30-12-08

762. Eindejaarstoetje....

Goed nieuws!

 

Uw blog maakt deel uit van beste genomineerde blogs in zijn categorie.

 

Doe zo verder en u zult misschien deel uitmaken van de TOP 5 van Skynet Blogs Awards.

 

U heeft tot 7 januari 2009 om 23:59 tijd om aan uw lezers te vragen om uw blog te ondersteunen.

 


http://blogs.skynet.be/index.html?l1=communicate&l2=blogs&l3=awards

 

Als uw blog in de TOP 5 deelmaakt, zal hij op het geheel van het Skynet portaal naar voren gebracht worden, met onder andere een link naar uw blog.

 

Veel succes voor de Blogs Awards en veel geluk in het nieuwe jaar.

 

Jullie kunnen jullie stem uitbrengen
door op de linker - of rechterkolom
bovenaan, op de blogaward-embleem
te drukken.

Alvast bedankt voor uw stem!

 

21:43 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

761. Carpaccio met prei, oester en truffelvinaigrette.

 

Dit wordt het laatste postje voor 2009!
Ik hoop dat jullie hier genoten hebben van
al dat culinairs.

Voor 2009 wens ik jullie vooral een goede gezondheid.
Want zonder dit kunnen we zeker niet in optimale condities
verder.

Geniet van de jaarswisseling en al het lekkers!

 

Een fijn, gezond, overdonderd, sprankelend en vredevol 2009!

 

Happy New Year!!!!

 

happy new-year

 

Benodigdheden:

  • 2 preistronken
  • 12 plakjes carpaccio van ree, hert of rund
  • bieslook
  • 12 oesters
  • 1 kl moster
  • 1 el truffelpuree
  • 2 el water
  • 2 el witte wijnazijn
  • 8 el olijfolie
  • 2 el notenolie
  • geschaafde parmezaan

Werkwijze:

  1. snij de prei in stukken van 3 cm en stoom ze gaar.
  2. Meng de moster, water , azijn, truffelpuree en olie tot een gladde vinaigrette.
  3. Open de oesters en voeg het sap bij de vinaigrette.
  4. Leg de gegaarde prei in de vinaigrette
  5. Schik de prei op de borden, leg er de carpaccio over en dan de oesters.
  6. Giet er de saus over en versier met wat bieslook en de geschaafde parmezaan.

top100-wit1

760. Griet in een aardappeljasje.

 

grietfilet

Benodigdheden:

  • 4 grietfilets
  • 4 aardappelen
  • 1 bakje kerstomaten
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl visfond
  • olijfolie
  • salie
  • knoflookpoeder
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet ze af en laat ze goed opdrogen. Snij ze in fijne plakjes.
  2. Kruid de visfilets en leg ze mooi naast elkaar in een ingevette ovenschaal. Leg er de aardappelplakjes dakpansgewijs over.
    Zet de schotel 15 minuten in een warme oven van 175°C.
  3. Spoel de kerstomaatjes, snij de kroontjes weg.
    Kruid ze met knoflookpoeder, besprenkel met olijfolie en zet ze 5 minuten in de oven bij de vis.
  4. Schep de visfilets in het aardappelsjasje op een voorverwarmd bord en hou ze warm onder aluminiumfolie. Blus de ovenschaal met de wijn en de visfond. Schraap het aanbaksel los en giet de saus in een pannetje? Laat het even inkoken. Kruid af met peper en zout. Werk af met salie en peterselie.
  5. Lepel de hete saus over de vis en garneer met de kerstomaatjes of groentjes naar keuze.

top100-wit1

29-12-08

759. Kruidige hamlappen met wortelen.

 

hamlappen

 

Benodigdheden:

* 700 g hamlappen
* zout en versgemalen peper
* 1 eetl. vers citroensap
* 1 rode ui, in ringen
* 3 winterwortels, geschild
   en in plakken
* 2 cm gemberwortel, geschild
* 1 kaneelstokje
* 2 eetl. olijfolie
* 300 ml kippenbouillon



Werkwijze:


1. Verwarm de oven voor op 250º. Wrijf de hamlappen in met zout, peper en citroensap. Leg het vlees in de ovenschaal en leg de uiringen en wortelplakken erop.
2.  Leg de gember en kaneel ertussen en giet de olie erover. Giet als laatste de bouillon erbij en leg het deksel op de ovenschaal
3. Zet de venschaal in de oven en laat het vlees in circa 1,5 uur garen

 

 

top100-wit1

 

28-12-08

758. Pittige piepers uit de oven.

 

piepers uit de oven

 

Benodigdheden:

  • 500 gr ongeschilde vastkokende aardappelen
  • 1,5 dl olie
  • 1 tl chilipoeder
  • 1/2 tl karweizaadjes
  • 1 tl grof zeezout
  • 1 el verse gehakte basilicum

Werkwijze:

  1. Kook de aardappelen 10 minuten gen giet ze af.
  2. Giet een beetje olie in een braadslee en bestrijk hiermee de bodem.
    Verhit de olie 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Doe de aardappelen in de braadslee en bestrijk ze met de olie.
  3. Meng in een schaaltje het chilipoeder, de karwijzaadejes en het zout.
    Strooi dit mengsel over de aardappels en schep ze om zodat het mengsel de aardppels aan alle kanten kan bedekken.
  4. Voeg de rest van de olie toe en bak het geheel circa 15 minuten in de oven, tot de aardappels gaar zijn.
  5. Neem de aardappels met een schuimspaan uit de olie en leg ze dan in een voorverwarmde schaal.
    Bestrooi ze met het basilim en dien ze direct op.
  6. Deze pittige piepers passen goed bij vleesschotels.

top100-wit1

757. Trifle met bosvruchten.

 

trifle met bosvruchten

Benodigdheden:

  • 200 gr bosvruchten
  • 2 el vloeibare honing
  • het sap van 1/2 sinaasappel
  • 12 maderakoekjes
  • 1/2 crème anglaise
  • 1 dl room
  • 1 à 2 el geraspte chocolade.

Werkwijze:

  1. Meng de bosvruchten, het sinaasappelsap en de vloeibare honing in een koM. Meng voorzichtig door elkaar.
  2. Neem 4 hoge en vrij brede fluitglazen. Verkruimel in elk glas 3 maderakoekjes
  3. Verdeel er gelijke porties bosvruchten met het vrijgekomen sap over.
  4. Klop de slagroom stijf en schep er voorzichtig de Engelse room onder.
  5. Verdeel de room over de 4 glazen en zet koel weg.
  6. Versier voor het opdienen met de geraspte chocolade.

top100-wit1

756. Caffé di Saronno - pousse-café

 

caffé di saronno

 

Een lekkere Italiaanse koffie met een zoet amandelsmaak.
Lekker als pousse-café.

Benodigdheden:

  • 1/5 amandellikeur
  • 4/5 het koffie
  • 1 el gemalen kandijsuiker
  • slagroom

Werkwijze:

  1. Meng de koffie, de kandijsuiker en de likeur.
  2. Giet in een longdrinkglas en versier met een toetje slagroom.
  3. Bestrooi met cacaopoeder en versier met amdelschilfers.

top100-wit1

755. Kwartelfilets met wijnsausje.

 

kwartelfilets

Benodigdheden:

  • 1 à 2 filets per persoon
  • 150 gr gemengde soepgroenten
  • 100 gr cambozola
  • 200 ml wildfond
  • 1,5 dl rode wijn
  • 1,5 dl room
  • 3 el boter
  • 1 kl tijm
  • 1 laurierblaadje
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Maak de basissaus; smelt 1 el boter in een pan, doe er de soepgroenten in en laat stoven. Blus met de wildfond en de rode wijn. Kruid met peper en zout, tijm en laurier. Laat 1/3 inkoken op hoog vuur.
  2. Snij de korst van de kaas en snij hem in blokjes. Doe in de pan en bewaar op een koele plaats.
  3. Verhit 2 el bote in een pan en leg er de kwartelfilets in. Laat 2 minuten aan elke kant goudbruin bakken.
  4. Dek af en laat zachtjes gaar worden gedurende 15 minuten. Kruid met peper en zout. Haal uit de pan en hou warm.
  5. Ondertussen hebt u de basissaus verwarmd. Giet ze door een zeef in de pan van het vlees en laat 2 minuten koken.
  6. Voeg de room toe en bind lichtjes met de donkere instantsausbinder.

top100-wit1

15:30 Gepost door Mamamia in Wild & gevogelte | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

754. Vlaamse pot-au-feu.

 

pot-au-feu

Benodigdheden:

  • 1 kg rundsstoofvlees
  • 300 gr schorseneren
  • 150 gr spruiten
  • 4 wortelen
  • 1 flesje blond abdijbier
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kl tijm
  • peper en zout

Werkijwe:

  1. Breng het abdijbier tot aan het kookpunt en voeg het stoofvlees toe. Kruid met tijm, laurier, peper en zout. Dek af en laat 1u 30 minuten sudderen. Schep af en toe het schuim weg met een schuimspaan.
  2. Voeg de stukjes wortel, de schorseneren en de spruitjes toe.
  3. Laat nog 30 minuten sudderen. Het vlees moet goed gaar zijn. Zet koel weg.
  4. De volgende dag de stoofschotel terug opwarmen. Eventueel nog binden en bijkruiden met peper en zout.

top100-wit1

753. Gestoofd konijn met peperkoek.

 

gestoofd konijn

Benodigdheden:

  • 1 konijn
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 500 gr mengeling van gedroogde vruchten; pruimen, rozijnen, vijgen en dadels
  • 2 uien
  • 3 wortelen
  • 2 el bloem
  • 2 flesjes geuze
  • 4 sneden peperkoek
  • 2 el mosterd
  • 2 el boter
  • 1 kruidnagel
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 jeneverbessen
  • 1/2 kl rozemarijn
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Smelt de boter in een grote kookpot en bak het spek en de stukken ui gedurende 5 minuten.
  2. Voeg de stukken konijn toer en bak aan alle kanten goudbruin. Kruiden met peper en zout.
  3. Overgiet met de gueze en laat zachtjes al roerend kokend? Zodra de gueze kookt, voegt u de stukken wortel en kruiden toe. Dek af en laat gedurende 45 minuten verder garen op een zacht vuurtje.
  4. Meng er de gedroogde vruchten onder en roer goed om. Leg er de sneetjes peperkoek bovenop, dek af en laat nog 30 minuten sudderen.

Dit kan reeds gedaan worden van een dag tevoren.
Bij het serveren zachtjes opwarmen gedurende een 20-tal minuten. Goed omroeren en bijkruiden met peper en zout. Eventueel de saus nog binden.

 

top100-wit1

26-12-08

752. Thaise kokossoep met garnalen.

 

thaise kokossoep

Benodigdheden:

  • 7 dl kippenbouillon
  • 3 citroenblaadjes
  • 6 stengels citroengras
  • 5 cm gemberwortel in plakjes gesneden
  • 1 gehalveerde zonder zaadjes rode peper
  • 1/2 bosje thaise basilicum
  • 1 el sojasaus
  • 3 dl kokosmelk
  • sap van 1 limoen
  • 2 el sesamolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 12 grote gepelde garnalen
  • 1 lent-uitje in ringen

Werkwijze:

  1. Breng de bouillon tegen de kook aan met de citroenblaadjes, 2 citroengrasstengels, gemberwortel, rode peper en de basilicumstelen.
  2. Laat de specerijen 30 minuten op zacht vuur hun smaak afgeven. Goet de bouillon daarna door de zeef.
  3. Breng weer tegen de kook aan en voeg de sojasaus, kokosmelk en limoensap toe. Breng op smaak met een beetje zout.
  4. Verhit de olie in de pan met het teentje knoflook. Bak hierin de garnalen 2 minuten per zijde tot ze gaar zijn en rijg op elk van de overgebleven citroengrasstengels 3 garnalen.
  5. Serveer de soep met wat ringetjes bosui, verse basilicumblaadjes en de spiesjes garnalen.

top100-wit1

751. Zalmfilet met tariaykisaus.

 

zalmfilet met teryiakisaus

Benodigdheden:

  • 4 stukken zalmfilet van 150 gr
  • 2 el olie
  • 1 dl dry sherry
  • 1 dl japanse sojasaus of teriyakisaus
  • 1 el suiker
  • 2 bosjes lente-uitjes in ringen gesneden
  • 1 el sesamzaadjes

Werkwijze:

  1. Verhit de olie in de pan en bak de zalmfilets inca. 3 minuten lichtbruin, halverwege keren.
  2. Roer sherry, sojasaus en suiker door elkaar en giet dit bij de vis.
  3. Stoof de vis in 8 minuten zachtjes gaar, keer regelmatig en laat vocht verdampen tot de filts omhuld zijn met een donker, glanzend laagje.
  4. Leg de zalm met saus op een bord en versier met de lente-ui en de sesamzaadjes? Serveer met rijst en een salade.

top100-wit1

24-12-08

750. Een culinaire kerst.

 

 

Merry Christmas HoHoHo

 

 

Een culinaire Kerst

Is...eerst het internet afzoeken op lekkere gerechten
Is...de lange files trotseren aan de kassa na het boodschappen doen
Is...de keuken inpalmen om alles klaar te maken
Is...lekker samen genieten van al dat lekkers
Is...ook eens denken aan de mensen die in deze tijd de koude trotseren zonder al dat lekkers

Is... jullie bedanken voor jullie bezoek !!!

 

Zalige kerst!!!!

 

top100-wit1

 

10:45 Gepost door Mamamia in Kerstrecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-12-08

749. Tongrolletjes met rivierkreeftenboter.

 

tongrolletjes

Benodigdheden:

  • 8 tongfilets
  • 2 el citroensap
  • 30 gr rivierkreeftenboter
  • 30 gr bloem
  • 50 ml witte wijn
  • 250 ml water
  • 50 ml room
  • 100 gr garnalen
  • 1 lente-uitjes
  • 2 tomaten

Werkwijze:

  1. Dompel de tomaten enkele seconden onder in kokend water. Pel ze, verwijder de pitten en snij in blokjes
  2. Was het lente-uitjes en snij in rondjes
  3. Besprenkel de tongfilets met het citroensap en kruid met peper en zout. Rol de filets op en leg ze in een schotel geschikt voor de microgolfoven.
  4. Meng de rivierkreeftenboter met de bloem en bestrijk de filets met dit mengsel. Voeg de wijn, het water, de room, de garnalen, het uitje en de tomaten toe en meng goed. Dek af en laat 8 minuten garen in de micro.
  5. Haal de filets uit de schotel, klop de saus glad en kruid met peper en zout. Serveer de filets overgoten met de saus.

top100-wit1

748. Soufflé met foie gras.

 

soufflé met foie gras

 

Benodigdheden:

  • 150 gr halfgebakken foie gras
  • 4 eiwitten
  • 200 ml melk
  • 30 gr bloem
  • 30 gr boter

Werkwijze:

  1. Laat de boter smelten in een pan. Voeg de bloem in éé keer toe en meng goed met een spatel. Giet er de melk in dunne straal bij onder voordurend roeren tot er een dikke bechamelsaus onstaat. Kruiden met peper en zout.
  2. Mix de foie gras. Doe in een mengkom en voeg de bechamelsaus toe. Kruid eventueel bij.
  3. Verwarm de oven voor op 170°C.
  4. Klop de eiwitten met een snuifje zout op tot een zeer stevig schuim. Spatel het vervolgens voorzichtig onder de foie-grasbereiding. Beboter vier soufflépotjes en verdeel er de bereiding over. Zet in de oven en laat 25 à 30 minuten bakken zonder de ovendeur te openen tijdens het bakken.
  5. Dien op zodra de soufflé uit de oven komt.

top100-wit1

747. Krab met arisjok.

 

krab met artisjok

Benodigdheden:

  • 600 gr krabvlees
  • 6 kleine artisjokken
  • 2 tomaten
  • sap van 1 citroen
  • 4 el wittewijnazijn
  • 5 el olijfolie
  • 2 el boter
  • kruiden zoals dille, kervel, peterselie,dragon..)

Werkwijze:

  1. Snijd de stengels van de artisjokken en verwijder de onderste bladeren. Voeg het citroensap toe aan de pan met gezouten kokend water en kook hierin de artisjokken 30 minuten.
  2. Dompel de tomaten enkele seconden onder in kokend water om ze gemakkelijker te kunnen pellen. Snij ze in partjes en verwijder de zaden.
  3. Meng de azijn met 5 el olie, peper en zout. Laat hierin de artisjokken en de tomaten 10 minuten marineren. Verdeel de groenten over de borden.
  4. Verwarm het krabvlees snel in de warme boter. Kruide met peper en zout en leg bovenop de groenten. Versier met de kruiden en dien op.

top100-wit1

746. Pannetje van sint-jakobsvruchten en bieslookboter.

 

pannetje van sint-jakobsvruchten

 

Benodigdheden:

  • 16 sint-jakobsvruchten
  • 30 gr gezouten boter

Voor de saus:

  • 125 gr boter
  • 4 sjalotten
  • 1 el witte azijn
  • 2 el droge witte wijn
  • 1 grote bos bieslook

Werkwijze:

  1. Voor de saus: pel de sjalotten en hak ze fijn. Was de bieslook, droog en hak fijn. Snij de boter in stukjes en zet ze koud, zodat ze goed hard wordt.
    Doe de gehakte sjalotten in de pan. Voeg de witte wijn en de azijn toe en laat koken op een matig vuur tot de consistentie van een puree. Voeg vervolgens beetje bij beetje al kloppend de boter toe tot de saus smeuïg wordt. Voeg de bieslook toe en kruid af met peper. Hou warm au bain-marie.
  2. Laat de gezouten boter smelten in een pan. Leg de sint-jakobsvruchten in de pan en laat ze aan elke kant 2 minuten bakken op een hoog vuur.
  3. Verdeel de sint-jakobsvruchten over de borden, giet de saus eromheen en dien onmiddellijk op.

top100-wit1

21-12-08

745. Sneeuwvlokkentaart.

 

sneeuwvlokkentaart

 

Benodigdheden:

  • 250 gr gedroogde pruimen
  • 75 ml port
  • 3 eieren
  • zout
  • 200 gr suiker
  • 100 gr bloem
  • 11/2tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 5 blaadjes gelatine
  • 50 gr pure chocolade
  • 300 ml room
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 700gr slagroom
  • 60 gr schuimkoekjes
  • poedersuiker om te versieren
  • bakpapier

Werkwijze:

  1. Meng de pruimen met de poort en laat ze cca. 2 uur marineren.
    Beleg de bodem van een springvorm met bakpapier.
    Splits de eieren. Klop het eiwit, 3 el water en een snuifje zout stijf, strooi tijdens het kloppen geleidelijk 100 gr suiker erbij.
    Spatel de eidooiers er een voor een doorheen.
    Zeef de bloem, het bakpoeder en de kaneel erboven en spatel ze door het eiwit. Strijk het deeg in de vorm. Bak de bodem ca. 15 minuten in een voorverwarmde ove,. Laat hem afkoelen.
  2. Halveer de taartbodem. Pureer de pruimen strijk ze op de onderste bodem. Leg de tweede bodem erop.
  3. Week de gelatine in koud water. Hak de chocolade grof. Meng de room, 100 gr suiker en de vanillesuiker. Druk de gelatine uit en los hem op laag vuur op. Roer er 2dl room doorheen, roer het mengsel vervolgens door de rest van de room.
    Zet het 8 minuten koud weg, tot het begint de geleren. Klop 500 ml slagroom stijf. Spatel de slagroom met de chocolade door decrème fraîche. Zet het roommengsel ca. 25 minuten koud weg, tot hij stijver is? Strijk het als een koepel over de taart. Zet de taart ca. 3 uur kou weg.
  4. Klop 200 gr slagroom stijf en bestrijk hiermee de taart. Verbrokkel de schuimkoekjes, strooi ze over de taart en druk ze licht aan. Versier met poedersuiker en parels.

top100-wit1

744. Varkensgebraad met peren in witte wijn.

 

varkensgebraad met peren in witte wijn 

Benodigdheden:

  • 1 varkensgebraad van ongeveer 1 kg.
  • 4 peren
  • 1 rood chilipepertje
  • 1/2 l witte wijn
  • 1 el jeneverbessen
  • 1 kaneelstokje
  • 4 el suiker
  • boter
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Schil de peren en meng met de wijn met het gesnipperde pepertje en de jeneverbessen.
    Doe er de kaneel en de suiker bij.
    Breng aan de kook en laat de peren 15 minuten sudderen in deze stroop. Neem van het vuur.
  2. Leg het vlees in de braadslee. Verdeel er wat klontjes boter over. Braad het vlees 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220°C. Braad nog 40 minuten op 160°C.
  3. Schenk het over overtollige vet uit de braadslee, doe de perenstroop erin en kruid met peper en zout. Verdeel de peren rond het vlees en laat nog 5 minuten garen.

top100-wit1

743. Toast met foie gras, mango en chili.

 

foie gras

 

Benodigdheden:

  • 1 groot wit brood
  • maanzaad
  • 1 chilipepertje zonder zaadjes
  • 30 gr boter op kamertemperatuur
  • 1 mango in kleine blokjes
  • 1 stuk foie gras

Werkwijze:

  1. Snij dikke sneden (3 à 4 cm) van het brood en verwijder de korst. Bestrooi het brood aan beide kanten rijkelijk met maanzaad en druk goed aan.
    Leg velletjes bakpapierr tussen de verschillende sneden brood, leg er een snijplank op en zet daar een zwaar gewicht op. Laat dit zo een nacht staan.
  2. Hak de helft van de chillipeper fijn en vermeng met de boter. Snij de rest van chilipeper in reepjes.
  3. Snij het geperst bbrood in vierkante stukjes en bak ze goudgeel in chiliboter. Beleg met een plakje foie gras en wat blokjes mango. Werk af met een reepje chilli.

top100-wit1

742. Reerugfilet met sjalotten en champignons.

 

reerugfilet

Benodigdheden:

* 4 reerugfilets
* 4 sjalotten of 2 uien
* 250 gr. champignons
* 1 el. escargotkruiden
* 2 dl. garderoom
* 1 el. allesbinder
* 40 gr. boter of margarine
* 1 el. olijfolie
* zout en peper

Werkwijze:

1. Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de gehakte sjalotten. Voeg de champignons in schijfjes, de escargotkruiden en de helft van de creme fraiche toe en verwarm dit.
2. Bestrooi de filets met zout en peper. Verwarm 30 gr. boter in een andere koekepan en schroei hierin de reerugfilets aan beide zijden dicht. Neem de filets uit de pan en houd ze warm.
3. Voeg de overige boter toe en breng deze weer op temperatuur. Bak de reerugfilets nog even aan beide zijden (reken nog ca. 2 minuten aan iedere kant). Voeg de overige creme fraiche toe aan de bakboter en laat dit uitbruisen. Voeg dit mengsel toe aan de champignons en bind met de allesbinder.

 

top100-wit1

 

 

20-12-08

741. Kerstboomkoekjes.

 

kerstboomkoekjes

 

Benodigdheden:

  • 75 gr zachte boter
  • 50 gr griessuiker
  • 1/2 kl baksoda
  • 50 gr rietsuikersiroop
  • 2 eigelen
  • 250 gr bloem
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Roer de boter met de suiker tot een romige massa. Roer er de baksoda, de rietsuikersiroop en de eigelen door. Zeef de bloem met de kaneel en gember boven de kom en meng met een houten lepel. Kneed het deeg en verom er twee ballen van. Zet 30 minuten in de koelkast.
  3. Rol het deeg uit en sttek er koekjes uit met de kerstboomvormpje. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak de koekjes 10 à 12 minuten in de oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Laten afkoelen.

top100-wit1

740. Tartaar van avocado en krab met mosterdvinaigrette.

 

tartaar van avocado

Benodigdheden:

  • 350 gr krabvlees
  • 3 avocado's
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 el gehakte bieslook
  • 2 el grove mosterd
  • 1 el sherryazijn
  • 4 el zonnebloemolie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Laat de krab uitlekken en verwijder zorgvuldig alle restjes kraakbeen.
  2. Maak de vinaigrette: leng de mosterd aan met de azijn, voeg een beetje peper en zout toe en giet er dan al kloppend met een vork de olie bij. Voeg de bieslook  toe en roer ged om.
  3. Snijd de avocado's in vieren en verwijder de pit. Schil ze en snijd het vlees met een mes in heel kleine blokjes. Doe die in een schaal en giet metten het citroensap erover.
  4. Verdeel de avocado over de glaasjes en leg de krab erop. Giet in alle glaasjes 1 tl vinaigrette en steek er een paar takjes bieslook in.

top100-wit1

739. Gevulde fazant met gekaramelliseerde appeltjes.

 

opgevulde fazant

 

Benodigdheden:

  • 4 fazantfilets
  • 4 plakjes gehalveerde pancetta
  • 8 dunne plakjes mozzarella
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 4 kleine appeltjes
  • bruine suiker
  • boter

Werkwijze:

  1. Snij de fazantfilets overlangs doormidden. Leg tussen twee helften telkens twee halve palkjes pancetta en twee dunne plakjes mozzarella. Kruid met peper en zout, prik dicht met een houten prikker en bak de beide kanten kort aan in hete olie.
  2. Leg het vlees in een braadslee en laat 20 minuten gaar worden in een voorverwarmde oven van 160°C.
  3. Snij de appeltjes doormidden en druk de snijkant in de bruine suiker. Smelt de boter in een pan en bak de appeltjes met de gesuikerde kant naar beneden op een matig vuur, tot de suiker gesmolten en gekarameliseerd is.
  4. Serveer de fazantfilets met de appeltjes en eventeel kroketjes.

top100-wit1

18-12-08

738. Zalmtartaar met dille.

 

zalmtartaar

 

Benodigdheden:

  • 250 gr zalm
  • 2 lente-uitjes, fijn gesneden
  • 1 fijngesnipperd takje verse dille
  • sap van 1 limoen
  • fijngeraspte schil van een limoen
  • olijfolie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Snij de zalm met een heel scherp mes in kleine blokjes van ongeveer 5 mm
  2. Meng de lente-ui en de dille met de zalmblokjes. Voeg naar smaak geraspte limoenschil, limoensap en olijfolie aan toe. Kruid af met peper en zout.
  3. Laat 1 uur marineren in de koelkast en serveer in kommetjes met verse dille.

top100-wit1

16-12-08

737. Varkenshaasje à l'orange.

 

varkenshaasje a l'orange

 

Benodigdheden:

  • 1 kg varkenshaasje
  • 6 sinaasappels
  • 1 porite sojascheuten
  • 18 krielaardappeltjes
  • 2 el honing
  • 60 gr boter
  • peper en zout
  • gehakte peterselie

Werkwijze:

  1. Rasp de schil van 3 sinaasappelen heel fijn. Schil de sinaasappels vervolgens met een scherp mesje (geen witte velletjes meer) en snij de partjes los tussen de vliesjes
  2. Pers de resterende 3 sinaasappelen uit.
  3. Smelt de boter in een pan  en bak er her varkenshaasje in, tot ze aan alle kanten mooi goudbruin zijn.
    Voeg er dan de ninaasappelschik, het sinaasappelsap, de honing en de sojascheuten aan toe. Breng op smaak met peper zout, dek de pan af en laat 45 minuten garen. Overgiet regelmatig met de saus.
  4. Schil intussen de krielaardappeltjes en kook ze gaar.
  5. Voeg aan het vlees de sinaasappelpartjes en de aardappeltjes aan toe en laat nog een vijftal minuten afgedekt mee gaar worden.
  6. Haal het vlees uit pan, snij het in plakjes en verdeel over de borden. Doe er de groenten en sinaasappelpaartjes bij en overgiet met de saus? Bestrooi met gehakte peterselie.

top100-wit1

14-12-08

736. Duo van plakjes ham en meloen. (amuses bouches)

 

verrines

Benodigdheden:

  • 1 meloen
  • 150 gr ham
  • 3 el balsamicoazijn
  • 3 el porto
  • peper
  • basilicum

Werkwijze:

  1. Snij het vruchtvlees van de meloen in kleine blokjes.
  2. Meng de meloen, de ham, balsamicoazijn, de porto en peper
  3. Plaats 1 uur in de koelkast en garneer daarna uw glaasjes af met fijngesnipperde basilicum

top100-wit1

735. Zalmsalade met granny smith appel (amuses bouches)

 

amuse bouche

Benodigdheden:

  • 150 gr zalmhaasje
  • sap van een halve citroen
  • 1 tl olijfolie
  • 1 zure appel
  • versgemalen peper
  • fijngeknipte bieslook

Werkwijze:

  1. Snij de zalm en de appel in kleine stukjes en giet het citroensap erover.
  2. Bestrooi rijkelijk met peper en meng het geheel goed.Even in de koelkast.
  3. Opdienen met fijngensneden bieslook en opnieuw mengen.
  4. Verdelen over de glaasjes en koel opdienen.

top100-wit1

13-12-08

734. Kipscaloppine met gremolata.

 

kipscaloppine

 

Benodigdheden:

  • 1 grote rode paprika
  • 100ml droge witte wijn
  • 100ml water
  • 1 kopjes grofgehakte peterselie
  • 1 el grofgeraspte citroenschil
  • 1 el citroensap
  • 1 teentje knoflook in vieren gesneden
  • 4 enkele kippefilets
  • 4 plakes prosciutto

Werkwijze:

  1. Snijd de paprika in vieren, verwijder de zaden en zaadlijsten. Rooster de paprikapartjes in de oven bij 250°C, gesneden kant onder, tot de velletjes krullen en zwart worden. Dek de paprikastukjes 5 minuten af met plastic. Verwijder de velletjes. Doe de parika, de wijn en het water in de keukenmachine en maak er een vrijwem glad mengsel van. Zet het paprikamengsel apart.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de peterselie, de citroenschil, het citroensap en de knoflook in de keukenmachine en maak er een gladde gremolata van.
  3. Snijd de kippefilet horizontaal door en laat alleen een randje dicht. Klap de kipfilets open en leg er plasticfolie tussen. Klop met een vleeshamertje zachtjes op de filet tot ze nog maar ongeveer 1 cm dik zijn. Verdeel de gremolata over de filets. Rol elke filet op en sluit aldus de vulling in. Verpak elk rolletje in een plakje prosciutto. Steek door elk rolletje een prikker.
  4. Leg de kiprolletjes in een grote, ingevette en ondiepe ovenschaal. Bak ze onafgdekt ongeveer 30 minuten in de oven bij 180°C.
  5. Doe ondertussen het paprikamengsel in een kleine steelpan. Breng het aan de kook en laat het op een laag vuur en onafgedekt oe de saus van de kip erbij. Breng het mengsel aan de kook. Serveer de kip bij de paprikasaus.

top100-wit1

733. Witloofroomsoep met kervel.

 

witloofroomsoep

Benodigdheden:

  • 750 gr witloof
  • 1 kleine ui
  • 1 prei
  • 1 stengel selder
  • 1 aardappel
  • 1 mespuntje kerrie
  • 1,5 dl groentenbouillon
  • 100 ml room
  • kervel

Werkwijze:

  1. Ontdoe het witloof van de onderzijde en de buitenste bladeren en snij in plakjes van 1 cm.
  2. Snipper de ui, de prei en de selder en snij de aardappel in blokjes van 1 cm.
  3. Fruit deze groenten in een klontje boter, voeg de kerrie toe en een minuut later de bouillon, en laat ongeveer 15 minuten op een laag pitje sudderen.
  4. Mix alles, doe er de room bij en breng op smaak.
  5. Strooi er wat plukjes kervel over.

top100-wit1