29-07-10

791. Witloof verkeerd.

witloof verkeerd.jpg
Benodigdheden:
 
  • 8 stronkjes witloof
  • 2 uien fijn gesnipperd
  • 2teentjes knoflook, gepeld en gehakt
  • 2 dl vloeibare tomatenpuree
  • 4 el gehakte peterselie
  • 4 eieren
  • 75 gr gemalen gruyère
  • 125 gr boter
  • 1 kl citroensap
  • cayennepeper
  • peper en zout

 

Werkwijze:

 

  1. Verhit de helft van de boter in een diepe pan. Leg er het witloof in en laat het korten op een hevig vuur bakken. Besprenkel met het citroensap, kruid met peper en zout. Laat op een zacht vuur ongeveer 10 minuten stoven. Laten uitlekken in een vergiet.
  2. Fruit de uien glazig in de rest van deboter. Doe er de passata bij. Voeg er de knoflook aan toe. Kruid met cayennepeper en zout. Laat 10 minuten sudderen tegen de kook aan.
  3. Voeg, van het vuur af, de losgeklopte eieren en de bladpeterselie aan de tomatensaus toe. Roer goed glad.
  4. Schik de witloofkwartjes in een diepe ovenschotel. Doe er de saus over. Bestrooi met de kaas.
  5. Zet ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C.
  6. Serveer er lekkere smeuïge aardappelpuree bij.

Smakelijk.

17:45 Gepost door Mamamia in Groenten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-07-10

790. Meloensoepje met ijs

 

meloen.jpg

 

Deze keer een heel gemakkelijk receptje dat verfrissing geeft bij warme dagen!

Dit receptuur is voor 1 persoon.

 

 

Benodigdheden:

 

  • 1/2 cavallionmeloen
  • 2 el citroensap
  • 200 gr watermeloen in stukjes
  • 1 el mascarpone
  • voor de afwerking 1 basilicumblaadje

 

Werkwijze:

 

  1. Haal het vruchtvlees uit de cavaillonmeloen en mix in de blender. Voeg hey citroensap toe en meng goed;
  2. Mix de watermeloen in de blender en giet het sap in ijslollievormpjes. Zet in de diepvries.
  3. Giet het meloensapje in een glas en voeg de mascarpone toe. Zet de ijsjes in het glas en werk af met de basilicum

 

Smakelijk!!

 

 

 

10:10 Gepost door Mamamia in Zomerdrankjes. | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-07-10

789. Gebakken lotte met knoflook en honing.

gebakken lotte.jpg
Benodigdheden:
  • 4 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 2 el honing
  • 1 dl visbouillon
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 saffraandraadjes
  • 4 filets van lotte
  • 70 gr pijnboompitten

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Pel de sjalotjes en de knoflook en snipper ze fijn
  3. Verhit 2 el olijfolie en fruit er de sjalot en de knoflook in aan.
  4. Doe er de honing, de visbouillon, het citroensap en de saffraandraadjes bij en laat tot 1/3 inkoken. Houd de saus warm.
  5. Verhit de 2 overige el olijfolie in een pan en bak de visfilets aan elke kant even aan. Leg ze in een ovenschotel en zet gedurende 10 minuutjes in de oven.
  6. Rooster de pijnboompitten in een anitaanbakpan.
  7. Schik de filets op de borden en overgiet ze met de saus.
  8. Werk af met de pijnboompitten.
  9. Serveer met lekkere zuiderse groentjes en eventueel aardappelpuree

Smakelijk!!

17:32 Gepost door Mamamia in Franse gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-07-10

788. Ovenschotel van aubergines

Vandaag heb ik op het menu een lekkere ovenschotel van aubergines!
Vlug klaargemaakt en zeer calorie-arm!

 

aubergineschotel

 

 

Benodigdheden:

  •  750 gr aubergines
  • peper en zout
  • 1 knoflookteentje
  • 4 kl olijfolie
  • 1 groot blik gepelde tomtaten
  • 1 el suiker
  • 1/2 el oregano
  • 2 el gehakt basilicum
  • 225 gr ligth mozzarella
  • 3 el geraspte kaas

Werkwijze:

 

  1. Laat de tomaten goed uitlekken in een zeef en snijd ze in blokjes
  2. Was de aubergines en snijd ze in vingerdikke schijven.
  3. Pel de knoflook en pers uit. Fruit hem in 1/2 kl olijfolie
  4. Voeg de tomatenblokjes toe, de suiker en de oregano en laat op een zacht vuurtje inkoken ot een dikke saus.
  5. Snijd de mozzarella in blokjes.
  6. Verwarm de oven voor op 180°C
  7. Verwarm ondertussen een grillpan.
  8. Smeer de auberginschijven in met de olijfolie en grill ze aan beide kanten, laat goed uitlekkenop keukenpapier.
  9. Leg ze daarna in een ovenschotel en giet er de tomatensaus over.
  10. Verdeel de mozzarella eover en bestrooi met de geraspte kaas.
  11. Zet de schaal 30 minuten in het midden van de oven tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Ik heb deze schotel geserveerd met gebakken zeewolf!
Serveer er een gekoeld glaasje rosé wijn bj!

Smakelijk!

 

787. Tomatensalade

 

tomatensalade

 

Met dit warme weer heeft een mens niet zoveel zin om te eten!

Daarom vandaag deze verfrissende zomerse tomatensalade!
Lekker met een vers stokbroodje en een verfijnde serano-ham!!

 

Benodigdheden:

  • 1 groene paprika
  • 1 kleine rode ui
  • 250 gr kerstomaatjes of trostomaten
  • 100 gr rauwe ham
  • 10 groene olijven
  • 1 grote rijpe tomaat
  • 1 knoflookteentje
  • 1 el witte wijnazijn
  • 4 kl olijfolie
  • peper en zout
  • tabasco
  • platte peterselie

Werkwijze:

  1. Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes.
  2. Pel en hak de ui, de pterselie hak je fijn
  3. Halveer de kerstomaatjes en snij de ham in fjne reepjes en de olijven snij je in ringetjes.
  4. Was de tomaat, dompel ze enkele seconden onder in kokend water en pel ze.
  5. Prak de tomaat met een vork en druk het vruchtvlees door een zeef.
  6. Roer de geperste knoflook, de olie en de witte wijnazijn erdoor.
  7. Breng de tomatensaus op smaak met peper en zout en een beetje tabasco naar eigen wens.
  8. Schep de paprika, de ui, de peterselie, de kerstomaatjes, de ham en de olijven erdor.
  9. Laat een tijdje marineren zodat de smaken zich kunnen vermengen!

Lekker verfrissend bij dit zomerse weer! Smakelijk!!

03-07-10

786. Gekookte mosselen met mosterd - biersaus

 

 

mosselen1

 

Benodigdheden:


2 kg verse mosselen
1 prei
1 stengel selderij
3 wortels
1 teentje knoflook
1 fles pils bier
55 gr. boter
25 gr. bloem
1.5 el. mosterd
0.5 dl. slagroom
peper
zout

 

Werkwijze:

1. Was de mosselen zorgvuldig onder de koude kraan en verwijder de beschadigde exemplaren.
2.  Snijd de prei in dunne ringen, de selderij grof en de worteltjes in plakjes. Hak de knoflook.
3. Verhit iets minder dan de helft van de boter in een grote pan en fruit de groente hierin vijf minuten.
4. Leg de mosselen op het groentebed, schenk het bier erbij en maal flink wat peper over de mosselen. Kook de mosselen, regelmatig omschuddend, gaar in circa vijf minuten. De mosselen zijn gaar als alle schelpen open zijn.
5. Schenk het vocht door een zeef in een pan en kook het op een hoog vuur in tot tweederde. Houd de mosselen warm met het deksel op de pan.
6. Smelt de resterende boter met de bloem in een andere pan. Schenk hier al roerend het ingekookte vocht bij, zodat een mooie gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met mosterd, slagroom, peper en zout.
7. Serveer de mosterdsaus bij de gekookte mosselen.

Hierbij een lekkere porties Belgische frietjes en smullen maar.

17:13 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-03-10

785. Spaghetti aglio, olio e pereroncino

 

spaghetti oglio

 

Benodigdheden:

  • 600 gr spaghetti
  • zout
  • 1 kleine knoflook
  • 2 verse chilipepers
  • 5 el olijfolie
  • 4 el parmezaanse kaas
  • gehakte peterselie
  • zwarte peper

Werkwijze:

 

  1. Spaghetti in ruim zout water al dente garen Knoflook pellen en de teentje grof hakken. De chili's wassen en in ringen snijden.
  2. Olijfolie in een grote pan verhitten. Voeg de knoflook en chili toe, onder het bakken roeren totdat de knoflook bruuin is.
  3. Pasta afgieten en nat bij de knoflook in de pan voegen en goed mengen. Heet op de borden verdelen. Vervolgens naar wens bestrooien met pamezaanse kaas en verse peper en peterselie.

top100-wit1

29-01-10

784. Koolrolletjes met gehakt en peterselie.

 

koolrolletjes

 

Benodigdheden:

  • 1 kleine groene kool
  • 400 gr gemengd gehakt
  • 2 sneden oud brood
  • 1 ei
  • 1 fijn gesnipperde ui
  • 1 el olie
  • 2 el geklaard boter
  • 2 el gehakte peterselie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Maak de grote, buitenste koolbladeren los. Blancheer ze 5 minuten in gezouten water. Laat ze schrikken ik koud water en laat ze daarna plat opdrogen op een propere keukenhanddoek. Snij met een cherp mes de dikke middennerf weg.
  2. Laathet brodkruim weken in een kop water. Fruit de ui in de olie. Vermeng met de peterselie, het uiteknepen broodkruim en het ei. Doe het mengsel bij het gehakt en kneed het goed door. Kruid eventueel bij met peper en zout.
  3. Leg telkens twee koobladeren plat op het werkvlak, zodat ze elkaar overlappen. Schep er een lepel van het gehaktmengsel op. Rol zo stevig mogelijk op en bind op met een stukje keukentouw.
  4. Stoom de koolrolletjes 20 min. boven een bodempje water. Bak ze vervolgens kort in en pan, in geklaarde boter.
  5. Super lekker met puree en tomatensaus.

 

top100-wit1

02-01-10

783. Very Important Message!!!

logo_awards

 

Ben met mijn kookblog geselecteerd
voor de skynet-award 2009.

Door op onderstaande link te
klikken geven jullie mij
een duwtje!!

Alvast bedankt!

My blog "KOOKJUFFERTJE" is selected

for the skynet-award 2009.

You can give my blog a vote, click

on the link behind, go to Kookjuffertje

and vote!!

Thx!!

logo_awards

 

22:55 Gepost door Mamamia in Zomerdrankjes. | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

782. Ovenschotel van zalm en verse spinazie.

ovenschotel van zalm en spinazie

Ingredienten

- 500 gr verse spinazie
- 200 gr gerookte zalm
- 1 zakje geraspte kaas
- 1 el mosterd,zout,peper
- 1 pakje room culinair
- 1 kg aardappelen voor puree

Bereidingswijze

1. Laat de verse spinazie slinken in de pan met olijfolie  en laat hem uitlekken in een vergiet. Zout en peper toevoegen. Druk het vocht uit de spinazie.

2. Meng de room met de mosterd en zout en peper in een schaaltje.

3. Bereid de aardappelpuree.

4. De ovenschotel achtereenvolgens vullen met de spinazie, daarna de zalm, de puree, daarover de roomsaus met mosterd en als bovenste laag de kaas.

5. Zet de schotel in een op 200° voorververwarmde oven gedurende een 25-tal minuten.

22-12-09

781. Everzwijngebraad met rode wijn.

 

 

everzijngebraad
 

 Benodigdheden:

  • 1 everzwijngebraad van 1 kg
  • 1/2 l rode wijn
  • 1/2 l wildfond
  • 1/2 bosje tijm
  • 1/2 bosje fijngehakte marjolein
  • 1 laurierblad
  • 1 kl  jeneverbessen
  • 2 el olie
  • 2 fijngehakte wortelen
  • 2 fijngehakte uien
  • 1 el rode bessengelei
  • 2 cl gin
  • zout
  • peper

 

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160°c. Kruid het gebraad met peper en zout en braad het ondom aan in een ovenvaste pan met olie, tot het overal mooigoudbruin is. Haal het gebraad uit de pan.
  2. Doe d fijngehakte gronten in de pan, met de kruidenen jeneverbessen. Giet er de rode wijn bij . Laat tot de helft inkoken.
  3. Giet er de wilfond bij en leg het gebraad er weer in. Ze in de warme oven en laat in een halfuur gaar worden.
  4. Haal het gebraa uit de pan en laat het rusten onder aluminiumfolie. Giet intussen het braadvocht door een zeef, en werk de saus af met de gelei en de gin.
  5. Breng op smaak mt peper en zout en serveer het gebraad goed heet, met de saus.
  6. Lekker met gebakken aardappeltjes of puree en appels gevuld met veenbessen.

 

Ben met mijn kookblog geselecteerd
voor de skynet-award 2009.

Door op onderstaande link te
klikken geven jullie mij
een duwtje!!

Alvast bedankt!

logo_awards

 

 

 

17-11-09

780. Kipsaté met saus

 

kipsaté met saus

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 400 gr kipfilet
  • 4 el sojasaus
  • 2 el sherry
  • 2 el sesmolie
  • 1 tl suiker
  • 1 tl szechuanpeper
  • 120 gr verse pinda's
  • 3 el olie
  • 2 sjalotten
  • 1 gedroogde chilipeper
  • zout
  • 1 el trassie
  • 1 el citroensap
  • 1 tl bruine suiker
  • 12 bamboespiesjes
  • 2 el sesampasta
  • 1 tl paprikapasta
  • 1 snuifje suiker

Werkwijze:

  1. Snijd het vlees in blokjes. Maak de marinade doo 2 el sojasaus te mengen met sherry, sesamolie', suiker en gepletten szechuanpeper. Roer het vlees erdoor en laat 1-2 dagen afgedekt marineren.
  2. Rooster de pinda's in 1 el olie goudbruin en plet ze daarna. Pel de sjalotten en het teentje knoflook en snijd ze fijn.
  3. Verhit de rest van de olie en bak daarin de sjalotten, knoflook, chilipeper en zout.
  4. Voeg ca. 200 ml water toe. Voeg zodra het water kookt de geplette pinda's, trassie,citroensap en suiker toe en breng op smaak. Laat ca. 3 min. koke tot de saus is ingedikt.
  5. Haal het vlees uit de marinade en prik het op de geweekte bamboespiejes. Bak ze onder de grill of in een pan met een beetje hete olie.
  6. Meng de rest van de sojasaus met de sesampasta , paprikapasta en suiker.

top100-wit1

16-11-09

779. Gevulde champignons.

 

gevulde champignons

 

Benodigdheden:

  • 10 grote champignons
  • 150 gr sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • olie
  • 75 gr amandelmeel
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout
  • 15 gr verse kruiden
  • 25 gr kaas

Werkwijze:

  1. Was de champingons heel snel of reinig ze droog. Vermijd in ieder geval dat ze vocht opnemen. Breek de steeltjes eraf enhak die. Pel en snijd de sjalotjes fijn. Pel en snipper de knoflook.
  2. Stoof de champignons, de steeltjes, de sjalotjes en de knoflook in olie. Voeg het amandelmeel en wat druppeltjes citroensap toe en kruid bij met peper en zout.
  3. Hak de kruiden. Neem de pan van het vuur en voeg de kruiden en de kaas bij het mengsel.
  4. Vul de champignons met het mengsel en leg ze op een bakplaat.
  5. Bak de champgnons 30 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

top100-wit1

27-10-09

778. Vurige pompoendip.

 

pompoendip

 

Benodigdheden:

  • 600 gr pompoen, geschild, pitten verwijderd en vruchtvlees in blokjes gesneden
  • 2 el olijfolie
  • peper en zout
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 1 tl geraspte gemberwortel
  • 1 rode chili, vruchtvlees fijngehakt
  • sap van 1/2 limoen

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor tot 200°C. Doe de pompoen in een braadslee, sprenkel er 1 el olijfolie over en bestrooi met zout en peper. Schep alles om en rooster de pompoen circa 20 minuten. Schep hem tussendoor een keer of twee om.
  2. Doe de pompoen in een foodprocessor en voeg de knoflook, gember, chilipeper en de overige olie toe en pureer alles glad. Meng er het limoensap door en proef nog zout en peper bij.
  3. Schep de dipsaus in een schaal en serveer hem heet, warm of koud.

top100-wit1

26-10-09

777. Spaghetti met venusschelpjes.

 

pasta met venusschelpjes

 

Benodigdheden:

  • 400 gr pasta
  • 1 kg venusschelpjes
  • 4 takjes bladpeterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 dl witte wijn
  • olijfolie
  • zwarte peper en zout

Werkwijze:

  1. Spoel de schelpjes in ruim water. Snipper de peterselie. Pel en ahk de knoflook.
  2. Kook de pasta al dente in 4 liter gezouten water.
  3. Verwarm de knoflook en de peterselie zachtjes in een pan met drie el. olijfolie. Voeg er de venusschelpjes aan toe en, voor de knoflook begint te kleuren, ook de wijn. Laat de schelpjes op hoog vuur openkoken.
  4. Giet de pasta af, verdeel over de borden en schep er de schelpen bij. Sprenkel er nog een lepeltje olijfolie over.

 

top100-wit1

23-10-09

776. Krieltjes met braadworst en worteltjes uit de oven.

 

kookjuffertje-banner

Benodigdheden:

  • 1 kg ongeschilde kleine krielaardappeltjes
  • 1/2 kg wortelen
  • 2 uien
  • 100 gr boter
  • 4 braadworsten
  • 100 gr spekblokjes
  • 1 takje tijm
  • verse peterselie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Breng twee kookpotten met water aan de kook.
  2. Was de aardappelen grondig, maar schil ze niet. Kook ze net niet gaar. Giet het kookvocht af.
  3. Schil d wortelen en snijd ze in julienne. Kook ze 5 minuten. Giet ze af en laat goed uitlekken.
  4. Pel de uien en snipper ze fijn.
  5. Verwarm de oven voor op 220°.
  6. Doe de boter in een ovenschotel en laat de boter smelten in de oven.
  7. Doe de ui, de braadworsten en de spekblokjes in de ovenschotel als de boter begint te bruinen.
  8. Zet de schotel 5 minuten in de oven. Keer de braadworsten om. Zet de schotel opnieuw in de oven. Voeg na 5 minuten de aardappeltjes en de woreltjes toe. Breng op smaak met het takje tijm, peper en zout.
  9. Laat alles nog 20 minuten in de oven veder bakken. Schep alles regelmaig om.
  10. Hak de peterselie fijn en voeg hem toe. Schep alles nog eens goed om en laat nog 5 minuten in de oven staan.

 

 

 

 

02-10-09

775. Mosselen met champignons in roomsaus

 

mosselen

 

 

Benodigdheden:

 

  • 2 uien
  • 1 groene selder
  • 1/2 kg champignons
  • 1/2 l room
  • 1 dl droge witte wijn
  • boter
  • 2 el peterselie
  • tijm
  • laurier
  • zout
  • peper
  • 2 kg mosselen

 Werkwijze:

  • Doe de mosselen in een kookpan met stukken ui en selder
  • Kruid met peper, tijm en laurier laat ze op een hevig vuur openkoken
  • Stoof ondertussen de gekruide champignons in een nootje boter
  • Haal de mosselen uit de schelpen
  • Zeef het kookvocht en laat inkoken tot de helft
  • Voeg de room bij en laat opnieuw inkoken tot de helft
  • Breng eventueel nog verder op smaak en voeg er de mosselen en champignons bij
  • Laat nog even opwarmen en garneer met grof gesneden peterselie

 

 

top100-wit1

 

 

 

 

       

27-07-09

774. Mosselen in kokosmelk.

mosselen8x9

Benodigdheden:

  • 15 ml zonnebloemolie
  • 5 teentjes knoflook, grof fijngehakt
  • verse gember wortel, fijngehakt
  • 2 grote rode pepers, zonder zaadjes en in dunne ringetjes
  • 5 lente-uitjes, fijngehakt
  • 50 ml sojasaus
  • 4 dl kokosmelk
  • geraspte schil en het sap van 2 limoenen
  • 1 theelepel basterdsuiker
  • 1,6 kg mosselen, schoongemaakt
  • flinke handvol gehakte koriander
  • zout en gemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Verhit een wok op hoog vuur, doe de olie erin en roerbak de knoflook, gember, rode pepers en lente-ui gedurende 30 seconden
  2. Roer de kokosmelk, sojasaus, suiker, limoenschil en het limoensap hierdoor.
  3. Breng alles aan de kook en voeg de mosselen toe. Breng het geheel opnieuw aan de kook, dek het af en laat het 5-6 min, flink koken of tot alle mosselen open zijn. Verwijder ongeopende exemplaren.
  4. Neem de wok van het vuur en roer de koriander door de inhoud.
  5. Breng de mosselen goed op smaak met zout en peper, schep ze in voorverwarmde kommen en serveer ze meteen.

top100-wit1

28-06-09

773. Kippenrolletjes met tomatensaus.

Benodigdheden:

 

  • 2 koffielepels olijfolie
  • 1 aubergine
  • 4 dunne kipfilets (130 g elk)
  • 50 g light mozzarella
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2 uien
  • 3 tomaten
  • 100 ml witte wijn
  • 8 kerstomaatjes
  • peper en zout
  • Werkwjze:

    1. Verwarm de oven voor op 240°C (stand 8). Snijd de aubergine in de lengte in vier repen en bak ze in de olie.
    2. Leg op elke kipfilet een plak aubergine, een beetje in reepjes gesneden mozzarella en een takje rozemarijn. Rol de kipfilets op en prik ze vast met een houten prikker.
    3. Hak de uien fijn en bak ze in een pan. Doe er de in blokjes gesneden tomaten bij, bevochtig met de wijn en laat 5 minuten garen op een laag vuur.
    4. Breng op smaak met peper en zout. Doe de tomatensaus in een ovenschaal en leg de kippenrolletjes erop. Zet de schaal 15 minuten in de oven en draai de kippenrolletjes halverwege de gaartijd om. Dien de kippenrolletjes op met de tomatensaus en garneer elk bord met 2 kerstomaatjes

     

    top100-wit1

    20-04-09

    772. Pasta met tonijn en pepers.

     

    pasta met tonijn

     

    Benodigdheden:

    • 300 gr pastaschelpen
    • 2 el olijfolie
    • 1 fijngehakte ui
    • 4 geplette teentjes knoflook
    • 400 gr rode pepers uit blik, uitgelekt en fijngesneden
    • 425 gr tonijn uit blik
    • 250 ml water
    • 60 ml citroensap
    • verse basilicum

    Werkwijze:

    1. kook de pasta gaar in een grote pan met kokend water tot hij gaar is. Giet de pasta af en spoel af onder koud water.
    2. Verhit de olie in een pan. Roerbak de ui en de knoflook tot de ui mals is.
    3. Voeg de pepers, tonijn, het water en sap toe en breng het mengsel aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer de basilicum erdoor.
    4. Garneer de pasta met de saus.

    top100-wit1

    24-02-09

    771. Zalmsoufflés met kruiden.

     

    zalmsoufflés

     

    Benodigdheden oor 2 personen:

    • 200 gr rode zalm
    • 1 el gehakte verse bieslook
    • 1 el gehakte peterselie
    • een snuifje cayennepeper
    • 20 gr boter
    • 1 el bloem
    • 125 ml melk
    • 2 eiwitten

    Werkwijze:

    1. Verwarm de oven voor op 190°C. Vet twee souffléschaaltjes in.
    2. Meng de zalm, kruiden en peper in een kom zorgvuldig door elkaar.
    3. Verwarm de boter, voeg de bloem toe en roer tot het mengsel pruttelt.
      Neem de pan van het vuur. Roer er geleidelijk de melk door.
      Zet op het vuur en roer tot de saus indikt. Meng de saus door de zalmbereiding.
    4. Klop de eiwitten tot zich zacht pieken vormen en schep de stijfgeklopte eiwitten door de zalmbereiding.
      Schep het mengsel in de ingevette schaaltjes.
      Bak de soufflés ongeveer 20 minuten in de oven of tot ze gerzen en bruin zijn.
      Serveer ze meteen.

    top100-wit1

    18-02-09

    770. Quiche met witloof en reblochonkaas.

     

    quiche met witloof

    Benodigdheden:

    • 1 voorgebakken kruimeldeegbodem
    • 5 stronkjes witloof
    • 2 eieren
    • 1/2 reblochonkaas
    • 2 dl room
    • 50 gr boter
    • sap van 1/2 citroen
    • peper en zout

    Werkwijze:

    1. Spoel de stronkjes witloof, dep ze droog.
      Verwijder het bittere hart onderaan, halveer ze in de lengte.
      Bak de hele strolnjes kort rondom aan in de boter. Besprenkel met citroensap. Kruid met peper en zout.
      Schenk er een bodempje water bij end laat ze, onder deksel, op een zacht vuur stoven tot ze beetgaar zijn.
      Laat het witloof uitlekken in een vergiet.
    2. Klop de eieren los met de room, peper en zout.
      Roer er de kaas doorheen. Schik het witloof in stervorm op de voorgebakken deegbodem.
      Giet er het eimengsel bij.
      Bak 25 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.

    top100-wit1

    22-01-09

    769. Bananenshake.

     

    bananenshake

    Benodigdheden:

    • 2 rijpe bananen
    • 3 dl bloedsinaasappelsap
    • 500 gr magere yoghurt natuur

    Werkwijze:

    1. Doe alle ingrediënten in de blender of in een hoge kom en mix tot een smeuïge shake.
    2. Voor een zoetere toets kan je wat vanillesuiker, honing of gewone griessuiker toevoegen.

    top100-wit1

    768. Oosterse varkensfinettes met gebakken noedels.

     

    varkensfinettes

     

    Benodigdheden:

    • 600 gr varkensfinettes
    • 250 gr sojascheuten
    • 8 lente-uitjes
    • 2 rode paprika's
    • 250 gr noedels
    • 2 el sojasaus
    • 2 el arachideolie
    • 1 kl suiker
    • peper en zout

    Werkwijze:

    1. Snij het groene gedeelte van de lente-uitjes in stukken van 4 cm lang. Versnipper het witte gedeelte.
    2. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika's en snij het vruchtvlees in lange repen.
    3. Laat de noedels 10 minuten weken in heet water en giet af.
    4. Verhit de olie in de wok en roerbak de finettes en het wit van de lente-uitjes 3 minuten . Kruiden met peper en zout.
    5. Voeg de paprikareepjes toe en roerbak nog eens 3 minuten.
    6. Doe de uitgelekte noedels en de sojascheuten erbij. Roerbak 2 minuten.
    7. Voeg het groen van de lente-ui, de sojasaus en de suiker toe. Kruiden naar smaak met peper. Meng goed en laat nog 1 minuut doorwarmen.

    top100-wit1

    08-01-09

    767. Pangasiusfilet met prei en pesto.

     

    pangasiusfilet met prei en pesto

    Benodigdheden:

    • 800 gr pangasiusfilet
    • 1 kg prei in reepjes gesneden
    • 500 gr gekookte krielaardappelen
    • 2 tomaten in stukjes gesneden
    • 3 el groene pesto
    • 2 el olijfolie
    • 2 el boter
    • peper en zout

    Werkwijze:

    1. Verhit de olijfolie en stoof de prei in 10 minuten gaar. Kruid af met peper en zout.
    2. Voeg de tomatenstukjes toe en laat nog eens 3 minuten stoven zonder deksel, zodat het kookvocht kan verdampen. Neem van het vuur en hou warm.
    3. Bak de minikrieltjes.
    4. Verhit 2 el boter en bak de pangasiusfilet 2 minuten aan elke zijde. Kruid af met peper en zout.
    5. Leg de filet op een voorverwarmd bord en schep de pestoprei en krieltjes eromheen.

    top100-wit1

    04-01-09

    766. Tongreepjes met sinaasappelwitlof.

     

    tongrolletjes met winaasappelwitlof

    Benodigdheden:

    • 2 grote schoongemaakte tongen zonder het donkere vel
    • 4 stronkjes witlof
    • 2 sinaasappels
    • zout
    • suiker

    Werkwijze:

    1. Kook de stronkjes witlof 10 minuten in water met en beetje zout en suiker.
    2. Schil de sinaasappels, dompel de schillen drie keer in kokend water. Pers sinaasappels uit.
    3. Bak de ton, fileer, en verdeel in vier porties.
    4. Snijd de goed uitgelekte witlof in de lengte door.
    5. Doe een klontje boter in de pan en leg er de witlof in met de snijlant naar beneden.
    6. Giet er het sinaasappelsap over en doe er de schillen bij. Laat inkoken tot de saus begint te karameliseren.
    7. Leg de tongfilets op een schotel en schik er de witlof en de saus omheen.

    top100-wit1

    01-01-09

    765. Borsjtsj.

     

    rode bietensoep

    Benodigdheden:

    • 1,5 kg grote rode bieten, geschild
    • 2,5 dl water
    • 6 tl bastardsuiker
    • 1,25 dl citroensap
    • 3 eieren
    • peper en zout

    Werkwijze:

    1. Rasp de bieten. Doe bieten, water en suiker in een pan en verhit alles al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost.
      Gedeeltelijk afgedekt 30 minuten laten sudderen: water regelmatig afschuimen.
    2. Voeg citroensap toe en laat alles 10 minuten zonder deksel sudderen. Haal pan van het vuur.
    3. Klop de eieren en giet ze beetje bij beetje bij het bietenmengsel.
      Blijf kloppen en zorg ervoor dat de eieren niet gaan schiften.
      Voeg peper en zout toe.
      Laat de soep afkoelen, zet de afgedekte pan in de koelkast. Garneer de bietensoep eventueel met een schep zure room.

    top100-wit1

    763. Semifreddo van frambozen.

     

    semifreddo van frambrozen.

    Benodigdheden:

    • 250 gr frambozen
    • 110 gr poedersuiker
    • 1 1/2 el limoensap
    • 200 ml griekse yoghourt
    • 300 ml slagroom
    • wafeltjes voor het serveren.

    Werkwijze:

    1. Doe de frambozen, suiker, limoensap en yoghourt in een blender en pureer alles in een 25-tal seconden
    2. Klop de room in een kom tot zachte pieken. Spatel het frambozenmengsel voorzichtig door de slagroom. Schep het mengsel in een laag metalen ijsbakjes, dek het af met huishoudfolie en zet het het gedurende ongeveer een 1 uur in de diepvriezer. Alleen de randen mogen bevroeren zijn.
    3. Bekleed een cakeblik van 1 liter inhoud met keukenfolie en laat het over de rand afhangen. Doe de frambozenmassa terug in de blender en pureer het mengsel in 8 seconden glad. Schep het in de geprepareerde vorm en strijk de bovenkant glad. Vouw het folie erover en zet het blik minimaal 4 uur in de diepvriezer.
    4. Haal het blik uit de vriezer en laat 3 minuten op kamertemperatuur komen. Trek de semifreddo aan het folie uit de vorm en snijd het in plakken. Leg elk plak , als een sandwich, tussen twee op maat gesneden wafeltjes. Dien op met een paar frambozen.

    top100-wit1

    30-12-08

    762. Eindejaarstoetje....

    Goed nieuws!

     

    Uw blog maakt deel uit van beste genomineerde blogs in zijn categorie.

     

    Doe zo verder en u zult misschien deel uitmaken van de TOP 5 van Skynet Blogs Awards.

     

    U heeft tot 7 januari 2009 om 23:59 tijd om aan uw lezers te vragen om uw blog te ondersteunen.

     


    http://blogs.skynet.be/index.html?l1=communicate&l2=blogs&l3=awards

     

    Als uw blog in de TOP 5 deelmaakt, zal hij op het geheel van het Skynet portaal naar voren gebracht worden, met onder andere een link naar uw blog.

     

    Veel succes voor de Blogs Awards en veel geluk in het nieuwe jaar.

     

    Jullie kunnen jullie stem uitbrengen
    door op de linker - of rechterkolom
    bovenaan, op de blogaward-embleem
    te drukken.

    Alvast bedankt voor uw stem!

     

    21:43 Gepost door Mamamia | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

    761. Carpaccio met prei, oester en truffelvinaigrette.

     

    Dit wordt het laatste postje voor 2009!
    Ik hoop dat jullie hier genoten hebben van
    al dat culinairs.

    Voor 2009 wens ik jullie vooral een goede gezondheid.
    Want zonder dit kunnen we zeker niet in optimale condities
    verder.

    Geniet van de jaarswisseling en al het lekkers!

     

    Een fijn, gezond, overdonderd, sprankelend en vredevol 2009!

     

    Happy New Year!!!!

     

    happy new-year

     

    Benodigdheden:

    • 2 preistronken
    • 12 plakjes carpaccio van ree, hert of rund
    • bieslook
    • 12 oesters
    • 1 kl moster
    • 1 el truffelpuree
    • 2 el water
    • 2 el witte wijnazijn
    • 8 el olijfolie
    • 2 el notenolie
    • geschaafde parmezaan

    Werkwijze:

    1. snij de prei in stukken van 3 cm en stoom ze gaar.
    2. Meng de moster, water , azijn, truffelpuree en olie tot een gladde vinaigrette.
    3. Open de oesters en voeg het sap bij de vinaigrette.
    4. Leg de gegaarde prei in de vinaigrette
    5. Schik de prei op de borden, leg er de carpaccio over en dan de oesters.
    6. Giet er de saus over en versier met wat bieslook en de geschaafde parmezaan.

    top100-wit1