30-09-08

678. Oesters met vinaigrette.

oesters met vinaigrette

Benodigdheden:

  • 6 oesters
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 el rode wijnazijn
  • 1 lente-uitjes
  • 1/2 sjalotje
  • 2 blaadjes munt
  • 2 blaadjes koriander
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Snipper het lente-uitje en de sjalot. Hak de munt en de koriander fijn.
    Meng alle ingrediënten tot een frisse vinaigrette en breng op smaak met peper en zout.
  2. Open de oesters met een oestermes en doe er een lepeltje vinaigrette op.

rank_image-4

top100-wit1

top100cookingsite

28-09-08

677. Filogebak met krab en garnaaltjes.

filodeeggebakjes met krav

 

Benodigdheden:

  • olie
  • 4 vellen filodeeg
  • 350 gr krabvlees in blik
  • 1 el citroensap
  • 1,5 el mayonaise
  • 2 el grofgehakte koriander
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet 2 platen voor 12 minimuffins licht in met olie.
  2. Bestrijk een vel filodeeg met olie en leg er een tweede vel op.
  3. Vouw in tweeën, bestrijk nogmaals met olie en snij er cirkels van 6,5 cm diameter uit. Herhaal met de twee overige vellen filodeeg.
  4. Duw de deegcirkels in de muffinvormpjes en bak 5 min. in de oven tot de deeg goudbruin en krokant is.
  5. Laat intussen het krabvlees uitlekken en meng met het citroensap, de mayonaise en koriander.
  6. Breng op smaak en verdeel over de warme deegbakjes.
  7. Werk af met een plukje koriander.

rank_image-4

 

top100-wit1

top100cookingsite

676. Provençaalse kip met knoflook.

provencaalse kip met knoflook

Benodigdheden:

  • 1 kip van ca. 1,5 kg
  • peper en zout
  • 1-2 el olie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 bollen knoflook
  • 1 citroen
  • 2-3 takjes salie
  • keukengaren

Werkwijze:

  1. Was de kip grondig van binnen en van buiten en dep hem droog. Wrijf de binnenkant van de kip flink in met peper en zout. Bind de kip op met keukengaren. Roer de olie, het paprikapoeder en wat peper en zout door elkaar. Strijk de kip in met de olie. Leg de kip op een bakblik en braad de kip ca. 1 uur in een voorverwarmde oven (200°C).
  2. Verdeel de bollen knoflook in teentjes en leg de ongepelde teentjes na ca. 15 minuten van de baktijd om de kip heen. Strijk het braadvocht dat tijdens het braden ontstaat af en toe over de kip.
  3. Was de citroen en snijd hem in grove stukken. Was de salie en pluk de blaadjes van de takjes. Strooi de salieblaadjes over de kip. Verdeel de citroen rondom de kip. Serveer de kip bijvoorbeeld met boerenbrood. Druk de teentjes knoflook uit het vel direct op het brood.

rank_image-4

top100-wit1

top100cookingsite

675. Paddestoelenbouillon met sherry.

paddestoelenbouillon-met-sherry

 

Benodigdheden:

  • 10 gr gedroogde eekhoorntjesbrood
  • 3 sjalotjes
  • 150 gr champginons
  • 1 el olie
  • peper en zout
  • 1 bouillonblokje
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 2-3 el droge sherry

Werkwijze:

  1. Week het eekhoorntjesbrood ca. 30 minuten in 250 ml heet water. Pel en snipper de sjalotjes. Maak de chamignons schoon. Leg 4 champignons apart, snijd de rest van de champignons klein.
  2. Laat het eekhoorntjesbrood uitlekken, vang het lekvocht op. Snijd het eekhoorntjesbrood kleiner. Verhit de olie in een pan en fruit de sjalotjes. Voeg de gesneden champignons en het eekhoorntjesbrood toe, bak ze ca. 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Blus het geheel af met het uitlekvocht van het eekhoorntjesbrood en ca. 500 m water. Roer het bouillonblokje en de tijm door de soep. Breng de soep aan de kook en laat hem ca. 10 minuten zachtjes koken.
  3. Snijd de laatste vier champingnons in dunne schijfjes. Breng de paddestoelen op smaak met zout, peper en sherry. Voeg de champignonschijfjes toe en serveer de bouillon in diepe borden met bijvoorbeeld geroosterd brood.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

27-09-08

674. Pappardelle me chilitomaatjes.

PAPPARDELLE MET CHILITOMAATJES

 

Benodigdheden:

  • 275 gr pappardelle
  • 3 el pindaolie
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 2 fijn gesnipperde sjalotjes
  • 225 gr sperzieboontjes in stukjes
  • 100 ge gehalveerde kerstomaatjes
  • 1 tl gedroogde chili
  • 4 el pindakaas
  • 1,5 dl kokosmelk
  • 1 el tomatenpuree

Werkwijze:

  1. Doe de pasta in een pot kokend water met zout. Kook de pasta in 8-10 minuten beetgaar, giet hem af en houd hem warm.
  2. Verwarm ondertussen een wok. Doe de olie erin en roerbak hierin het knoflook en sjalotjes 1 minuut.
  3. Voeg de sperzieboontjes en de uitgelekte pasta toe en roerbak het mengsel nog 5 minuten. Voeg de tomaatjes toe en roer goed.
  4. Meng in een kleine kom de gedroogde chili, de pindakaas, de kokosmelk en de tomatenpuree. Voeg dit toe aan het mengsel in de wok en warm het geheel al roerend goed door.
  5. Schep het gerecht in een warme schaal en dien dadelijk op.

rank_image-4

 

top100-wit1

top100cookingsite

26-09-08

673. Carpaccio van courgette.

carpaccio van courgette

 

Benodigdheden:


* 1 dunne courgette
* ontpitte zwarte olijven
* parmesan
* lekkere olijfolie
* citroensap
* peper en zout

Bereiding:


1. Snij de courgette met een dunschiller in de lengte tot fijne plakjes  en drapeer ze op een groot bord.
2.  Hak de olijven fijn  en strooi de brokjes over de courgetteslierten.
3 Werk het geheel af met stukjes afgeschaafde parmesan, grof zout en een klein beetje peper. Overgiet rijkelijk met citroensap en lekkere olijfolie.

 



rank_image

 

top100-wit1

top100cookingsite

 

 

672.Oesters met azijn en sjalotje.

oesters

 

Benodigdheden:

  • 24 oesters
  • 1 fijngesnipperd sjalotje
  • 2 el rodewijnazijn
  • roggebrood en een beetje boter

Benodigdheden:

  1. Schik de open gestoken oesters op een bord op een bedje van gestampt ijs.
  2. Doe de gesnipperde sjalotjes in een kommetje, voeg de rodewijnazijn en wat versgemalen zwarte peper toe en meng goed.
  3. Doe een beetje van het mengsel op de oester. Bekruimel eventueel met het roggebrood of serveer het er apart bij.

rank_image

top100-wit1

top100cookingsite

25-09-08

671. Atlantische zalm uit de oven.

zalm uit de oven

 

Benodigdheden:

  • 16 gehalveerde kerstomaatjes
  • 150 gr vese, rijpe ananas in stukjes
  • 4 zalmfilets met vel
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 el olijfolie
  • 100 gr rucola
  • 4 el basilicum

Werkwijze:

  1. Verwarl de oven voor op 180°C. Schep de kerstomaatjes en de ananas door elkaar.
  2. Bekleed een bakplaat met een stuk aluminiumfolie dat groot genoeg is om de vier zalmfilets in te verpakken. Leg de zalmfilets op de folie en bestrooi ze met peper en zout. Verdeel het tomaat-ananasmengsel over de filets. Meng de balsamicoazijn en de olijfolie en druppel dit over de zalm. Vouw het pakketje met de vis dicht en leg het 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de zalm ondoorzichtig maar nog wel sappig is.

  3. Maak een bedje van rucola in het midden van elk bord. Haal de zalmfilets uit de folie en leg ze op het bedje. Schep het tomaat-ananasmengsel erover, besprenkel ze met wat kookvocht en bestrooi ze tot slot met basilicum.

rank_image

top100-wit1

top100cookingsite

24-09-08

670. Tiramisu.

tiramisu

 

Benodigdheden:

* 200 gr Italiaanse lange vingers
* 4 grote koppen espresso koffie
* 6 el suiker
* 250 gram mascarpone
* 3 borrelglaasjes likeur naar smaak (bij. Marsala, Tia Maria of Amaretto)
* 6 eieren
* snuifje zout
* cacao poeder

Werkwijze:

1. Koffie zetten. De koffie in een grote kom doen samen met de likeur.
2. De eieren scheiden (dooier-eiwit). Het eiwit moet echt zuiver blijven.
3. Klop met de mixer de eierdooiers met de suiker cremig.
4. Voeg de mascarpone toe en goed mixen.
5. Eiwit met snuifje zout schuimig kloppen met garde (met de hand dus!)
6. Maak een mengsel van dooiers en wit.
7. Neem een schaal.
8. Bedek de bodem met wat mengsel.
9. Dip (niet te lang, net even kopje onder) de lange vingers in het koffie/likeur mengsel) en bedek daarmee de bodem. Leg hierover weer een laagje mengsel. Bestooi dit met wat cacao poeder. Leg hierop weer een laagje gedrenkte lange vingers, weer een laagje mengsel erover en bestrooi dit weer met cacao poeder.
10. Zet schaal nu minstens één nachtje in de ijskast.
11. Voordat je de Tiramisu gaat serveren nog even wat cacao erover strooien.

 

rank_image

top100-wit1

"top100cookingsite

669. Kipkebabs.

kipkebabs

 

Benodigdheden:

  • 4 kippeborstfilets zonder vel
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 2 el tomatenpuree
  • 4 plakjes gerookt spek
  • groot handvol verse basilicumblaadje
  • olie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Spreid een stuk kip uit tussen twee stukken platicfolie en sla er stevig met een deegroller op, zodat het vlees overal even dik wordt.
  2. Meng het knoflook en de tomatenpuree door elkaar en bestrijk de filets ermee.
    Leg een plakje spek op elke filet en bestrooi ze vervolgens met de basilicum en peper en zout.
  3. Rol elk stuk kip stevig op en snijd het vervolgens in plakken.
  4. Rijg de plakken op zo'n maniet aan 4 vleespinnen dat ze er in een spiraalvorm aan vastzitten.
  5. Bestrijk het vlees dun met olie en gril ze ongeveer 10 minuten op een voorverwarmde grill. Draai ze één keer op.
    Dien ze heet op met een groene salade.

top100-wit1

top100cookingsite

23-09-08

668. Winterragout.

WinterRagout

 

Benodigdheden:

  • 600 gr kalfsvlees in dobbelstenen gesneden
  • 500 gr aardappels tevens in dobbelstnen gesneden
  • 3 raapjes
  • 1 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 wortelen
  • 2 uien
  • 2 l groentenbouillon
  • verse tijm en laurier
  • 200 ml magere room
  • maïzena
  • 2 el plantaardige margarine
  • 2 el verse gehakte peterselie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Bak het vlees snel lichtbruin in de margarine.
  2. Voeg de groenten en de aardappelen toe met de bouillon en laat koken tot de groenten en aardappelen beetgaar zijn.
  3. Dik de soep indien nodig met de maïzena.
  4. Voeg de room toe en laat nu niet meer koken.
  5. Kruiden met peper en zout. Bestrooi met verse peterselie.

top100-wit1

top100cookingsite

 Bedankt voor het stemmen!!!

18-09-08

667. Herfstsalade met paddestoelen.

herfstsalade

Benodigdheden:

  • 2 kipfilets
  • 250 gr gemengde salade
  • 200 gr gemengde paddestoelen
  • 1 fijn gesnipperde sjalot
  • 4 el olie
  • 2 kl mosterd
  • 2 kl rode-wijnazijn
  • kervel
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Bak de kipfilet met peper en wat zout in een weinig vetstof.
  2. Haal de kip uit de pan en bak vervolgens de champignons met de sjalot.
  3. Versnijd de kipfilet.
  4. Meng de mosterd met de azijn en voeg de olie langzaam toe.
  5. Meng de helft daarvan met de sla.
  6. Meng de resterende dressing met de paddestoelen.
  7. Leg ze op een bedje van sla en chep daarop de kip.
    Bestrooi met kervel.

top100-wit1

top100cookingsite