24-12-08

750. Een culinaire kerst.

 

 

Merry Christmas HoHoHo

 

 

Een culinaire Kerst

Is...eerst het internet afzoeken op lekkere gerechten
Is...de lange files trotseren aan de kassa na het boodschappen doen
Is...de keuken inpalmen om alles klaar te maken
Is...lekker samen genieten van al dat lekkers
Is...ook eens denken aan de mensen die in deze tijd de koude trotseren zonder al dat lekkers

Is... jullie bedanken voor jullie bezoek !!!

 

Zalige kerst!!!!

 

top100-wit1

 

10:45 Gepost door Mamamia in Kerstrecepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-12-08

749. Tongrolletjes met rivierkreeftenboter.

 

tongrolletjes

Benodigdheden:

  • 8 tongfilets
  • 2 el citroensap
  • 30 gr rivierkreeftenboter
  • 30 gr bloem
  • 50 ml witte wijn
  • 250 ml water
  • 50 ml room
  • 100 gr garnalen
  • 1 lente-uitjes
  • 2 tomaten

Werkwijze:

  1. Dompel de tomaten enkele seconden onder in kokend water. Pel ze, verwijder de pitten en snij in blokjes
  2. Was het lente-uitjes en snij in rondjes
  3. Besprenkel de tongfilets met het citroensap en kruid met peper en zout. Rol de filets op en leg ze in een schotel geschikt voor de microgolfoven.
  4. Meng de rivierkreeftenboter met de bloem en bestrijk de filets met dit mengsel. Voeg de wijn, het water, de room, de garnalen, het uitje en de tomaten toe en meng goed. Dek af en laat 8 minuten garen in de micro.
  5. Haal de filets uit de schotel, klop de saus glad en kruid met peper en zout. Serveer de filets overgoten met de saus.

top100-wit1

748. Soufflé met foie gras.

 

soufflé met foie gras

 

Benodigdheden:

  • 150 gr halfgebakken foie gras
  • 4 eiwitten
  • 200 ml melk
  • 30 gr bloem
  • 30 gr boter

Werkwijze:

  1. Laat de boter smelten in een pan. Voeg de bloem in éé keer toe en meng goed met een spatel. Giet er de melk in dunne straal bij onder voordurend roeren tot er een dikke bechamelsaus onstaat. Kruiden met peper en zout.
  2. Mix de foie gras. Doe in een mengkom en voeg de bechamelsaus toe. Kruid eventueel bij.
  3. Verwarm de oven voor op 170°C.
  4. Klop de eiwitten met een snuifje zout op tot een zeer stevig schuim. Spatel het vervolgens voorzichtig onder de foie-grasbereiding. Beboter vier soufflépotjes en verdeel er de bereiding over. Zet in de oven en laat 25 à 30 minuten bakken zonder de ovendeur te openen tijdens het bakken.
  5. Dien op zodra de soufflé uit de oven komt.

top100-wit1

747. Krab met arisjok.

 

krab met artisjok

Benodigdheden:

  • 600 gr krabvlees
  • 6 kleine artisjokken
  • 2 tomaten
  • sap van 1 citroen
  • 4 el wittewijnazijn
  • 5 el olijfolie
  • 2 el boter
  • kruiden zoals dille, kervel, peterselie,dragon..)

Werkwijze:

  1. Snijd de stengels van de artisjokken en verwijder de onderste bladeren. Voeg het citroensap toe aan de pan met gezouten kokend water en kook hierin de artisjokken 30 minuten.
  2. Dompel de tomaten enkele seconden onder in kokend water om ze gemakkelijker te kunnen pellen. Snij ze in partjes en verwijder de zaden.
  3. Meng de azijn met 5 el olie, peper en zout. Laat hierin de artisjokken en de tomaten 10 minuten marineren. Verdeel de groenten over de borden.
  4. Verwarm het krabvlees snel in de warme boter. Kruide met peper en zout en leg bovenop de groenten. Versier met de kruiden en dien op.

top100-wit1

746. Pannetje van sint-jakobsvruchten en bieslookboter.

 

pannetje van sint-jakobsvruchten

 

Benodigdheden:

  • 16 sint-jakobsvruchten
  • 30 gr gezouten boter

Voor de saus:

  • 125 gr boter
  • 4 sjalotten
  • 1 el witte azijn
  • 2 el droge witte wijn
  • 1 grote bos bieslook

Werkwijze:

  1. Voor de saus: pel de sjalotten en hak ze fijn. Was de bieslook, droog en hak fijn. Snij de boter in stukjes en zet ze koud, zodat ze goed hard wordt.
    Doe de gehakte sjalotten in de pan. Voeg de witte wijn en de azijn toe en laat koken op een matig vuur tot de consistentie van een puree. Voeg vervolgens beetje bij beetje al kloppend de boter toe tot de saus smeuïg wordt. Voeg de bieslook toe en kruid af met peper. Hou warm au bain-marie.
  2. Laat de gezouten boter smelten in een pan. Leg de sint-jakobsvruchten in de pan en laat ze aan elke kant 2 minuten bakken op een hoog vuur.
  3. Verdeel de sint-jakobsvruchten over de borden, giet de saus eromheen en dien onmiddellijk op.

top100-wit1

21-12-08

744. Varkensgebraad met peren in witte wijn.

 

varkensgebraad met peren in witte wijn 

Benodigdheden:

  • 1 varkensgebraad van ongeveer 1 kg.
  • 4 peren
  • 1 rood chilipepertje
  • 1/2 l witte wijn
  • 1 el jeneverbessen
  • 1 kaneelstokje
  • 4 el suiker
  • boter
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Schil de peren en meng met de wijn met het gesnipperde pepertje en de jeneverbessen.
    Doe er de kaneel en de suiker bij.
    Breng aan de kook en laat de peren 15 minuten sudderen in deze stroop. Neem van het vuur.
  2. Leg het vlees in de braadslee. Verdeel er wat klontjes boter over. Braad het vlees 15 minuten in een voorverwarmde oven van 220°C. Braad nog 40 minuten op 160°C.
  3. Schenk het over overtollige vet uit de braadslee, doe de perenstroop erin en kruid met peper en zout. Verdeel de peren rond het vlees en laat nog 5 minuten garen.

top100-wit1

20-12-08

741. Kerstboomkoekjes.

 

kerstboomkoekjes

 

Benodigdheden:

  • 75 gr zachte boter
  • 50 gr griessuiker
  • 1/2 kl baksoda
  • 50 gr rietsuikersiroop
  • 2 eigelen
  • 250 gr bloem
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Roer de boter met de suiker tot een romige massa. Roer er de baksoda, de rietsuikersiroop en de eigelen door. Zeef de bloem met de kaneel en gember boven de kom en meng met een houten lepel. Kneed het deeg en verom er twee ballen van. Zet 30 minuten in de koelkast.
  3. Rol het deeg uit en sttek er koekjes uit met de kerstboomvormpje. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak de koekjes 10 à 12 minuten in de oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Laten afkoelen.

top100-wit1

28-11-08

721. Gevulde kerstkalkoen.

 

gevulde kerstkalkoen

 

Benodigdheden:

 

  • 1 panklare kalkoen van 2 tot 3 kg
  • 250 g gemengd gehakt
  • 100 g champignons
  • 1 sjalotje
  • 1 borrelglaasje cognac
  • 1 ei
  • 1 eetlepel room
  • 4 eetlepels paneermeel
  • boter en olijfolie
  • olie
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • peper en zout

 

Bereidingswijze

 

1. Wrijf de champignons droog schoon. Snij ze in plakjes. Pel en snipper de sjalot fijn. Bak de champignons kort op een hevig vuur, tot al het water dat ze vrijgeven verdampt is. Doe er de sjalotjes bij en laat ze een halve minuut meebakken.
2. Vermeng het gehakt met het losgeklopte ei en het paneermeel, de cognac, de room, de peterselie en de champignons. Kruid met peper en zout.
3. Stop de vulling in de kalkoen. Naai hem dicht met naald en draad of steek goed dicht met houten prikkers.
4. Kruid de gevulde kalkoen met peper en zout. Leg ze op een ingevette bakplaat. Bestrijk ze rondom met olijfolie en beleg ze met vlokjes boter. Zet ze 3 u in de oven op 180° C.
De kalkoen is gaar als het vlees bij de poten makkelijk loslaat en als er helder vocht uitloopt wanneer u erin prikt. Reken voor een gevulde kalkoen van 2 tot 3 kg ongeveer 2 uur braadtijd in de oven. Doe er voor elke kilo een halfuur braadtijd bij.

 

top100-wit1

25-11-08

719. Garnalenbisque met geitenkaas.

 

Shrimp_Bisque

Benodigdheden:

  • 1 kg schalen van garnalen
  • 100 gr garnalen
  • 1 geitenkaas
  • 2  uien
  • 2 wortelen
  • 4 tomaten
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • een handvol peterselie
  • 1 klein blikje tomaten puree
  • 3 el cognac
  • 2,5 dl witte wijn
  • 2 l visfumet
  • 1,5 dl room
  • 3 el bloem
  • boter

Werkwijze:

  1. Snipper de uien en de sjalot en fruit ze in een klontje boter. Doe er de garnalenschalen bij en laat stoven, maar roer voortdurend. Blus met cognac. Snij de wortel in blokjes. Ontvel de tomaat, haal er de pitjes uit en snij ze in blokjes. Doe de wortel en tomaten samen met de geperste knoflook bij de schalen. Laat 2 minuten stoven, bestrooi met de bloem en roer. Voeg er de witte wijn en de visfumet in beetjes aan toe, onder voortdurend roeren. laat 40 minuten zachtjes koken.
  2. Mix de bisque en giet ze door een fijne zeef. Voeg er de garnalen aan toe, maar laat de soep niet meer koken, anders worden de garnalen taai. Blancheer de peterselie kort in kokend water en mix fijn. Klop de room lobbig en roer er de peterselie door.
  3. Snij vier plakjes van de geitenkaas en ze even onder de grill. Schep de warme bisque in voorverwarmde kommetjes. Leg de geitenkaasje in het midden en lepel er wat groene room omheen.

top100-wit1

16-11-08

709. Kreeft op Amerikaanse wijze.

 

week van de smaak

 

 

kreeft op Amerikaanse wijze

Benodigdheden:

  • 2 wortelen
  • 1 takje selder
  • 2 uien
  • 10 canneloni's
  • 3  kreeften
  • 15 gr tomatenpuree
  • 10 tomaten
  • 1 dl cognac
  • basilicum
  • 1 dl witte wijn
  • 2 dl visbouillon
  • 1 el vleesglace
  • 2 dl room
  • tuinkruiden

Werkwijze:

  1. Kook de canneloni's in gezouten water en laat onder koud water afspoelen
  2. Snijd de wortelen, de selder en de uien fijn.
  3. Pel de tomaten en verwijder de zaadlijsten. Hak ze grof.
  4. Snijd de kreeften in twee, verwijder de maagjes en bak ze in hete olie, flambeer de cognac en voeg de groenten toe. Bevochtig met de witte wijn, visbouillon, de tomaten en tomatenpruee.
  5. Laat een vijftal minuten sudderen en haal de kreeft er uit.
  6. Ontdoe de kreeft volledig van het pantser en snijd in stukjes.
  7. Vul de canneloni met de kreeft en de groentjes.
  8. Laat de saus even inkoken en overgiet er de canneloni's mee.
  9. Werk af met basilicum en fijne kruiden.
  10. Versier met de pootjes van de kreeft.

top100-wit1

11-11-08

704. Kreeft met citroenboter en dragon.

kreeft met citroenboter

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 1 gehalveerde en gekookte kreeft, het vlees uit de scharen verwijderd
  • 1 citroen
  • 2 cl sherry
  • 2 el fijngesneden verse dragon
  • 4 el boter
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Boen de citroenschil schoon. Pers de helft van de citroen uit. Snij de andere helft in plakjes.
  2. Kruid de kreeft met peper en zout.
  3. Verwarm de boter in de pan, leg er de plakjes citroen in en bak er de kreeft op een zacht vuurtje in aan. (2 - 3 minuten, aan de snijkant)
    Deglaceer met het citroensap en de sherry, en draai de kreeft om.
  4. Voeg er de dragon aan toe en overgiet de kreeft met de gesmolten boter. Voeg het vlees uit de scharen toe en verwarm nog 2 minuten.
  5. Breng opnieuw op smaak met peper en zout en serveer meteen.

top100-wit1