18-10-08

690. Mostillo.

 

Mostillo is een trationeel najaarstoetje van herfstfruit dat gemarineerd
wordt in most - vandaar de naam - of druivensap van de druiven
die geoogst worden op de uitlopers van de Pyreneeën.
Verrassend is het gebruik van pompoen in dit toetje. Eet het toetje op kamertemperatuur met slagroomijs.

 

mostillo

 

Benodigdheden:

  • 750 ml wit druivensap
  • 1/2 groene meloen
  • 1/2 oranje pompoen
  • 2 peren
  • 8 gedroogde vijgen
  • geraspte schil van 1/2 sinaasappel
  • 2 kaneelstokjes
  • 25 gr grof gehakte walnoten
  • 25 gr rozijnen
  • 1/4 liter slagroomijs

Werkwijze:

  1. Breng in een pan het druivensap aan de kook en laat het circa 30 minuten tot de helft inkoken.
  2. Snijd ondertussen de meloen en de pompoen in plakken, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Schil de pereb, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees eveneens in blokjes.
  4. knip de gedroogde vijgen in stukjes.
  5. Roer het fruit met de sinaasappelrasp, 1 kaneelstokje, walnoten en rozijnen door de ingekookte wijn en lat het geheel nog 15-20 minuten inkoken tot het fruit gaar en olhuld is met een dikke siroop.
  6. Laat het fruit in de siroop afkoelen. Bewaar het eventueel tot gebruik in de koelkast, maar laat het voor het serveren weer op kamertemperatuur komen.
  7. Verkruimel het tweede kaneelstokje in de vijzel.
  8. Schep het fruit met de siroop in wijde schaaltjes en schep er eventueel een flinke bol ijs op.
  9. Strooi er wat verkruimelde kaneel over.

 

rank_image-4

 

top100-wit1

top100cookingsite

24-09-08

670. Tiramisu.

tiramisu

 

Benodigdheden:

* 200 gr Italiaanse lange vingers
* 4 grote koppen espresso koffie
* 6 el suiker
* 250 gram mascarpone
* 3 borrelglaasjes likeur naar smaak (bij. Marsala, Tia Maria of Amaretto)
* 6 eieren
* snuifje zout
* cacao poeder

Werkwijze:

1. Koffie zetten. De koffie in een grote kom doen samen met de likeur.
2. De eieren scheiden (dooier-eiwit). Het eiwit moet echt zuiver blijven.
3. Klop met de mixer de eierdooiers met de suiker cremig.
4. Voeg de mascarpone toe en goed mixen.
5. Eiwit met snuifje zout schuimig kloppen met garde (met de hand dus!)
6. Maak een mengsel van dooiers en wit.
7. Neem een schaal.
8. Bedek de bodem met wat mengsel.
9. Dip (niet te lang, net even kopje onder) de lange vingers in het koffie/likeur mengsel) en bedek daarmee de bodem. Leg hierover weer een laagje mengsel. Bestooi dit met wat cacao poeder. Leg hierop weer een laagje gedrenkte lange vingers, weer een laagje mengsel erover en bestrooi dit weer met cacao poeder.
10. Zet schaal nu minstens één nachtje in de ijskast.
11. Voordat je de Tiramisu gaat serveren nog even wat cacao erover strooien.

 

rank_image

top100-wit1

"top100cookingsite

11-05-07

540. Gegrilde vijgen met kaneelricotta

vijgen

Benodigdheden:

  • 9 grote vijgen, gehalveerd
  • 60 ml limoensap
  • 50 gr bruine suiker
  • 200 gr vetarme ricotta
  • 1/2 tl gemalen kaneel
  • 1 el fijne suiker

Werkwijze:

  1. Leg de vijgen, met de gesneden kant onder, op een grote grillplaat. Smeer de vijgen in met een mengsel van limoensap en bruine suiker. Plaats de vijgen onder de voorverhitte grill tot ze lichtbruin zijn.
  2. Meng ondertussen de kaas, de kaneel en de suiker in een kleine kom. Serveer het ricottamengsel bij de vijgen.

Met een glas sauternes erbij is dit gerecht om van te watertanden. 

05-05-07

532. Roomijs van witte perziken.

kaart-chef

Benodigdheden:

* 3 grote witte perziken, zonder pit en schil
* 3 el cointreau
* 2 el citroensap
* 1 tl rozenwater
* 4 à 6 el fijne suiker
* 3 dl opgeklopte slagroom
* 45 gr geroosterdenamandelschaafsel

Werkwijze:

1. Snijd de perziken in blikjes en roer ze om met de cointreau, citroensap en suiker. Blijven roeren tot de suiker is opgelost.
2. Schep het fruitmengsel door de slagroom. Roer dan de amandelen erdoor.
3. Giet het mengsel in een 7 cm diepe vorm van 22 bij 8 cm.
4. Zet een nacht in de diepvrieser.
5. Doop de vorm even in heet water, keer hem om op een bord. Snijd in plakken en leg deze op gekoelde borden.

28-04-07

524. Tiramisu met aardbeien.

tn_tiramisu met aardbeien

Benodigdheden:

* 250 gr mascarpone
* 500 gr aardbeien
* 100 mo kirsch
* 1 el zoetstofw
* 8 eiwitten
* 4 el zoetstof in poedervorm
* 16 lange vingers (koekjes)
* 1 el cacaopoeder

Werkwijze:

1. Doe de mascarpone in een kom. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Houd 8 mooie aarbeien apart voor de garnering en snijd de andere in stukjes. Meng ze in een kom met de kirsch en de zoetstof. Laat ze 1 uur weken. laat ze daarna uitlekken en vang al het sap op. Laat het sap ongeveer 2 min koken. laat afkoelen.
2. Klop de eiwitten op tot sneeuw. Meng de mascarpone met de zoetsotf en spatel er voorzichtig de eiwitten door.4. Zet 4 uur in de koelkast. bestrooi de tiramisu net voor het opdienen met het cacaopoeder.

21:12 Gepost door Mamamia in Nagerecht | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-04-07

521. Vijgen met honing.

vijgen

Benodigdheden:

* 8 vijgen
* sap en rasp van 1 sinaasappel
* 12 blaadjes munt, gescheurd
* 1 el honing
* 200 ml room
* 1/2 tl fijne suiker
* 1 el gemalen walnoten

Werkwijze:

1. Snijd de vijgen in plakken en leg ze, overlappend, op een schaal.
2. Giet er sinaasappelsap over, bestrooi met sinaasappelschil en muntblaadjes en bedruip met de honing. Zet weg
3. Doe de room, suker en walnoten in een kom en roer om.
4. Serveer de room naast de vijgen.

11:57 Gepost door Mamamia in Nagerecht | Permalink | Commentaren (0) | Tags: honing, room, suiker, sinaasappel, walnoten, vijgen, munt |  Facebook |

13-07-06

350 Rijstpap met appelen.

Benodigdheden:

* 10 dl melk (halfvol)
* 125 g rijst
* 2 eierdooiers
* 1 stokje vanille
* 100 g suiker
* 6 appelen (Boskoop)
* 5 dl water
* 250 g suiker
* 6 cocktailkersen

Werkwijze:

1. De appelen schillen, het klokhuis uitboren en de appelen gaar laten worden in een suikersiroop op basis van 50 gram suiker per deciliter water.
2. Een pot spoelen met wat water. De melk aan de kook brengen met het vanillestokje. Het vanillestokje verwijderen, de gewassen rijst toevoegen en gedurende ongeveer 40 minuten laten zwellen op een zacht vuurtje. Wanneer de rijstpap voldoende ingedikt is suiker toevoegen en nog even laten verder sudderen. Afwerken met de eierdooiers.
3. De rijstpap in een schaal gieten en de appelen er bovenop plaatsen. Verder afwerken met een cocktailkersje.
4. Warm of koud opdienen.

21:16 Gepost door Mamamia in Nagerecht | Permalink | Commentaren (0) | Tags: rijstpap, appelen, melk |  Facebook |

06-07-06

331. Kabouterpannekoekjes.

Benodigdheden:

* 75 g bloem
* 20 g bakpoeder
* zout
* 250 g boekweitmeel
* esdoornstroop
* 50 g boter (roomboter)
* 1 ei
* 4 bananen
* 7 dl water

Werkwijze:

1. Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en het boekweitmeel. Roer er scheutsgewijs het water door. Smelt de boter. Roer de stroop door de boter en roer het mengsel door het beslag. Klop het ei los en voeg toe.
2. Smelt wat boter in een pan en bak pannenkoekjes van 10 cm doorsnede. Vul met de op maat gesneden banaan, rol op en zet vast met een cocktailprikker. Als variatie in de vulling kan u ook kaas of knakworst gebruiken.

07:51 Gepost door Mamamia in Nagerecht | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pannekoeken, bananen |  Facebook |