03-04-12

816. Quiche met zalm en prei.

quiche-met-prei-eieren-en-gruyere.jpg


Benodigdheden:

  • vel bladerdeeg
  • 200 gr gerookte zalm
  • 3 preistengsel, alleen het wit
  • 6 eieren
  • 3 dl room
  • geraspte gruyère kaas
 
Werkwijze:
 
1.Verwarm de oven voor op 180°.
2. Snijd de prei in ringen en stoof ze in wat boter in de pan. Snijd ondertussen de gerookte zalm in reepjes.
3. Voor het beslag meng je drie volledige eieren en drie dooiers met de room. Kruiden naar smaak met peper en zout.
4.Als de oven warm is, leg dan het bladerdeeg in de taartvorm, gebruik hierbij het vel bakpapier dat er normaal gezien bijzit. Prik gaatjes in het deeg met een vork en laat het al een kwartiertje voorbakken in de oven.
5. Haal na een kwartier het bladerdeeg uit de oven en doe er de prei en de zalm in. Overgiet alles met het ei-roommengsel en strooi er nog wat geraspte kaas bovenop.
6. Zet de quiche een ruim half uur in de oven, tot de bovenkant mooi bruin ziet. Smakelijk!


18:02 Gepost door Mamamia in Groenten, Quiches, Visgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-02-12

812. Gebakken zalm met pesto.

gebakken zalm.jpg

 

Benodigdheden:

  • 200 gr couscous
  • 1 tomaat
  • 2 lente-uitjes
  • 4 el olijfolie
  • het sap van een 1/2 citroen
  • 1 el fijngehakt peterselie
  • 1 el fijngehakte basilicum
  • 4 zalmfilets

 Voor de pesto:

  • 1 el pijnboompitten
  • 1 el ongezouten pistachenoten
  • 2 el geraspte parmezaan
  • 8 blaadjes basilicum
  • 4 el olijfolie
  • peper en zout

 

Werkwijze:

 

1. Kook de couscous in dubbel zoveel water. Breng het water aan de kook en voeg de couscous toe. Haal van het vuur en laat 10 minuten rusten.

2. Snij de tomaat in blokjes en ontpit ze. Hak de lente-uitjes fijn.

3. Doe de couscous in een kom. Roer goed los met een vork en overgiet tegelijkertijd met 2 el olijfolie en het citroensap. Voeg de blokjes tomaat, de bladpeterselie, het basilicum, peper en zout toe.

4. Voor de pesto: plet de pijboompitten, de noten, de parmezaan, bsilicum en olijfolie.

5. Bak de vis 2 minuten aan elke kant in een pan met olijfolie.

6. Verdeel de couscous over de borden. Schik er de zalmfilet op en werk af met de pesto.

 

Smakelijk.

12-07-11

810. Tonijn met venkelsalade.

tonijn-venkelsalade.jpg

Benodigdheden:

° 4 tonijnsteaks

° 1 venkel in plakjes gesneden

° 2 fijngesnipperde sjalotjes

° 1 komkommer, zonder zaadjes en in fijne plakjes gesneden

° handvol munt, kervel en peterselie

° 8 ansjovisfilts

° sap van 1 citroen

° 4 el olijfolie

° zout en zwarte peper

 

Werkwijze:

1. Sprenkel 2el olijfolie over de tonijnsteaks en kruid ze met de peper. Zet ven in de koelkast.
2. Verhit de overige olijfolie en roerbak de venkel in 5 à 6 minuten. Kruiden met peper en zout en laten afkooelen in een grote kom.
3. Doe de sjalotjes en de komkommer bij de venkel. Roer er de verse kruiden  onder en breng op smaak met het citroensap.
4. Verhit de grillpan en bak de tonijnsteak 30 seconden aan beide kanten.
5. Leg de tonijnsteak op de borden, serveer er de venkel-komkommersla bij. Leg 2 ansjovisfilets op de salade en besprenkel met de dressing die overblijft uit de slakom.
6. Serveer met een partje citroen.

 

Smakelijk. 

09-07-11

808. Bloemkoolpuree, met gebakken schelvisfilet en kerstomaatjes in de oven.

 

kookjuffertje-banner.jpg



Benodigdheden:

Voor de bloemkoolpurée

° 1 bloemkool in roosjes

° 75 ml crème fraîche

° 100 gr parmezaanse kaas

° peper en zout

 

Voor de kerstomaatjes in de oven

° kerstomaten

° balsamico-azijn

° grove zwarte peper en grof zeezout

 

° 4 schelvisfilets

° boter

° peper en zout

 

Werkwijze:

Bloemkoolpuree:

1. Kook de bloemkoolroosjes gaar in kokend water

2. Doe de bloemkool, de crème fraîche en de parmezaanse kaas in de keukenrobot en mix alles glad

3. Breng op smaak met peper en zout

 

Kerstomaatjes:

1. Verwarm de oven voor op 150°C.

2. Spoel de kerstomaatjes en leg ze in een vuurvaste ovenschotel.

3. Overgiet met de balsamico-azijn,  kruid af met rozemarijnkruiden,de zwarte peper en het grove zout.

4. Zet gedurende een 20 tal minuten in de oven>.

 

Bak de schilvisfilet kort aan beide kanten.

 

Afwerking:

met een lepel doe jeeen streep bloemkoolpuree op je bord, leg daarop je schelvisfilet, met daarnaast de in de oven gebakken gemarineerde kerstomaatjes. Lepel de saus van de kerstomaatjes erbij!!

Garneer met peterselie.

Smakelijk

02-07-11

807. Rog met kappertjesboter.

rog-met-kappertjes-en-botersaus.jpg

Benodigdheden:

* 4dl visfumet
* 1 glas droge witte wijn
* 4 roggenvleugels
* 2oo gr boter
* 4 kl kappertjes
* peper en zout
* 2 el gehakte peterselie

 

Werkwijze:

1. Breng de visfumet met de wijn aan de kook en schenk de vloeistof in een grote, ondiepe ovenschaal.
2. Leg er de roggenvleugels bij en zet 10 tot 15 min. in de oven op 175°C.
3. Laat de boter smelten in een steelpannetje en doe er de uitgelekte en eventueel gespoelde kappertjes bij.
4. Schep de roggenvleugels uit de ovenschaal meteen op voorverwarmde borden. Kruid met peper en zout.
5. Lepel de kappertjesboter over en werk af met peterselie.
6. Serveer met gekookte aardappelen.

 

Smakelijk.

dyn001_small150_145_54_jpeg_2647339_d35db3f28627b109018d25c3320f17eb.jpg

27-04-11

805. Tongscharfilets met kruidenvinaigrette.

tong-gegratineerd-met-oester-en-groene-kool.jpg

 

Benodigdheden:

° 4 tongscharfilets

° 3 el olijfolie

°1 el rode wijnazijn

° 1 kl mosterd

° peterselie - tijm - dille

° peper en zout

° 1/2 limoen

 

Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Klop een dressing met de olie en de rode wijnazijn. Doe er de mosterd en de fijngehakte kruiden en het limoensap bij en meng. Op smaak brengen met peper en zout.

2. Leg de vis in een ovenschotel en doe er een scheutje visbouillon bij, zet deze gedurende een 15 tal minuten in de oven.

3. Leg op elk bord een visfilet en lepel er de kruidendressing over>.

4. Serveer met een groente naar keuze en een gekookte aardappel.

Smakelijk!!!


 

 

07-08-10

801. Zalm in het groen.

zalm in het groen.jpg
Benodigdheden:
  • 8 zalmfilets
  • 4 aardappelen
  • 200 gr erwtjes
  • 2 minikrop sla
  • 200 ml room
  • 1 el venkelzaad
  • 1 el korianderzaad
  • 4 el boter
  • 1 el olijfolie
  • enkele takjes postelein
  • peper en zout
Werkwijze:
1. Schil en kook de aardappelen. Halveer en was de minikrop sla. Dep ze goed droog.
2. Kruid de zalm lichtjes met zout. Bak hem samen met de venkel-en korianderzaadjes, in de helft van de boter.
3. Bak de aardappelen in de andere helft van de boter. Haal ze uit de pan en bak daarna de sla even mee.
4. Bak de erwtjes 5 minuten in de olie. Haal er 4 el uit en hou ze apart. Doe de room in de pan van de erwtjes. Laat even opkoken. Breng op smaak met peper en zout. Pureer de saus tot ze schuimt. Doe er de rest van de erwtjes bij.
5. Dresseer de saus op de borden. Schik daarop de zalmfilet. Garneer met de gebakken aardappelen en de halve kropjes sla. Werk af met de postelein.
Smakelijk!!

30-07-10

794. Mosselen met look en room.

 
mosselen met look en room.jpg
 
 
Benodigdheden:
 
  • 4 kg mosselen
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 6 tenen knoflook, geperst
  • 125 gr kruidenroomkaas
  • 200 gr crème frais
  • 1/2 glas witte wijn
  • 2 volle handen peterselie, grof gehakt
  • klein beetje olie

Werkwijze:

   
  1. Mosselen wassen, kapotte exemplaren en schelpen die na een tik niet sluiten weggooien.
  2. Verhit een klein beetje olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook hierin kort. Smelt de roomkaas in de pan, voeg wijn en crème frais toe en roer goed.
  3. Doe hier nu de mosselen bij en breng aan de kook. Kook de mosselen tot ze allemaal geopend zijn, ongeveer 10 minuten. Schud de mosselen tijdens het koken zo nu en dan om.
  4. Voeg aan het einde de peterselie toe en schud nogmaals om.
  5. Serveer in diepe borden met voldoende van het kookvocht.

Serveer met lekkere fritjes! Smakelijk.

29-07-10

792. Zalmtartaar met roomkaas.

zalmtartaar.jpg
Benodigdheden:
  • 300 gr verse zalm
  • 100 gr roomkaas
  • 6 zongedroogde tomaatjes
  • 1 komkommer
  • 1 lente-uitje
  • 4 el gesnipperde bieslook
  • 3 el melk
  • 4 el citroensap
  • 3 el druivenpitolie
  • peper en zout

Werkwijze:

 

  1. Snij de zalm in blokjes van 1cm. Maak marinade van citroensap, druivenpitolie, peper en zout. Laat de zalm een paar uur hierin marineren.
  2. Snipper het lente-uitje. Meng de melk en de roomkaas en doe er het lente-uitje en 2 el bieslook bij. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Laat de tomaatjes uitlekken en snij ze in reepjes. Snij de komkommer in dunne plakjes. Bestrooi ze met wat zout.
  4. Schik op de borden wat tomatenreepjes. Leg er de zalmtartaar op. Bedek met het roomkaasmengsel en eindig met een laagje komkommerschijfjes en de rest van de bieslook.

Smakelijk.

03-07-10

786. Gekookte mosselen met mosterd - biersaus

 

 

mosselen1

 

Benodigdheden:


2 kg verse mosselen
1 prei
1 stengel selderij
3 wortels
1 teentje knoflook
1 fles pils bier
55 gr. boter
25 gr. bloem
1.5 el. mosterd
0.5 dl. slagroom
peper
zout

 

Werkwijze:

1. Was de mosselen zorgvuldig onder de koude kraan en verwijder de beschadigde exemplaren.
2.  Snijd de prei in dunne ringen, de selderij grof en de worteltjes in plakjes. Hak de knoflook.
3. Verhit iets minder dan de helft van de boter in een grote pan en fruit de groente hierin vijf minuten.
4. Leg de mosselen op het groentebed, schenk het bier erbij en maal flink wat peper over de mosselen. Kook de mosselen, regelmatig omschuddend, gaar in circa vijf minuten. De mosselen zijn gaar als alle schelpen open zijn.
5. Schenk het vocht door een zeef in een pan en kook het op een hoog vuur in tot tweederde. Houd de mosselen warm met het deksel op de pan.
6. Smelt de resterende boter met de bloem in een andere pan. Schenk hier al roerend het ingekookte vocht bij, zodat een mooie gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met mosterd, slagroom, peper en zout.
7. Serveer de mosterdsaus bij de gekookte mosselen.

Hierbij een lekkere porties Belgische frietjes en smullen maar.

17:13 Gepost door Mamamia in Visgerechten | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-10-09

775. Mosselen met champignons in roomsaus

 

mosselen

 

 

Benodigdheden:

 

  • 2 uien
  • 1 groene selder
  • 1/2 kg champignons
  • 1/2 l room
  • 1 dl droge witte wijn
  • boter
  • 2 el peterselie
  • tijm
  • laurier
  • zout
  • peper
  • 2 kg mosselen

 Werkwijze:

  • Doe de mosselen in een kookpan met stukken ui en selder
  • Kruid met peper, tijm en laurier laat ze op een hevig vuur openkoken
  • Stoof ondertussen de gekruide champignons in een nootje boter
  • Haal de mosselen uit de schelpen
  • Zeef het kookvocht en laat inkoken tot de helft
  • Voeg de room bij en laat opnieuw inkoken tot de helft
  • Breng eventueel nog verder op smaak en voeg er de mosselen en champignons bij
  • Laat nog even opwarmen en garneer met grof gesneden peterselie

 

 

top100-wit1

 

 

 

 

       

27-07-09

774. Mosselen in kokosmelk.

mosselen8x9

Benodigdheden:

  • 15 ml zonnebloemolie
  • 5 teentjes knoflook, grof fijngehakt
  • verse gember wortel, fijngehakt
  • 2 grote rode pepers, zonder zaadjes en in dunne ringetjes
  • 5 lente-uitjes, fijngehakt
  • 50 ml sojasaus
  • 4 dl kokosmelk
  • geraspte schil en het sap van 2 limoenen
  • 1 theelepel basterdsuiker
  • 1,6 kg mosselen, schoongemaakt
  • flinke handvol gehakte koriander
  • zout en gemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Verhit een wok op hoog vuur, doe de olie erin en roerbak de knoflook, gember, rode pepers en lente-ui gedurende 30 seconden
  2. Roer de kokosmelk, sojasaus, suiker, limoenschil en het limoensap hierdoor.
  3. Breng alles aan de kook en voeg de mosselen toe. Breng het geheel opnieuw aan de kook, dek het af en laat het 5-6 min, flink koken of tot alle mosselen open zijn. Verwijder ongeopende exemplaren.
  4. Neem de wok van het vuur en roer de koriander door de inhoud.
  5. Breng de mosselen goed op smaak met zout en peper, schep ze in voorverwarmde kommen en serveer ze meteen.

top100-wit1

24-02-09

771. Zalmsoufflés met kruiden.

 

zalmsoufflés

 

Benodigdheden oor 2 personen:

  • 200 gr rode zalm
  • 1 el gehakte verse bieslook
  • 1 el gehakte peterselie
  • een snuifje cayennepeper
  • 20 gr boter
  • 1 el bloem
  • 125 ml melk
  • 2 eiwitten

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Vet twee souffléschaaltjes in.
  2. Meng de zalm, kruiden en peper in een kom zorgvuldig door elkaar.
  3. Verwarm de boter, voeg de bloem toe en roer tot het mengsel pruttelt.
    Neem de pan van het vuur. Roer er geleidelijk de melk door.
    Zet op het vuur en roer tot de saus indikt. Meng de saus door de zalmbereiding.
  4. Klop de eiwitten tot zich zacht pieken vormen en schep de stijfgeklopte eiwitten door de zalmbereiding.
    Schep het mengsel in de ingevette schaaltjes.
    Bak de soufflés ongeveer 20 minuten in de oven of tot ze gerzen en bruin zijn.
    Serveer ze meteen.

top100-wit1

08-01-09

767. Pangasiusfilet met prei en pesto.

 

pangasiusfilet met prei en pesto

Benodigdheden:

  • 800 gr pangasiusfilet
  • 1 kg prei in reepjes gesneden
  • 500 gr gekookte krielaardappelen
  • 2 tomaten in stukjes gesneden
  • 3 el groene pesto
  • 2 el olijfolie
  • 2 el boter
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Verhit de olijfolie en stoof de prei in 10 minuten gaar. Kruid af met peper en zout.
  2. Voeg de tomatenstukjes toe en laat nog eens 3 minuten stoven zonder deksel, zodat het kookvocht kan verdampen. Neem van het vuur en hou warm.
  3. Bak de minikrieltjes.
  4. Verhit 2 el boter en bak de pangasiusfilet 2 minuten aan elke zijde. Kruid af met peper en zout.
  5. Leg de filet op een voorverwarmd bord en schep de pestoprei en krieltjes eromheen.

top100-wit1

04-01-09

766. Tongreepjes met sinaasappelwitlof.

 

tongrolletjes met winaasappelwitlof

Benodigdheden:

  • 2 grote schoongemaakte tongen zonder het donkere vel
  • 4 stronkjes witlof
  • 2 sinaasappels
  • zout
  • suiker

Werkwijze:

  1. Kook de stronkjes witlof 10 minuten in water met en beetje zout en suiker.
  2. Schil de sinaasappels, dompel de schillen drie keer in kokend water. Pers sinaasappels uit.
  3. Bak de ton, fileer, en verdeel in vier porties.
  4. Snijd de goed uitgelekte witlof in de lengte door.
  5. Doe een klontje boter in de pan en leg er de witlof in met de snijlant naar beneden.
  6. Giet er het sinaasappelsap over en doe er de schillen bij. Laat inkoken tot de saus begint te karameliseren.
  7. Leg de tongfilets op een schotel en schik er de witlof en de saus omheen.

top100-wit1

30-12-08

760. Griet in een aardappeljasje.

 

grietfilet

Benodigdheden:

  • 4 grietfilets
  • 4 aardappelen
  • 1 bakje kerstomaten
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl visfond
  • olijfolie
  • salie
  • knoflookpoeder
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet ze af en laat ze goed opdrogen. Snij ze in fijne plakjes.
  2. Kruid de visfilets en leg ze mooi naast elkaar in een ingevette ovenschaal. Leg er de aardappelplakjes dakpansgewijs over.
    Zet de schotel 15 minuten in een warme oven van 175°C.
  3. Spoel de kerstomaatjes, snij de kroontjes weg.
    Kruid ze met knoflookpoeder, besprenkel met olijfolie en zet ze 5 minuten in de oven bij de vis.
  4. Schep de visfilets in het aardappelsjasje op een voorverwarmd bord en hou ze warm onder aluminiumfolie. Blus de ovenschaal met de wijn en de visfond. Schraap het aanbaksel los en giet de saus in een pannetje? Laat het even inkoken. Kruid af met peper en zout. Werk af met salie en peterselie.
  5. Lepel de hete saus over de vis en garneer met de kerstomaatjes of groentjes naar keuze.

top100-wit1

18-12-08

738. Zalmtartaar met dille.

 

zalmtartaar

 

Benodigdheden:

  • 250 gr zalm
  • 2 lente-uitjes, fijn gesneden
  • 1 fijngesnipperd takje verse dille
  • sap van 1 limoen
  • fijngeraspte schil van een limoen
  • olijfolie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Snij de zalm met een heel scherp mes in kleine blokjes van ongeveer 5 mm
  2. Meng de lente-ui en de dille met de zalmblokjes. Voeg naar smaak geraspte limoenschil, limoensap en olijfolie aan toe. Kruid af met peper en zout.
  3. Laat 1 uur marineren in de koelkast en serveer in kommetjes met verse dille.

top100-wit1

06-12-08

731. Gratin van gamba's.

 

gegratineerde gamba's

Benodigdheden:

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 4 ontpitte en gepelde tomaten
  • 4 el gehakte peterselie
  • provençaalse kruiden
  • 2 dl witte wijn
  • peper en zout
  • 400 gr gamba's, gepeld
  • 2 bolletjes mozzarella in plakjes gesneden

Werkwijze:

  1. Verhit de olie en stoof er de ui in.
  2. Voeg de tomaten, de peterselie en provençaalse kruiden toe.
  3. Laat dit alles 2 min. op een zacht vuurtje garen.
  4. Voeg dan de wijn, de peper en het zout toe.
  5. Schik de gamba's in een ovenschotel en giet er de saus over.
  6. Verdeel er de plakjes kaas over en zet de schotel gedurende 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

top100-wit1

05-12-08

730. Carpaccio van sint-jakobsvruchten met limoen.

 

carpaccio

 

Benodigdheden:

  • 600 gr sint-jakobsvruchten zonder koraal
  • 2 limoenen
  • 2 el gehakte dille
  • 4 el olijfolie
  • peper

Werkwijze:

  1. Zet de borden in het vriesvak gedurende 5 minuten.
  2. Snijd de sint-jakobsvruchten in zon fijn mogelijke plakjes en schik ze op de gekoelde borden.
  3. Zet ze koel weg tot net voor het opdienen.
  4. Meng het sap van 1 limoen met de dille en de olijfolie, breng op smaak met peper en zet weg op kamertemperatuur.
  5. Snijd de overblijvende limoen in fijne partje.
  6. Lepel net voor het opdienen de saus over de sint-jakobsvruchten en versier met de limoenplakjes.

top100-wit1

729. Tonijn met gember

 

tonijn met gember

Benodigdheden:

  • 2 el olijfolie
  • 4 tonijnsteaks
  • 2 cm gember geschild en geraspt
  • 2 gepelde uien in plakken gesneden
  • 1 ontpit pimentje in ringetjes gesneden
  • 1 el kurkumapoeder
  • 1 dl groentenbouillon
  • sap van 2 limoenen
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Verwarm de olie en bak de vis aan beide kanten aan.
  2. Voeg er dan de gember, de uien, het piment, de kurkuma en de bouillon aan toe.
  3. Dek af en laat alles gedurende 6 minuten garen.
  4. Voeg het sap van de limoenen toe en kruid met peper en zout.

 

top100-wit1

728. Frans vispannetje.

 

vispannetje

Benodigdheden:

  • 1/2 kg schoongemaakte mosselen
  • 8 grote gepelde garnalen
  • 45 cl droge witte wijn
  • 50 gr boter
  • 1 teentje geplet knoflook
  • 2 fijngesenden sjaloten
  • 2 fijngesneden selderstengels
  •  1grote preiwit in stukjes
  • 250 gr in schijfjes gesneden champignons
  • 1 laurierblad
  • 300 gr zalmfilet in stukjes
  • 200 gr tongfilet in de lengte doorgesneden
  • 30 cl zure room
  • 3 sl peterselie fijngehakt
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Verwarm de witte wijn in een kookpot. Voeg de mosselen toe en laat 3 à 5 minuten koken terwijl u zachtjes roert. Zet de mosselen aan de kant en bewaar het kookvocht.
  2. Maak de pot schoon. Bak de look, de sjalotjes, selder en prei in wat boter en laat een 10 minuten staan op een zacht vuurtjes. Voeg er de champignons bij en laat 5 minuten pruttelen. Doe er het kookvocht van de mosselen, de laurier, de stukjes vis en de garnalen bij en laat een 4 minuten doorkoken.
  3. Voeg de room en de mosselen toe en laat 2 minuten op een zacht vuurtje koken. Kruid ze, snipper er verse peterselie over en dien onmiddellijk op.

top100-wit1

21-11-08

715. Zalm met pittige savooikool.

 

week van de smaak

 

zalm met savooikool

Benodigdheden:

  • 750 gr zalmfilet
  • peper en zout
  • 1 citroen
  • 1 kg savooikool
  • 1 ui
  • 2 el olie
  • 5 el crème fraîche
  • 1 stukje verse mierikswortel
  • keukengaren
  • nootmuskaat

Werkwijze:

  1. Was de zalmfilet, dep hem droog en snijd hem in 8 stukken.Wrijf de zalm in met peper en zout. Spoel de citroen heet af, wrijf hem droog en snijd hem in acht schijven. Leg op elk stuk zalm een citroenschijfje en bind hem vast met keukengaren. Maak de savooikool schoon, snijd hem in vieren en verwijder de stronk. Snijd de kool in grote stukken. Pel en snipper de ui.
  2. Verhit 1 el olie. Smoor de ui en de kool ca. 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Blus af met 6-7 el water en de crème fraîche. Laat de kool ca. 10 minuten verder  smoren met het deksel op de pan.
  3. Verhit ondertussen 1 el olie in een grote pan. Bak de zalm eerst ca. 3 minuten aan de kant zonder citroen, draai de zalm om en bak hem nog ca. 3 minuten aan de andere kant. Schil de mierikswortel, spoel hem af en rasp hem over de kool. Breng deze nogmaals op smaak en serveer met de zalm.

top100-wit1

19-11-08

714. Puree van wintergroenten met staartvis.

 

week van de smaak

 

puree van wintergroenten met staartvis

Benodigdheden voor de puree:

  • 500 gr pastinaak
  • 500 gr pompoen
  • 500 gr aardappelen
  • 2 sjalotten
  • 50 gr boter
  • peper en zout

Benodigdheden voor de vis:

  • 1 kg staartvis
  • bloem
  • 40 gr boer
  • 1 dl witte wijn
  • enkele blaadjes bladpeterselie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Schil de groenten en snij ze in blokjes van gelijke grootte. Snipper de sjalotten fijn. Doe alles in een pan en giet er water bij tot de groenten onderstaan. Laat 30 minuten zachtjes koken. Giet dan het kookvocht af en laat de groenten eventjes drogen op het vuur. Stamp met wat boter tot puree en kruid met peper en zout. Hou warm.
  2. Snij de vis in stukken van ongeveer 50 gr. Wentel ze door de bloem, gekruid met peper en zout. Bak de vis goudgeel en gaar in de helft van de boter. Haal uit de pan en hou warm onder aluminiumfolie.
  3. Blus de pan met de witte wijn en laat inkoken tot sausdikte. Bind de jus met de rest van de boter. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de vis en de puree over de warme borden. Lepel er wat saus bij en werk af met peterselie.

top100-wit1

15-11-08

708. Zalmpapillot met venkel en witte selder.

 

week van de smaak

 

 

zalmpapillot

 

Benodigdheden:

  • 4 stukken zalmfilet van ongeveer 150 gr elk
  • 1/2 witte selder in stukjes gesneden
  • 1 venkel in blokjes gesneden
  • 2 glazen droge witte wijn
  • olijfolie
  • dille
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Smeer met de olie 4 vellen aluminiumfolie in.
    Op elk vel legt u een stuk zalmfilet. Kruiden met peper en zout en de dille.
    Leg er de groenten bij. Overgiet met de witte wijn en vouw de papilotten goed toe.
  2. Zet deze gedurende een 20 tal minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

top100-wit1

02-11-08

701. Mul met chermoula.

mul met chermoula

 

Benodigdheden:

  • 4 teentjes knoflook
  • zeezout
  • 50 gr verse koriander
  • 2  tl paprikapoeder
  • 2 tl gemalen komijn
  • snuifje chilipoeder
  • 150 ml olijfolie
  • 4 el citroensap
  • 8 mullen à 175 gr, schoongemaakt en ontschubt

Werkwijze:

  1. Maak eerst de chermoula. Maal de knoflook en het zeezout fijn in een vijzel. Werk geleidelijk de koriander en specerijen erdoor. Doe dit mengsel in een kom en klop geleidelijk de olie erdoor en vervolgens het citroensap.
  2. Maak 3-4 diagonale inkepingen aan beide kanten van de vissen. Druk de chemoula in de inkepingen. Leg de vis in een niet-metalen kom, dek deze af en laat de vis 1 uur marineren in de koelkast.
  3. Verwarm de grill voor. Bak de vis 4-5 minuten aan elke kant, tot het vlees gemakkelijk loslaat. Serveer vis meteen, gegarneerd met koriandertakjes en limoenkwartjes.

rank_image-4

 

top100-wit1

22-10-08

693. Kipfilet gevuld met steurgarnalen.

opgevulde kipfilet

 

Benodigdheden:

  • 4 kipfilets van elk 200 gr
  • 150 gr verse spinazie, gesneden en
    geblancheerd in heet zout water
  • 4 plakjes parmaham
  • 16 steurgarnalen, gepeld en schoongemaakt
  • 450 gr droge tagliatelle
  • 55 gr boter
  • 3 fijngesneden preien
  • 1 grote geraspte wortel
  • 1,5 dl dikke mayonaise
  • 2 grote rode gekookte bieten

Werkwijze:

  1. Vet 4 grote stukken auminiumfolie in en leg ze apart. Leg elk stukje kip tussen twee vellen bakpapier en rol ze met een deegroller plat.
  2. Verdeel de helft van de spinazie over de kip, leg op elk stuk een plakje ham en hierop spinazie. Leg hierop 3-4 garnalen en rol elk lapjes vlees op. Rol elk rolletje in een stuk aluminiumfolie, leg ze op een bakplaat en bak ze 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.
  3. Doe ondertussen de pasta in een kom kokend water met zout en kook hem beetgaar. Giet de pasta af en schep hem in een schaal.
  4. Smelt de boter in een pan en bak de prei en de wortel 3 minuten. Schep de groenten op de pasta.
  5. Pureer in een keukenrobot 1 rode biet met de mayonaise , wrijf het mengsel door een zeef en schep dit rondom de pasta en de groenten.
  6. Snijd de andere biet in ruuitjes en leg deze langs de mayonaiserand. Haal de folie van de kipfilets en snijd ze in dunne plakjes. Leg ze op de groenten en de pasta en serveer dadelijk.

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite

18-10-08

692. Gebakken tongscharfilets met knoflookpuree.

tongfilet met knoflookpuree

 

Werkwijze:

  1. Snijd de aardappels in blokjes en kook ze in weinig water met wat zout in 15-20 minuten gaar. 
  2. Halveer de tomaten, zet ze met de snijkant naar boven in een laag ovenschaaltje.
  3. Meng de hazelnoten met kaas en peper naar smaak en verdeel dit over de tomaten. Druppel er wat olijfolie over. Schuif het schaaltje 15 cm onder een hete grill en laat de tomaatjes in 6-8 minuten goudbruin kleuren.
    Wrijf de tongscharfilets in met zout en peper. Meng de bloem met de tijm en peper en wentel de filets erdoor.
  4. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tongscharfilets (in gedeelten) in 4-6 minuten mooi bruin en gaar. Keer ze halverwege voorzichtig met een spatel.
    Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een steelpan en fruit de knoflook zachtjes zonder te kleuren.
  5. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Roer de knoflookolie en zoveel melk erdoor dat een heel smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Schep de knoflookpuree als een bedje op vier warme borden en leg de tongscharfilets er schuin op. Zet de gegrilde tomaatjes ernaast.

 

 

rank_image-4

 top100-wit1

top100cookingsite

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15-10-08

688. Risotto met mosselen.

risotto met mosselen

Benodigdheden:

* 1 teentje knoflook
* 1 kg mosselen
* 1 el olijfolie
* 1 ui
* 1 1/2 blokje visbouillon
* 2 el olijfolie
* 200 gr risotto rijst
* 75 ml droge witte wijn
* 3 takjes peterselie
* 1 el roomboter

Werkwijze:

  • Spoel 1 kilo mosselen onder koud stromend water en verwijder de open exemplaren
  • Pel 1 teentje knoflook, pers deze uit boven een pan en voeg 1 eetlepel olijfolie en de mosselen toe. Bak de mosselen ca. 4 minuten, schep ze goed om en haal de mosselen uit de pan. Zeef en bewaar het mosselvocht
  • Haal de mosselen uit de schelp en houd enkele schelpen apart voor garnering
  • Pel en snipper 1 ui
  • Breng 750ml water met 11/2 blokje visbouillon aan de kook
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie, bak de ui ca. 3 minuten en voeg 200g risotto rijst (Lassie) toe
  • Bak de rijst tot deze gaat glanzen en voeg 75ml droge witte Huiswijn (Super) toe en laat deze op een hoog vuur verdampen
  • Voeg beetje bij beetje de hete bouillon toe en laat de risotto zachtjes koken en voeg steeds wat bouillon toe, als het vocht bijna verdampt is
  • Schenk na ca. 15 minuten het mosselkookvocht erbij en schep de mosselen zonder schelp door de risotto en warm goed door
  • Was en hak 3 takjes peterselie
  • Schep 1 eetlepel roomboter door de risotto en garneer met de mosselschelpen
  • Bestrooi de risotto met de peterselie.

rank_image-4

 

top100-wit1

top100cookingsite

09-10-08

684. Piri piri garnalen.

piri piri garnalen

 

Benodigdheden:

  • 1,3 dl olie
  • 2 el gedroogde chilivlokken
  • 4 tenen geperste knoflook
  • 1 kg gepelde garnalen
  • 75 gr boter
  • 60 ml citroensap

Werkwijze:

  1. Doe de olie, de chilivlokken, knoflook en 1 tl zout in een grote niet-metalen kom en meng alles goed. Voeg de garnalen toe en bedek ze met het mengsel. Zet de garnalen 3 uur in de koelkast; roer af en toe en draai ze af en toe om.
  2. Laat de grill heel heet worden. Leg de garnalen in een enkele laag op een grillplaat en bestrijk ze met de olie-chilimarinade. Gril de garnalen ongeveer 5 minuten, of tot ze gaar zijn, draai ze na 2 minuten om.
  3. Doe intussen de boter en het citroensap in een steelpannetje en smelt de boter. Serveer de garnalen heet, besprenkel ze met het boter-citroenmengsel en geeft er rijst of een gemengde salade bij.

rank_image-4

 

 top100-wit1

top100cookingsite

 

02-10-08

683. Marmietje van sint-jakobsnoten.

marmietje van sint-jakobsnoten

 

Benodigdheden:

  • 12 sint-jakobsnoten
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 groene paprika in reepjes
  • 400 ml visfond
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl room
  • 1 el boter
  • 1 el citroensap
  • een 12-tal verse basilicumblaadjes
  • 1 capsule saffraan
  • peper en zout
  • instantsausbinder
  • 100 gr gekookte penne

Werkwijze:

  1. Verwarm de boter in een kookpan en laat de paprika-reepjes hierin een 5-tal minuten stoven.
  2. Breng de visfond aan de kook met de witte wijn en leg er de sint)jakobsnoten in. Dek af, breng tot tegen het kookpunt en laat dan 2 minuten pruttelen. Neem van het vuur en laat 15 minuten rusten.
  3. Giet 1/2 l van het kookvocht en 1 dl room bij de paprikareepjes en breng aan de kook. Voeg de saffraan toe en bind heel lichtjes met sausbinder. Breng op smaak met peper en zout, wat citroensap, en fijngesneden basilicumblaadjes.
  4. Voeg de gekookte penne toe.
  5. Schep de bereiding in diepe borden en leg in elk bord 4 sint-jakobsvruchten.

 

rank_image-4

 

top100-wit1

 

top100cookingsite