29-12-08

759. Kruidige hamlappen met wortelen.

 

hamlappen

 

Benodigdheden:

* 700 g hamlappen
* zout en versgemalen peper
* 1 eetl. vers citroensap
* 1 rode ui, in ringen
* 3 winterwortels, geschild
   en in plakken
* 2 cm gemberwortel, geschild
* 1 kaneelstokje
* 2 eetl. olijfolie
* 300 ml kippenbouillon



Werkwijze:


1. Verwarm de oven voor op 250º. Wrijf de hamlappen in met zout, peper en citroensap. Leg het vlees in de ovenschaal en leg de uiringen en wortelplakken erop.
2.  Leg de gember en kaneel ertussen en giet de olie erover. Giet als laatste de bouillon erbij en leg het deksel op de ovenschaal
3. Zet de venschaal in de oven en laat het vlees in circa 1,5 uur garen

 

 

top100-wit1

 

28-12-08

758. Pittige piepers uit de oven.

 

piepers uit de oven

 

Benodigdheden:

  • 500 gr ongeschilde vastkokende aardappelen
  • 1,5 dl olie
  • 1 tl chilipoeder
  • 1/2 tl karweizaadjes
  • 1 tl grof zeezout
  • 1 el verse gehakte basilicum

Werkwijze:

  1. Kook de aardappelen 10 minuten gen giet ze af.
  2. Giet een beetje olie in een braadslee en bestrijk hiermee de bodem.
    Verhit de olie 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Doe de aardappelen in de braadslee en bestrijk ze met de olie.
  3. Meng in een schaaltje het chilipoeder, de karwijzaadejes en het zout.
    Strooi dit mengsel over de aardappels en schep ze om zodat het mengsel de aardppels aan alle kanten kan bedekken.
  4. Voeg de rest van de olie toe en bak het geheel circa 15 minuten in de oven, tot de aardappels gaar zijn.
  5. Neem de aardappels met een schuimspaan uit de olie en leg ze dan in een voorverwarmde schaal.
    Bestrooi ze met het basilim en dien ze direct op.
  6. Deze pittige piepers passen goed bij vleesschotels.

top100-wit1

754. Vlaamse pot-au-feu.

 

pot-au-feu

Benodigdheden:

  • 1 kg rundsstoofvlees
  • 300 gr schorseneren
  • 150 gr spruiten
  • 4 wortelen
  • 1 flesje blond abdijbier
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kl tijm
  • peper en zout

Werkijwe:

  1. Breng het abdijbier tot aan het kookpunt en voeg het stoofvlees toe. Kruid met tijm, laurier, peper en zout. Dek af en laat 1u 30 minuten sudderen. Schep af en toe het schuim weg met een schuimspaan.
  2. Voeg de stukjes wortel, de schorseneren en de spruitjes toe.
  3. Laat nog 30 minuten sudderen. Het vlees moet goed gaar zijn. Zet koel weg.
  4. De volgende dag de stoofschotel terug opwarmen. Eventueel nog binden en bijkruiden met peper en zout.

top100-wit1

31-10-08

699. Stoofpotje van wittekool met kalfsvlees.

stoofpotje van witte kool

 

Benodigdheden:

  • 1 witte kool
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 2 uien
  • 4 knoflookteentjes
  • 1 toefje bieslook
  • 500 gr kalfsfilet
  • 50 gr boter
  • 1 snuifje tijm
  • 4 dl kippenbouillon
  • 1 dl droge witte wijn
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Laat het in blokjes gesneden vlees 5 minuten kleuren in de hete boter
    Neem uit de pan en hou apart.
  2. Doe de gehakte ui en de knoflook in de pan, kruid met tijm en gruit een paar minuten.
  3. Voeg het vlees opnieuw bij en overgiet met de bouillon en wijn.
    Kruid met peper en zout.
    Draai het vuur lager en laat een uur sudderen. Voeg er tot slot de in reepjes gesneden paprika's en geschaafde witte kool bij en laat nog 15 minuten stoven tot alles gaar is.
  4. Bestrooi met bieslook en serveer met stokbrood.

rank_image-4

 

top100-wit1

03-07-07

564. Stoofschotel van leng.

pic27


benodigdheden:

  • 600 gr leng
  • sjalotten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 glas witte wijn
  • 1 scheutje citroensap
  • 300 gr verse champignons
  • 1 bosje peterselie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Maak de champignons schoon, snijd ze in dunne plakjes
  2. Pel en hak de sjalotten, de ui en de knoflook
  3. Laat ze in een stoofpan met antikleeflaag zachtjes stoven in een beetjes olijfolie. Voeg de fijngesneden champignons toe met een scheutjes citroensap.
  4. Bak de visfilet in de stoofpan met de groenten. Besprenkel met de witte wijn. Laar ongeveer 10 min. garen met het deksel op de pan. Breng op smaak met peper en zout en laat nog 5 min. sudderen.
  5. Schik op een schotel, bestrooi rijkelijk met fijngehakte peterselie en dien dadelijk op.

15-05-07

545. Stoofpotje op grootmoeders wijze

stoofpotje
Benodigdheden:

  • 400 gr kalfsschenkel
  • 1 ui
  • 2 kruidnagels
  • 1 knoflookteentje
  • 1 selderijstengel
  • peterselie
  • 1 bouillonblokje
  • 2 preistengels
  • 1/2 kool
  • 4 witte knolletje
  • 4 wortelen
  • 4 aardappelen
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Doe het kalfsvlees in een pan zonder deksel. Giet er water over zodat het vlees net onder staat. Prik de kruidnagel in de ui en voeg de ui, de knoflook, de selderij, de peterselie en het bouillonblokje toe. Zet op een middelmatig vuur.
  2. Maak intussen de prei schoon en houd enkel de witte delen over. Snijd de kool in grote stukken. Schil de knolletjes en de wortelen en doe alles bij het vlees. Sluit de pan en laat ca 1 uurtje sudderen.
  3. Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Verdeel alles over 4 borden en dien warm op.

 

12-12-06

458. Rundsstoofpot met knoflook en sjalotjes.

mamamia

Benodigdheden:

* 4 el bloem
* peper en zout
* 1,5 kg stoofvlees van rund, in blokjes van 5 cm
* 4 el zonnebloemolie
* 12 teetjes knoflook
* 3 el sherryazijn
*50 gr boter
* 850 gr sjalotjes
* 350 m, droge rode wijn
* tijmtakjes ter garnering

Werkwijze:

1. Strooi de bloem op een bord en meng er peper en zout naar smaak door. Wentel de vleesblokjes erdoor tot ze geheel bedekt zijn met bloem. Verhit 3 el olie in een grote, ovenvaste braadpan en bak het vlees hierin in porties aan alle kanten bruin. Haal het uit de pan met een schuimspaan en zet apart.
2. Doe de rest van de olie in de braadpan en fruit hierin de knoflook al roerend goudbruin. Warm de azijn vervolgens mee tot die verdampt is. Haal de knoflook eruit en zet apart.
*3. Smelt de boter in de braadpan en bak hierin de sjalotjes, onder af en toe omscheppen, 15 min op een laag vuur. Haal de sjalotjes eruit en apart.
4. Doe het vlees en de knoflook terug in de pan. Voeg de wijn toe en peper en zout naar smaak. Breng alles al roerend aan de kook. Draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat het vlees ongeveer 1 uur sudderen. Voeg de sjalotjes toe en laat alles afgedekt nog 45 min. sudderen, of tot het vlees gaar is. garneer met tijm en dien op.

10-11-06

438. Coq au vin.

coq_au_vin

Benodigdheden:

* 30 gr boter
* 1 el olie
* 12 zure uitjes
* 3 plakken bacon zonder vet
* 12 kleine champignons
* 1 gesneden wortel
* 1 ui in ringen gesneden
* 2 kg kip in stukken gesneden
* 2 el brandy
* 500 ml droge rode wijn
* 185 ml kippebouillon
* 1 bouquet garni
* 2 el bloem
* 2 el extra boter

Werkwijze:

1. Verhit de helft van de boter in een vuurvaste stoofpan van 2 1/2l en fruit de zure uitjes 5-8 min, totdat ze bruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze opzij. Doe de bacon en chamignons in de pan en bak het mengsel totdat de bacon bruin is. Haal ze eruit.
2. Verhit de resterende olie in de pan, voeg wortel en ui toe en fruit ze bruin. Haal eruit. Doe de stukken kip erin en braad ze 5 min aan, of totdat ze goudkleurig zijn. Haal de pan van het vuur en roer de brady erdoor. Voeg wijn, bouillon en het wortel- en uienmengsel toe. Zet het terug op het vuur, breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Doe het deksel op de pan en laat het 40-50 min sudderen, totdat de kip gaar is. Verwijder de kip en zeef de saus boven een kom. Gooi wortel, ui en het bouquet garni weg.
3. Meng boter en bloem tot een papje. Doe de saus terug in de pan en roer het papje er langzaam door. Blijf roeren totdat de saus kookt en indikt. Doe de kip, uitjes, champignons, en bacon terug in de pan. Laat het 5-1. min pruttelen, of totdat alles door en door heet is. Serveer met knapperig stokbrood.

4. Tipje: kook met de wijn dewelke je bij het gerecht gaat drinken.bv een cabernet sauvignon of een merlot.

22-10-06

419. Gestoofd konijn met mosterdsaus.

gestoofd konijn

Benodigdheden:

* 1 kg 600 konijn
* 2 el plantaardige olie
* 2 uien in ringen gesneden
* 4 sneden bacon in stukjes van 3 cm.
* 2 el bloem
* 375 ml kippeblouillon
* 125 ml witte wijn
* 1 takje verse tijm
* 125 ml kookroom
* 2 el mosterd

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd het konijn in 8 even grote stukken en dep ze droog.
2. Verwarm de helft van de olie in een vuurvaste stoofpan. Bak het konijn aan en haal het eruit.
3. Doe ui en bacon in de pan en fruit al roerend 3 min., of totdat het mengsel lichtbruin is. Strooi de bloem erover en blijf roeren met een houten lepel, zodat het niet aanbakt. Dit geeft kleur aan de saus. Voeg de bouillon en wijn toe er roer totdat de saus kookt en indikt. Doe de konijn terug in de pan en doe het takje tijm erbij.
4. Laat 1 1/4 - 1 1/2 uur in de oven stoven, totdat het konijn gaar is en de saus ingedikt. Verwijder het takje tijm en roer het mengsel erdoor. Garneer met takjes tijm en serveer er gekookte aardappelen bij.

20-10-06

417. Kip à la king.

waterzooi

Benodigdheden:

*50 gr boter
* 1 kg kippefilet in blokjes
* 1 gehakte ui
* 125 gr champignons, gesneden
* 1 groene paprika, in reepjes van 3 cm
* 1 rode paprika, in reepjes van 3 cm
* 125 ml kookroom
* verse gehakte peterselie

Veloutésaus:

* 50 gr boter
* 40 gr bloem
* 600 ml kippebouillon
* 1/4 ui, met 3 kruidnagels erin
* 2 laurierblaadjes
* 1 el sherry

Werkwijze:

1. Om de veloutésaus te maken verhit u de boter in een pan. Voeg de bloem toe en bak de bloem 2-3min. boven laag vuur lichtbruin. Giet er al roerend de kippeblouillon bij totdat een gladde en dikke saus ontstaat. Voeg de kwart ui met kruidnagels en de laurier toe. Kook ze 5 min. mee en haal ze er dan uit. Roer de sherry erdoor, dek de pan af met platiekfolie en zet hem opzij.
2. Smelt de boter in een vuurvaste pan. Braad de kipblokjes in kleine hoeveelheden 2 min. aan, of totdat ze bruin zijn. Haal de kip eruit en doe ui en champignons erin en bak ze 2 min.. Doe daarna de paprika erbij en bak alles nog eens 5 min.
3. Doe de kip terug in de pan en giet de saus erover. Roer goed door elkaar. Laat het 30 min. op laag vuur stoven. Roer twee pf drie keer. Roer de room en peterselie erdoor en breng op smaak met zout en versgealen peper. Serveer alles met gestoomde rijst.

15-10-06

413. Ierse stoofpot.

irish-stew-20742

Benodigdheden:

* 8 lamkoteletjes
*30 gr boter
* 1 kg aardappels in dikke schijven
* 3 gesneden wortelen
* 3 in ringen gesneden uien
* 500 ml. groentbouillon
* takje verse tijm

Werkwijze:

1. Smelt de boter in de pan en braad het vlees aan beide kanten aan. Haal het vlees eruit.
2. Doe de helft van de aardappels, uien en wortels in de pan en bestrooi met zout en peper. Leg het vlees er bobenop en dek het af met de resterende aardappels, uien en wortelen. Voeg de bouillon en de tijm toe.
3. Doe het deksel erop en breng aan de kook; Zet het vuur zacht en laat ongeveer een uur sudderen, totdat de koteletjes gaar zijn.

19:50 Gepost door Mamamia in Stoofschotels | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lamkoteletje, wortelen, uien, bouillon, tijm |  Facebook |

19-08-05

5. Ossobucco alla Milanese

Gestoofde kalfsschenkel
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 1,5 uur
Benodigdheden

  • 4 dikke schijven kalfsschenkel
  • 1 el bloem
  • 50 gr boter
  • 1/2 glas droge witte wijn
  • 2 dl kalfsfond
  • zout en peper

Voor de gremolata:

  • 1 citroen
  • handvol bladpeterselie
  • 1/2 teentje knoflook

Bereidingswijze:

Haal de ossobucco door de bloem en bruin ze in de boter. Giet de wijn in de pan, voeg zout en peper toe en laat zacht garen, met deksel schuin op de pan. Doe er af en toe fond bij als er minder vocht in de pan is. Draai het vlees af en toe om. Het garen duurt 1 à 1,5 uur.

 

Maak de gremolata: borstel de citroen goed schoon onder de kraan. Droog hem af en schil ongeveer de helft héél dun, liefst zonder dat er wit meekomt. Hak de schil met de peterselie en knoflook ragfijn. Voeg de gremlata de laatste 5 min. bij de saus.

 

Kan geserveerd worden met rijst.