26-11-12

820. Boerenpannetje

boerenpannetje.JPG

Benodigdheden:

  • 800 gr aardappelen
  • 2 koffielepels plantaardige olie
  • peper en zout
  • 2 rode en 2 groene paprika's
  • 1 ui
  • 100 gr magere hamblokjes
  • 4 eieren
  • paprikapoeder
  • 1 potje augurken

 

Werkwijze:

 

  • Schil de aardappelen en snij in blokjes. Verhit de olie in een grote pan. Voeg de aardappelblokjes toe, breng op smaak met peper en zout en laat met een deksel op de pan ca 20 minuten stoven. Roer af en toe.
  • Was de papika's, verwijder de zaadlijsten en snij de ui in grove blokjes. Voeg de groenten met hamblokjes toe aan de aardappelen en bak nog eens ca. 10 minuten.
  • Meng de eieren met paprikapoeder en giet over het aardappel-groentemengsel. Laat al roerend stollen. Breng het boerenpannetje op smaak met zout en paprikapoeder en serveer met augurken.

10-11-12

819. Gesloten paddestoelentaart.

paddestoelentaart.jpg

 

 

Benodigdheden voor 6 personen:

  • 6 sjalotten
  • 6 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • 400 gr gekookte rijst
  • 3 hele eieren - 1 eidooier
  • 3 dl slagroom
  • 400 gr verse cantharellen
  • 400 gr bladerdeeg

 

Werkwijze:

 

  1. Verhit de oven voor op 180°c
  2. Pel en snipper de sjalotten en knoflook en fruit ze in de olijfolie, meng ze door de rijst en breng op smaak met peper en zout.
  3. Klop de eieren met de room los en meng dit door de rijst.
  4. Rol de deeg uit tot twee ronde lappen. Bekleed de vorm met een lap bladerdeeg, vul hem met de rijst en de paddestoelen en bevochtig de deegrand.
  5. Leg de tweede deeglap eroverheen en druk de randen stevig tegen elkaar.
  6. Maak een opening, kerf de bovenkant met een scherp mes iets in, bestrijk hem met eidooier en bak de taart 30 minuten in de oven.

01-05-12

818. Lentequiche met asperges.


aspergequiche.jpg



Benodigdheden:

 

  • 1 vel bladerdeeg
  • 500 gr verse asperges
  • 100 gr erwtjes
  • 500 gr cottage cheese
  • 5 sneetjes lichtgerookte ham
  • 3 eieren
  • 1/2 bosje verse bieslook
  • nootmuskaat
  • peper en zout

 

 

Voorbereiding:

 

  1. Schil de asperges
  2. Breng lichtgezouten water aan de kook en laat de asperges en de erwtjes gedurende 10 min. koken.
  3. Giet af, laat schrikken onder koud water, laten uitlekken.
  4. Snij de asperges in kleine stukjes. En hou de aspergepunten (5cm lang) opzij.
  5. Snij de gerookte ham in blokjes.

 

Werkwijze:

 

  1. Leg het uitgerolde bladerdeeg met het bakpapier in een taartvorm en prik er enkele keren in met een vork.
  2. Schep de erwtjes en aspergestukjes in de taartvorm. Leg er de reepjes ham over.
  3. Klop de eieren los met de cottage cheese. Kruiden met peper en zout, nootmuskaat en voeg ook de fijngesnipperde bieslook toe.
  4. Giet dit mengsel in de taartvorm en schik er de aspergepunten bovenop.
  5. Bak gedurende 35min in een op 200°C voorverwarmde oven.

 

Lauw serveren met een salade.

 

Smakelijk!!

06-04-12

817. Asperges met zalm en zachte geitekaas.


aspergestheedoek1.jpg


Ingrediënten voor 2 personen:

  • 8 asperges 
  • peper 
  • zout 
  • kruidenolie 
  • mootje rauwe zalm (of gerookte zalm, maar kan soms te zout worden!) 
  • 1 potje zachte geitenkaas (bv Chavroux)


Bereiding:


  1. Asperges koken of stomen 
  2. Rauwe zalm flinterdun snijden of sneetjes rauwe zalm voorzien 
  3. Asperges dresseren op een warm bord - de onderste helft bedekken met de plakjes rauwe zalm kruiden met peper en zout daarboven de plakjes geitenkaas - besprenkel met een beetje kruidenolie - peper en zout. 
  4. Zet het bordje onder de grill in oven tot de kaas een klein beetje smelt.

03-04-12

816. Quiche met zalm en prei.

quiche-met-prei-eieren-en-gruyere.jpg


Benodigdheden:

  • vel bladerdeeg
  • 200 gr gerookte zalm
  • 3 preistengsel, alleen het wit
  • 6 eieren
  • 3 dl room
  • geraspte gruyère kaas
 
Werkwijze:
 
1.Verwarm de oven voor op 180°.
2. Snijd de prei in ringen en stoof ze in wat boter in de pan. Snijd ondertussen de gerookte zalm in reepjes.
3. Voor het beslag meng je drie volledige eieren en drie dooiers met de room. Kruiden naar smaak met peper en zout.
4.Als de oven warm is, leg dan het bladerdeeg in de taartvorm, gebruik hierbij het vel bakpapier dat er normaal gezien bijzit. Prik gaatjes in het deeg met een vork en laat het al een kwartiertje voorbakken in de oven.
5. Haal na een kwartier het bladerdeeg uit de oven en doe er de prei en de zalm in. Overgiet alles met het ei-roommengsel en strooi er nog wat geraspte kaas bovenop.
6. Zet de quiche een ruim half uur in de oven, tot de bovenkant mooi bruin ziet. Smakelijk!


18:02 Gepost door Mamamia in Groenten, Quiches, Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-02-12

813. Worteltaart met walnoten.

worteltaart.jpg

Benodigdheden:

225 g zelfrijzend bakmeel 
1tl bakpoeder
2 tl koekkruiden 
3 eieren 
125 ml zonnebloemolie 
350 gr. geraspte wortel 
schil van 1 (gewassen) sinaasappel 
flinke hand(80 gr) gehakte walnoten 

Voor het glazuur: 
200 gr. roomkaas
75 gr. poedersuiker 
2 tl citroen
schil van 1 (gewassen) citroen 
handje gehakte walnoten(fijngehakt zodat je het eroverheen kan strooien)
8 mooie halve walnoten ter decoratie

Hulpmiddelen

Cakeblik 20 cm

Voorbereiding

Oven voorverwarmen 180 ° graden 
bakblik invetten en bodem bedekken met bakpapier

Bereidingswijze

Zeef het meel, de bakpoeder en de kruiden in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. In een andere kom meng je de eieren, suiker en olie zodat het een homogeen geheel wordt. giet het natte mengsel bij het droge, en meng met een houten lepel alles goed door elkaar. Voeg de wortel, sinaasappelrasp en noten toe, en meng. 

stort het mengsel in een cakeblik en bak de taart in een uur gaar(gaar=als een vork er schoon uitkomt). Laat 5 minuten afkoelen en haalm er dan uit, laten afkoelen op een rooster. 

Klop voor het glazuur de roomkaas, citroensap en citroenrasp tot een gladde massa. Bestrijk de taart hier flink mee. maak af met de gehakte walnoten en de halve walnoten ter decoratie.


15:45 Gepost door Mamamia in Gebak, Groenten | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

26-02-11

804. Aardappeltaart met geitenkaas en honing.

 

aardappeltaart met geitenkaas.jpg          

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

1. Olie om in te vetten

2. 1 kg vastkokende aardappelen

3. zout

4. 100 g boter

5. 1 bekertje creme fraiche (125 ml) of zure room

6. 1 eetl. honing

7. 3 eieren

8. 1 theel. fijngehakte verse tijm

9. 150 g geraspte (harde) geitenkaas

 

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 200?C. Vet de bakvorm in met olie. Bekleed de vorm met bakpapier en vet dit ook licht in. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Kook ze in water met zout in circa 15 minuten beetgaar. Giet de aardappelplakjes af en laat ze iets afkoelen. Smelt de boter en meng de afgekoelde boter door de creme fraiche en de honing. Klop de eieren los en meng de tijm en de geraspte kaas erdoor. Meng het eimengsel door de creme fraiche.

 

Bereidingswijze:

Schep de aardappelplakjes en het eimengsel in de bakvorm. Strijk de bovenkant glad. Bak de aardappeltaart 30 a 35 minuten in het midden van de oven totdat de bovenkant goudbruin is. Laat de taart iets afkoelen in de vorm en snijd in stukken.

                                                                                                                                     

18:23 Gepost door Mamamia in Groenten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aardappelen, room, olie, tijm, honing |  Facebook |

29-07-10

791. Witloof verkeerd.

witloof verkeerd.jpg
Benodigdheden:
 
  • 8 stronkjes witloof
  • 2 uien fijn gesnipperd
  • 2teentjes knoflook, gepeld en gehakt
  • 2 dl vloeibare tomatenpuree
  • 4 el gehakte peterselie
  • 4 eieren
  • 75 gr gemalen gruyère
  • 125 gr boter
  • 1 kl citroensap
  • cayennepeper
  • peper en zout

 

Werkwijze:

 

  1. Verhit de helft van de boter in een diepe pan. Leg er het witloof in en laat het korten op een hevig vuur bakken. Besprenkel met het citroensap, kruid met peper en zout. Laat op een zacht vuur ongeveer 10 minuten stoven. Laten uitlekken in een vergiet.
  2. Fruit de uien glazig in de rest van deboter. Doe er de passata bij. Voeg er de knoflook aan toe. Kruid met cayennepeper en zout. Laat 10 minuten sudderen tegen de kook aan.
  3. Voeg, van het vuur af, de losgeklopte eieren en de bladpeterselie aan de tomatensaus toe. Roer goed glad.
  4. Schik de witloofkwartjes in een diepe ovenschotel. Doe er de saus over. Bestrooi met de kaas.
  5. Zet ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.
  6. Serveer er lekkere smeuïge aardappelpuree bij.

Smakelijk.

17:45 Gepost door Mamamia in Groenten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-01-10

784. Koolrolletjes met gehakt en peterselie.

 

koolrolletjes

 

Benodigdheden:

  • 1 kleine groene kool
  • 400 gr gemengd gehakt
  • 2 sneden oud brood
  • 1 ei
  • 1 fijn gesnipperde ui
  • 1 el olie
  • 2 el geklaard boter
  • 2 el gehakte peterselie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Maak de grote, buitenste koolbladeren los. Blancheer ze 5 minuten in gezouten water. Laat ze schrikken ik koud water en laat ze daarna plat opdrogen op een propere keukenhanddoek. Snij met een cherp mes de dikke middennerf weg.
  2. Laathet brodkruim weken in een kop water. Fruit de ui in de olie. Vermeng met de peterselie, het uiteknepen broodkruim en het ei. Doe het mengsel bij het gehakt en kneed het goed door. Kruid eventueel bij met peper en zout.
  3. Leg telkens twee koobladeren plat op het werkvlak, zodat ze elkaar overlappen. Schep er een lepel van het gehaktmengsel op. Rol zo stevig mogelijk op en bind op met een stukje keukentouw.
  4. Stoom de koolrolletjes 20 min. boven een bodempje water. Bak ze vervolgens kort in en pan, in geklaarde boter.
  5. Super lekker met puree en tomatensaus.

 

top100-wit1

16-11-09

779. Gevulde champignons.

 

gevulde champignons

 

Benodigdheden:

  • 10 grote champignons
  • 150 gr sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • olie
  • 75 gr amandelmeel
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout
  • 15 gr verse kruiden
  • 25 gr kaas

Werkwijze:

  1. Was de champingons heel snel of reinig ze droog. Vermijd in ieder geval dat ze vocht opnemen. Breek de steeltjes eraf enhak die. Pel en snijd de sjalotjes fijn. Pel en snipper de knoflook.
  2. Stoof de champignons, de steeltjes, de sjalotjes en de knoflook in olie. Voeg het amandelmeel en wat druppeltjes citroensap toe en kruid bij met peper en zout.
  3. Hak de kruiden. Neem de pan van het vuur en voeg de kruiden en de kaas bij het mengsel.
  4. Vul de champignons met het mengsel en leg ze op een bakplaat.
  5. Bak de champgnons 30 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

top100-wit1

27-10-09

778. Vurige pompoendip.

 

pompoendip

 

Benodigdheden:

  • 600 gr pompoen, geschild, pitten verwijderd en vruchtvlees in blokjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 1 tl geraspte gemberwortel
  • 1 rode chili, vruchtvlees fijngehakt
  • sap van 1/2 limoen

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor tot 200°C. Doe de pompoen in een braadslee, sprenkel er 1 el olijfolie over en bestrooi met zout en peper. Schep alles om en rooster de pompoen circa 20 minuten. Schep hem tussendoor een keer of twee om.
  2. Doe de pompoen in een foodprocessor en voeg de knoflook, gember, chilipeper en de overige olie toe en pureer alles glad. Meng er het limoensap door en proef nog zout en peper bij.
  3. Schep de dipsaus in een schaal en serveer hem heet, warm of koud.

top100-wit1

23-10-09

776. Krieltjes met braadworst en worteltjes uit de oven.

 

kookjuffertje-banner

Benodigdheden:

  • 1 kg ongeschilde kleine krielaardappeltjes
  • 1/2 kg wortelen
  • 2 uien
  • 100 gr boter
  • 4 braadworsten
  • 100 gr spekblokjes
  • 1 takje tijm
  • verse peterselie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Breng twee kookpotten met water aan de kook.
  2. Was de aardappelen grondig, maar schil ze niet. Kook ze net niet gaar. Giet het kookvocht af.
  3. Schil d wortelen en snijd ze in julienne. Kook ze 5 minuten. Giet ze af en laat goed uitlekken.
  4. Pel de uien en snipper ze fijn.
  5. Verwarm de oven voor op 220°.
  6. Doe de boter in een ovenschotel en laat de boter smelten in de oven.
  7. Doe de ui, de braadworsten en de spekblokjes in de ovenschotel als de boter begint te bruinen.
  8. Zet de schotel 5 minuten in de oven. Keer de braadworsten om. Zet de schotel opnieuw in de oven. Voeg na 5 minuten de aardappeltjes en de woreltjes toe. Breng op smaak met het takje tijm, peper en zout.
  9. Laat alles nog 20 minuten in de oven veder bakken. Schep alles regelmaig om.
  10. Hak de peterselie fijn en voeg hem toe. Schep alles nog eens goed om en laat nog 5 minuten in de oven staan.

 

 

 

 

29-11-08

722. Aardappelgratin met eekhoorntjesbrood.

 

aardappelgratin

 

Benodigdheden:

  • 40 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1,5 kg aardappelen
  • boter
  • olijfolie
  • 250 gr champignons in plakjes gesneden
  • 2 uitgeperste teentjes knoflook
  • 2 tl gehakte tijm
  • 4,5 dl groentenbouillon

Werkwijze:

  1. Week het eekhoorntjesbrood in 3 dl kokend water tot het zacht is. Schil intussen de aardappelen en snijd bij voorkeur met behulp van een mandolin, in zeer dunne plakjes. Leg de aardappelschijfjes, om verkleuren te voorkomen, in een kom met koud water.
  2. Verwarm in een klontje boter en 1 el olijfolie in een pan, voeg de champignons, knoflook en tijm toe en bak tot de ze zacht zijn. Giet het eekhoorntjesbrood af (vang het weekvocht op en bewaar voor later gebruik), hak in grove stukken en voeg aan de champignons toe. Verwarm enkele minuten langer en breng royaal op smaak.
  3. Vet een ovenvaste schaal in en maak hierin laagjes van het paddestoelenmengsel en de aardappelschijfjes. Schenk de groentebouillon en het weekvocht ervoer en leg er wat plakjes boter op. Zet in een voorverwarmde oven van 190° C tot de aardappelschijfjes gaar zijn en het geheel mooi goudbruin is.

top100-wit1

30-10-08

697.Pikant lachebekje.

gevuld lachebekje

 

Benodigdheden:

  • 5 rode paprika's
  • 1 groene paprika
  • 3 tomaten
  • 500 gr kippefilet
  • 3 el olijfolie
  • 2 grote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 Spaanse pepertje
  • 3/4 l kippenbouillon
  • 60 gr tomatenpuree
  • 15 gr paprikapoeder
  • 100 gr rode kidneybonen uit blik
  • 4 takjes rozemarijn

Werkwijze:

  1. Snij de kipfilet in reepjes en bak op een hoog vuur goudkleurig.
    Haal ze uit de pan
  2. Schep de uireepjes in de pan en frituur ze in dezelfde olie.
  3. Snij 1 rode en 1 groene paprika in reepjes. Voeg de reepjes
    met de gesnipperde knoflookteentjes bij de uien in de pan en laat
    5 minuten stoven. Voeg dan de kip opnieuw toe.
  4. Pel en ontpit de tomaten en snij in grote stukkeN.
    Snij pepertje in stukjes en verwijder de zaadjes. Voeg de
    stukken tomaat en pepertje bij de bereiding. Laar 1 minuut
    bakken. Voeg de bouillon, de tomatenpuree en het paprikapoeder
    toe.
    Meng goed, kruid eventueel met wat zeezout. Dek de pan af en laat
    40 minuten sudderen met het deksel op de pan.
  5. Zet ondertussen de overblijvende rode paprika's op een bakplaat in
    een voorverwarmde oven (200°C). Haal ze er na 8 à 10 minuten weer uit.
    Fris ze op in koud water en nu kan u ze heel gemakkelijk pellen.
  6. Snij het kapjes van de gepelde paprika's en verwijder de zaadjes en
    zaadlijstjes. Hou deze groenten warm.
  7. Laat de kidneybonen uitlekken, spoel ze af en voeg ze 5 minuten
    voor het eide van de stooftijd bij de kip en de groenten.
  8. Schik elke paprika op een bord en vul ze met het mengsel. Plaats
    het kapje schuuin op de paprika's en garneer met rozemarijn.
  9. Deze schotel is heerlijk met rijst of risotto.

rank_image-4

 

top100-wit1

13-10-08

685. Gegratineerde prei met tagliatelle.

gegratineerde prei met tagliatelle

 

Benodigdheden:

  • 1 kg stoofprei
  • 300 gr groene tagliatelle
  • 400 gr in plakken gesneden ham
  • 150 gr geraspte kaas
  • 2 el paneermeel
  • 1 nootje boter
  • 1 el olie
  • 50 gr bloem
  • 50 gr boter
  • 1/2 l melk
  • peper en zout
  • muskaatnoot

Werkwijze:

  1. Maak de prei schoon, was hem en snijd hem in fijne rondjes. Stoof ongeveer 10 minuten in een nootje boter en kruid met peper en zout.
  2. Kook intussen de tagliatele bijtgaar in kokend gezouten water met olie. Giet af en meng met de prei.
  3. Smelt voor de saus de boter, meng de bloem erdoor en roer tot een gladde rouw. Giet de melk er al roerend bij en laat indukken. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
  4. Doe de tagliatelle met prei in een ovenschotel en schik de in reepjes gesneden ham erop. Overgiet met de saus en bestrooi met de geraspte kaas en paneermeel. Leg er een paar vlokjes boter op en laat goudbruin gratineren in een op 180°C voorverhitte oven of onder de grill.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

23-09-08

668. Winterragout.

WinterRagout

 

Benodigdheden:

  • 600 gr kalfsvlees in dobbelstenen gesneden
  • 500 gr aardappels tevens in dobbelstnen gesneden
  • 3 raapjes
  • 1 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 wortelen
  • 2 uien
  • 2 l groentenbouillon
  • verse tijm en laurier
  • 200 ml magere room
  • maïzena
  • 2 el plantaardige margarine
  • 2 el verse gehakte peterselie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Bak het vlees snel lichtbruin in de margarine.
  2. Voeg de groenten en de aardappelen toe met de bouillon en laat koken tot de groenten en aardappelen beetgaar zijn.
  3. Dik de soep indien nodig met de maïzena.
  4. Voeg de room toe en laat nu niet meer koken.
  5. Kruiden met peper en zout. Bestrooi met verse peterselie.

top100-wit1

top100cookingsite

 Bedankt voor het stemmen!!!

25-06-08

651. Gebakken courgettes met knoflook en parmezaan.

 

gebakken-courgettes

 

Benodigdheden:

  • 2 1/2el olijfolie
  • 3 courgettes in plakjes van 1/2 cm
  • 2 teentjes gehakte knoflook
  • de schil van 1 citroen
  • 50 gr versgeraspte parmezaan
  • zwarte peper
  • zeezout

Werkwijze:

  1. Verhit de olie in een pan en voeg de courgettes toe. Strooi de knoflook en citroenschil erover en schenk het citroensap erbij
  2. Keer de plakjes courgettes voorzichtig zonder ze te pletten, en schud de pan heen en weer, zodat ze niet aan de bodem kleven.
  3. Strooi na een paar minuten de helft van de parmezaan kaas erover en schud de pan nomaals om de kaas te verdelen. Voeg wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout toe. Bak de courgettes niet langer dan 5 minuten. Ze moeten nog een beetje beet houden en heel lichtbruin verkleuren.
  4. Strooi de rest van de kaas erover, laat de kaas een beetje smelten en serveer.

20-11-07

599. Ovenschotel met gehakt en prei.

ovenschotel-gehakt-prei

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

  • 500 gr kruimige aardappels
  • 500 gr bloem
  • 1 ei
  • nootmuskaat
  • zout
  • 300 gr prei
  • 4 el olie
  • 500 gr bereid gehakt
  • 1/2 tl majoraan
  • cayennepeper
  • 1 groentebouillon
  • 150-200 gr roomkaas
  • 75 gr emmental kaas

Werkwijze:

  1. Schil de aardappels en kook ze in 20 min gaar. Druk de aardappels door een daardappelpers. Kneed de aardappels, de bloem en het ei met wat zout en nootmuskaat tot een deeg. Rol het deeg tot een vingerdikke sliert. Snijd de sliert in stukken van 4-5 cm lang. Kook de noedels in ca. 2 min. gaar.
  2. Was de prei en snijd hem in ringen. Verhit 2 el olie in de pan en bak de noedels ca 5 min..
  3. Verhit 2 el olie in het braadvet en bak daarin het gehakt. Bak de prei kort mee. Breng op smaak met majoraan, cayennepeper en een snuifje zout. Voeg 500 ml water en het bouillonblokje toe aan het prei-gehaktmengsel. Breng de saus aan de kook en laat hem in ca 5 min. op hoog vuur inkoken. Laat de roomkaas door de saus smelten. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  4. Schep de pasta en de prei-gehaktsaus in een ingevette ovenschotel. Rasp de kaas over de schotel en bak hem ca 20 min. goudbruin in een voorverwarmde oven van 200°C

15-11-07

597. Geroosterde herfstgroenten.

herfstgroenten

 

 

 

 


Benodigdheden:

  • 1,5 kg pompoen
  • 1,5 kg aardappels
  • 2-3 bollen knoflook
  • 8 tomaten
  • 150 ml olijfolie
  • 3 takjes rozemarijn
  • 3 takjes salie
  • 3 takjes tijm
  • 1 el grof zout
  • peper uit de molen

Werkwijze:

  1. Snijd de pompoen in stukken en schil hem. Snijd hem in grote ztukken. Was de aardappels grondig en halveer ze. Halveer de knoflookbollen. Was de tomaten. Verdeel alles over twee met olie ingestreken bakblikken.
  2. Was de kruiden, hak ze grof en strooi ze over de groenten. Bedruppel het geheel met de rest van de olijfolie. Bestrooi de groenten met grof zout en peper. Rooster de groenten ca. 45 min. in een voorverwarmde oven van 200°C.

19-10-07

591. Risotto met pompoen.

gevulde-pompoen-risotto


Benodigdheden:

  • 3 el olijfolie
  • 1 fijngesneden sjalot
  • 100 gr risotorijst
  • 200 gr in fijne blokjes gesneden pompoen
  • 2 dl witte wijn
  • 4 dl groentebouillon
  • 150 gr geraspte pompoen
  • 100 gr mascarpone
  • 2 takjes fijn gesneden dragon
  • parmezaanse kaas

Werkwijze:

  1. Doe in een pan de olie en de sjalot. Smoor het mengsel op een laag vuurtjen een paar min totdat de sjalot glazig wordt. Voeg dan de rijst toe en smoor zolang tot de olie verdwenen is.
  2. Voeg dan de blokjes pompoen toe en de witte wijn. Breng aan de kook onder voortdurend roeren. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe. Ook de geraspte pompoen kan erbij.
  3. Laat de rijst op een rustig vuurtje gaar worden, hoe langzamer hoe beter.
  4. Voeg op laatste de mascarpone en de dragon toe.
  5. Breng op smaak met peper en zout.

19-08-07

576. Gevulde champignons op een preibedje.

gevulde champignons


Benodigdheden:

  • 1 ui
  • 750 gr prei
  • 1 rode paprika
  • 8 grote champignons
  • 1/2 bosje peterselie
  • 100 gr gekookte ham
  • 2 el olie
  • 1 groentebouillonblokje
  • 200 gr verse roomkaas
  • 1 ei
  • peper en zout
  • boter

Werkwijze:

  1. Pel en snipper de ui. Maak de prei schoon, de paprika en de champignons. Dep de champignons droog, draai de steeltjes eruit en snijd deze fijn. Snijd de prei in dunne ringen. Snijd de paprika in kleine blokjes. Was de peterselie, houd een paar takjes apart ter garnering, en snijd de rest fijn. Snijd de ham in kleine blokjes.
  2. Verhit 2 el olie in een grote pan. Fruit de ui en de champignonstelen. Laat de prei kort meesmoreN. Voeg 375 ml water en het bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 5 min. pruttelen.
  3. Splits het ei. Roer de roomkaas, de ham, de paprika, de peterselie en het eigeel door elkaar. Breng het mengsel op smaak met peper en zout. Strooi wat zout en peper in de binnenkant van de champingons en vul ze elk met 1 el kaasmassa.
  4. Roer de overige kaasmassa door de prei en breng dit mengsel op smaak. Vul een ingevette ovenschaal met het preimengsel en leg de gevulde champingnons erop. Bak de champignons 20 min. goudbruin in een voorverwarmde oven van 200° C. Garneer met de peterselie.

29-07-07

573. Chinese omelet.

chinese-omelet


Benodigdheden:

  • 3 eieren
  • 1 el mirin
  • 1 tl sojasaus
  • 250 gr krabvlees
  • 2 tl citroensap
  • 2 tl olijfolie
  • 90 gr taugé
  • 20 gr waterkers
  • 4 tl olie
  • 2 lente-uitjes
  • 1 grote rode peper en dunne plakjes

Werkwijze:

  1. Klop de eieren, mirin en sojasaus. Kruid met peper en zout en zet weg.
  2. Meng krabvlees, citroensap en olijfolie. Kruiden met peper en zout en schep om. Voeg taugé en waterkers toe en zet ook weg.
  3. Verhit 1 tl olie in de pan op halfhoog vuur. Schep er wat eimix in en draai rond, zodat het ei een dun laagje vormt op de bodem van de pan. Blijf bakken tot het ei gaar is en schuif de omelet dan op een bord.
  4. Herhaal dit tot je 4 dunne omeletjes hebt en voeg eventueel extra olie toe.
  5. Leg elke omelet op een voorverwarmd bord, voeg het krabmengsel toe en rol de helft van de omelet eroverheen.
  6. Bestrooi met lente-ui en de rode peper en serveer.

10-07-07

569. Kruidige gamba's met tomaten.

tomaten

Benodigdheden:

  • 1 el olijfolie
  • 2 tl komijnzaad
  • 2 grote groen pepers
  • 1 tl kurkama
  • 250 gr gehalveerde kerstomaatjes
  • 16 grote gamba's
  • 125 ml kokosmelk
  • 1 handvol basilicum
  • gestoomde witte rijst

Werkwijze:

  1. Verhit de olijfolie in de pan op hoof vuur en doe er komijnzaad, pepers en kurkama in. Draai het vuur naar halfhoog, doe er na 1 min de tomaten bij en bak nog een minuut.
  2. Voeg de gamba's toe en ak 2- 3 min aan elke kant of tot ze roze zijn en opkrullen. Haal ze uit de pan en zet apart.
  3. Giet de kokosmelk in de pan, kruid met zout en peper en laat 1 min sudderen.
  4. Schik intusen de gamba's op de borden. Schep er de saus over en garneer met de basilicum. Geef er gestoomde rijst bij.

10-06-07

560. Groentelasagne

groentelasagne


Benodigdheden:

  • 250 gr ongekookte lasagnebladen
  • 250 gr gepelde tomaten
  • 1 ui
  • 1 kleine courgetee
  • 1 aubergine
  • 3 el gemalen parmezaan
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 basilicumblaadjes
  • knoflook
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Verwarme de oven voor op 180°C
  2. Bereid de tomatensaus op traditionele wijze: laat de tomaten 1/2 uur stoven en pureer ze. Breng op smaak met peper en zout, knoflook, laurier en basilicum. Pel en hak de ui fijn en roer die onder de saus.
  3. Was de courgette en de aubergines en snijd ze in plakjes van ongeveer 3 tot 4 mm.
  4. Bekleed de ovenschotel met de lasagnebladen, en leg vervolgens afwisselend een laag van volgende ingrediënten: tomatensaus, aubergines, tomatensaus met parmezaanse kaas, lasagnebladen, tomatensaus, courgettes, tomatensaus met parmezaanse kaas en tot slot nog lasagnebladen met daarbovenop tomatensaus met parmezaanse kaas.
  5. Dek de schotel af met alumoniumfolie en zet de lasagne ongeveer 20 tot 25 min in de voorverwarmde oven. 

02-06-07

554. Met krab gevulde paddestoelen.

krab%20gevulde%20paddestoelen


Benodigdheden:

  • 16 grote paddestoelen
  • 250 gr krabbevlees
  • 20 gr boter
  • 4 gehakte uien
  • 1 gehakt teentje knoflook
  • 40 ml zure room
  • 20 gr paneermeel
  • 1 zakje gemalen parmesan
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • zout

Werkwijze:

  1. Maak de paddestoelen schoon. Snij er de steeltjes af en hak deze fijn.
  2. Kook de paddestoelenhoedjes gedurende 4 min.
  3. Doe de paddestoelensteeltjes in een pan en laat ze op een middelmatig vuurtje gedurende 8 min. in de boter stoven met de ajuin en de knoflook. Kruiden met zout, cayennepeper, room en paneermeel, roer alles om in de pan en voeg daarna voorzichtig het krabbenvlees toe. Laat alles goed opwarmen.
  4. Verwarm de oven voor op 180° gedurende 10 min.
  5. Vul de champignons op met de krabbenvulling en bestrooi met gemalen parmezaan. Zet alles onder de gril en laat de kaas goudbruin kleuren. Dien warm op.

23-05-07

552. Groene asperges met parmezaan.

groene_asperges


Benodigdheden:

  • 1 kg groene asperges
  • 4 plakken gedroogde ham
  • 4 sl parmezaanse kaas
  • 6 sl olijfolie
  • sap van 1/2 citroen

Werkwijze:

  1. Stoom de asperges gedurende 8 à 10 min. maar zorg dat ze krokant blijven.
  2. Schik ze op een bord en leg over ieder bord een plak gedroogde ham en bestrooi met de parmezaanse kaas.
  3. Overgiet met de olijfolie en besprenkel met wat citroensap.

08-04-07

517. Aardappelschotel met kaas en bloemkool.

Aardappelschotel%20kaas

Benodigdheden:

* 1,5 kg vastkokende aardappelen
* 1 bloemkool
* peper en zout
* 2 uien
* 3 el boter
* 3 el bloem
* 250 ml slagroom
* 100 gr harde kaas
* nootmuskaat
* 4-6 plakjes ontbijtspek
* peterselie

Werkwijze:

1. Borstel de aardappels goed schoon onder stromend water, schil ze eventueel. Kook de aardappels ca. 20 min met het deksel op de pan. Laat ze schrikken en laat ze afkoelen.
2. Was de bloemkool en verdeel hem in roosjes. Kook de bloemkool ca 10 min. in 500 ml water met zout. Giet de bloemkool af en vang het kookvocht op;
3. Pel snipper de ui. Fruit ze in 2 el boter. Bestrooi ze met de bloem en laat ze lichtjes bruineren. Roer het zojuist opgevangen kookvocht en de slagroom erdoorheen en laat het geheel ca 5 min. zachtjes doorkoken. Rasp de kaas en laat deze al roerend smelten in de saus. Breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot.
4. Snijd de aardappels afhankelijk van hiun grootte in tweeën of in vieren. Verdeel de aardappels en de bloemkoolroosjes over een ingevette ovenschaal. Giet de saus erover. Snijd het spek in reepjes en leg het boven op de schaal. Bak de schotel in 20-25 min goudbruin in een voorverwarmde oven op 200° C. Garneer de ovenschotel met peterselie en serveer.

05-03-07

488. Schorseneren op Vlaamse wijze

schorseneren1

Benodigdheden:

* 2 kg schorseneren
* sap van 1 citroen
* 100 ml witte wijn
* 50 ml wittewijnazijn
* 100 ml Noilly Pratt
* 30 gr dragon fijngesneden, en extra takjes
* zout
* 4 eierdooiers
* 100 gr boter
* 1 el fijngesneden kervel
* azijn
* 4 eieren
* 200 gr acvhterham, in reepjes

Werkwijze:

1. Boen de schorseneren schoon met een borstel onder stromend water. Schil ze met een dunschiller, snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 20 cm en dompel ze zo snel mogelijk onder in een bak met water met het citroensap.
2. Meng voor de saus in een steelpan 50 ml water, de wijn, wijnazijn en Noilly Pratt en doe de dragon erbij. Hou el fijngesneden blaadjes apart voor de garnering. Verhit het mengsel op laag vuur, laat het ongeveer 15 min trekken en zeef de dragon eruit.
3. Verwarm de oven voor op 60°C. Breng in een ruime pan, water met 1 el zout aan de kook en kook hierin de schorseneren in ongeveer 8 min beetgaar. Schep ze uit het water met een schuimspaan en houd ze warm in de oven onder folie.
4. Meng 150 ml van he dragon-azijnmengsel met de dooiers in de hittebestendige kom. Smelt de boter in een steelpannetje. Plaats de kom met de dooiers boven een pan met kokend water en sla het mengsel met een garde tot een luchtige massa. Neem de kom boven het kokend water weg zodra de dooiers beginnen te binden en schenk er de gesmolten boter in een dunne straal bij. Blijf goed kloppen met de garde, neem ook steeds de randen goed mee.
5. Roer de achtergehouden dragon door de saus en evt de kervel. Breng op smaak met wat zout. Houd de saus warm door de pan in een pan met heet water te zeten.
6. Breng in een brede pan een laag water van 5 cm tegen de kook aan met een scheutje azijn en 1 tl zout. Laat het water niet koken. Breek de eieren één voor één in een kopje en laat ze voorzichtig in het water glijden. Draai het eiwit met een lepel rond de eierdooier. Pocheer de eieren 3 min tot het eiwit is gestold en de dooier zacht is gebleven. Neem de eieren met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
7. Verdeel de schorseneren over de borden en leg ze naast elkaar. Leg de erieren erop en lepel de béarnaisesaus over de groente. Garneer met reepjes ham en een takje dragon en serveer meteen. Lekker met gekookte krieltjes.

01-03-07

487. Italiaanse halve maantjes.

pic27

Benodigdheden:

* 2 grote vastkokende aardappels ongeschild
* 4 grote rijpe tomaten, ontveld en zonder zaadjes
* 1,5dl groentebouillon
* 2 el tomatenpuree
* 1 kleine gele paprika, in reepjes
* 125 gr kleine champignons, in vieren
* 1 el vers gijngehakte basilicum
* 50 gr geraspte kaas
* peper en zout

Werkwijze:

1. Snijd de aardappel in 8 halve maantjs. Kook ze in 15 min. halfgaar. Giet ze af en leg ze in een ondiepe ovenschaal.
2. Hak de tomaten fijn en doe ze in de schaal. Roer de tomatenpuree door de groentebouillon en schenk het mengsel over de aardappels.
3. Voeg de paprika, de champignons en de basilicum toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
4. Bestrooi het gerecht met kaas en bak het 15-20 min in een voorverwarmde oven op 190°, tot er een mooi korstje op zit. Serveer het gerecht direct.

18-11-06

447. Schorseneren op Vlaamse wijze.

schorseneren

Benodigdheden:

* 2 kg schorseneren
* sap van 1 citroen
* 100 ml witte wijn
* 50 ml witte wijnazijn
* 100 ml Noilly Pratt
* 30 gr dragon, fijn gesneden
* zout
* 4 eierdooiers
* 100 gr boter
* 1 el fijngesneden kervel
* azijn
* 4 eieren

Werkwijze:

1. Boen de schorseneren schoon met een borstel onder stromend water. Schil ze met een dunschiller, snijd ze in gelijke stukken van ongeveer 20 cm en dompel ze zo snel mogelijk onder in een bak met water met het citroensap.

2. Meng voor de saus in een steelpan 50 ml water, de wijn, wijnazijn en Noilly Pratt en doe de dragon erbij. Houd 1 el fijngesneden blaadjes apart voor de garnering. Verhit het mengsel op laag vuur, laat het ongeveer 15 min. trekken en zeef de dragon eruit.

3. Verwarm de oven voor op 60 °C. Breng in een ruime pan water met 1 el zout aan de kook en kook hierin de schorseneren in 8 min. beetgaar. Schep ze uit het water met een schuimspaan en houd ze warm in de oven onder alum. folie.

4. Meng 150 ml van het dragon-azijnmengsel met de dooiers in de hittebestendige kom. Smelt de boter in een steelpannetje. Plaats de kom met de dooiers boven een pan met kokend water en sla het mengsel met een garde tot een luchtige massa. Neem de kom boven het kokend water weg zodra de dooiers beginnen te binden en schenk er de gesmolten boter in een dunne straal bij. Blijf goed kloppen met de garde, neem ook steeds de randen goed mee.

5. Roer de achtergehouden dragon door de saus en evt de kervel. Breng op smaak met wat zout. Houde saus warm door de pan in een pan heet water te zetten.

6. Breng in een brede pan een laag water van 5 cm tegen de kook aan met een scheutje azijn en 1 tl zout. Laat het water niet koken. Breek de eieren één voor één in een kopje en laat ze voorzichtig in het water glijden. Draai het eiwit met een lepel rond de eidooier. Pocheer de eieren 3 min. tot het eiwit is gestold en de dooier zacht is gebleven. Neem de eieren met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

7. Verdeel de schorsneren over de borden en leg ze naast elkaar. Leg de eieren erop en lepel de bearnaisesaus over de groente. Garneer met reepjes ham en een takje dragon en serveer meteen. Lekker met gekookte krielaardappeltjes.

mamamia