10-11-12

819. Gesloten paddestoelentaart.

paddestoelentaart.jpg

 

 

Benodigdheden voor 6 personen:

  • 6 sjalotten
  • 6 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 400 gr gekookte rijst
  • 3 hele eieren - 1 eidooier
  • 3 dl slagroom
  • 400 gr verse cantharellen
  • 400 gr bladerdeeg

 

Werkwijze:

 

  1. Verhit de oven voor op 180°c
  2. Pel en snipper de sjalotten en knoflook en fruit ze in de olijfolie, meng ze door de rijst en breng op smaak met peper en zout.
  3. Klop de eieren met de room los en meng dit door de rijst.
  4. Rol de deeg uit tot twee ronde lappen. Bekleed de vorm met een lap bladerdeeg, vul hem met de rijst en de paddestoelen en bevochtig de deegrand.
  5. Leg de tweede deeglap eroverheen en druk de randen stevig tegen elkaar.
  6. Maak een opening, kerf de bovenkant met een scherp mes iets in, bestrijk hem met eidooier en bak de taart 30 minuten in de oven.

19-02-12

813. Worteltaart met walnoten.

worteltaart.jpg

Benodigdheden:

225 g zelfrijzend bakmeel 
1tl bakpoeder
2 tl koekkruiden 
3 eieren 
125 ml zonnebloemolie 
350 gr. geraspte wortel 
schil van 1 (gewassen) sinaasappel 
flinke hand(80 gr) gehakte walnoten 

Voor het glazuur: 
200 gr. roomkaas
75 gr. poedersuiker 
2 tl citroen
schil van 1 (gewassen) citroen 
handje gehakte walnoten(fijngehakt zodat je het eroverheen kan strooien)
8 mooie halve walnoten ter decoratie

Hulpmiddelen

Cakeblik 20 cm

Voorbereiding

Oven voorverwarmen 180 ° graden 
bakblik invetten en bodem bedekken met bakpapier

Bereidingswijze

Zeef het meel, de bakpoeder en de kruiden in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. In een andere kom meng je de eieren, suiker en olie zodat het een homogeen geheel wordt. giet het natte mengsel bij het droge, en meng met een houten lepel alles goed door elkaar. Voeg de wortel, sinaasappelrasp en noten toe, en meng. 

stort het mengsel in een cakeblik en bak de taart in een uur gaar(gaar=als een vork er schoon uitkomt). Laat 5 minuten afkoelen en haalm er dan uit, laten afkoelen op een rooster. 

Klop voor het glazuur de roomkaas, citroensap en citroenrasp tot een gladde massa. Bestrijk de taart hier flink mee. maak af met de gehakte walnoten en de halve walnoten ter decoratie.


15:45 Gepost door Mamamia in Gebak, Groenten | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

17-02-12

811. Rabarberbuiltje met zwarte bessen.

 

logo facebook kookjuffertje.jpg



Benodigdheden:
  • 400 gr rabarber, afgehaald en in stukjes gesneden
  • 50 gr zwarte bessen
  • 220 gr fijne kristalsuiker
  • 2 el maïzena
  • 4 vellen van kant-en-klare zanddeeg
  • 1 losgeroerd ei
  • 1 el extra fijne suiker
 
 
Werkwijze:
 
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schud de bessen, rabarber, suiker en maïzena om in een kom.
  3. Steek met een steker van 19 cm een ronde deegplak uit ieder vel zanddeeg.
  4. Verdeel daar het rabarbermengsel over en vorm hiervan met de hand buideltjes, maar zorg dat ze van boven deels openblijven.
  5. Bestrijk het deeg met ei en bestrooi met de extra suiker.
  6. Bak in 15 - 20 min goudbruin.

18-05-08

641. Kaasstengels.

kaasstengels

Benodigdheden:

  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 50 gr parmezaanse kaas
  • 1 ei geklutst
  • bakpapier

Werkwijze:

  1. Bestrijk  plakjes bladerdeeg met het geklutste ei en bestrooi ze met de geraspte kaas. Leg de 5 andere plakken deeg erop en druk ze licht aan. Snijd ze in 1 cm brede repen. Draai de repen vanuit de uiteinden op.
  2. Leg de kaasstengels op een met bakpapier bekleedde bakblik en ze ongeveer gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

00:57 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (0) | Tags: parmezaanse kaas, kaasstengels, bladerdeeg, ei |  Facebook |

06-04-07

514. Paastulband

paastulband

Benodigdheden:

* 25 gram roomboter
* 3 eetlepels olijfolie
* 1 theelepels gemalen kardemomfruit
* 2 eetlepels witte basterdsuiker
* 500 gram witbroodmix
* 2 takjes rozemarijn
* 50 gram pijnboompitten
* 125 gram rozijnen
* 1 sinaasappel
* 1 deciliter water

Werkwijze:

1. Sinaasappel goed schoon boenen en schil eraf raspen. Sinaasappel uitpersen. Abrikozen in stukjes knippen.

2. In een pan de sinaasappelsap met 1 dl water, rozijnen en abrikozen aan de kook brengen en circa 10 minuten zachtjes verwarmen en vocht laten verdampen. Laat dit hierna 5 minuten afkoelen.
3. In droge koekenpan pijnboompitten goudbruin roosteren en laten afkoelen. Rozemarijnnaaldjes van takjes ritsen en fijnhakken.
4. Tulbandvorm invetten.
5. In kom broodmix, rozemarijn, sinaasappelrasp, suiker en kardemom door elkaar mengen. Met de handmixer olie en 3 dl handwarm water erdoor mengen. Blijven mengen tot soepel en elastisch deeg ontstaat. Rozijnenmengsel erdoor mengen.
6. Het deeg tot een worst vormen en in de tulbandvorm leggen. Afdekken met aluminiumfolie en het deeg op een warme plaats circa 30 minuten laten rijzen.
7. Oven voorverwarmen op 200 °C.De tulband(met aluminiumfolie erop) in midden van oven ca. 20 minuten bakken.
8. Aluminiumfolie eraf halen en de tulband in nog circa 10 minuten goudbruin en gaar bakken.
9. Uit de oven de tulband ongeveer 5 minuten in vorm laten afkoelen. Stort de tulband op een groot bord.
10Royaal bestrooien met poedersuiker. Tulband laten afkoelen en vlak voor het serveren opnieuw met poedersuiker bestrooien.

26-10-06

424. Mississippi mud pie.

mississippi

Benodigdheden:

* 225 gr bloem
* 2 el cacaopoeder
* 150 gr boter
* 2 el bastardsuiker
* 2 el koud water

Voor de vulling:

* 175 gr boter
* 350 gr bruine bastersuiker
* 4 losgeklopte eieren
* 4 el gezeefde cacaopoeder
* 150 gr pure chocolade
* 3 dl slagroom
* 1 tl chocolade-extract

Bovenlaag:

* 4,25 dl stijfgeklopt slagroom
* chocoladeschilfers.

Werkwijze:

1. Zeef voor het deeg de bloem en cacao boven een kom. Verwerk de boter erdoor tot kruimels ontstaan. Roer de suiker erdoor en genoeg water om een soepel deeg te vormen. Laat het 15 min. rusten in de koelkast.
2. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak. Bekleed een taartvorm met de deeglap. Leg bakpapier met steunvulling (bonen) op de taartbodem en bak 15 min. in een op 190°C voorverwarmde oven. Verwijder de steunvulling en bakpapier en bak de bodem nog 10 min. tot hij krokant is.
3. Klop voor de vulling de boter met de suiker. Roer beetje voor beetje de eieren en cacao erdoor. Smelt de chocolade en roer hem samen met de slagroom en het chocolade-extract door het eimengsel.
4. Schenk het mengsel in de taartbodem. Bak de taart 45 min. op 160°C, tot de vulling gestold is.
5. Laat afkoelen. Leg hem op een gebakschaal en bedek hem met stijfgeklopte slagroom. Zet de taart in de koelkast.
6. Garneer de taart met chocoladeschilfers en schocoladekrullen. Plaats hem tot gebruik in de koelkast.

22:10 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bloem, cacaopoeder, boter, bastardsuiker, eieren, slagroom |  Facebook |

20-10-06

418. Millefeuille.

millefeuille1

Benodigdheden:

Passievruchtenvulling:

* 3 eieren
* 60 gr boter
* 125 gr passievruchtenmoes
* 125 gr suiker

* 1 bladerddeeg
* 300 ml room
* 2 el pedersuiker
* 1 tl vanille-essence
* 1 grote rijpe mango in dunne plakjes
* poedersuiker

Werkwijze:

1. Kluts voor de passievruchtenvulling de eieren goed door elkaar, giet het mengsel dan in een vuurvaste schotel en roer er de overige ingrediënten door. Zet de schaal boven op een pan met bijna kokend water en roer 15-20 min. met een houten lepel, of tot de boter gesmolten is, het mengsel is ingedikt en aan de achterkant van de houten lepel blijft plakken. Laat het afkoelen, breng het over in een schaal, dek die af met plastic en zet hem in de koelkast.
2. Verhit voor de millefeuille de oven voor op 200 °C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 x 35 cm en leg die op de plaat. Dek het deeg af en het 20 min. in de koelkast. Besprenkel het licht met water en prik het in met een vorm. Bak het 25 min., of tot het omhooggekomen en goudbruin is. Laat het allemaal afkoelen op een rooster.
3. Klop de room met de poedersuiker en vanille tot er zich pieken vormen. Werk het deegvel voorzichtig bij en snijd er in de lengte 3 even grote stukken van. Bedek 1 laag met de helft van het passievruchtenmengsel, verspreid het gelijkmatig , ook bij de randen. Lepel hier de helft van het roommengsel op en leg daar de helft van de mango op. Leg het tweede deegvel hierbovenop en herhaal de wzerkwijze. Eindig met het laatste deegvel en bestrooi dat ruim met poedersuiker. Breng het geheel voorzichtig over op een serveerschaal. Snijd het gebak aan met een kartelmes in plakken.

21:03 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (1) | Tags: eieren, boter, suiker, bladerdeeg, room, poedersuiker, mango |  Facebook |

15-10-06

412. Tiramisù

Tiramisu

Benodigdheden:

* 1,5 dl room
* 300 gr pure chocolade
* 400 gr mascarpone
* 4 dl zwarte koffie met 4 el suiker, afgekoeld
* 6 el bruine rum of cognac
* 36 lange vingers
* cacaopoeder

Werkwijze:

1. Klop de slagroom lobbig. Smelt de chocolade, onder voortdurend roeren, in een kom boven zacht kokend water. Laat de chocolade een beetje afkoelen. Roer de mascarpone en de slagroom erdoor.
2. Meng de koffie met de rum. Doop de lange vingers er kort in, zodat ze het koffie-rummengsel absorberen, maar niet te slap worden.
3. Leg op een 4 borden 3 lange vingers naast elkaar.
4. Bestrijk de lange vingers met het chocolad-pascaropnemengsel.
5.Leg 3 lange vingers op deze laag. Bestrijk deze laag. bestrijk ook deze laag met het mengsel . Sluit af met 3 lange vingers.
6. Zet de tiramisù minstens in 1 uur in de koelkast. Strooi vlak voor het serveren cacaopoeder erover.

11:07 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (1) | Tags: rum, lange vingers, cacaopoeder, room, mascarpone |  Facebook |

28-09-06

399. Druiventaart.

druiventaart

Benodigdheden:

* 125 gr boter
* 250 gr bloem
* zout
* 3 eieren
* 500 gr witte druiven
* zwarte druiven
* s75 gr suiker
* 50 gr griessuiker
* 15 cl room

Werkwijze:

1. Kneed de zachte boter met de suiker en doe er een heel ei bij. Wanneer het mengsel glad is de bloem en het zout toevoegen. Kneed het deeg tot een bol en laat die tenminste 1 uur rusten.
2. Rol het deeg uit en leg het in een taartvorm. Doorprik de bodem met een vork.
3. Schik de blauwe druiven in het midden, in de vorm van een tros en vul de rest van de oppervlakte in met witte druiven.
4. Klop 2 eieren, de room en de suiker. Giet dit mengsel over de druiven.
5. Zet in een op 180°C voorverwarmde oven en laat 40 minuten bakken. Dien lauw op, eventueel bestrooid met poedersuiker.

17:42 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-09-06

395. Vijgentaart.

Benodigdheden:

* 6 vijgen
* 1 bladerdeeg
* 3 eieren
* 3 eetlepels bloem
* 185 gr boter

Werkwijze:

1. De vijgen in vier snijden en op de voorgebakken bladerdeeg leggen met de groene puntjes omhoog
2. Klop de eieren met de suiker tot een schuimige massa en voeg daarna de bloem toe
3. De boter smelten
4. De gesmolten boter bij de eieren en de suiker voegen en ongeveer nog 1 min. goed ddorkloppen
5. Daarna het mengsel over de vijgen gieten
6. Gedurende 25 min. in een voorverwarmde oven van 180° bakken.

21:37 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vijgen, bladerdeeg, eieren, bloem, boter |  Facebook |

31-07-06

366. Franse appeltaart.

Ingrediënten:

* 250 gr. bladerdeeg
* 1 ei (alleen de dooier)
* 2 eetlepels gesmolten boter
* 4 à 5 stevige appels

Bereidingswijze:

1. Vorm met boter invetten, bedek de vorm met de bladerdeeg
2. Prik met een vork gaatjes in het deeg, om te voorkomen dat het bol trekt Klop het eigeel met 1 eetlepel water los en smeer de zijkanten van het deeg hiermee in
3. Schil de appels en snij ze in dunne plakjes. Leg de plakjes neer in rozetjes en bestrooi ze met poedersuiker
4. Bak de taart in een voorverwarmde over van 220o C in ca. 25 minuten
5. Serveer de taart bij voorkeur (lauw)warm

12:26 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (0) | Tags: appelen, appeltaart |  Facebook |

27-07-06

362. Abrikozenflan.

Benodigdheden:

* 1 kg abrikozen
* boter: 100 gram
* bloem: 170 gram
* melk: 50 cl* ei(eren): 4
* poedersuiker: 200 gram

Werkwize:

1. Ontpit de abrikozen en snijd ze in twee. Bestrooi ze met wat suiker en bewaar koel.
2. Verwarm de oven voor op 200°C. Klop de eieren met de rest van de suiker. Meng er beetje bij beetje de gezeefde bloem door, daarna de melk en tenslotte de vooraf gesmolten boter. Meng tot u een homogeen en vloeibaar deeg bekomt.
3. Beboter een bakvorm, schik de halve abrikozen erin en giet het deeg erover. Laat 25 minuten bakken in een oven van 200°C.
4. Bestrooi het oppervlak met bloemsuiker en laat 5 minuten gratineren.

07:43 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-07-06

336. Warm chocoladetaartje.

Benodigdheden:

* 125 g pure chocolade
* 25 g roomboter
* 4 eieren
* 30 g bloem
* 75 g suiker

Werkwijze:

1. Laat de chocola, in kleine brokjes gebroken, met de boter smelten. Sla de eierdooiers met de helft van de suiker schuimig en voeg geleidelijk het meel toe. Sla de eiwitten stijf met de rest van de suiker. Voeg beide mengsels toe aan de chocola en schep luchtig door elkaar. Zet de massa een poosje in de koelkast. (Dit chocolademengsel kan eventueel zelfs een dag van tevoren worden gemaakt.)
2.Beboter 6 vormpjes, bestrooi die met meel en doe het mengsel erin (schenk ze niet te vol, de eieren gaan nog uitzetten). Zet de bakjes ongeveer 7 minuten in een op 170°C voorverwarmde oven. De taartjes zullen vanbinnen nog zacht zijn. Serveer met een muntsausje of met een gekonfijt sinaasappelschilletje.

10:59 Gepost door Mamamia in Gebak | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |