30-11-07

603. Kalkoen met gekarameliseerde sjalotjes.

kalkoen

 

Benodigdheden:

  • 600 gr fijngesneden sjaloten
  • 1 kalkoen van ongeveer 5 kg
  • 5dl rode wijn
  • peper en zout
  • salie
  • 75 gr boter
  • olijfolie

Werkwijze:

  1. Gaar de sjalotjes in 1 el olijfolie tot ze gaar zijn. Daarna de salie en de peper doorroeren. Laten afkoelen en de boter toevoegen.
  2. Maak het vel van de kalkoen los en verdeel daaronder de sjalotboter. Druk het vel terug aan en kruiden met zout.
  3. Verwarm de oven voor op 180° C. Leg de kalkoen op de braadslee en rooster ongeveer 25 min per kg kalkoen. De laatste 45 min van de braadtijd de oven warmer zetten op 200° C. Leg de kalkoen op een serveerschaal, dek af met aluminiumfolie en laat gedurende een half uur rusten.
  4. Verwijder zoveel mogelijk vet uit het vocht van de braadslee om de saus te maken. Zet de braadslee op het vuur en voeg de wijn eraan toe. Krab het aanbaksel los en laat enkele minuten doorkoken. Breng op smaak met peper en zout. Zeven en bij de kalkoen opdienen.

 

De commentaren zijn gesloten.