28-07-08

655. Pittig gekruide kip.

gekruide kip

 Benodigdheden:

  • 1 steranijs
  • 2 kaneelstokken
  • 2 el venkelzaad
  • 5 kruidnagels
  • 5 peperkorrels
  • 4 el sojasaus
  • 4 el olijfolie
  • 600 gr kifilet in grote stukken gesneden
  • 2 dl kippenbouillon
  • 2 el suiker

Werkwijze:

  1. Plet de kruiden in een vijzel tot een fijn poeder
  2. Meng de sojasaus met de kruiden en laat hierin het vlees gedurende minstens 2 uur marineren
  3. Warm de olie op en braad er de kip snel aan alle kanten aan.
  4. Voeg er de bouillon en de suiker bij. Laat alles gedurende 25 minuten op een zacht vuur garen en dien op met rjst en een stevige rode wijn.

 


top100cookingsite

 

03-07-08

654. Waterkerssoep.

 

Waterkers bevat heel veel vitamientjes en is de basis voor een overheerlijke soep.

waterkerssoep

 

Benodigdheden:

  • 1 prei in ringetjes gesneden
  • 250 gr geschilde en in dunne plakjes gesneden aardappelen
  • 0,5 dl kippenbouillon
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 4 bosjes waterkers
  • 3el crème fraîche
  • plukjes waterkers om te garneren

 

  1. Verhit de boter in een pan en fruit de prei al roerend gaar zonder te laten kleuren.
  2. Voeg de aardappelen, de bouillon, de nootmuskaat en wat peper en zout toe. Breng aan de kook en laat een deksel 5 minuten zachtjes koken.
  3. Voeg de waterkers toe en laat nog 10 minuten zachtjes meekoken.
  4. Laat de soep iets afkoelen. Pureer de soep met de mixer. Spoel de soeppan schoon en zet er een zeef in.
  5. Roer de gepureerde soep met de achterkant van een houten lepel door de zeef en druk de puree goed uit, zodat alleen de harde steeltjes van de waterkers in de zeef achterblijven.
  6. Proef of er nog zout of peper bij moet en roer de crème fraîche door de soep. Warm de soep door zonder ze te laten koken. Garneer de soep met de plukjes waterkers en een scheutje room.

 

02-07-08

653. Geroosterde kipfilet met limoen.

 

geroosterde kip

 

Benodigdheden:

  • 4 kipfilets van ongeveer 200 gr
  • peper en zout
  • 4 limoenen
  • 1 el witte-wijnazijn
  • 5 el olijfolie
  • 1 el fijngehakt basilicum

Werkwijze:

  1. Wrijf de kipfilet rondom in met peper en zout. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal.
  2. Snijd de buitenste dunne schil van 2 van de limoenen met behulp van een zesteur in dunne reepjes. Pers deze 2 limoenen uit.
  3. Roer het limoensap met de azijn en 4 el van de olijfilie in een kommetje goed door elkaar en schep er de reepjes limoenschil door.
  4. Schep dit mengsel over de kipfilets in de schaal. Zet de afgedekte schaal minstens 4 uur in de koelkast.
  5. Neem het deksel of de folie van de schaal, bestrijk de kipfilets zorgvuldig met de marinade en zet de schaal 30-35 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven tot de kipfilets kleur hebben en gaar zijn.
  6. Schil ondertussen de resterende twee limoenen tot op het vruchtvlees en snijd ze met een scherp mes in dunne plakjes.
  7. Verhit de resterende olie in een pan en bak de met basilicum bestrooide plakjes limoen 1 minuut tot de basilicum zijn geur vrijgeeft.
  8. Schep de kipfilets op een schaal en garneer ze met de gebakken plakjes limoen en nog met verse plukjes basilicum.

01-07-08

652. Stoofpotje van botervis.

 

art_mmmm_warme

Benodigdheden:

  • 800 gr botervisfilet
  • 4 el sesamolie
  • 4 dl visfumet
  • 1 el madrascurrypoeder
  • 2,5 dl kokosmelk
  • 1 courgette, grof gesneden
  • 2 preistengels, grof gesneden
  • 3 wortelen grof gesneden
  • 250 gr paddestoelen
  • 1/2 limoen, geperst

Werkwijze:

  1. Snij de botervis in blokjes en bak hem aan in olie
  2. Breng de fumet aan de kook en doe er het currypoeder en de kokosmelk bij. Laat vijf minuten inkoken en voeg de visblokjes toe. Laat de vis zachtjes verder garen.
  3. Blancheer de prei, courgette en wortel. Bak de paddestoelen in een pan met wat olie. Doe alle groenten bij de vis. Werk af met het limoensap.