27-07-10

789. Gebakken lotte met knoflook en honing.

gebakken lotte.jpg
Benodigdheden:
  • 4 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 2 el honing
  • 1 dl visbouillon
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 saffraandraadjes
  • 4 filets van lotte
  • 70 gr pijnboompitten

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Pel de sjalotjes en de knoflook en snipper ze fijn
  3. Verhit 2 el olijfolie en fruit er de sjalot en de knoflook in aan.
  4. Doe er de honing, de visbouillon, het citroensap en de saffraandraadjes bij en laat tot 1/3 inkoken. Houd de saus warm.
  5. Verhit de 2 overige el olijfolie in een pan en bak de visfilets aan elke kant even aan. Leg ze in een ovenschotel en zet gedurende 10 minuutjes in de oven.
  6. Rooster de pijnboompitten in een anitaanbakpan.
  7. Schik de filets op de borden en overgiet ze met de saus.
  8. Werk af met de pijnboompitten.
  9. Serveer met lekkere zuiderse groentjes en eventueel aardappelpuree

Smakelijk!!

17:32 Gepost door Mamamia in Franse gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-10-08

689. Uien gevuld met boerenkool en brie.

opgevulde ui

 

Benodigdheden:

  • 8 grote uien
  • 300 gr fijngehakte boerenkool
  • 2 el olijfolie
  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • mespuntje gedroogde rode peper
  • 2 dl kippenbouillon
  • 200 gr brie in blokjes

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 225°C. Schil de uien en snijd er daarna een flink kapje af. Hol de uien met een meloenbolletjeslepel uit maar zorg voor een dikke onder- en buitenwand. Bewaar de helft van de uitgeschepte ui.
  2. Stoom de uien in een pan boven een laagje water of in een stoompan in 10-15 minuten zacht.
  3. Verhit de olie in een diepe pan en bak hierin de achtergehouden ui en de knoflook circa 5 minuten op een laag vuur. Voeg dan de rode peper, de boerenkool en de bouillon toe en kook nog circa 10 minuten zachtjes met het deksel op de pan.
  4. Neem van het vuur en schep er driekwart van de brie door. Vul de uien met dit mengsel.
  5. Zet vervolgens de uien in een ovenschaal en leg de kapjes ernaast. Verdeel de rest van de brie over de gevulde uien en bak de schotel in circa 15 minuten bruin.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

28-08-08

664. Zuiderse sardinekroketjes.

 

Benodigdheden:

  • 2 blikje sardinefilets
  • 2 jonge uitjes
  • 4 el gehakte peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el bloem
  • 1 eierdooier
  • olie
  • limoenschijfjes

Werkwijze:

  1. Hak de sardinefilets en de uitjes fijn en meng ze.
  2. Roer de peterselie erdoor en pers de knoflook erbij
  3. Roer de bloem en de eierdooier tot een glad deegje en voeg dit bij de rest
  4. Schep er met behulp van  lepels hapklare stukjes van en bak die in hete olie goudgeel.
  5. Dien op met schijfje citroen.

 

top100-wit1

top100cookingsite

12-08-08

663. Gestoomde visrolletjes.

visrolletjes

 

Benodigdheden:

* 8 tong- of tongscharfilets
* zout, peper
* 24 grote basilicumblaadjes
* 4 gedroogde tomaten, fijngesneden
* 200 g verse zalmfilet, in 8 repen
* 4 el pesto

Voor de tomaten-sjalotsaus

* 2 el boter of margarine
* 2 sjalotjes, fijngesneden
* 2 dl visbouillon (van tablet)
* 2 dl slagroom
* 3 gedroogde tomaten, fijngesneden
* zout en peper
* 3 el fijngesneden kruiden (dille en bieslook)
* extra nodig: magnetronfolie stoommandje of stoompan

Bereiding:

1. Filets tussen plasticfolie heel plat slaan. Filets op werkvlak leggen met kant waar vel heeft gezeten naar boven.

2. Vis bestrooien met zout en peper en beleggen met basilicum en gedroogde tomaten. Zalm met pesto bestrijken en op elke belegde visfilet stukje zalm leggen.

3. Filets oprollen, rolletjes in magnetronfolie rollen en zijkanten van folie als een toffee sluiten. Rolletjes in stoommandje of in bovenste deel van stoompan leggen en in 8-10 min. gaar stomen.

4. Folie verwijderen en rolletjes in plakken gesneden serveren met de saus. Lekker met broccoli.

Romige tomatensjalotsaus:


1. Boter verhitten en sjalotjes hierin ± 5 min. zachtjes bakken.
2.Visbouillon toevoegen en op zacht vuur tot de helft laten indampen.
3.Slagroom en gedroogde tomaten toevoegen en saus nog iets laten indampen tot goede dikte.
4.  Saus met zout en peper op smaak brengen en Ingesneden kruiden erdoor roeren.

top100cookingsite

11-08-08

661. Gegratineerde kreeft met kruiden.

 gegratineerde kreeft

Wegens werkvakantie aan de Côte d'Azur, zullen er de ganse
maand Franse recepten op de blog gezet worden.

Je kan mijn Franse werkperikelen hier mee volgen!

 

Benodigdheden:

* 1 kreeft, gekookt
* 1 teen knoflook, geperst
* 1 tl provencaalse kruiden
* 2 flinke el. boter
* peper en zout naar smaak

 

Werkwijze:

 

1. Kreeft over de lengte doorsnijden en het vlees wat los maken maar wel in de schaal laten zitten!

2. Boter (smelten) met knoflook en gedroogde provencaalse kruiden met knoflook en peper en zout.

3. Grill voorverwarmen.

4. Kreeft met een kwastje erg ruim in kwasten met gekruide boter.

5. Onder de grill tot gaar/goed warm.

6. Lekker met stokbrood.

 

top100cookingsite

10-08-08

659. Tartiflette.

 

 

tartiflette

Wegens werkverblijf aan de Côte d'Azur, zullen er gedurende de
ganse maand Franse recepten op de blog gezet worden.

Je kan mijn werkperikelen hier volgen.

 

Benodigdheden:

* 2 kg.vastkokende aardappels, als je eraan kan komen liefst de heerlijke franse rattes
* 1 gerijpte reblochon van 500 gr.(is een soort kaas)
* 200 gr gerookte magere spekblokjes. 
* 2 fijngesneden uien
* boter
* zout en peper
* 1 tot 2 dl.creme fraiche
* evt een teentje geperste knoflook

Werkwijze:

 

1. Aardappels wassen en in dunne plakjes van ongeveer een halve cm. snijden. In gezouten water 5 min.laten koken.

2. Boter verhitten en de ui op hoog vuur al omscheppend bakken tot het wat kleur krijgt.
3. Spek toevoegen en meebakken tot het een mooi kleurtje heeft.
4. De beetgare aardappels toevoegen en alles door elkaar scheppen.Creme fraiche erdoor mengen.
5. Kruiden met peper en evt. geperste knoflook.
6. Schep alles in een ovenschaal.
7. De reblochon overlangs doorsnijden,zodat je twee schijven krijgt.Deze op de schotel leggen met de korst naar boven.
8. 20 min. in het midden van de oven bakken,de leeggelopen korsten verwijderen en de schotel nog zo een 10 min. terug in de oven om hem mooi te laten kleuren.
Je kunt de korsten weggooien maar ze zijn eetbaar en erg lekker!

 

top100cookingsite

16:00 Gepost door Mamamia in Franse gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

658. Chocolade pannekoekjes.

dreabeach

Wegens werkverblijf aan de Côte d'Azur, zullen er gedurende
de ganse maand Franse recepten op de blog komen.

Je kan de perikelen van mijn werkverblijf hier volgen!!!

 

Benodigdheden:

  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 el bloem
  • 1 el maïzenazetmeel
  • 125 ml yogourt met rode vruchten
  • 3 kl margarine
  • 1 el poedersuiker

Werkwijze:

  1. Meng het ei met de vanillesuiker, de cacaopoeder, de bloem en het maïszetmeel. Voeg de yoghourt toe en meng goed. Laat 15 minuten rusten. Verhit een klein beetje margarine in een kleine anti-bakpan. Doe er 3 el beslag in en verdeel het egaal over de bodem.
  2. Laat 1 minuut op een matig vuur bakken, draai de pannenkoek om met behulp van een spatel en laat opnieuw 1 minuut bakken.
  3. Bestrooi met poedersuiker en dien onmiddellijk op.

 

top100cookingsite

09:45 Gepost door Mamamia in Franse gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

657. Franse recepten.

 

summer-time

Wegens mijn werkverblijf aan de Côte d'Azur, zullen er tot
het einde van de maand Franse recepten op de blog gezet worden!

Je kunt ook mijn werkperikelen  hier mee volgen!

Aan iedereen een fijne vakantie!

 

top100cookingsite

01:59 Gepost door Mamamia in Franse gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-07-07

565. Kruidige groenten met couscous.

-couscous


Benodigdheden:

  • 1 rode ui, in acht stukken gesneden
  • 2 in dunne plakjes gesneden knoflook
  • 1 kaneelstokje
  • 2 cm gemberwortel in vieren gesneden
  • 1 tl paprikapoeder
  • snuifjes saffraan
  • 400 gr tomaten uit blik
  • 2 rode paprika's
  • 1 el bruine suiker
  • 400 gr gekookte kikkererwten
  • 60 ml olie
  • 4 aubergines in de lengte doorgesneden
  • 80 gr grofgehakte koriander

Werkwijze:

  1. Zet de ui en de tomaten op met de knoflook, de specerijen en21/2 dl water.
  2. Breng de inhoud van de pan aan de kook. Voeg de paprika, de suiker en de kikkererwten toe, met peper en zout naar smaak. Kook alles een halfuu zachtjes door.
  3. Verhit ondertussen de olijfolie in een pan op hoog vuur. Bak de aubergines goudbruin en leg ze op keukenpapier
  4. Haal het kaneelstokje en de stukjes gemberwortel uit de tomatensaus.
  5. Roer de koriander erdoor.
  6. Dien de aubergines op met de couscous en de saus van tomaat en paprika.

11-05-07

541. Ham in rode wijnsaus.

visual_tasteit

Benodigdheden:
  • 4 sneden gekookte beenham, 5mm dik en elk ca. 175 gr
  • 1 blokje runderbouillon, opgelost in 2 dl heet water
  • 1 el bloem
  • 1 el geconcentreerde tomatenpuree
  • 1 dl rode wijn
  • 1 1/2 el boter
  • 3 el olijfolie
  • bladpeterselie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Laat de boter smelten. Roer er de bloem door, zet het vuur laag en blijf roeren tot het mengsel begint te kleuren.
  2. Doe twee el van de opgeloste runderbouillon bij de roux en zet het vuur wat hoger. Laat, nog steeds roerend, aandikken.
  3. Voeg de rest van de runderbouillon en de wijn bij de saus. Roer er de tomatenpuree bij en breng op smaak met peper en zout. Laat op laag vuur nog 5 min. pruttelen.
  4. Snijd intussen de randjes van de plakken ham enkele millimeters in om te vermijden dat ze gaat krullen. Verhit de olijfolie in een pan. Bak de ham 4 min. aan elke kant.
  5. Schik de ham op elk bord. Giet een beetje rode-wijnsaus op elke plak ham en de rest ernaast. Garneer met de gehakte peterselie. Geef er gepureerde aardappels bij.

26-03-07

508. Provençaalse groentetaart.

groentetaart

Benodigdheden:

* 1 bladerdeeg
* 2 rode paprika's
* 2 gele paprika's
* 500 gr courgette
* 1 ui
* 1 teentje knoflook
* 3 el olie
* 2 el gemengde kruiden
* peper en zout
* 3 eieren
* 150 gr zure room
* 75 ml melk
* 2 el gerapste bergkaas

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 200° C.
2. Paprika en courgette schoonmaken en wassen. Ui en knoflook pellen. Courgette en ui in schijven en paprika in blokjes snijden. Knoflook fijnhakken.
3. Groente in olie kort aanbakken, onder af en toe roeren. Met peper en zout op smaak brengen. Groente in een zeef gieten en uit laten lekken.
4. Groenten over de deegbodem verdelen. Eieren, room, melk, zout en peper met elkaar vermengen en over de groenten gieten. Kaas eroverheen strooien. In de oven 35-40 min. bakken.

20-03-07

504. Quiche lorraine.

quiche_lorraine_pie

Benodigdheden:

* 1 tl boter
* 6 plakjes bacon
* 2 eieren
* 2 eidooiers
* 250 ml slagroom
* 100 gr parmezaanse kaas
* 1 bladerdeeg

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 180° C. Smelt de boter in een pan met dikke bodem op halfhoog vuur.
2. Doe de bacon in de pan en bak het lichtbruin en krokant. Verwijder met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier
3. Doe de eieren, dooiers en slagroom in een kom en klop. Kruid met peper en zout en roer er de geraspte parmezaanse kaas door.
4. Strooi de bacon in een voorgebakken taartbodem van 25 cm en giet er het roommengsel over.
5. Zet de taart voorzichtig in de oven en bak 25 min. of tot de vulling is gestold en goudbruin is. Serveer met groene salade.

06-11-06

432. Gegrilde lamskoteletten met provençaalse kruiden.

lamscotelet

Benodigdheden:

* 8 lamskoteletten
* 1 el olijfolie
* 1 el fijngehakte kruiden (tijm, marjolein, rozemarijn en bonenkruide)
* zout en peper

Werkwijze:

1. De lamskotelleten kunnen in de pan worden gebakken of gegrild.
2. Bstrijk alle koteletten aan beide kanten met wat olijfolie. Bestrooi met zout en peper en de provençaalse kruiden, en druk die goed aan. Zet de ovengrill aan.
3. Leg de koteletten naast elkaar op een ovenrooster en grill ze 5 à 10 min. aan elke kant, afhankelijk van de dikte van de koteletten. Het vlees moet nog veerachtig aanvoelen als u er met de vork op drukt.
4. Leg de koteletten op een voorverwarmde schaal en garneer met takjes tijm of rozemarijn. Geef er gebakken aardappels of aardappels in de schim met knoflookboter bij.

Serveer met een rode Côtes de Provençe, een rode Fitou uit de Languedoc of een rode Coteaux d'Aix-en-Provence.

10-10-06

409. Steak au poivre

steak

Benodigdheden:

* 4 lendebiefstukken van 200 gr.
* 2 el olijfolie
* 6 el zwarte peperkorrels
* 40 gr boter
* 3 el cognac
* 60 ml. witte wijn
* 125 ml room
* zout en peper

Werkwijze:

1. Wrijf de biefstukken aan beide kanten in met olie en druk de geplette peperkorrels in het vlees.
2. Laat de boter smelten in een braadpan en bak de biefstukken twee tot vier minuten aan elke kant.
3. Voeg de cognac toe en fambleer door de cognac in brand te steken.
4. Leg de biefstukken op een warme schotel. Doe de wijn in de pan en laat al roerend één minuut koken om de pan te blussen. Voeg de room toe en roer nog 1 tot 2 min.. Breng op smaak en giet de saus over de biefstukken.
5. Lekker met fritjes en salade.

08-10-06

407. Geitenkaastaart met aubergines en tomaat.

kaastaart

Benodigdheden:

* 1 aubergine
* olijfolie
* 2 tomaten
* 375 gr geitenkaas
* 2 eieren
* 1 dl platte kaas
* peper en zout
* 1 taartdeeg
* 1 el provençaalse kruiden

Werkwijze:

1. Snijde de aubergine in ronde plakjes, domple ze even in olijfolie en laat ze goed uitlekken
2. Snijd de tomaten in plakjes3. Mix de helft van de geitenkaas met de eiren en de plattekaas en kruid met peper en zout. Gie dit mengsel in een met deeg beklede taartvorm. Leg hierop de aubergine-en de tomatenplakjes.
4. Verkruimel de rest van de geitenkaas, strooi die erover en kruid met de provençaalse kruiden, peper en zout. Besprenkel de taart met wat olijfolie.
5. Plaats de vorm ongeveer een uur in een voorverwarmde oven van 180°C.

01-10-06

401.Romige zalmtaart met basilicum

zalmtaart

Benodigdheden:

* 1 zanddeeg
* 300 gr verse zalm
* 1 ei
* 1,5 dl crème fraîche
* 2 dl melk
* zout en peper
* 1 el verse gehakte basilicum

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 180° C. Vet een springvorm in van 22 cm doorsnee en 2,5 cm hoog. Bekleed de zanddeeg met de vorm. Bak de taartbodem 20 min. voor. Hierbij legt men bakpapier met bonen op de taartvorm.
2. Voor de vulling: snijd de zalm in blokjes. Doe ze in een keukenmachine en laat telkes kort draaien tot de zalm is vermalen. Voeg het ei toe en laat het 10 sec. meedraaien, doeg de crème fraîche toe en pureer het geheel. Doe het in een kom en roer de melk erdoor. Voeg zout en peper en basilicum toe.
3. Giet het mengsel in de taartbodem en bak de taart 20-30 min. tot hij stevig is. Als u er in het midden een mes in steekt, moet het er schoon ui komen. laat de taart op een rooster afkoelen alvorens hem uit de vorm te halen. Laat hem voor het aansijden afkoelen. Serveer de quiche warm met een groene salade.