22-01-09

769. Bananenshake.

 

bananenshake

Benodigdheden:

  • 2 rijpe bananen
  • 3 dl bloedsinaasappelsap
  • 500 gr magere yoghurt natuur

Werkwijze:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender of in een hoge kom en mix tot een smeuïge shake.
  2. Voor een zoetere toets kan je wat vanillesuiker, honing of gewone griessuiker toevoegen.

top100-wit1

768. Oosterse varkensfinettes met gebakken noedels.

 

varkensfinettes

 

Benodigdheden:

  • 600 gr varkensfinettes
  • 250 gr sojascheuten
  • 8 lente-uitjes
  • 2 rode paprika's
  • 250 gr noedels
  • 2 el sojasaus
  • 2 el arachideolie
  • 1 kl suiker
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Snij het groene gedeelte van de lente-uitjes in stukken van 4 cm lang. Versnipper het witte gedeelte.
  2. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika's en snij het vruchtvlees in lange repen.
  3. Laat de noedels 10 minuten weken in heet water en giet af.
  4. Verhit de olie in de wok en roerbak de finettes en het wit van de lente-uitjes 3 minuten . Kruiden met peper en zout.
  5. Voeg de paprikareepjes toe en roerbak nog eens 3 minuten.
  6. Doe de uitgelekte noedels en de sojascheuten erbij. Roerbak 2 minuten.
  7. Voeg het groen van de lente-ui, de sojasaus en de suiker toe. Kruiden naar smaak met peper. Meng goed en laat nog 1 minuut doorwarmen.

top100-wit1

08-01-09

767. Pangasiusfilet met prei en pesto.

 

pangasiusfilet met prei en pesto

Benodigdheden:

  • 800 gr pangasiusfilet
  • 1 kg prei in reepjes gesneden
  • 500 gr gekookte krielaardappelen
  • 2 tomaten in stukjes gesneden
  • 3 el groene pesto
  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Verhit de olijfolie en stoof de prei in 10 minuten gaar. Kruid af met peper en zout.
  2. Voeg de tomatenstukjes toe en laat nog eens 3 minuten stoven zonder deksel, zodat het kookvocht kan verdampen. Neem van het vuur en hou warm.
  3. Bak de minikrieltjes.
  4. Verhit 2 el boter en bak de pangasiusfilet 2 minuten aan elke zijde. Kruid af met peper en zout.
  5. Leg de filet op een voorverwarmd bord en schep de pestoprei en krieltjes eromheen.

top100-wit1

04-01-09

766. Tongreepjes met sinaasappelwitlof.

 

tongrolletjes met winaasappelwitlof

Benodigdheden:

  • 2 grote schoongemaakte tongen zonder het donkere vel
  • 4 stronkjes witlof
  • 2 sinaasappels
  • zout
  • suiker

Werkwijze:

  1. Kook de stronkjes witlof 10 minuten in water met en beetje zout en suiker.
  2. Schil de sinaasappels, dompel de schillen drie keer in kokend water. Pers sinaasappels uit.
  3. Bak de ton, fileer, en verdeel in vier porties.
  4. Snijd de goed uitgelekte witlof in de lengte door.
  5. Doe een klontje boter in de pan en leg er de witlof in met de snijlant naar beneden.
  6. Giet er het sinaasappelsap over en doe er de schillen bij. Laat inkoken tot de saus begint te karameliseren.
  7. Leg de tongfilets op een schotel en schik er de witlof en de saus omheen.

top100-wit1

01-01-09

765. Borsjtsj.

 

rode bietensoep

Benodigdheden:

  • 1,5 kg grote rode bieten, geschild
  • 2,5 dl water
  • 6 tl bastardsuiker
  • 1,25 dl citroensap
  • 3 eieren
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Rasp de bieten. Doe bieten, water en suiker in een pan en verhit alles al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost.
    Gedeeltelijk afgedekt 30 minuten laten sudderen: water regelmatig afschuimen.
  2. Voeg citroensap toe en laat alles 10 minuten zonder deksel sudderen. Haal pan van het vuur.
  3. Klop de eieren en giet ze beetje bij beetje bij het bietenmengsel.
    Blijf kloppen en zorg ervoor dat de eieren niet gaan schiften.
    Voeg peper en zout toe.
    Laat de soep afkoelen, zet de afgedekte pan in de koelkast. Garneer de bietensoep eventueel met een schep zure room.

top100-wit1

763. Semifreddo van frambozen.

 

semifreddo van frambrozen.

Benodigdheden:

  • 250 gr frambozen
  • 110 gr poedersuiker
  • 1 1/2 el limoensap
  • 200 ml griekse yoghourt
  • 300 ml slagroom
  • wafeltjes voor het serveren.

Werkwijze:

  1. Doe de frambozen, suiker, limoensap en yoghourt in een blender en pureer alles in een 25-tal seconden
  2. Klop de room in een kom tot zachte pieken. Spatel het frambozenmengsel voorzichtig door de slagroom. Schep het mengsel in een laag metalen ijsbakjes, dek het af met huishoudfolie en zet het het gedurende ongeveer een 1 uur in de diepvriezer. Alleen de randen mogen bevroeren zijn.
  3. Bekleed een cakeblik van 1 liter inhoud met keukenfolie en laat het over de rand afhangen. Doe de frambozenmassa terug in de blender en pureer het mengsel in 8 seconden glad. Schep het in de geprepareerde vorm en strijk de bovenkant glad. Vouw het folie erover en zet het blik minimaal 4 uur in de diepvriezer.
  4. Haal het blik uit de vriezer en laat 3 minuten op kamertemperatuur komen. Trek de semifreddo aan het folie uit de vorm en snijd het in plakken. Leg elk plak , als een sandwich, tussen twee op maat gesneden wafeltjes. Dien op met een paar frambozen.

top100-wit1