18-02-09

770. Quiche met witloof en reblochonkaas.

 

quiche met witloof

Benodigdheden:

  • 1 voorgebakken kruimeldeegbodem
  • 5 stronkjes witloof
  • 2 eieren
  • 1/2 reblochonkaas
  • 2 dl room
  • 50 gr boter
  • sap van 1/2 citroen
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Spoel de stronkjes witloof, dep ze droog.
    Verwijder het bittere hart onderaan, halveer ze in de lengte.
    Bak de hele strolnjes kort rondom aan in de boter. Besprenkel met citroensap. Kruid met peper en zout.
    Schenk er een bodempje water bij end laat ze, onder deksel, op een zacht vuur stoven tot ze beetgaar zijn.
    Laat het witloof uitlekken in een vergiet.
  2. Klop de eieren los met de room, peper en zout.
    Roer er de kaas doorheen. Schik het witloof in stervorm op de voorgebakken deegbodem.
    Giet er het eimengsel bij.
    Bak 25 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.

top100-wit1

05-12-08

727. Zalmtaart met geitenkaas.

 

Zalmtaart met geitenkaas

Benodigdheden:

  • 350 gr zalmfilet zonder vel
  • 5 cl melk
  • 1 rol bladerdeeg
  • 225 gr gerookte zalm in blokjes
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 20 cl verse room
  • 1 sl gehakte verse dragon
  • peper en zout
  • 200 gr geitekaas
  • tomaten in fijne schijfjes
  • basilicumblaadjes

Werkwijze:

  1. Leg de zalmfilet in een kom met melk. Breng aan de kook, dek af en laat 2 minuten pruttelen. Laat de vis afkoelen. Verwarm de oven voor op 190° C. Bedek een bakvorm met het deeg en prik erin met een vork.
  2. Haal de zalm uit de melk, trek hem in stukjes en schik op de taartbodem. Voeg de gerookte zalm toe. Klop de eieren en de eigelen in de koude melk en de room. Voeg de dragonn en peper en zout toe. Giet het mengsel op de zalm en strooi err de geitenkaas overheen.
  3. Zet de taart 45 à 50 minuten in de oven, totdat de bovenkant goudgeel is. Serveer warm met een slaatje van tomaten en basilicum.

top100-wit1

10-11-08

702. Flamiche.

flamiche

 

Benodigdheden:

  • 180 gr bloem
  • 1 ei
  • 15 gr verse gist
  • 4 el melk
  • 80 gr gesmolten boter
  • 1/4 kaas Maroilles
  • 200 gr slagroom
  • peper en zout
  • vetstof voor de vorm

Werkwijze:

  1. Zeef de bloem en het zout in een kom. Maak er een kuiltje in. Los de verkruimelde gist op in de lauwe melk. Breek het ei in het kuiltje en meng met een houten spatel. Voeg het gistpapje toe en daarna, in een straaltje, de melk en de gesmolten boter. Bewerk tenminste 5 minuten lang stevig met de houten spatel, tot u een deegbal hebt die van de kom loslaat. Leg de deegbal in een ingevette bakvorm. Laat 30 minuten rijzen onder een schone doek, op kamertemperatuur.
  2. Druk met de handpalmen het deeg uit op de bodem en tegen de wand van de vorm aan. Snij de kaas in fijne plakjes en leg ze op het deeg. Lepel de room op de kaasplakjes. Kruid rijkelijk met peper uit de molen.
  3. Bak de flamiche 20 minuten in de op 175°C voorverwarmde oven.

top100-wit1

30-10-08

698. Hamrolletje met venkel en kaassaus.

hamrolletjes met venkel

 

Benodigdheden:

  • 8 plakken gekookte ham
  • 2 venkelknollen
  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 20 cl groentenbouillon
  • 10 cl room
  • 50 gr gemalen parmezaan kaas
  • peper en zout
  • boter voor de ovenschaal

Werkwijze:

  1. Maak de venkelknollen schoon. Snij ze in fijne reepen. Kook
    of stoom ze in 20 minuten beetgaar. Laat ze een beetje afkoelen
    en goed uitlekken.
  2. Verdeel ze over de plakken ham. Rol stevig op
    en leg de rolletjes in een goed ingevetten ovenschaal.
  3. Laat de boter smelten in een pannetje. Strooi er de bloem bij
    en roer goed glad. Leng aan met de groentenbouillon. Roer
    voortdurend. Laat 3 minuten borrelend koken op een zacht
    vuur en blijf omroeren.
  4. Voeg, van het vuur af, de room en de parmezaanse kaas bij de
    saus. Roer tot de kaas gesmolten is. Kruid de saus naar smaak bij
    met peper en zout.
  5. Lepel de kaassaus over de hamrolletjes.
    Zet ze vijf minuten onder de hete grill.

rank_image-4

 

top100-wit1

17-10-07

590. Zalm met een krokant laagje boursin kruiden.

zalm


Benodigdheden:

  • 50 gr wit brood
  • 100 gr boursinkruiden
  • 4 zalmfilets
  • geraspte schil van limoen
  • verse bieslook

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe het brood in de blender en maal het tot fijne broodkruimels. Roer er de bieslook en de geraspte limoenschil door.
  3. Bestrijk de zalmfilets met een dikke laag boursinkruiden en leg ze op een licht ingevette bakplaat.
    Bestrooi met de broodkruimels en druk die lichtjes in de boursinkruiden.
  4. Braad 20-25 min. in de oven of tot de vis gaar is.

10-07-06

342. Kaas - Ananassalade.

Ingrediënten:

* 250 g kaas
* 6 ringen ananas
* 75 g amandelsnippers
* sap van een halve citroen
* 100 g zure room
* zout, witte peper
* 1 krop sla
* 10 g boter
* 2 eetl. mayonaise
* 25 g halve amandelen

Bereiding:

1. Snijd de kaas in kleine blokjes. Laat de ringen ananas goed uitlekken en snijd ze in stukken van een halve cm. Meng ze samen met de amandelsnippers door de blokjes kaas. Besprenkel het geheel met citroensap.
2. Roer de zure room en de mayonaise door elkaar en kruid dit mengsel met zout en peper. Giet de dressing over de salade en laat het geheel 20 min. in een afgedekte kom op een koele plaats rusten.
3. Was de slabladeren en dep ze droog met een doek. Verdeel ze over vier bordjes.
4. Rooster de amandelhelften in de hete boter. Verdeel de salade over vier bordjes en garneer het gerecht met de amandelen.

22:12 Gepost door Mamamia in Koken met kaas | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-08-05

10. Gegratineerd witloof in kaassaus

Gegratineerde witlof in kaassaus met chorizo Keuken Nederlandse keuken Bereidingstijd minuten Aantal personen 4 Ingrediënten: Benodigdheden4 struikjes witlof 25 g boter 1 doosje Maggi Kaas Saus 75 g geraspte belegen kaas 50 g chorizo, fijngehakt Bereidingswijze: Bereidingswijze1. Halveer de struikjes witlof in de lengte en bak ze in de hete boter in een koekenpan rondom bruin en beetgaar.2. Bereid de Maggi Kaas Saus volgens de aanwijzingen. Leg de witlof met de snijkant naar boven in een ingevette lage ovenschaal. Verdeel de saus, chorizo en kaas erover.3. Laat de witlof onder een hete grill in ca. 3-4 minuten kleuren. Lekker met aardappelpuree.

08:53 Gepost door Mamamia in Koken met kaas | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boter, geraste emmental, chorizo, witloof |  Facebook |