02-08-10

796. Patatas Bravas.

patatas bravas.jpg
Benodigdheden:
  • 600 gr aardappelen
  • olijfolie
  • 6 tomaten1 ui
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook
  • zeezout
  • tabasco
  • bruine suiker
  • 1 el gehakte oregano

 

Werkwijze:

 

1. Schil deaardappelen en snij ze in blokjes. Leg ze op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met zeezout. Rooster ze ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C goudbruin. Keer ze ondertussen verschillende keren om.

2. Leg de tomaten gedurende 20 seconden in kokend-heet water. Koel ze af in koud water en pel ze. Verdeel ze in vieren, verwijder de zaadjes en snij ze in blokjes.

3. Snipper de uit en de knoflook fij. Verhit 2 el olie en bak de ui en de knoflook glazig. Doe er de tomatenpuree bij en de blokjes tomaat en roer. Laat een 8-tal minuten pruttelen. Doe er naar smaak suiker, zout en tabasco bij.

4. Doe de blokjes geroosterde aardappel in kleine kommetjes, overgiet met de saus, bestrooi met oregano en serveer meteen als hapje, of bij een stuk vlees of vis.

 

Smakelijk.

23-10-06

421. Zalmmoten met groene saus. - Salmón a la plancha con salsa verde.

zalmmoten

Benodigdheden:

* 70 gr takjes verse bladpeterselie
* 8 blaadjes verse basilicum
* 2 takjes verse oregano
* 4 fijngesneden ansjovisfilets
* 2 tl kappertjes
* 1 gijngesnipperde ui
* 1 teentje knoflook
* 3 tl citroensap
* 125 ml olijfolie
* 4 zalmmoten
* 2 el olijfolie
* peper en zout

Werkwijze:

1. Doe de peterselie, basilicum, oregano,ansjovis, sjalot, knoflook en citroensap in een keukenrobot en maak alles zeer fijn. Voeg met kleine scheutjes de olijfolie toe. Doe de saus in een kom en dek ze af met plastiekfolie en bewaar in de koelkast.
2. Bestrijk de zalmfilets aan weerskanten met de olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Verhit een grote pan. Leg de zalmmoten in de pan en laat ze 3 min. bakken. Draai de moten om en bak ook de andere kant.
3. Schep wat groene saus over de zalmmoten en dien op.

05-10-06

405. Gegrilde tonijn met sinaasappel en ansjovis.

gegrilde tonijn

Benodigdheden:

* 2 dl versgeperst sinaasappelsap
* 3 el olijfolie
* 55 gr ansjovisfilet in olie, grof gesneden
* een snuifje gedroogde chilipeper
* peper
* 1 stuk gefileerde tonijn van ongeveer 600 gr.

Werkwijze:

1. Vermeng de sinaasappelsap, 2 el olijfolie, de stukjes ansjovis en hun olie, de chilipeper en de peper in een miet-metalen schaal waarin de tonijn past. Leg de tonijn erin en lepel de marinade eroverheen. Dek de schaal af en zet hem minstens twee uur in de koelkast om te marineren: keer de vis af en toe om. Haal de schaal 20 min. voor u gaat koken uit de koelkast zodat de vis op kamertemperatuur kan komen.
2. Haal de tonijn uit de marinade en dep hem droog. Verhit de overgebleven eetlepel lijfolie en een grote bakpan boven een hoog vuur. Leg de tonijn in de pan en schroei hem gedurende 1 min. aan alle zijden dicht totdat de vis lichtbruin en krokant is. Leg de tonijn in een bakblik en dek dit goed af met aluminiumfolie.
3. Bak de vis in een voorverwarmde oven (220°C) gedurende 8 min. Haal de schaal uit de oven en laat de vis minstens 2 min. rusten alvorens hem aan te snijden.
4. Doe intussen de marinade over in een steelpan en breng deze op een hoog vuur aan de kook. Laat de vleoistof minstens 2 min. goed doorkoken.
5. Leg de tonijn op een dienschaal en snijd hem in dikke plakken. Zet de saus afzonderlijk op tafel om over de vis heen te scheppen. Deze tonijn kan warm of op kamertemperatuur worden opgediends, maar de saus is warm het lekkerst.

13:36 Gepost door Mamamia in Spaanse gerechten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: olijfolie, ansjovis, chilipeper, tonijn |  Facebook |