31-10-08

699. Stoofpotje van wittekool met kalfsvlees.

stoofpotje van witte kool

 

Benodigdheden:

  • 1 witte kool
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 uien
  • 4 knoflookteentjes
  • 1 toefje bieslook
  • 500 gr kalfsfilet
  • 50 gr boter
  • 1 snuifje tijm
  • 4 dl kippenbouillon
  • 1 dl droge witte wijn
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Laat het in blokjes gesneden vlees 5 minuten kleuren in de hete boter
    Neem uit de pan en hou apart.
  2. Doe de gehakte ui en de knoflook in de pan, kruid met tijm en gruit een paar minuten.
  3. Voeg het vlees opnieuw bij en overgiet met de bouillon en wijn.
    Kruid met peper en zout.
    Draai het vuur lager en laat een uur sudderen. Voeg er tot slot de in reepjes gesneden paprika's en geschaafde witte kool bij en laat nog 15 minuten stoven tot alles gaar is.
  4. Bestrooi met bieslook en serveer met stokbrood.

rank_image-4

 

top100-wit1

30-10-08

698. Hamrolletje met venkel en kaassaus.

hamrolletjes met venkel

 

Benodigdheden:

  • 8 plakken gekookte ham
  • 2 venkelknollen
  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 20 cl groentenbouillon
  • 10 cl room
  • 50 gr gemalen parmezaan kaas
  • peper en zout
  • boter voor de ovenschaal

Werkwijze:

  1. Maak de venkelknollen schoon. Snij ze in fijne reepen. Kook
    of stoom ze in 20 minuten beetgaar. Laat ze een beetje afkoelen
    en goed uitlekken.
  2. Verdeel ze over de plakken ham. Rol stevig op
    en leg de rolletjes in een goed ingevetten ovenschaal.
  3. Laat de boter smelten in een pannetje. Strooi er de bloem bij
    en roer goed glad. Leng aan met de groentenbouillon. Roer
    voortdurend. Laat 3 minuten borrelend koken op een zacht
    vuur en blijf omroeren.
  4. Voeg, van het vuur af, de room en de parmezaanse kaas bij de
    saus. Roer tot de kaas gesmolten is. Kruid de saus naar smaak bij
    met peper en zout.
  5. Lepel de kaassaus over de hamrolletjes.
    Zet ze vijf minuten onder de hete grill.

rank_image-4

 

top100-wit1

697.Pikant lachebekje.

gevuld lachebekje

 

Benodigdheden:

  • 5 rode paprika's
  • 1 groene paprika
  • 3 tomaten
  • 500 gr kippefilet
  • 3 el olijfolie
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 Spaanse pepertje
  • 3/4 l kippenbouillon
  • 60 gr tomatenpuree
  • 15 gr paprikapoeder
  • 100 gr rode kidneybonen uit blik
  • 4 takjes rozemarijn

Werkwijze:

  1. Snij de kipfilet in reepjes en bak op een hoog vuur goudkleurig.
    Haal ze uit de pan
  2. Schep de uireepjes in de pan en frituur ze in dezelfde olie.
  3. Snij 1 rode en 1 groene paprika in reepjes. Voeg de reepjes
    met de gesnipperde knoflookteentjes bij de uien in de pan en laat
    5 minuten stoven. Voeg dan de kip opnieuw toe.
  4. Pel en ontpit de tomaten en snij in grote stukkeN.
    Snij pepertje in stukjes en verwijder de zaadjes. Voeg de
    stukken tomaat en pepertje bij de bereiding. Laar 1 minuut
    bakken. Voeg de bouillon, de tomatenpuree en het paprikapoeder
    toe.
    Meng goed, kruid eventueel met wat zeezout. Dek de pan af en laat
    40 minuten sudderen met het deksel op de pan.
  5. Zet ondertussen de overblijvende rode paprika's op een bakplaat in
    een voorverwarmde oven (200°C). Haal ze er na 8 à 10 minuten weer uit.
    Fris ze op in koud water en nu kan u ze heel gemakkelijk pellen.
  6. Snij het kapjes van de gepelde paprika's en verwijder de zaadjes en
    zaadlijstjes. Hou deze groenten warm.
  7. Laat de kidneybonen uitlekken, spoel ze af en voeg ze 5 minuten
    voor het eide van de stooftijd bij de kip en de groenten.
  8. Schik elke paprika op een bord en vul ze met het mengsel. Plaats
    het kapje schuuin op de paprika's en garneer met rozemarijn.
  9. Deze schotel is heerlijk met rijst of risotto.

rank_image-4

 

top100-wit1

28-10-08

696. Vogelnestje.

vogelnestje

Benodigdheden:

  • 300 gr gemengd gehakt
  • 5 eieren
  • 2 eiwitten
  • paneermeel
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Kook de vier eieren gedurende 6 minuten. Laat ze afkoelen
    en pel ze.
  2. Vermeng het gehakt met 1 ei en 2 el paneermeel. Kruid het
    met een snuifje nootmuskaat, en eventueel peper en zout.
    Verdeel het gehakt in vier porties.
  3. Verpak elk ei in een portie gehakt en maak er een mooie bal
    van. Wentel de ballen eerst door losgeklopt eiwit en dan door
    paneermeel.
  4. Bak de ballen goudbruin in frituurolie, op 160°C. Laat ze
    uitlekken op keukenpapier.

rank_image-4

 

top100-wit1

26-10-08

695. Mandarico.

mandarico

 

Benodigdheden:

  • 3 cl Mandarine Napoléon
  • 2 cl pastis
  • 8 cl Cranberry Caraïbos
  • 2 cl speculoossiroop Monin
  • 1/2 limoen
  • enkele blaadjes koriander

Voor de versiering : pitaya, kumquat, ananas, sinaasappel

Werkwijze:

  1. Doe al de ingrediënten in een shaker en shake goed.
  2. Doe alles in een hoog glas
  3. Versier met stukjes vruchten en een blaadje koriander.

Creatie: David François - barman Sofitel Brussel Le Louise.

 

rank_image-4

 

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

22-10-08

694. Gegratineerde witloofblaadjes [aperitiefhapje]

gegrat. witloofblaadjes

 

Benodigdheden:

  • 2 schoongemaakte en fijngesneden witloofkropjes waarvan
    18 grote bladeren apart zijn gelegd.
  • 1 kleine gesnipperde rode ui
  • 1 fijngesneden kleine prei
  • 75 gr blauwe kaas
  • 15 gr paneermeel
  • 1 handvol fijngesneden peterselie
  • 1 el olijfolie

Werkwijze:

  1. Verwarm de grill voor. Leg een vel bakpapier op de ovenplaat
    en verdeel er de witloofbladeren over.
  2. Verhit langzaam de olijfolie en braad er op een laag pitje
    3 tot 5 minuten de plakjes prei en witloof in aan,
    tot ze gaar zijn.
  3. Voeg het paneermeel en de fijngesneden peterselie toe en
    laat nog 2 minuten op het vuur staan.
  4. Tot zover kan deze vulling vooral klaargemaat worden.
  5. Haal van het vuur en strooi er de verkruimelde blauwe kaas toe. Meng
    goed.
  6. Schep een lepel van dit mengsel op elk witloofblad. Rooster 2 tot 3
    minuten in de oven. Dien meteen op.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

 

top100cookingsite

693. Kipfilet gevuld met steurgarnalen.

opgevulde kipfilet

 

Benodigdheden:

  • 4 kipfilets van elk 200 gr
  • 150 gr verse spinazie, gesneden en
    geblancheerd in heet zout water
  • 4 plakjes parmaham
  • 16 steurgarnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 450 gr droge tagliatelle
  • 55 gr boter
  • 3 fijngesneden preien
  • 1 grote geraspte wortel
  • 1,5 dl dikke mayonaise
  • 2 grote rode gekookte bieten

Werkwijze:

  1. Vet 4 grote stukken auminiumfolie in en leg ze apart. Leg elk stukje kip tussen twee vellen bakpapier en rol ze met een deegroller plat.
  2. Verdeel de helft van de spinazie over de kip, leg op elk stuk een plakje ham en hierop spinazie. Leg hierop 3-4 garnalen en rol elk lapjes vlees op. Rol elk rolletje in een stuk aluminiumfolie, leg ze op een bakplaat en bak ze 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
  3. Doe ondertussen de pasta in een kom kokend water met zout en kook hem beetgaar. Giet de pasta af en schep hem in een schaal.
  4. Smelt de boter in een pan en bak de prei en de wortel 3 minuten. Schep de groenten op de pasta.
  5. Pureer in een keukenrobot 1 rode biet met de mayonaise , wrijf het mengsel door een zeef en schep dit rondom de pasta en de groenten.
  6. Snijd de andere biet in ruuitjes en leg deze langs de mayonaiserand. Haal de folie van de kipfilets en snijd ze in dunne plakjes. Leg ze op de groenten en de pasta en serveer dadelijk.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

18-10-08

692. Gebakken tongscharfilets met knoflookpuree.

tongfilet met knoflookpuree

 

Werkwijze:

  1. Snijd de aardappels in blokjes en kook ze in weinig water met wat zout in 15-20 minuten gaar. 
  2. Halveer de tomaten, zet ze met de snijkant naar boven in een laag ovenschaaltje.
  3. Meng de hazelnoten met kaas en peper naar smaak en verdeel dit over de tomaten. Druppel er wat olijfolie over. Schuif het schaaltje 15 cm onder een hete grill en laat de tomaatjes in 6-8 minuten goudbruin kleuren.
    Wrijf de tongscharfilets in met zout en peper. Meng de bloem met de tijm en peper en wentel de filets erdoor.
  4. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tongscharfilets (in gedeelten) in 4-6 minuten mooi bruin en gaar. Keer ze halverwege voorzichtig met een spatel.
    Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een steelpan en fruit de knoflook zachtjes zonder te kleuren.
  5. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Roer de knoflookolie en zoveel melk erdoor dat een heel smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Schep de knoflookpuree als een bedje op vier warme borden en leg de tongscharfilets er schuin op. Zet de gegrilde tomaatjes ernaast.

 

 

rank_image-4

 top100-wit1

top100cookingsite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

691. Pompoensoep.

pompoensoep

 

Benodigdheden:

  • 500 gr pompoenvruchtvlees
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gr boter
  • 1dl droge witte wijn
  • 1 l groentenbouillon
  • 6 el crème fraîche
  • 1 el citroensap
  • 1 tl pompoenpitolie
  • 50 gr geroosterde pompoenpitten
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Het vruchtvlees van de pompoen in blokjes snijden
  2. Sjalotjes en knoflook fijnhakken en in de boter fruiten.
  3. De pompoen toevoegen en 5 minuten al roerend op een matig vuur stoven.
  4. Blussen met witte wijn en op hoog vuur wat laten inkoken.
  5. De bouillon erbij doen en 30 minuten zachtjes laten koken. Vervolgens de crème fraîche toevoegen en soep pureren in de blender.
  6. Citroensap en olie toevoegen en met peper en zout op smaak brengen.
  7. De soep met de geroosterde pompoenpitten bestrooien en serveren.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

690. Mostillo.

 

Mostillo is een trationeel najaarstoetje van herfstfruit dat gemarineerd
wordt in most - vandaar de naam - of druivensap van de druiven
die geoogst worden op de uitlopers van de Pyreneeën.
Verrassend is het gebruik van pompoen in dit toetje. Eet het toetje op kamertemperatuur met slagroomijs.

 

mostillo

 

Benodigdheden:

  • 750 ml wit druivensap
  • 1/2 groene meloen
  • 1/2 oranje pompoen
  • 2 peren
  • 8 gedroogde vijgen
  • geraspte schil van 1/2 sinaasappel
  • 2 kaneelstokjes
  • 25 gr grof gehakte walnoten
  • 25 gr rozijnen
  • 1/4 liter slagroomijs

Werkwijze:

  1. Breng in een pan het druivensap aan de kook en laat het circa 30 minuten tot de helft inkoken.
  2. Snijd ondertussen de meloen en de pompoen in plakken, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Schil de pereb, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees eveneens in blokjes.
  4. knip de gedroogde vijgen in stukjes.
  5. Roer het fruit met de sinaasappelrasp, 1 kaneelstokje, walnoten en rozijnen door de ingekookte wijn en lat het geheel nog 15-20 minuten inkoken tot het fruit gaar en olhuld is met een dikke siroop.
  6. Laat het fruit in de siroop afkoelen. Bewaar het eventueel tot gebruik in de koelkast, maar laat het voor het serveren weer op kamertemperatuur komen.
  7. Verkruimel het tweede kaneelstokje in de vijzel.
  8. Schep het fruit met de siroop in wijde schaaltjes en schep er eventueel een flinke bol ijs op.
  9. Strooi er wat verkruimelde kaneel over.

 

rank_image-4

 

top100-wit1

top100cookingsite

689. Uien gevuld met boerenkool en brie.

opgevulde ui

 

Benodigdheden:

  • 8 grote uien
  • 300 gr fijngehakte boerenkool
  • 2 el olijfolie
  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • mespuntje gedroogde rode peper
  • 2 dl kippenbouillon
  • 200 gr brie in blokjes

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 225°C. Schil de uien en snijd er daarna een flink kapje af. Hol de uien met een meloenbolletjeslepel uit maar zorg voor een dikke onder- en buitenwand. Bewaar de helft van de uitgeschepte ui.
  2. Stoom de uien in een pan boven een laagje water of in een stoompan in 10-15 minuten zacht.
  3. Verhit de olie in een diepe pan en bak hierin de achtergehouden ui en de knoflook circa 5 minuten op een laag vuur. Voeg dan de rode peper, de boerenkool en de bouillon toe en kook nog circa 10 minuten zachtjes met het deksel op de pan.
  4. Neem van het vuur en schep er driekwart van de brie door. Vul de uien met dit mengsel.
  5. Zet vervolgens de uien in een ovenschaal en leg de kapjes ernaast. Verdeel de rest van de brie over de gevulde uien en bak de schotel in circa 15 minuten bruin.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

15-10-08

688. Risotto met mosselen.

risotto met mosselen

Benodigdheden:

* 1 teentje knoflook
* 1 kg mosselen
* 1 el olijfolie
* 1 ui
* 1 1/2 blokje visbouillon
* 2 el olijfolie
* 200 gr risotto rijst
* 75 ml droge witte wijn
* 3 takjes peterselie
* 1 el roomboter

Werkwijze:

  • Spoel 1 kilo mosselen onder koud stromend water en verwijder de open exemplaren
  • Pel 1 teentje knoflook, pers deze uit boven een pan en voeg 1 eetlepel olijfolie en de mosselen toe. Bak de mosselen ca. 4 minuten, schep ze goed om en haal de mosselen uit de pan. Zeef en bewaar het mosselvocht
  • Haal de mosselen uit de schelp en houd enkele schelpen apart voor garnering
  • Pel en snipper 1 ui
  • Breng 750ml water met 11/2 blokje visbouillon aan de kook
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie, bak de ui ca. 3 minuten en voeg 200g risotto rijst (Lassie) toe
  • Bak de rijst tot deze gaat glanzen en voeg 75ml droge witte Huiswijn (Super) toe en laat deze op een hoog vuur verdampen
  • Voeg beetje bij beetje de hete bouillon toe en laat de risotto zachtjes koken en voeg steeds wat bouillon toe, als het vocht bijna verdampt is
  • Schenk na ca. 15 minuten het mosselkookvocht erbij en schep de mosselen zonder schelp door de risotto en warm goed door
  • Was en hak 3 takjes peterselie
  • Schep 1 eetlepel roomboter door de risotto en garneer met de mosselschelpen
  • Bestrooi de risotto met de peterselie.

rank_image-4

 

top100-wit1

top100cookingsite

687. Knoflookgamba's.

knoflookgamba's

 

Benodigdheden:

  • 16 gamba's
  • olijfolie
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 rood Spaans pepertje
  • 2 el gehakte peterselie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Pel de gamba's maar laat het staartstukje eraan. Snij ze met een puntig mesje op de rugkant van kop tot staart open en verwijder de zwarte darmdraad. Dep ze goed droog met keukenpapier.
  2. Pel de knoflookteentjes en zij ze in fijne plakjes. Spoel het pepertje, verwijder de zaadjes, snij het in fijne ringetjes.
  3. Doe in vier ovenvaste kommetjes 2 eetlepels olijfolie. Verdeel de knoflook en het pepertje over de kommetjes. Zet ze op een bakplaat in het midden van de koude oven.
  4. Verwarm de oven tot 200°C. Leg er, zodra de olie begint te borrelen, de bamba's bij. Schep goed om. Laat nog 2 tot 3 minuten in de hete oven staan, tot de gamba's dieproze van kleur zijn. Kruid met peper uit de molen, strooi er wat grof zeezout bij. Werk af met gehakte peterselie.
  5. Serveer meteen, met wat brood om in de olie te dopen.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

14-10-08

686. Gevulde gerookte zalmrolletjes.

gevulde gerookte zalmrolletjes

 

Benodigdheden:

  • 400 gr gerookte zalm, in fijjne plakjes
  • 1,5 dl room
  • 100 gr verse kaas
  • handjevol jonge spinazieblaadjes
  • 50 gr gehakte pistachenoten
  • verse bieslook
  • peper

Werkwijze:

  1. Vermeng in een kom de room met de verse kaas, 1 à 2 eetlepels gehakte bieslook, de pistachenoten en een snuifje peper. Klop goed op.
  2. Spoel de spinazieblaadjes en dep ze goed droog.
  3. Leg op elk plakje zalm een paar blaadjes spinazie. Schep er een lepel kaascrème op. Rol voorzichtig op.
  4. Schik de zalmhoorntjes op zijn geheel of in partjes gesneden op een serveerschaal.
  5. Leg er wat bieslooksnippers bij.

rank_image-4

 

 

top100-wit1

 

 

top100cookingsite

13-10-08

685. Gegratineerde prei met tagliatelle.

gegratineerde prei met tagliatelle

 

Benodigdheden:

  • 1 kg stoofprei
  • 300 gr groene tagliatelle
  • 400 gr in plakken gesneden ham
  • 150 gr geraspte kaas
  • 2 el paneermeel
  • 1 nootje boter
  • 1 el olie
  • 50 gr bloem
  • 50 gr boter
  • 1/2 l melk
  • peper en zout
  • muskaatnoot

Werkwijze:

  1. Maak de prei schoon, was hem en snijd hem in fijne rondjes. Stoof ongeveer 10 minuten in een nootje boter en kruid met peper en zout.
  2. Kook intussen de tagliatele bijtgaar in kokend gezouten water met olie. Giet af en meng met de prei.
  3. Smelt voor de saus de boter, meng de bloem erdoor en roer tot een gladde rouw. Giet de melk er al roerend bij en laat indukken. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
  4. Doe de tagliatelle met prei in een ovenschotel en schik de in reepjes gesneden ham erop. Overgiet met de saus en bestrooi met de geraspte kaas en paneermeel. Leg er een paar vlokjes boter op en laat goudbruin gratineren in een op 180°C voorverhitte oven of onder de grill.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

09-10-08

684. Piri piri garnalen.

piri piri garnalen

 

Benodigdheden:

  • 1,3 dl olie
  • 2 el gedroogde chilivlokken
  • 4 tenen geperste knoflook
  • 1 kg gepelde garnalen
  • 75 gr boter
  • 60 ml citroensap

Werkwijze:

  1. Doe de olie, de chilivlokken, knoflook en 1 tl zout in een grote niet-metalen kom en meng alles goed. Voeg de garnalen toe en bedek ze met het mengsel. Zet de garnalen 3 uur in de koelkast; roer af en toe en draai ze af en toe om.
  2. Laat de grill heel heet worden. Leg de garnalen in een enkele laag op een grillplaat en bestrijk ze met de olie-chilimarinade. Gril de garnalen ongeveer 5 minuten, of tot ze gaar zijn, draai ze na 2 minuten om.
  3. Doe intussen de boter en het citroensap in een steelpannetje en smelt de boter. Serveer de garnalen heet, besprenkel ze met het boter-citroenmengsel en geeft er rijst of een gemengde salade bij.

rank_image-4

 

 top100-wit1

top100cookingsite

 

02-10-08

683. Marmietje van sint-jakobsnoten.

marmietje van sint-jakobsnoten

 

Benodigdheden:

  • 12 sint-jakobsnoten
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 groene paprika in reepjes
  • 400 ml visfond
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl room
  • 1 el boter
  • 1 el citroensap
  • een 12-tal verse basilicumblaadjes
  • 1 capsule saffraan
  • peper en zout
  • instantsausbinder
  • 100 gr gekookte penne

Werkwijze:

  1. Verwarm de boter in een kookpan en laat de paprika-reepjes hierin een 5-tal minuten stoven.
  2. Breng de visfond aan de kook met de witte wijn en leg er de sint)jakobsnoten in. Dek af, breng tot tegen het kookpunt en laat dan 2 minuten pruttelen. Neem van het vuur en laat 15 minuten rusten.
  3. Giet 1/2 l van het kookvocht en 1 dl room bij de paprikareepjes en breng aan de kook. Voeg de saffraan toe en bind heel lichtjes met sausbinder. Breng op smaak met peper en zout, wat citroensap, en fijngesneden basilicumblaadjes.
  4. Voeg de gekookte penne toe.
  5. Schep de bereiding in diepe borden en leg in elk bord 4 sint-jakobsvruchten.

 

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

01-10-08

682. Gegratineerde pompoensoep.

gegratineerde pompoensoep

 

Benodigdheden:

  • 1 kleine oranje pompoen
  • 3 kruimige aardappels
  • 1 dikke prei
  • 2-3 el olijfolie
  • 2 teentje uitgeperst knoflook
  • 1/2 el provençaalse kruiden
  • 1 1/2 l kippenbouillon
  • peper en zout
  • 100 gr geraspte gruyère
  • 2 tl gemalen komijn

Werkwijze:

  1. Boen de pompoen schoon, halveer hem en verwijder de pitten. Sijd de pompoen eerst in plakken, daarna in blokjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de prei in ringen, was ze in een vergiet en laat goed uitlekken.
    Verhit de olie in een soeppan en schep de pompoen, aardappel, prei en knoflook erdoor. Bak alles 4-6 minuten op zacht vuur. Schep de provençaalse kruiden erdoor en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kkok en kook de soep in 20-25 minuten zachtjes gaar. Pureer dit alles met de staafmixer tot een gladde, gebonden soep. Breng de pompoensoep pittig op smaak met peper en zout.
  2. Schep de soep in wijde soepkommen en strooi de kaas en komijn erover. Schuif de kommen onder een hete grill en laat de kaas in 2-3 minuten smelten. Serveer de soep met lange Italiaanse soepstengels, losje omwikkeld met rauwe ham.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

681. Stoofpotje van kreeft met witloof en pastis.

stoofpotje van kreeft

 

Benodigdheden:

  • 2 levende kreeften van 850 gr.
  • 5 l water
  • 150 gr zeezout
  • 1 bussel dille
  • 4 stronken witloof
  • 1 dl pastis
  • 2 dl kreeftenfond
  • 1 dl room
  • snuifje suiker
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Breng het water aan de kook met het zeezout, suiker en dill. Giet het over de kreeften en laat deze hierin afkoelen. Snij de witloofstronken overlangs in twee en stoof deze even in een beetje olijfolie. Kruid met peper, zout en een snuifje suiker. Voeg een beetje water toe en dek af. Gaar het witloof en bewaar het kookvocht.
  2. Breng het kookvocht samen met de pastis, fond en room aan de kook. Kruid met peper en zout. Verdeel de kreeften overlangs in twee en open de scharen. Haal het vlees uit de kreeften en warm op in de saus. Serveer met het witloof en werk af met dille.

rank_image-4

 

top100-wit1

top100cookingsite

680. Tartaar van dorade.

tartaar van dorade

 

Benodigdheden:

  • 2 doradefilet
  • 2 el citroensap
  • 1 el fijngesnipperde peterselie
  • 1 el olijfolie
  • zeste van 1 citroen
  • peper en zout
  • radicchio
  • toastjes voor erbij

Werkwijze:

  1. Hak de vis met een fijn mens. Vermeng hem met het citroensap, de peterselie, de olijfolie en de zeste van de citroen.
  2. Kruid dit geheel met peper en zout.
  3. Werk de borden af met gesneden radicchio. Serveer daarbij de tartaar met vers geroosterde toast.

rank_image-4

top100-wit1

 

top100cookingsite

679. Carpaccio van sint-jakobsvruchten.

carpaccio van sint-jakobsvruchten

 

Benodigdheden:

  • 4 verse sint-jakobsvruchten
  • 2 stronkjes witloof
  • sap van 1 citroen
  • 1 el olie
  • 1 el roze peperbolletjes
  • grof zeezout

Werkwijze:

  1. Snipper het witloof fijn en vermeng met citroensap, olie en peperbolletjes. Breng op smaak met wat zeezout en verdeel over vier bordjes.
  2. Snij de sint-jakobsvruchten in dunne plakjes en schik ze ond het witloof.
  3. Serveer meteen.

rank_image-4

top100-wit1

top100cookingsite