03-04-12

815. Bearnaise saus.

béarnaise saus.jpg

 

Benodigdheden:

 

  • 2 dl droge witte wijn
  • 2dl dragonazijn
  • 4 fijngehakte sjalotten
  • 5 fijngeplette peperkorrels
  • 2 eetlepels gehakte dragon
  • 6 eierdooiers
  • 50 g boter
  • gehakte kervel (of dragon) 
  • zout

 

Werkwijze:

Bereidingswijze

1. De droge witte wijn, dragonazijn, fijngehakte sjalotten, gehakte dragon, fijngeplette peperkorrels en zout tot op 1/3 laten inkoken in een pannetje.
2. Zes eierdooiers toevoegen en opkloppen "au bain marie".
3. Zodra de saus gebonden is, druppelsgewijs de gesmolten boter bijvoegen.
4. Hierna nog gehakte kervel of dragon toevoegen.
5. Eventueel afsmaken met zout.

25-10-07

594. Pittige pasta met rauwe tonijn.

pasta


Werkwijze:

  • 350 gr pasta
  • 6 el olijfolie
  • 4 gesneden knoflookteentjes
  • 1-2 gedroogde Spaanse pepers
  • sap en geraspte schil van citroen
  • el fijngehakte tijmblaadjes
  • 500 gr in stukjes gehakte tonijnbiefstuk
  • 1 hand vol verse basilicumblaadjes
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Kook de pasta al dente
  2. Verhit ondertussen de olie in de pan, voeg de knoflook toe en bak 2 min. goudgeel op een zacht vuurtje. Voeg de Spaanse peper, citroenschil en tijm toe en bak nog 1 min.
  3. Giet de pasta af, maar bewaar 4 el kookvocht, en doe beide weer terug in de pan.
  4. Roer het hete knoflook-oliemengsel, citroensap, rauwe tonijn, basilicumblaadjes, peper en zout en een beetje olijfolie erdoorheen. Dien onmiddellijk op.

31-08-06

386. Knoflooksaus.

Benodigdheden:

* 4-6 teentjes knoflook
* snuifje zout
* 3 eidooiers
* 4,5 dl olijfolie
* citroensap naar smaak
* water of room

Werkwijze:

1. Hak het knoflook fijn en maal het, samen met het zout, fijn in een vijzel.
2. Klop er de eierdooiers door. Voeg de olie toe, eerst druppelsgewijs en zodra het mengsel gaat glanzen en dikker wordt in een dun straaltje.
3. Voeg de citroensap naar smaak toe en als de aïoli te dik is een scheutje extra water of room.
4. Voorkom velvorming op de aïoli door een stukje huishoudfolie op het oppervlak te leggen.

20:54 Gepost door Mamamia in sauzen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: citroen, knoflook, olijfolie, peper-en-zout |  Facebook |

11-08-06

376. ketchup a la mamamia.

Benodigdheden:

* 500 gr goedrijpe tomaten
* 375 gr gehakte uien
* 5 cl wijnazijn
* 250 gr griessuiker
* 1 eelf zachte mostard
* zout, cayennepeper,paprika- en gemberpoeder
* muskaatnoot

Werkwijze:

1. Laat de tomaten - gepeld, ontpit en grof gehakt - 30 min. sudderen op een matig vuur tesamen met uien
2. Mic ze met de wijnazijn, en het griessuiker en laat verder 2. min. licht koken op een matig vuur.
3. Voeg er de mostard en de kruiden aan toe
4. Laat afkoelen, doe ze in potjes en sluit ze vervolgens hermetisch af
5. Een geopend potje bewaart mac. acht dagen in de koelkast.

16:20 Gepost door Mamamia in sauzen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sauzen, ketchup |  Facebook |