17-02-12

811. Rabarberbuiltje met zwarte bessen.

 

logo facebook kookjuffertje.jpg



Benodigdheden:
  • 400 gr rabarber, afgehaald en in stukjes gesneden
  • 50 gr zwarte bessen
  • 220 gr fijne kristalsuiker
  • 2 el maïzena
  • 4 vellen van kant-en-klare zanddeeg
  • 1 losgeroerd ei
  • 1 el extra fijne suiker
 
 
Werkwijze:
 
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schud de bessen, rabarber, suiker en maïzena om in een kom.
  3. Steek met een steker van 19 cm een ronde deegplak uit ieder vel zanddeeg.
  4. Verdeel daar het rabarbermengsel over en vorm hiervan met de hand buideltjes, maar zorg dat ze van boven deels openblijven.
  5. Bestrijk het deeg met ei en bestrooi met de extra suiker.
  6. Bak in 15 - 20 min goudbruin.

07-08-10

802. Nectarine-amandeltaart.

nectarine-amandeltaart.jpg

 

 

Benodigdheden:

 

 

  • 3 eieren
  • 125 ml melk
  • 300 gr fijne suiker
  • 250 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 8 nectarines
  • 50 gr gemalen amandelen

 

Werkwijze:

 

 

1. Verwarm de oven voor op 180°C, vet een springvorm in van 23 cm en bekleed met bakpapier.

2. Draai eieren, melk, suiker? bloem, bakpoeder en vanille in een keukenrobot tot een dik beslag. Schraap het in een kom, snij de nectarines elk in acht stukken en spatel ze onder het beslag.

3. Schep het beslag in de bakvorm en dek af met de gemalen amandelen en klontjes boter.

4. Bak een 40-tal minuten.

 

Haal uit de vorm, laat afkoelen en serveer!

Smakelijk;

03-08-10

797. Meloenmedley met feta en munt.

meloenmedley.jpg
Benodigdheden:
  • 1/2 charentaismeloen
  • 1/2 galiameloen
  • 2 takjes munt
  • 125 gr fetakaas
  • 2 el olijfolie
  • balsamicoazijn
  • peper van de molen

 

Werkwijze:

 

1. Halveer en ontpit de meloenen. Vorm bolletjes van het vruchtvlees met een bolletjeslepel en doe deze in een slakom.

2. Haal de muntblaadjes van de takjes en snij ze fijn.

3. Snij de feta in kleine blokjes. Voeg beide to aan de meloen.

4. Kruid met olijfolie, balsamicoazijn en peper.

5. Schep voorzichtig om en zet koel weg tot aan het serveren.

29-07-10

793. Fijne kokostaart met peren.

kokostaart met peren.jpg
Benodigdheden:
  • 3 peren
  • 300 gr platte kaas
  • 2 eitjes
  • schil van 1/2 citroen
  • 2 kl geraspte kokosnoot
  • 1 kl zoetstof
  • muntblaadjes

 

Werkwijze:

 

 

  1. Verwarm de oven voor op 210°C.Schil de peren en snijd ze in schijfjes. Neem een cakevorm en leg er bakpapier in
  2. Leg hierop vervolgens de schijfjes peer daksgewijs over elkaar.
  3. Meng de kwark met de eitjes en voeg de geraspte citroenschil en de kokosnoot toe.
  4. Giet het geheel over de peren, bestrooi met de zoetstof en zet gedurende 20 minuten in de oven. Laat afkoelen, haal uit de vorm en dien op met muntblaadjes.

Smakelijk!!

01-01-09

763. Semifreddo van frambozen.

 

semifreddo van frambrozen.

Benodigdheden:

  • 250 gr frambozen
  • 110 gr poedersuiker
  • 1 1/2 el limoensap
  • 200 ml griekse yoghourt
  • 300 ml slagroom
  • wafeltjes voor het serveren.

Werkwijze:

  1. Doe de frambozen, suiker, limoensap en yoghourt in een blender en pureer alles in een 25-tal seconden
  2. Klop de room in een kom tot zachte pieken. Spatel het frambozenmengsel voorzichtig door de slagroom. Schep het mengsel in een laag metalen ijsbakjes, dek het af met huishoudfolie en zet het het gedurende ongeveer een 1 uur in de diepvriezer. Alleen de randen mogen bevroeren zijn.
  3. Bekleed een cakeblik van 1 liter inhoud met keukenfolie en laat het over de rand afhangen. Doe de frambozenmassa terug in de blender en pureer het mengsel in 8 seconden glad. Schep het in de geprepareerde vorm en strijk de bovenkant glad. Vouw het folie erover en zet het blik minimaal 4 uur in de diepvriezer.
  4. Haal het blik uit de vriezer en laat 3 minuten op kamertemperatuur komen. Trek de semifreddo aan het folie uit de vorm en snijd het in plakken. Leg elk plak , als een sandwich, tussen twee op maat gesneden wafeltjes. Dien op met een paar frambozen.

top100-wit1

21-12-08

745. Sneeuwvlokkentaart.

 

sneeuwvlokkentaart

 

Benodigdheden:

  • 250 gr gedroogde pruimen
  • 75 ml port
  • 3 eieren
  • zout
  • 200 gr suiker
  • 100 gr bloem
  • 11/2tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 5 blaadjes gelatine
  • 50 gr pure chocolade
  • 300 ml room
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 700gr slagroom
  • 60 gr schuimkoekjes
  • poedersuiker om te versieren
  • bakpapier

Werkwijze:

  1. Meng de pruimen met de poort en laat ze cca. 2 uur marineren.
    Beleg de bodem van een springvorm met bakpapier.
    Splits de eieren. Klop het eiwit, 3 el water en een snuifje zout stijf, strooi tijdens het kloppen geleidelijk 100 gr suiker erbij.
    Spatel de eidooiers er een voor een doorheen.
    Zeef de bloem, het bakpoeder en de kaneel erboven en spatel ze door het eiwit. Strijk het deeg in de vorm. Bak de bodem ca. 15 minuten in een voorverwarmde ove,. Laat hem afkoelen.
  2. Halveer de taartbodem. Pureer de pruimen strijk ze op de onderste bodem. Leg de tweede bodem erop.
  3. Week de gelatine in koud water. Hak de chocolade grof. Meng de room, 100 gr suiker en de vanillesuiker. Druk de gelatine uit en los hem op laag vuur op. Roer er 2dl room doorheen, roer het mengsel vervolgens door de rest van de room.
    Zet het 8 minuten koud weg, tot het begint de geleren. Klop 500 ml slagroom stijf. Spatel de slagroom met de chocolade door decrème fraîche. Zet het roommengsel ca. 25 minuten koud weg, tot hij stijver is? Strijk het als een koepel over de taart. Zet de taart ca. 3 uur kou weg.
  4. Klop 200 gr slagroom stijf en bestrijk hiermee de taart. Verbrokkel de schuimkoekjes, strooi ze over de taart en druk ze licht aan. Versier met poedersuiker en parels.

top100-wit1

29-11-08

723. Citroensorbet met limoncello.

 

citroensorbet

Benodigdheden:

  • 150 gr suiker
  • sap van 5 citroenen
  • 3 dl melk
  • 3 dl slagroom
  • 2 eierdooiers
  • limoncello likeur
  • amandelkoekjes

Werkwijze:

  1. Doe de suiker en het citroensap in een pan en roer door. Voeg de melk en de slagroom toe en breng het geheel aan de kook. Neem de pan van het vuur en schenk het mengsel al roerend over de eierdooiers. Laat afkoelen, zet 30 minuten in de koelkast en draai in een ijsmachine tot ijs. Geen ijsmachine bij de hand, doe alles in een platte ondiepe bak, zet in de diepvries en roer diverse malen door. Bewaar tot gebruik in de diepvries.
  2. Schep enkele bollen ijs in een coupe, besprenkel met limoncello likeur en serveer met een amandelkoekje.

top100-wit1

23-11-08

717. Alaskabombe met mango.

 

alaskabombe met mango

Benodigdheden:

  • 1 l vanille-ijs
  • 450 gr mango in blik
  • 1 quatre-quartscake van 450 gr.
  • sap van 1/2 sinaasappel
  • 2 el cointreau
  • 2 mango's

Benodigdheden voor de meringue:

  • 4 eiwitten
  • 220 gr suiker

Werkwijze:

  1. Haal het vanille-ijs uit de koelkast en laat een beetje zacht worden. Pureer de mango uit de blik en meng met het vanille-ijs. Vries een nacht in.
  2. Schep de dag nadien 8 mooie bollen uit het ijs en vries deze 2 uur in. Snijd de cake in plakken van 1 cm dikte. Steek 8 cirkels van 6,5 cm uit de cake en leg op een bakplaat.
  3. Meng het sinaasappelsap en de cointreau en sprenkel over de cake.
  4. Schil de verse mango's en snij het vruchtvlees in dunne plakken. Leg deze op de cake en werk telkens af met een bol ijs. Vries weer in terwijl u de meringue maakt.
  5. Verwarm de oven voor op 220°C. Klop de eiwitten op tot zachte pieken en voeg geleidelijk aan de suiker toe tot de meringue stijf en glanzend is.
  6. Strijk de meringue snel over het ijs, de mango en de cake en zet 1 à 2 minuten in de hete oven tot de meringue licht gebruind is.
  7. Serveer stante pede.

top100-wit1

18-11-08

713. Sabayon met vers fruit.

 

week van de smaak

 

sabayon met vers fruit

 

Benodigdheden:

  • 500 gr vers fruit in stukjes gesneden
  • 4 eidooiers
  • 30 gr suiker
  • 100 ml  licor 43
  • 100 ml droge witte wijn

Werkwijze:

  1. Meng de eidooiers, suiker, likeur en de wijn
  2. Klop dit mengsel au bain-marie tot het dik en romig is.
  3. Verdeel het verse fruit in de glazen.
  4. Schep de sabayon eroverheen.

top100-wit1

11-11-08

705. Suspiro.

suspiro

 

Benodigdheden:

  • 200 ml gesuikerde gecondenseerde melk
  • 330 ml koffiemelk
  • 8 eierdooiers
  • 3 eiwitten
  • 6 el port
  • 4 el suiker
  • kaneelpoeder

Werkwijze:

  1. Giet de twee soorten melk in een pannetje en verwarm ze op een zacht vuurtje. Laat 40 à 45 minuten zacht pruttelen tot de vloeistof indikt. Roer geregeld.
  2. Haal het pannetje van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Klop er dan de dooiers door. Giet de massa in kleine schaaltjes en laat afkoelen in de koelkast.
  3. Doe suiker in een pannetje en giet er de port bij. Kook in tot een siroop. Laat lauw worden.
  4. Klop de eiwitten op met de portsiroop. Spuit kleine toefjes op de pudding.
    Bestrooi met kaneel.

top100-wit1

10-12-07

607. Poire belle Hélèné.

tn_Poire belle helene

 

 

Bnodigdheden:

  • 1/2 onbespoten citroen
  • 250 ml witte wijn
  • 75 gr suiker
  • 4 rijpe peren
  • 100 gr pure chocolade
  • 150 ml slagroom
  • 250 ml vanille-ijs

Werkwijze:

  1. Spoel de citroen heet af en wrijf hem droog. Rasp de schil dun en pers he vruchtvlees uit. Breng 250 ml water, de wijn, de suiker, het citroensap en de citroenschil in een ruime pan aan de kook.
  2. Schil de peren en halveer ze in de lengte. Verwijder het kroontje en het klokhuis met een scherp mes.
  3. Leg de peren voorzichtig in het kokend sapmengsel en laat ze ca. 15 min zachtjes koken. Laat de peren helemaal afkoelen in het sap.
  4. Breek of snijd de chocolade in grote stukken. Verwarm de slagroom. Smelt de chocolade al roerend in de slagroom op een laag vuur.
  5. Schep met een ijslepel 4 bollen uit het vanille-ijs. Verdeel het ijs over 4 dessertbordjes. Doop de ijslepel tussen het scheppen telkens in heet water voor een mooi resultaat.
  6. Haal de peren uit het sap, laat ze uitlekken en leg op elk bordje 2 helften naast het ijs. Giet wat chocoladesaus over de peren en het ijs en die meteen op.

20-10-07

592. Vijgen in een jasje an witte chocolade.

Vijg_vers_doorgesneden-46899

Benodigdheden:

  • 6 vijgen
  • 175 gr geraspte witte chocolade

Werkwijze:

  1. Smelt de witte chocolade in een glazen schaal in  circa 6 min. in de magnetron.
  2. Roer tussentijds telkens even om. Laat de chocolade afkoelen tot ongeveer 30°C of tot hij iets stroperig wordt.
  3. Doop de vijgen in de chocolade maar laat hun bovenste puntje vrij.

10:30 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dessert, vijgen, chocolade |  Facebook |

07-08-07

574. Iijstrifles met Turks fruit.

bannermamamia




Benodigdheden:

250 gr frambozen of aardbeien

12 blokjes Turks fruit

12 chocoladekoekjes

 5OO gr vanille-ijs in bolletjes

 75 gr geblancheerde amandelen, geroosterd



Werkwijze:


1. Pureer de frambozen of de aardbeien en houd deze coulis apart

2. Snijd elke blokje Turks fruit in stukjes en houd ze apart

3. Breek de koekjes in stukken en houd ze apart

4. Maak in 6 gekoelde gelazen laagjes ijs, chocoladekoekjes, Turks fruit en geroosterde amandelen

5. Schenk de coulis erover. Serveer dadelijk.

05-07-07

567. Vijgen met honing.

vijgen_turks


Benodigdheden:

  • 8 vijgen
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 12 blaadjes munt, gescheurd
  • 1 el honing
  • 200 ml room
  • 1/2 tl fijne suiker
  • 1 el gemalen walnoten

Werkwijze:

  1. Snijd de vijgen in plakken of in vieren en leg ze op een schaal.
  2. Giet er sinaasappelsap over, en bestrooi met sinaasappelschil en muntblaadjes en bedruip met de honing.
  3. Zet weg.
  4. Doe de room, suiker en walnoten in een kom en roer om.
  5. Serveer de room naast de vijgen

11:00 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vijgen, sinaasappel, munt, honing, room, suiker, walnoten, dessert |  Facebook |

04-07-07

566. Sinaasappelmascarpone.

sinaasappelmascarpone


Benodigdheden:

  • 2 eieren, wit en dooier gescheiden
  • 2 el suiker
  • 1 el sinaasappelsrasp
  • 250 gr mascarpone
  • 1 el grand marnier

Werkwijze:

  1. Klop het eiwit stijf. Zet apart. Klop de dooiers met suiker en sinaasappelsrasp licht en romig en spatel er voorzichtig de mascarpone en grand marnier door.
  2. Spatel het eiwit door de macarpone en zet 1 uur in de koelkast.

06-06-07

558. Bananenmousse.

Bananenmousse


Benodigdheden:

  • 3 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 60 gr suiker
  • 15 cl room
  • 1 citroen
  • 2 blaadjes gelatine
  • 5 cl rum
  • snuifje zout
  • enkele vruchten van verschillende kleuren

Werkwijze:

  1. Week de blaadjes gelatine in wat koud water
  2. Scheid het eiwit van de eidooiers en klop deze laatste met de suiker tot een witte schuimige massa. Klop eveneens de room tot slagroom. Zet opzij
  3. Warm de rum op, neem van het vuur en voeg de uitgewrongen gelatineblaadjes toe. Meng tot alles goed is opgelost.
  4. Schil de bananen, snij ze in stukjes, besprenkelijk rijkelijk met citroensap en mens alles met de mixer. Meng de puree met het eigeel, voeg de slagroom toe aan het mengsel zonder kloppen. Proef en voeg indien nodig wat suiker toe.
  5. Verdeel de mousse over 4 coupes, dek ze af met cellofaanpapier en zet ze enkele uren in de koelkast.
  6. Vlak voor het opdienen, snijdt u de vruchten in dobbelsteentjes ter grootte van een erwt die u over de mousse verdeelt. Dien zeer fris op.

09:24 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bananen, eieren, suiker, room, citroen, gelatine, rum, zout |  Facebook |

23-05-07

550. Geflambeerde clementines met vanille-ijs.

Clementine


Benodigdheden:

  • 8 clementines
  • 4 bolletjes vanille-ijs
  • 4 takjes munt
  • 4 el mandarijnenlikeur
  • 2 el suiker

Werkwijze:

  1. Pers 4 clleùentines uit en vang het sap op.
  2. Pel de 4 andere clementines en doe ze in partjes
  3. Laat een nootje boter smelten in de pan. Wanneer de boter schuimt, bakt u de partjes clementines 2 min.
  4. Bestrooi met suiker om te karameliseren en blus de pan met de likeur. Flambeer
  5. Voeg het clementinesap toe en laat goed doorkoken.
  6. Serveer in een diep bord met een bolletjes ijs en versier met een takje munt.

21-05-07

548. Sabayon met aardbeiencoulis en witte druiven.

sabayonFraises

Benodigdheden:

  • 4 eieren
  • 4 eierschaaltjes muskaatwijn
  • 4 soeplepels suiker
  • 8 soeplepels aardbeiencoulis
  • 250 gr aardbeien
  • 8 sl water en 8 sl suiker
  • 1 dikke tros witte druiven zonder pitten

Werkwijze:

  1. Doe de eidooiers met de suiker en de msukaatwijn in een steelpannetje en klop stevig op een licht vuurtje tot u een schuimige sabayon benkomt.
  2. Meng de druiven met de aardbeiencoulis en schik ze in glazen coupes en giet er de warme sabayon over.

16-05-07

546. Eilandje in een zee van chocolade.

k37eu


Benodigdheden:

  • 800 ml magere melk
  • 2 koffielepels suiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 el cacaopoeder
  • 2 eieren
  • 2 eiwitten
  • 1 zakje vanilllesuiker
  • 20 gr chocolade
  • zout

Werkwijze:

  1. Breng de melk met de suuiker en het gespleten, afgeschraapte vanillestokje aan de kook. Haal het vanillestokje na 10 min. uit de melk. Los het cacaopoeder op in 2 el melk, meet 250 ml melk af en los er de opgeloste cacao in op
  2. Scheid de eiwitten van de eidooiers. Klop de eidooiers los met de vanillesuiker. Voeg er de warme chocolademelk al kloppend aan toe. Doe het mengsel in een pan en laat al roerend met een houten lepel op een zacht vuurtje indikken zonder het te laten koken. Laat de pan afkoelen in een grote schaal met ijsblokjes.
  3. Klop alle eiwitten stijf met een snuifje zout. Breng de rest van de melk met een glas water aan de kook. Schep met behultp van 2 eetlepels bolletjes uit het eiwit en laat ze pocheren. Ga in 2 keer tewerk. Laat de gepocheerde eiwitten uitlekken op keukenpapier. Verdeel de chocoladesaus over 4 bordjes. Garneer met bolletjes gepocheerd eiwit. Rasp met een dunschiller de chocolade in krullen en strooi ze over het eiwit. Zet tot net voor het opdienen in de koelkast.

 

14-05-07

544. Witte chocolademousse met passievrucht

wittechocolademousse

Benodigdheden:
  • 2 eiwitten
  • 150 ml romm
  • 500 gr witte chocolade
  • 500 ml room, opgeklopt
  • 1 el licor ( een mix van 43 vruchten en geurige kruiden)
  • 4 passievruchten

Werkwijze:

  1. Klop de eiwitten zeer stijf. Verwarm de 150 ml room en laat de chocolade erin smelten
  2. Laat dit een beetje afkoelen en meng dan de geslagen room erdoor.
  3. Schep daarna voorzichtig de eiwitten likeur erdoor.
  4. Verdeel het mengsel over 4 glaasjes en laat in de koelkast 4 uur opstijven.
  5. Haal het vruchtvlees uit de passievruchten.
  6. Haal de glaasjes uit de koeling en verdeel de passieruchtern erover.

08-05-07

534. Frambozengratin.

frambozen

Benodigdheden:

  • 1/2 l room
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier
  • 50 gr suiker
  • 300 gr broyage (150 gr poedersuikder + 150 gr amandelpoeder)
  • 4 pakjes frambozen

Werkwijze:

  1. Klop de room stijf.
  2. Klop de eieren en de eidooier op met de suiker tot een vast schuim en meng er de broyage door en vervolgens de geklopte room.
  3. Schik de frambozen in diepe borden en schep op elk bord een eetlepel van de bereiding.
  4. Plaats de borden 4 min. onder de grill en serveer.

19:34 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-03-07

501. Pavlova.

pavlova

Benodigdheden:

* 4 eiwitten
* 1 el hittebestendige zoetstof in poedervorm
* 2 potjes yoghourt met fruit
* 400 gr mengeling van rode vruchten, of fruit naar keuze
* 1 kleine mango

Werkwijze:

1. Haal de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 120° C. Klop de eiwitten tot sneeuw en doe er al kloppend de zoetstof bij.
2. Leg de meringue op de ovenplaat met bakpapier. maak de meringe rond met een holte in het midden. Zet 1 uur in de oven. Zet de oven uit zonder hem te openen en laat de meringue minstens 4 uur afkoelen.
3. Haal de meringue daarna uit de oven en leg hem op een schaal. Giet de yoghourt in het midden. Garneer met de rode vruchten en de in reepjes gesneden mango en dien op.

08-03-07

492. Quiche met reblochon.

quiche

Benodigdheden:

* 1 bladerdeeg
* 1 eiwit, losgeklopt
* 300 gr rijpe reblochon
* 2 eieren
* 2 eierdooiers
* 150 ml slagroom
* 150 ml crème fraîche
* peper
* boter

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 180°c. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een cirkel van 30 doorsnee en prik er wat gaatjes in met een vork.
2. Bekleed de taartvorm met bakpapier, vul hem met de taartdeeg en bak hem 10 min. voor.
3. Bestrijk de taartbodem met het eiwit. Verhoog de oven temp. tot 190° C. Verwijder de korst van de reblochon en snijd de kaas in blokjes. Klop de eieren met de eierdooiers, slagroom, crème fraîche en wat peper los in de kom. Klop de reblochon door de eierroom. Schep de vulling in de taartbodem en bak de taart 40-45 min. in het midden van de oven.
4. Laat de taart 2-3 min afkoelen en neem hem uit de vorm.

07-03-07

491. Florentijnse peren.

935_Oei%20tis%20warm_WEB2.JPG.150.150

Benodigdheden:

* 320 gr fijne kristalsuiker
* sap van 1 citroen
* 4 stevige peren
* 100 gr pure chocolade
* 600 ml sterke espresso
* 65 ml slagroom
* vanille-ijs
* 4 florentine-koeken

Werkwijze:

1. Verwarm in een pan 120 gr van de fijne kristalsuiker, het citroensap en 500 ml water al roerend tot de suiker is opgelost.
2. Schil de peren en leg ze in de siroop. Schenk er eventueel nog wat water bij, zodat de peren helemaal bedekt zijn. Breng de peren aan de kook, draai het vuur laag en pocheer ze afgedekt in 10-13 min gaar. Laat de peren afkoelen in de siroop.
3. Doe de chocolade met de rest van de fijne kristalsuiker en de koffie in een pan en verwarm op laag vuur al roerend tot de suiker is opgelost. Roer de room erdoor, warm nog kort door en laat afkoelen.
4. Schep de peren vlak voor je ze wilt serveren met een schuimspaan uit de siroop en dep ze droog met keukenpapier. Plaats elke peer op een bordje met een bolletje ijs. Breek de florentines in grove stukken, druk ze losjes in het ijs en schenk er wat chocoladesaus over.

06-03-07

489. Javaantjes

Javaantjes-07

Benodigdheden:

* 1 tl oploskoffie
* 15 ml melk
* 200 gr zachte boter
* 150 gr witte bastardsuiker
* 1 volle tl zout
* 320 gr gezeefde bloem

Werkwijze:

1. Los de oploskoffie op in de melk.
2. Meng de melk met de boter, bastardsuiker en het zout.
3. Kneed de bloem erdoor en vorm er een deegbal van. Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 170°c. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 3 mm dik. Steek er met de uitsteekvorm koekjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
5. Bak de koekjes 15 min. in de oven.

11:15 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oploskoffie, melk, boter, bastardsuiker, zout, bloem |  Facebook |

25-01-07

481. Liefdesappeltjes met vanillesaus.

3

Benodigdheden:

* 2 grote granny smith appels
* 6 el suiker
* 3 el water
* rode en groene kleurstof voor desserts
* 100 ml vanillepudding

Werkwijze:

1. Schil de appels en laat ze heel. Haal met een speciaal lepeltje een tiental kleine bolletjes uit elke spatel. Steek ze op een houten prikkertje.
2. Maak een karamelsaus met de suiker en het gekookte water. Laat inkoken, maar zorg ervoor dat de karamel niet bruin kleurt. Giet de karamel in 2 schaaltjes: doe in het ene schaaltje enkele druppeltjes rode kleurstof en in het andere enkele druppeltjes groene kleurstof.
3. Haal de helft van de appelbolletjes door de groene saus voordat die opgestijfd is en de andere helft door de rode saus. Leg ze op een licht ingevet blad aluminiumfolie.
4. Verdeel de vanillepudding over de dessertborden, leg er de appelbolletjes in en dien onmiddellijk op.

20:02 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: appelen, suiker, water, vanillepudding |  Facebook |

01-01-07

476. Flensjes met cointreau en peer.

flensjes

Benodigdheden:

* 4 stevige peren
* 100 gr gesmolten boter
* 3-4 el suiker
* 100 ml cointreau
* 125 gr bloem
* zout
* 3 eieren
* 250 ml melk
* poedersuiker

Werkwijze:

1. Schil de peren , halveer ze en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in dunne partjes.
2. Verhit 2 el boter in een pan en schep de peren erdoor.
3. Strooi de suiker erover en sprenkel er 2-3 et cointreau over
4. Smoor de partjes peer in 4-8 min zachtjes gaar, de partjes moeten wel heel blijven.
5. Klop in een kom de bloem met een snuifje zout, de eieren en melk tot een glad beslag. Roer de helft van de gesmolten boter erdoor.
6.Bak de flensjes.
7. Leg ze op een voorverwarmd bord en besprenkel de rest van de cointreau erover en bestuif ze met het poedersuiker.
8.Leg de partjes peer op de flansjes en vouw ze in vieren.

15-12-06

461. Meringuevingers

tn_meringue

Benodigdheden voor 30 stuks:

* 1 eiwit
* 4 el bastardsuiker
* 1 1/2 el cacaopoeder
* 140 gr pure chocolade, in stukjes

Werkwijze:

1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop het eiwit tot zachte pieken ontstaan. Roer de helft van de suiker erdoor en blijf kloppen tot de eiwitten stijf en glanzend zijn. Klop de rest van de suiker en de cacao erdoor.
2. Schep het mengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit vingers van 7,5 cm lang op de bakplaat. Laat ca 2,5 cm ruimte tussen de vingers vrij. Bak ze 1 uur idn een op 120° C voorverwarmde oven, tot ze helemaal droog zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster.
3. Smelt de chocolade in een vuurvaste schotel boven een pan met zacht kokend water. Blijf roeren tot een glad mensel onstaat. Haal de schaal van het vuur. Laat de chocolade iets afkoelen en doop de meringuevingers voor de helft erin. Doop ze met een uiteinde erin of over de lengte. Laat de chocolade stollen op een stuk bakpapier.

21-11-06

451. Pure & witte chocoladetaart.

wittechocotaart_150x145

Benodigdheden:

* 4 eieren
* 100 gr bastard suiker
* 100 gr bloem
* chocoladecrème
* 3 dl slagroom
* 150 gr pure chocolade, in stukjes gebroken
* wiite chocoladeglazuur
* 75 witte chocolade
* 15 gr boter
* 1 el melk
* 4 el poedersuiker
* chocoladekrullen

Werkwijze:

1. Vet een springvorm van 20 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier. Klop de eieren en suiker 10 min. met een mixer tot een licht en schuimig mengsel.
2. Zeef de bloem. Schep hem met een metalen lepel of een spatel door het eimengsel. Schep het deeg in de springvorm. Bak de cake 35-40 min. in een op 180 °C voorverwarmde oven, tot hij veerkrachtig aanvoelt.Laat de cake even rusten in de vorm. Laat hem verder afkoelen op een taartrooster.
3. Breng voor de chocoladecrème de slagroom al roerend aan de kook. Voeg de chocolade toe en roer tot hij gesmolten is en er een egaal mengsel is ontstaan. Haal de pan van het vuur en schenk de chocoladeroom in een kom. Laat hem afkoelen. Roer met een houten lepel tot een dikke crème ontstaat.
4. Snijd de afgekoelde cake in twee lagen. Bestrijk een van de helften met de crème en leg de andere helft erop. zet de taart op een rooster.
5. Smelt voor het glazuur de chocolade met de boter. Roer tot een glad mengsel ontstaat. Roer de melk en de poedersuiker erdoor. Blijf roeren tot het glazuur is afgekoeld. Schenk het over de taart en spatel het over de boven- en zijkant. Garneer de taart met de chocoladekrullen en laat hem opstijven.

17-11-06

446. Crème brûlée-brûlée.

Creme-Brulee-225b

Benodigdheden:

12,5 cl melk
* 3,5 dl room
* 125 gr suiker
* 5 eierdooiers
* 25 gr bruine suiker

Werkwijze:

1. Laat de suiker karameliseren door hem in een pannetje met een beetje water te laten smelten tot hij verkleurt. Niet roeren want anders kristalliseert de suiker. Voeg er dan de room bij.
2. Laat afkoelen
3. Vermeng de melk met de eierdooiers, voeg de karamel toe.
4. Zeef de vloeistof en doe over in kleine schaaltjes.
5. Bak op 150 °C in de oven au bain marie.
6. aat afkoelen, strooi er de bruine suiker over en karameliseer onder de grill of met een gasbrandertje tot de suiker een korstje wordt.
7. Serveer meteen.

09:00 Gepost door Mamamia in Desserten | Permalink | Commentaren (1) | Tags: melk, room, suiker, eieren, bruine suiker |  Facebook |