29-11-08

722. Aardappelgratin met eekhoorntjesbrood.

 

aardappelgratin

 

Benodigdheden:

  • 40 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1,5 kg aardappelen
  • boter
  • olijfolie
  • 250 gr champignons in plakjes gesneden
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 2 tl gehakte tijm
  • 4,5 dl groentenbouillon

Werkwijze:

  1. Week het eekhoorntjesbrood in 3 dl kokend water tot het zacht is. Schil intussen de aardappelen en snijd bij voorkeur met behulp van een mandolin, in zeer dunne plakjes. Leg de aardappelschijfjes, om verkleuren te voorkomen, in een kom met koud water.
  2. Verwarm in een klontje boter en 1 el olijfolie in een pan, voeg de champignons, knoflook en tijm toe en bak tot de ze zacht zijn. Giet het eekhoorntjesbrood af (vang het weekvocht op en bewaar voor later gebruik), hak in grove stukken en voeg aan de champignons toe. Verwarm enkele minuten langer en breng royaal op smaak.
  3. Vet een ovenvaste schaal in en maak hierin laagjes van het paddestoelenmengsel en de aardappelschijfjes. Schenk de groentebouillon en het weekvocht ervoer en leg er wat plakjes boter op. Zet in een voorverwarmde oven van 190° C tot de aardappelschijfjes gaar zijn en het geheel mooi goudbruin is.

top100-wit1

De commentaren zijn gesloten.