30-11-12

821. Pittige linzensoep.

pittige linzensoep.jpg

 

Pittige Linzensoep voor 6 personen

 

 

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 200gr groene linzen
  • 150gr basmatierijst
  • 1,5l groentebouillon
  • 1 rode chilipeper
  • 2 el olijfolie
  • 2tl gemalen kurkema
  • 2tl komijn
  • 1tl paprikapoeder
  • verse koriander
  • peper en zout

 

 

Werkwijze:

 

  • Snipper de uien en snijd de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de pepertjes en snijd in dunne ringen.
  • Spoel de linzen grondig met koud water.
  • Fruit de ui, de knoflook en de rode peper gedurende ongeveer 10 minuten in de lijfolie op een matig vuur.
  • Voeg de kurkema, komijn en paprikapoeder toe en laat nog 1 min. doorwarmen.
  • Voeg dan de bouillon, de rijst en linzen toe en breng aan de kook. Laat circa 20 minuten doorkoken.
  • Breng op smaak met peper, zout en koriander en werk af met een rood pepertjes.

Serveer met een broodje

13-01-11

803. Slasoep

 

slasoep.jpg

Benodigdheden:

 

1. buitenste bladeren van 2 kroppen sla

2. 1 fijn gsnipperde ui

3. 1 in blokjes gesneden aardappel

4. klontje boter

5. beetje olijfolie

6. peterselie

7. 2 sneden oud brood in blokjes gesneden

8. toefje gruyère kaas

9. 3 bouillonblokjes en  peper en zout.

 

Werkwijze:

 

1. de buitenste bladeren van de sla zijn de resten van de kroppen die ik gebruikt heb in een lekkere salade. Was de bladeren en scheur ze klein.

2. Verwarm het klontje boter en laat daarin de ui glazig worden.

3. Voeg daarna de sla toe en laat ff meestoven.

4. Voeg 1 liter water toe, de aardappelen, bouillonblokjes en kruid af met peper en zout.

5. Laat de soep ongeveer 15 minuten koken.

6. Bak het oude in blokjes gesneden brood tot ze goudbruin zijn.

7. Mix de soep, dien op en garneer je bord met een beetje gruyère kaas, broodkorstjes en een streepje olijfolie en peterselie.

18:49 Gepost door Mamamia in Soepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-01-09

765. Borsjtsj.

 

rode bietensoep

Benodigdheden:

  • 1,5 kg grote rode bieten, geschild
  • 2,5 dl water
  • 6 tl bastardsuiker
  • 1,25 dl citroensap
  • 3 eieren
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Rasp de bieten. Doe bieten, water en suiker in een pan en verhit alles al roerend op laag vuur tot de suiker is opgelost.
    Gedeeltelijk afgedekt 30 minuten laten sudderen: water regelmatig afschuimen.
  2. Voeg citroensap toe en laat alles 10 minuten zonder deksel sudderen. Haal pan van het vuur.
  3. Klop de eieren en giet ze beetje bij beetje bij het bietenmengsel.
    Blijf kloppen en zorg ervoor dat de eieren niet gaan schiften.
    Voeg peper en zout toe.
    Laat de soep afkoelen, zet de afgedekte pan in de koelkast. Garneer de bietensoep eventueel met een schep zure room.

top100-wit1

26-12-08

752. Thaise kokossoep met garnalen.

 

thaise kokossoep

Benodigdheden:

  • 7 dl kippenbouillon
  • 3 citroenblaadjes
  • 6 stengels citroengras
  • 5 cm gemberwortel in plakjes gesneden
  • 1 gehalveerde zonder zaadjes rode peper
  • 1/2 bosje thaise basilicum
  • 1 el sojasaus
  • 3 dl kokosmelk
  • sap van 1 limoen
  • 2 el sesamolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 12 grote gepelde garnalen
  • 1 lent-uitje in ringen

Werkwijze:

  1. Breng de bouillon tegen de kook aan met de citroenblaadjes, 2 citroengrasstengels, gemberwortel, rode peper en de basilicumstelen.
  2. Laat de specerijen 30 minuten op zacht vuur hun smaak afgeven. Goet de bouillon daarna door de zeef.
  3. Breng weer tegen de kook aan en voeg de sojasaus, kokosmelk en limoensap toe. Breng op smaak met een beetje zout.
  4. Verhit de olie in de pan met het teentje knoflook. Bak hierin de garnalen 2 minuten per zijde tot ze gaar zijn en rijg op elk van de overgebleven citroengrasstengels 3 garnalen.
  5. Serveer de soep met wat ringetjes bosui, verse basilicumblaadjes en de spiesjes garnalen.

top100-wit1

13-12-08

733. Witloofroomsoep met kervel.

 

witloofroomsoep

Benodigdheden:

  • 750 gr witloof
  • 1 kleine ui
  • 1 prei
  • 1 stengel selder
  • 1 aardappel
  • 1 mespuntje kerrie
  • 1,5 dl groentenbouillon
  • 100 ml room
  • kervel

Werkwijze:

  1. Ontdoe het witloof van de onderzijde en de buitenste bladeren en snij in plakjes van 1 cm.
  2. Snipper de ui, de prei en de selder en snij de aardappel in blokjes van 1 cm.
  3. Fruit deze groenten in een klontje boter, voeg de kerrie toe en een minuut later de bouillon, en laat ongeveer 15 minuten op een laag pitje sudderen.
  4. Mix alles, doe er de room bij en breng op smaak.
  5. Strooi er wat plukjes kervel over.

top100-wit1

 

18-10-08

691. Pompoensoep.

pompoensoep

 

Benodigdheden:

  • 500 gr pompoenvruchtvlees
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gr boter
  • 1dl droge witte wijn
  • 1 l groentenbouillon
  • 6 el crème fraîche
  • 1 el citroensap
  • 1 tl pompoenpitolie
  • 50 gr geroosterde pompoenpitten
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Het vruchtvlees van de pompoen in blokjes snijden
  2. Sjalotjes en knoflook fijnhakken en in de boter fruiten.
  3. De pompoen toevoegen en 5 minuten al roerend op een matig vuur stoven.
  4. Blussen met witte wijn en op hoog vuur wat laten inkoken.
  5. De bouillon erbij doen en 30 minuten zachtjes laten koken. Vervolgens de crème fraîche toevoegen en soep pureren in de blender.
  6. Citroensap en olie toevoegen en met peper en zout op smaak brengen.
  7. De soep met de geroosterde pompoenpitten bestrooien en serveren.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

01-10-08

682. Gegratineerde pompoensoep.

gegratineerde pompoensoep

 

Benodigdheden:

  • 1 kleine oranje pompoen
  • 3 kruimige aardappels
  • 1 dikke prei
  • 2-3 el olijfolie
  • 2 teentje uitgeperst knoflook
  • 1/2 el provençaalse kruiden
  • 1 1/2 l kippenbouillon
  • peper en zout
  • 100 gr geraspte gruyère
  • 2 tl gemalen komijn

Werkwijze:

  1. Boen de pompoen schoon, halveer hem en verwijder de pitten. Sijd de pompoen eerst in plakken, daarna in blokjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snijd de prei in ringen, was ze in een vergiet en laat goed uitlekken.
    Verhit de olie in een soeppan en schep de pompoen, aardappel, prei en knoflook erdoor. Bak alles 4-6 minuten op zacht vuur. Schep de provençaalse kruiden erdoor en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kkok en kook de soep in 20-25 minuten zachtjes gaar. Pureer dit alles met de staafmixer tot een gladde, gebonden soep. Breng de pompoensoep pittig op smaak met peper en zout.
  2. Schep de soep in wijde soepkommen en strooi de kaas en komijn erover. Schuif de kommen onder een hete grill en laat de kaas in 2-3 minuten smelten. Serveer de soep met lange Italiaanse soepstengels, losje omwikkeld met rauwe ham.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

28-09-08

675. Paddestoelenbouillon met sherry.

paddestoelenbouillon-met-sherry

 

Benodigdheden:

  • 10 gr gedroogde eekhoorntjesbrood
  • 3 sjalotjes
  • 150 gr champginons
  • 1 el olie
  • peper en zout
  • 1 bouillonblokje
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 2-3 el droge sherry

Werkwijze:

  1. Week het eekhoorntjesbrood ca. 30 minuten in 250 ml heet water. Pel en snipper de sjalotjes. Maak de chamignons schoon. Leg 4 champignons apart, snijd de rest van de champignons klein.
  2. Laat het eekhoorntjesbrood uitlekken, vang het lekvocht op. Snijd het eekhoorntjesbrood kleiner. Verhit de olie in een pan en fruit de sjalotjes. Voeg de gesneden champignons en het eekhoorntjesbrood toe, bak ze ca. 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Blus het geheel af met het uitlekvocht van het eekhoorntjesbrood en ca. 500 m water. Roer het bouillonblokje en de tijm door de soep. Breng de soep aan de kook en laat hem ca. 10 minuten zachtjes koken.
  3. Snijd de laatste vier champingnons in dunne schijfjes. Breng de paddestoelen op smaak met zout, peper en sherry. Voeg de champignonschijfjes toe en serveer de bouillon in diepe borden met bijvoorbeeld geroosterd brood.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

03-07-08

654. Waterkerssoep.

 

Waterkers bevat heel veel vitamientjes en is de basis voor een overheerlijke soep.

waterkerssoep

 

Benodigdheden:

  • 1 prei in ringetjes gesneden
  • 250 gr geschilde en in dunne plakjes gesneden aardappelen
  • 0,5 dl kippenbouillon
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 4 bosjes waterkers
  • 3el crème fraîche
  • plukjes waterkers om te garneren

 

  1. Verhit de boter in een pan en fruit de prei al roerend gaar zonder te laten kleuren.
  2. Voeg de aardappelen, de bouillon, de nootmuskaat en wat peper en zout toe. Breng aan de kook en laat een deksel 5 minuten zachtjes koken.
  3. Voeg de waterkers toe en laat nog 10 minuten zachtjes meekoken.
  4. Laat de soep iets afkoelen. Pureer de soep met de mixer. Spoel de soeppan schoon en zet er een zeef in.
  5. Roer de gepureerde soep met de achterkant van een houten lepel door de zeef en druk de puree goed uit, zodat alleen de harde steeltjes van de waterkers in de zeef achterblijven.
  6. Proef of er nog zout of peper bij moet en roer de crème fraîche door de soep. Warm de soep door zonder ze te laten koken. Garneer de soep met de plukjes waterkers en een scheutje room.

 

23-12-07

620. Kreeftensoep.

 kreeftensoep

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

  • 450 g kreeftenvlees
  • 3 el boter
  • 10 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 1/4 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl rodepepervlokken
  • 1 el citroenschil
  • 3 el bloem
  • 2 1/2 dl kippenbouillon
  • 2 1/2 dl melk
  • 2 el droge sherry
  • zout en peper
  • reepjes paprika

Werkwijze:

  1. Snijd de bleekselderij in stukjes, snipper de ui.
  2. Verhit de boter in een grote braadpan.
  3. Voeg de selderij, ui, tijm, pepervlokken en citroenschil toe.
  4. Laat de groenten in ongeveer 20 minuten gaar worden, onder af en toe roeren.
  5. Roer de bloem er in gedeeltes doorheen.
  6. Roer er dan langzaam de bouillon en melk door.
  7. Dek de pan af en laat de soep 5 tot 10 minuten koken.
  8. Voeg de kreeft toe, dek de pan weer af en laat de kreeft in ongeveer 5 minuten gaar en doorzichtig worden.
  9. Breng hem op smaak met sherry, peper en zout.Garneer de soep met de reepjes paprika en serveer hem direct.

21-12-07

617. Waterkers-Vichyssoise.

waterkersoep

 

 

 

 

Benodigdheden:

  • 1 el olijfolie
  • 3 grote in ringen gesneden preien
  • 350 gr aardappels in blokjes
  • 6 dl kippenbouillon
  • 4,5dl water
  • 1 laurierblad
  • 175 gr waterkers
  • 2 dl room
  • peper en zout
  • waterkers om te garneren

Werkwijze:

  1. Verhit de olijfolie op halfhoog vuur en bak de prei ongeveer 3 min. tot hij zacht wordt.
  2. Voeg de aardappels, bouillon, water en laurier toe. Breng aan de kook, zet daarna op een laag vuur en laat met het deksel op de pan in ca 25 min. gaarkoken. Verwijder het laurierblad.
  3. Voeg de waterkers toe en laat die onder doorroeren nog 2-3 min meekoken tot hij helemaal geslonken is.
  4. Laat de soep iets afkoelen en mix de soep.
  5. Schenk de soep in een grote kom en roer de helft van de room erdoor. Op smaak brengen met peper en zout.
  6. Dien de soep op in de borden en garneer met de rest van de room en een waterkersblaadje. 

03-12-07

604. Champignonsoep met salieboter.

champignonsoep

 

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

  • 80 gr boter
  • 12 fijngesnipperde blaadjes salie
  • 2 fijngesnipperde teentjes knoflook
  • 1 aardappel in julienne gesneden
  • 1 fijn gesnipperde sjalot
  • 1 l kippebouillon
  • 300 gr in plakjes gesneden champignons
  • tijm en laurier
  • 1 dl room
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Maak de salieboter door de zachte boter te vermengen met de salie en te kruiden met peper en zout. Rol de boter op in plastiekfolie en laat hard worden in de koelkast.
  2. Stoof de sjalot, de boter en de knoflook in de boter, voeg er de bouillon aan toe alsook de tijm en het laurierblad. Laat ongeveer 15 min. pruttelen. Doe er de champignons bij en laat nog 10 min. doorkoken.
  3. Mix de soep, maar haal er eerst de tijm en laurierblaadjes uit. Zeef de soep en breng opnieuw aan de kook.
  4. Doe de room erbij en kruid naar wens.
  5. Serveer de soep met een sneedje salieboter.

14-11-07

596. Paprikasoep met kerrie.

parikasoep

 Benodigdheden:

  • 4 rode paprika's
  • 2 tomaten
  • 50 cl verse room
  • 2 tl kerrie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Maak met een puntig mes een kruis in de tomaten, dompel ze dan 2 min. onder in kokend water, laat ze schrikken onder koud water en ontvel ze. Snijd de tomaten in tweeën en verwijder de pitten.
  2. Was de parika's, leg ze in een schotel onder de ovengrill en draai ze regelmatig op tot het vel helemaal zwartgeblakers is. Stop de paprika's enkele min. in een gesloten plastic zak, haal er daarna de schil af en verwijder de zaadjes en zaadlijsten.
  3. Mix de paprika's, de tomaten en de room, breng op smaak met peper en zout en laat 1 uur in de koelkast afkoelen.

 

20:16 Gepost door Mamamia in Soepen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paprika, tomaten, room, kerrie, peper en zout |  Facebook |

30-09-07

585. Amerikaanse pompoensoep met ahornsiroop.

pompoensoepamerikaans


Benodigdheden:

  • 1 kg pompoen
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kruidnagel
  • geraspte nootmuskaat
  • zwarte peper
  • 2-3 el ahornsiroop
  • 1 liter kippebouillon
  • 125 ml slagroom
  • 8 dunne plakjes bacon
  • bieslook

Werkwijze:

Voorbereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 225° C. Snijd de pompen in plakken en verwijder de pitjes en snijd de schil eraf. Snij het vruchtvlees in blokjes en verdeel ze over een bakblik. Strooi de kaneel erover en rasp er wat nootmuskaat boven. Maal er tot slot royaal zwarte peper boven en besprenkel de blokjes met ahornsiroop. Schuif het bakblik in de oven en rooster de pompoen 20-25 min. gaar en lichtbruin. Schep de blokjes af en toe om.

Bereiding:

  1. Doe de blokjes pompoen met het vocht over in een soeppan en schenk de bouillon erbij. Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde, lichtgebonden massa. Roer de room erdoor en breng de soep al roerend aan de kook. Laat de soep nog enkele minuten zachtjes doorkoken en breng op smaak met peper en zout.
  2. Bak intussen de plakjes bacon knapperig. Laat even uitlekken op keukenpapier en breek ze in stukjes.
  3. Schep de soep in diepe borden en garneer met de bacon en de bieslook.

28-09-07

584. Pompoensoep met garnalen.

pompoensoep2


Benodigdheden:

  • 1 kg pompoen
  • 150 gr garnalen
  • 30 gr boter
  • 1 ui in dunne ringen
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 9 dl groentebouillon
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 el citroensap
  • 3-4 reepjes sinaasappelschil
  • 1 kruidenbuiltje
  • 3 dl melk
  • peper en zout
  • 4-6 el room
  • fijngeknipte bieslook of peterselie ter garnering

Werkwijze:

  1. Schil de pompoen, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes van 2,5 cm
  2. Smelt de boter in een pan. Voeg de ui en het knoflook toe en bak die op een laag vuur zacht en glazig.
  3. Voeg de pompoen toe en bak het geheel al omscheppend 2-3 min.
  4. Voeg de bouillon toe  en breng het geheel aan de kook. Breng de bouillon op smaak met peper en zout en voeg het gemberpoeder, het citroensap, de sinaasappelschil en het kruidenbuiltje toe. Dek de pan af en laat het geheel ongeveer 20 min. afgedekt op een laag vuur pruttelen.
  5. Verwijder de sinaasappelschil en het kruidenbuiltje. Laat de soep iets afkoelen en mix hem in de keukenrobot glad.
  6. Voeg de melk toe en verwarm de soep langzaam. Voeg peper en zout naar smaak toe. Garneer de soep met de room, de bieslook en serveer hem onmiddellijk.

11-05-07

539. Zeevruchtensoep met geroosterd knoflookbrood.

zeevruchtensoep

Benodigdheden:
  • 2 el olijfolie
  • 2 grote bruine uien, fijngehakt
  • 3 teentje uitgeperst knoflook
  • 70 gr tomatenpasta
  • 800 gr tomaten uit blik
  • 1/2 tl saffraanpoeder
  • 1 el suiker
  • 4 gedroogde laurierblaadjes
  • 2 el grofgehakte verse tijm
  • 250 ml droge witte wijn
  • 3 l visbouillon
  • 2 el citroensap
  • 24 middelgrote zwarte mosselen
  • 200 gr sint-jakobsschelpen
  • 400 gr witvismoten, grofgehakt
  • 250 gr jonge spinazieblaadjes

Geroosterd knoflookbrood:

  • 1 Frans stokbrood
  • 60 gr boter
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • cayennepeper

Werkwijze:

  1. Verhit de olie in een grote steelpan. Fruit de uien en de knoflook tot de uien zacht zijn. Doe de tomatenpasta, de niet-uitgelekte tomaten, het saffraanpoeder, de suiker, de laurierblaadjes, de tijm, de wijn, de bouillon en het citroensap erbij. Breng het mengsel aan de kook en laat het onafgedekt ongeveer 45 min. sudderen, of tot het mengsel voor de helft verdampt is.
  2. Schrob ondertussen de mosselen schoon onder de koude kraan en verwijder de mosselbaarden.
  3. Doe de mosselen bij de soep.Breng de soep aan de kook en laat ze afgedekt ongeveer 5 min sudderen, of tot de mosselschelpen zich openen. Voeg er de sint-jakobsschelpen, de witvis en de spinazie aan toe. Laat de soep ongeveer 2 min onafgedekt koken, of tot de vis beetgaar is. Serveer deze zeevruchtensoep met geroosterd knoflokbrood.
  4. Snijd het stokbrood in sneetjes van 1 cm dik. Meng de boter, de knoflook en de cyennepeper in een kleine kom. Smeer het mengsel op de sneetjes stokbrood. Rooster het brood aan beide kanten onder de voorverwarmde grill.

11:15 Gepost door Mamamia in Soepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-05-07

529. Lentesoep

lentesoep

Benodigdheden:

  • 11/2 kg schoongemaakte venusschelpen

  • 1 el olijfolie

  • 1 teentje knoflook, geperst

  • 2 plakjes doorregen spek, in stukjes gesneden

  • 2 witte uien grofgesnipperd

  • 1 spaanse peper

  • 1 blaadje laurier

  • 2 grote aardappels, geschild en in blokjes

  • 1 geraspte wortel

  • 2 stengels bleekselderij, in dunne ringen

  • 30 gr bladpeterselie, grofgehak

Werkwijze:

  1. Breng in een grote pan 5 dl water aan de kook. Doe de mosselen erin en leg een deksel op de pan. Kook de mosselen 2 à 3 min. tot ze opengaan. Gooi de mosselen die dicht blijven weg.

  2. Haal de meeste mosselen uit de schelp, houd er vier over in de schelp voor de garnering. Zeef het kookvocht.

  3. Bak in dezelfde pan de stukjes spek bruin in de olijfolie met knoflook, met het vuur op half.

  4. Voeg de ui toe, de spaanse peper, wortel en laurier. Fruit de uisnippers glazig. Voeg de aardappels, het kookvocht en 2 1/2 dl water toe.

  5. Kook de soep 35 min. op een laag vuur, met deksel op de pan.

  6. Voeg de mosselen toe, met selderij, peterselie en zeezout en witte peper naar smaak.

  7. Schep de soep in kommen. Leg in elke kom een mossel in de schelp.

 

22-03-07

507. Soep van knolselder en wortelen.

soep

Benodigdheden:

* 500 gr knolselder
* 200 gr wortelen
* 1 ui
* 1/2 bouillonblokje
* 1 kruidentuiltje
* 1 l water
* kervel
* peper en zout

Werkwijze:

1. Maak de knolselder, de wortelen en de ui schoon en snijd ze in blokjes.
2. Laat ze 25 min. koken in het water met het bouillonblokje, het kruidentuiltje en peper zout.
3. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep. Kruid naar smaak en garneer met de kervel.

27-02-07

486. Peterselieroomsoep met lompviseitjes.

peterseleiroomsoep

Benodigdheden:

* 2 bosjes gladde peterselie
* 1 prei
* 3 aardappelen
* 1 l gevogeltebouillon
* 20 cl verse room
* 50 gr boter
* 1 potje lompviseitjes
* peper en zout

Werkwijze:

1. Pluk de blaadjes peterselie, maak ze schoon en hak ze fijn.
2. Verwijder het korte worteleinde en de lange donkergroene delen van de prei, was en snijd hem fijn
3. Schil en was de aardappelen en snijd ze in grote stukken.
4. Stoof de prei en de peterselie in wat boter, doe er de aardappelen en de gevogeltebouillon bij, laat 35 min. sudderen
5. Mix de inhoud van de kookpot en voeg de verse room toe.
6. Schep wat lompviseitjes op de soep, net voor het opdienen.

28-01-07

484. Wortelroomsoep met scampi's.

KnolselderWortelsoep

Benodigdheden:

* 400 gr wortelen
* 1 middelgrote aardappel
* 1/2 ui
* 40 gr boter
* tijm
* peper en zout
*16 scampi's
* 1 el olijfolie
* 1 teentje knoflook

Werkwijze:

1. Was en schrap de wortelen. Snijd ze in ronde plakjes. Schil de aardappel en snijd hem in plakjes.
2. Snipper de ui en stoof hem kort glazig in een klontje boter. Doe er de gesneden aardappel en wortelen bij. Laat 5 min. zachtjes stoven en giet er vervolgens warm water bij. Kook op een matig vuur alle groenten gaar. Pureer de soep en kruid hem met tijm, peper en zout.
3. Pel de gekookte scampi's en bak ze in olijfolie gekruid met het teentje knoflook, zout en peper.
4. Serveer de wortelroomsoep warm en garneer met de scampi's.

07-01-07

477. Gegratineerde pompoensoep.

pompoensoep

Benodigdheden:* 3 kruimige aardappelen
* 1 dikke prei
* 2-3 el olijfolie
* 1-2 fijngehakte teentjes knoflook
* 1/2 el provençaalse kruiden
* 1 1/2 l kippenblouillon
* peper en zout
* 100 gr geraspte gruyère
* 2 tl gemalen komijn

Werkwijze:

1. Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snijd hem in plakken en daarna in blokjes.
2.Schil de aardappelen en sijd ze in blokjes.
3. Snijd de prei in ringen, was ze in een vergiet en laat goed uitlekken.
4. Verhit de olie in een pan en schep de pompoen, aardappelen, prei en knoflook erdoor.
5. Bak alles 4-6 min. op een zacht vuur. Schep de procençaalse kruiden erdoor en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en kook de soep gedurende 20-25 min. zachtjes gaar.
6. Pureer dit alles met de staafmixer tot een gladd, gebonden soep. Breng de pompoensoep pittig op smaak met peper en zout.
7. Schep de soep in voorverwarmde borden en strooi er de kaas en komijn over. Schuif de borden onder de hete grill en laat de kaas 2-3 min. smelten.
8. Serveer de soep met Italiaanse soepstengls omwikkeld met rauwe ham.

20-12-06

469. Romige kreeftensoep met citroengras.

kreeftensoep

Benodigdheden:

* 100 gr sjalotten
* 10 gr verse gemberwortel
* 2 el sojaolie
* 2 stengels citroengras
* 1 1/2 dl kokosmelk
* 1 1/2 gevogeltefond
* 7 dl kreeftenfond
* peper en zout
* 4 kreeftenscharen met gewrichten
* 1 rode chilipeper
* 2 takjes koriander
* 1 el geschaafde kokos

Werkwijze:

1. Schil de sjalotten en hak ze fijn. Schil de gember en snijd hem in stukken. Verhit de sojaolie en smoor hierin de sjalotten en gember.
2. Was het citroengras, snijd het in dunne ringetjes en voeg deze toe aan de pan. Laat alles nog 3-4 min. pruttelen. Blus af met de kokosmelk en verwarm deze tot het kookpunt.
3. Schenk de gevolgeltefond en de kreeftenfond bij de soep en laat deze circa 15 min. inkoken. Zeef hem door een doek en breng hem opnieuw aan de kook. Breng op smaak met wat peper en zout.
4. Snijd intussen voor de soepvulling het vlees uit de schaargewrichten fijn. Laat het vlees van de scharen heel.
5. Snijd de chilipeper open en verwijder het zaad. Spoel de peper af en snijd hem fijn. Was de koriander, dep de blaadjes droog en maak ze los. Rooster de geschaafde kokos in een droge koekenpan.
6. Schep de romige soep in diepe borden. Verdeel de stukjes kreeftenvlees en de scharen erover. Garneer de soep met de chilipeper, de korianderblaadjes en geschaafde kokos.

12-12-06

459. Bloemkoolroomsoep.

Bloemkoolsoep

Voor de roomsoep:
* 1/2 bloemkool
* 1 ui
* 30 gr boter

Voor de zalm:
* 1 tl gemengde peper
* 1 el zout
* 1 el kristalsuiker
* fijngesneden peterselie
* 300 gr zalm

Voor de garnering
* 1 aqubergine
* sesamolie
* veldsla
* 1 el rode kaviaar
* 2 el olijfolie
* zout

Werkwijze:

1. Meng de peper, het zout, de suiker en de fijngesneden peterselie. Smeer de zalm aan beide zijden in met dit kruidenmengsel. Leg de gekruide zalm in een pan en bestrijk met het overgebleven kruidenmengsel. Zet in de koelkast en laat 2 dagen marineren. Bedek de zalm met baklpapier en zet op het bakpapier een gewicht. Leg hem na 1 nacht in een andere pan en giet het vocht af.
2. Snijd de bloemkool in roosjes. Snipper de ui fijn en stoof die kart glazig in een klontje boter. Doe er vervolgens de bloemkool bij en laat 3 min.zachtjes stoven. Giet er warm water bij en laat alles goed gaar koken. Pureer de soep.
3. Snijd de schil van de aubergines in fijne reepjes en frituur ze in sesamolie. Laat uitlekken op keukenpapier. Was de veldsl.
4. Dien de bloemkoolroomsoep koud op. Garneer met de in blokjes gesneden gemarineerde zalm, de rode kaviaar, de veldsla en de auberginereepjes. Kruid met olijfolie en zout.

23-11-06

454. Romige kreeftensoep met citroengas.

kreeftensoep

Benodigdheden:

* 100 gr sjalotten
* 10 gr verse gemberwortel
* 2 el sojaolie
* 2 stengels citroengras
* 1 1/2 dl kokosmelk
* 1 1/2 dl gevogeltefond
* 7 dl kreeftenfon
* peper en zout
* 4 kreeftenscharen
* 1 rode chilipeper
* 2 takjes koriander
* 1 el geschaafde kokos

Werkwijze:

1. Schil de sjalotten en hak ze fijn. Schil de gember en snijd hem in stukken. Verhit de olie en smoor hierin de sjalotten en gember
2. Was het citroengras, snijd het in dunne ringetjes en voeg deze toe aan de pan. Laat alles nog 3-4 min. pruttelen. Blus af met de kokosmelk en verwarm deze tot het kookpunt
3. Schenk het gevogeltefond en de kreeftefond bij de soep en laat deze circa 15 min. inkoken. Zeef hem door een doek en breng hem opnieuw aan de kook. Breng hem op smaak met wat peper en zout.
4. Snijd intussen voor de soepvulling het vlees uit de schaargewrichten fijn. Laat het vlees van de scharen heel.
5. Snijd de chilipeper open en verwijder de zaadjes. Spoel de peper af en snijd hem fijn. Was de koriander, dep de blaadjes droog en maak ze los. Rooster de geschaafde kokos in een droge pan.
6. Schep de romige soep in diepe borden. Verdeel de stukjes kreeftenvlees en de scharen erover. Garneer de soep met de chilipeper, korianderblaadjes en geschaafde kokos.

13-11-06

443. Provençaalse knoflooksoep.

knoflooksoep1

Benodigdheden:

* 1,2 l kippebouillon
* 3 bolletjes knoflook, gepeld en in teentje verdeeld
* 6 vers tijmtakjes
* 6 verse salieblaadjes
* 1 bosje peterselie
* 2 laurierblaadjes
* paar saffraanblaadjes
* 3 eidooiers
* 3 e olijfolie
* peper en zout
* 1 baguette in sneetjes
* 25 gr boter
* 25 gr geraspte parmezaanse kaas

Werkwijze:

1. Schenk de bouillon in een grote pan en voeg de knoflook, tijm, salie, peterselie,laurierblaadjes en saffraan toe. Breng alles al roerend aan de kook en draai het vuur lager. Leg een deksel schuin op de pan en laat de soep 40 min. zachtjes koken.
2. Maak vlak voor de soep klaar is de croütes: rooster de sneedjes baguette aan één kant onder een voorverwarmde grill. Bestrijk de ongeroosterde kant met de boter en strooi kaas erover. Leg de sneetjes terug onder de grill tot de kaas gesmolten is.
3. Klop intussen de eidooiers tot een luchtige massa, en druppel geleidelijk de olie er onder door, tot hij helemaal is opgenomen. Voeg 1 el van dit mengsel toe aan de soep en blijf kloppen. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de soep al kloppend toe aan het eimengsel.

08-11-06

436. Uiensoep met aardappelen.

uiensoep_gr

Benodigdheden:

* 4 witte uien
* 75 gr boter
* peper en zout
* 1 el bloem
* 2 aardappelen
* 1/2 l melk
* 1/2 l water
* 1/2 stokbrood
* 1 el olijfolie
* 2 el geraspte parmezaanse kaas
* 2 el geraspte pecorino
* 4 eieren

Werkwijze:

1. Pel de uien en snijd ze in blokjes. Fruit ze in een kookpan met de boter. Bestrooi ze met peper, zout en al roerend de bloem. Zorg ervoor dat de bloem niet verkleurt.
2. Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en doe ze samen met de melk en het water bij de uien
3. Laat alles ongeveer een halfuurtje koken. Roer regelmatig. Maak, terwijl de soep kookt, de croutons.
4. Snijd het stokbrood in dobbelsteentjes, schik ze op een ovenschaal en besprenkel ze met een scheutje olijfolie. Zet de broodkorstjes enkele minuten onder de grill tot ze goudgeel zijn.
5. Pureer de soep tot een homogene crème en roer er de geraspte parmezaanse kaas en percorino door.
6. Breek een ei op de bodem van elk soepbord en giet er de uiensoep over. Dien de soep heel warm op, samen met de croutons.

mamamia

28-10-06

428. Lettersoep.

lettersoep

Benodigdheden:

* 100 gr gerookte pnacetta in blokjes
* 1 el olijfolie
* 1/2 ui fijngehakt
* 1 aardappel,in blokjes
* 1 wortel in de lengte in vieren en dan overdwars in driehoekjes gesneden
* 2 takjes seler in plakjes
* 2 kleine courgettes, in de lengte in vieren en dan overdwars in driehoekjes
* 3 tomaten, gehalveerd, ontpit en fijngehakt
* 1 l kippebouillon
* 500 gr letterpasta
* 100 gr groene bonen, in stukjes van 2 cm gesneden
* 100 gr erwten
* 200 gr kikkererwten
* zeezout en peper

Werkwijze:

1. Doe de pancetta in een bouillonketel, zet op een zacht vuur en bak tot het vet vloeibaar wordt. Voeg de olijfolie toe, verhit kortstondig en doe er dan de ui bij tot die glazig is maar niet bruin.
2. Voeg de aardappel toe samen met de wortel, selder, courgettes, tomaten en peper en zout.
3. Breng de bouillon en de pasta bij en laat sudderen. Laat ongeveer 15 min. op een laag vuur staan. Voeg de bonen toe, breng aan de kook voor 5 min.Voeg dan de erwten en de kikkererwten toe en laat dan nog eens 2- min. koken tot alle groenten gaar zijn.
4. Breng op smaak met peper en zout, bestrooi met peterselie en dien op met brood en kaas.

27-10-06

426. Zeevruchtensoep.

zeevruchtensoep

Benodigdheden:

* 1 kg schelpdieren
* 1 l visbouillon
* 2 uien
* 2 preien
* 2 stengels selder
* 2 wortels
* 2 el olijfolie
* 1 glas witte wijn
* 1 grote vleestomaat
* peper en zout

Werkwijze:

1. Was de groenten en snijd ze klein. Stoof ze in 10 min. in de olijfolie en kruid met peper en zout
2. Verdeel de gewassen schelpdieren over de groenten
3. Overgiet alles met de wijn en laat 2 min. koken
4. Voeg de visbouillon toe en laat de soep circa 10 min. doorkoken tot alle schelpdieren geopend zijn.

23-09-06

396. Vissoep.

Benodigdheden:

* 3 in stukken gesneden tomaten
* 2 eetlepels olijfolie
* 1 gesneden ui
* 2 teentjes knoflook
* 1 saffraandraadje
* 1 venkel
* 1,5dl visbouillon
* 500 gr visfilet

Werkwijze:

1. Verwarm 2 eetlepels olijfolie in de pan
2. Voeg de uui de knoflook en de saffraandraad toe en laat blacheren tot ze glzeig zijn
3. Voeg de in stukken gesneden venkel toe en laat gedurende een 2 tal min. doorkoken
4.Voeg de tomaten en de visbouillon toe en laat 10 min doorkoken
5.Voeg daarna de stukjes visfilet eraan toe en laat enkele minuten koken
6. Kruiden met zout en peper
7. Serveer met crouttons vansliertjes look.

26-08-06

382. Romige vissoep met rivierkreeftjes en dille.

Benodigdheden:

* 1 grote ui, fijngesneden * 1 grote wortel, fijngesneden
* 2 teentjes knoflook, fijngesneden
* 2 stengels prei, in ringen gesneden
* 2 kabeljauwfilets
* peper en zout
* 1 dl room
* 4 takjes dille
* enkele rivierkreeftjes

Bereidingswijze: 2. Breng aan de kook en laat dan nog 30 minuten sudderen.
3. Schep de groenten uit de soep en gooi ze weg (ze zijn helemaal platgekookt, en de smaak en de vitamines zitten nu in de soep)
4. Voeg de prei toe en laat nog 15 minuten sudderen.
5. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
6. Snij de kabeljauw in stukjes,Voeg de kabeljauw bij de soep toe en laat nog 10 minuten sudderen.
7. Voeg de room toe en roer goed

22:15 Gepost door Mamamia in Soepen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |