven temp. tot 190° C. Verwijder de korst van de reblochon en snijd de kaas in blokjes. Klop de eieren met de eierdooiers, slagroom, crème fraîche en wat peper los in de kom. Klop de reblochon door de eierroom. Schep de vulling in de taartbodem en bak de taart 40-45 min. in het midden van de oven.
4. Laat de taart 2-3 min afkoelen en neem hem uit de vorm.

07-03-07

491. Florentijnse peren.

935_Oei%20tis%20warm_WEB2.JPG.150.150

Benodigdheden:

* 320 gr fijne kristalsuiker
* sap van 1 citroen
* 4 stevige peren
* 100 gr pure chocolade
* 600 ml sterke espresso
* 65 ml slagroom
* vanille-ijs
* 4 florentine-koeken

Werkwijze:

1. Verwarm in een pan 120 gr van de fijne kristalsuiker, het citroensap en 500 ml water al roerend tot de suiker is opgelost.
2. Schil de peren en leg ze in de siroop. Schenk er eventueel nog wat water bij, zodat de peren helemaal bedekt zijn. Breng de peren aan de kook, draai het vuur laag en pocheer ze afgedekt in 10-13 min gaar. Laat de peren afkoelen in de siroop.
3. Doe de chocolade met de rest van de fijne kristalsuiker en de koffie in een pan en verwarm op laag vuur al roerend tot de suiker is opgelost. Roer de room erdoor, warm nog kort door en laat afkoelen.
4. Schep de peren vlak voor je ze wilt serveren met een schuimspaan uit de siroop en dep ze droog met keukenpapier. Plaats elke peer op een bordje met een bolletje ijs. Breek de florentines in grove stukken, druk ze losjes in het ijs en schenk er wat chocoladesaus over.

490. Gnocchi met salieboter en rucola.

gnocchi_la_sauge

Benodigdheden:* 100 gr ongezouten boter
* 6 gr salieblaadjes
* 250 gr rucola
* 2 romatomaten, fijngesneden
* geraspte parmezaanse kaas

Werkwijze:

1. Kook de gnocchi in een grote steelpan met in kokend gezouten water, en giethem daarna af.
2. Verwarm intussen de boter 5 min. in een grote pan op halfoog vuur tot de boter goudbruin is. Voeg de salie toe, roer 30 sec., en schep dan voorzichtig de gekookte gnocchi door de boter.
3. Verdeel de rucola over de borden en schep de gnocchi, tomaat en geraspte parmezaan erover.

18:54 Gepost door Mamamia in pastas | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rucola, tomaten, gnocchi, boter, parmezaanse kaas, salie |  Facebook |

06-03-07

489. Javaantjes

Javaantjes-07

Benodigdheden:

* 1 tl oploskoffie
* 15 ml melk
* 200 gr zachte boter
* 150 gr witte bastardsuiker
* 1 volle tl zout
* 320 gr gezeefde bloem

Werkwijze:

1. Los de oploskoffie op in de melk.
2. Meng de melk met de boter, bastardsuiker en het zout.
3. Kneed de bloem erdoor en vorm er een deegbal van. Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 170°c. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 3 mm dik. Steek er met de uitsteekvorm koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
5. Bak de koekjes 15 min. in de oven.

11:15 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oploskoffie, melk, boter, bastardsuiker, zout, bloem |  Facebook |

05-03-07

488. Schorseneren op Vlaamse wijze

schorseneren1

Benodigdheden:

* 2 kg schorseneren
* sap van 1 citroen
* 100 ml witte wijn
* 50 ml wittewijnazijn
* 100 ml Noilly Pratt
* 30 gr dragon fijngesneden, en extra takjes
* zout
* 4 eierdooiers
* 100 gr boter
* 1 el fijngesneden kervel
* azijn
* 4 eieren
* 200 gr acvhterham, in reepjes

Werkwijze:

1. Boen de schorseneren schoon met een borstel onder stromend water. Schil ze met een dunschiller, snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 20 cm en dompel ze zo snel mogelijk onder in een bak met water met het citroensap.
2. Meng voor de saus in een steelpan 50 ml water, de wijn, wijnazijn en Noilly Pratt en doe de dragon erbij. Hou el fijngesneden blaadjes apart voor de garnering. Verhit het mengsel op laag vuur, laat het ongeveer 15 min trekken en zeef de dragon eruit.
3. Verwarm de oven voor op 60°C. Breng in een ruime pan, water met 1 el zout aan de kook en kook hierin de schorseneren in ongeveer 8 min beetgaar. Schep ze uit het water met een schuimspaan en houd ze warm in de oven onder folie.
4. Meng 150 ml van he dragon-azijnmengsel met de dooiers in de hittebestendige kom. Smelt de boter in een steelpannetje. Plaats de kom met de dooiers boven een pan met kokend water en sla het mengsel met een garde tot een luchtige massa. Neem de kom boven het kokend water weg zodra de dooiers beginnen te binden en schenk er de gesmolten boter in een dunne straal bij. Blijf goed kloppen met de garde, neem ook steeds de randen goed mee.
5. Roer de achtergehouden dragon door de saus en evt de kervel. Breng op smaak met wat zout. Houd de saus warm door de pan in een pan met heet water te zeten.
6. Breng in een brede pan een laag water van 5 cm tegen de kook aan met een scheutje azijn en 1 tl zout. Laat het water niet koken. Breek de eieren één voor één in een kopje en laat ze voorzichtig in het water glijden. Draai het eiwit met een lepel rond de eierdooier. Pocheer de eieren 3 min tot het eiwit is gestold en de dooier zacht is gebleven. Neem de eieren met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
7. Verdeel de schorseneren over de borden en leg ze naast elkaar. Leg de erieren erop en lepel de béarnaisesaus over de groente. Garneer met reepjes ham en een takje dragon en serveer meteen. Lekker met gekookte krieltjes.

01-03-07

487. Italiaanse halve maantjes.

pic27

Benodigdheden:

* 2 grote vastkokende aardappels ongeschild
* 4 grote rijpe tomaten, ontveld en zonder zaadjes
* 1,5dl groentebouillon
* 2 el tomatenpuree
* 1 kleine gele paprika, in reepjes
* 125 gr kleine champignons, in vieren
* 1 el vers gijngehakte basilicum
* 50 gr geraspte kaas
* peper en zout

Werkwijze:

1. Snijd de aardappel in 8 halve maantjs. Kook ze in 15 min. halfgaar. Giet ze af en leg ze in een ondiepe ovenschaal.
2. Hak de tomaten fijn en doe ze in de schaal. Roer de tomatenpuree door de groentebouillon en schenk het mengsel over de aardappels.
3. Voeg de paprika, de champignons en de basilicum toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
4. Bestrooi het gerecht met kaas en bak het 15-20 min in een voorverwarmde oven op 190°, tot er een mooi korstje op zit. Serveer het gerecht direct.