27-04-11

806. Gemarineerde kalkoen met citroen.

gemarineerde kalkoen.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

° 2 kalkoenfilets van elk 200 gr

° 3el harissa

° 1 citroen

° verse munt

° peper en zout

 

Werkwijze:

1. Maak de marinade. Pers de citroen uit en hak de munt en meng dit alles met de harissa.

2. Snij de kalkoenfilet enkele keren in met een scherp mes. Leg het vlees in een ovenschotel en giet er de marinade over. Wrijf die goed in de inkervingen. Kruiden met peper en zout en laat zeker een 1/2 uur rusten in de koelkast. Van de avond tevoren laten marineren, geeft nog een beter smaakresultaat.

3. Verwarm de oven voor op 200°C, zet de schaal met de kalkoen erin en laat een 25tal minuten bakken

4. haal uit de oven en laat wat rusten onder aluminiumfolie.

5. Snij de kalkoen in plakjes en serveer met een groene salade, een partje citroen en aardappelsalade aangemaakt met een beetje light-mayonaise.

Smakelijk.

 

dyn001_small150_145_54_jpeg_2647339_d35db3f28627b109018d25c3320f17eb.jpg

 

16-12-08

737. Varkenshaasje à l'orange.

 

varkenshaasje a l'orange

 

Benodigdheden:

  • 1 kg varkenshaasje
  • 6 sinaasappels
  • 1 porite sojascheuten
  • 18 krielaardappeltjes
  • 2 el honing
  • 60 gr boter
  • peper en zout
  • gehakte peterselie

Werkwijze:

  1. Rasp de schil van 3 sinaasappelen heel fijn. Schil de sinaasappels vervolgens met een scherp mesje (geen witte velletjes meer) en snij de partjes los tussen de vliesjes
  2. Pers de resterende 3 sinaasappelen uit.
  3. Smelt de boter in een pan  en bak er her varkenshaasje in, tot ze aan alle kanten mooi goudbruin zijn.
    Voeg er dan de ninaasappelschik, het sinaasappelsap, de honing en de sojascheuten aan toe. Breng op smaak met peper zout, dek de pan af en laat 45 minuten garen. Overgiet regelmatig met de saus.
  4. Schil intussen de krielaardappeltjes en kook ze gaar.
  5. Voeg aan het vlees de sinaasappelpartjes en de aardappeltjes aan toe en laat nog een vijftal minuten afgedekt mee gaar worden.
  6. Haal het vlees uit pan, snij het in plakjes en verdeel over de borden. Doe er de groenten en sinaasappelpaartjes bij en overgiet met de saus? Bestrooi met gehakte peterselie.

top100-wit1

14-11-08

706. Gehaktballetjes met selder in tomatensaus.

 

week van de smaak

 

gehaktballetjes in tomatensaus

 

Benodigdheden:

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 2 takjes selder
  • 1 kleine fijngesneden ui
  • 1 kg tomaten in stukken
  • olie
  • 1 ei
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Fruit de ui in de olie. Doe er de tomaten bij. Laat op een redelijk hoog vuur 15 tot 20 minuten sudderen. Draai ze door een roerzeef.
  2. Breng de tomatensaus op smaak met peper en zout. Breng ze weer tegen de kook aan en doe er de selder bij. Laat afgedekt 10 min. heel zacht koken.
  3. Maak het gehakt aan met een eitje, peper en zout. Maak er niet te grote gehaktballen van en bak ze kort in de olie. Leg ze in de tomatensaus.
  4. Laat nog 10 tot 15 minuten stoven onder het deksel of tot alles gaar is.

top100-wit1

01-11-08

700. Ovenballetjes met sjalotsaus.

gehaktballetjes

 

Benodigdheden:

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 1 eierdooier
  • 6 sjalotjes
  • 1 el geklaarde boter
  • 1 dl groentenbouillon
  • verse bieslook
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Vermeng het gehakt met de eierdooier. Kruid het met een vleugje
    nootmuskaat en, indien nodig, peper en zout. Rol er twaalf
    gehaktballen van.
  2. Pel en snipper de sjalotjes. Fruit ze glazig in de helft van de boter. Schep ze in een ovenschaal.
  3. Giet er de bouillon bij. Leg er de gehaktballen op en sprenkel er de rest van de boter over. Zet 15 minuten in een warme oven van 175°C.
  4. Werk af met rijkelijk veel gehakte bieslook en serveer goed heet.

rank_image-4

 

top100-wit1

28-10-08

696. Vogelnestje.

vogelnestje

Benodigdheden:

  • 300 gr gemengd gehakt
  • 5 eieren
  • 2 eiwitten
  • paneermeel
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Kook de vier eieren gedurende 6 minuten. Laat ze afkoelen
    en pel ze.
  2. Vermeng het gehakt met 1 ei en 2 el paneermeel. Kruid het
    met een snuifje nootmuskaat, en eventueel peper en zout.
    Verdeel het gehakt in vier porties.
  3. Verpak elk ei in een portie gehakt en maak er een mooie bal
    van. Wentel de ballen eerst door losgeklopt eiwit en dan door
    paneermeel.
  4. Bak de ballen goudbruin in frituurolie, op 160°C. Laat ze
    uitlekken op keukenpapier.

rank_image-4

 

top100-wit1

30-08-08

666. Lamskoteletje met rozemarijn.

lamskoteletje

 

Benodigdheden:

  • 8 lamskoteltjes
  • 5 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 tl sansho-poeder
  • zout
  • 8 takjes rozemarijn
  • aardappels in de schil, om erbij te serveren

Werkwijze:

  1. Snij het vlees aan de bovenkant van het bot met een scherp mes weg.
  2. Doe de olie, het citroensap, de knoflook, het sanshopoeder en het zout in een ondiepe, niet-metalen schaal en roer ze met een vork tot één gebonden massa.
  3. Leg de takjes rozemarijn in de schaal en leg het lamsvlees er bovenop. Laat het ten minste 1 uur marineren.
  4. Haal de koteltjes uit de marinade en wikkel een stukje aluminiumfolie om de botte, zodat ze niet kunnen aanbranden.
  5. Leg de takjes rozemarijn op een ovenrooster en leg het lamsvlees erbovenop. Grill ze 10-15 minuten en keer ze eenmaal.
  6. Serveer met salade en tomaten en een dressing van olie, citroensap, knoflook en rozemarijn.

02-03-08

633. Lamskroon met sausje van rode wijn.

lamskroon

Benodigdheden:

  • 1kg lamskroon
  • soepgroenten van prei, selder en wortel
  • 350 ml kalfsfond
  • 2 dl rode wijn
  • 2 el boter
  • kruiden
  • peper en zout
  • 200 gr blauwe schimmelkaas

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 140°C. Kruid het lamskroontje en zet gedurende ongeveerd 50 min in de oven.
  2. Zet na de 50 min de oven op 180° en laat nog een 10-tal minuten bakken. Na het bakken nog een tal minuten laten rusten in de uitgezette oven.
  3. Smelt de boter in de pan en stoof daarin de groentjes. Blus met de fond, de rode wijn en kruiden. Laat een vijftal minuten inkoken.
  4. Laat de kaas in het groentenmengsel smelten. Giet daarna alles door een puntzeef. De saus binden.
  5. Snijd de lamskroon tussen de beentjes, serveer op een bord met de saus en kroketjes.

°°°°°

Wie geet mij een duwtje in de rug
op de top 100 list.
Klik op onderstaande banner.
Alvast bedankt voor uw stem.

top100-skynetblogs-pasen-468x60

06-01-08

624. Hamburgers maison.

Hamburger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

  1. 4 hamburgerbroodjes
  2. 4 hamburgers
  3. 1 el olie
  4. 4 sneetjes gerookte bacon
  5. 4 sneetjes hamburgerkaas
  6. 1 grote tomaat
  7. 1 rode ui
  8. 4 el mayonaise
  9. 1 kl mosterd
  10. bieslook
  11. krop sla
  12. ketjup
  13. peper en zout

Werkwijze:

  • Pel de ui en snijd hem in ringen. Gril de bacon in een pan. Was de sla en zwier hem droog. Snijd de tomaat in plakjes. Hak de bieslook fijn en meng met de mayonaise en mosterd.
  • Snijd de broodjes in twee en laat ze goudbruin kleuren onder de grill. Bak het vlees in een scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Besmeer de broodjes met mayonaise. Beleg met het vlees en de kaas en zet even onder de grill zodat de kaas lichtjes smelt.
  • Voeg de ketjup toe, samen met de bacon, de sla en de ui. Sluit de broodjes en dien onmiddellijk op.

06-09-07

579. Tartaar van rundsvlees.

tartaarvanrudsvlees


Benodigdheden:

voor de tartaarsaus:

  • 2 eidooiers
  • 2 el mosterd
  • 2 el ketjup
  • 2 el engelse saus
  • 1/2 kl tabasco

voor de rundertartaar:

  1. 600 gr rundsvlees
  2. 8 el saus
  3. 4 el mayonaise
  4. 4 el kappertjes
  5. 4 el uien
  6. 4 kl augurken
  7. 4 kl peterselie
  8. peper en zout
  9. salade

Werkwijze:

  1. Meng alle ingrediënten voor de saus en zet opzij.
  2. Hak het rundsvlees fijn en meng er alle ingrediënten doorheen tot je een homogene tartaar hebt.
  3. Schik de tartaar op het bord. Werk af met salade en serveer met fritjes.

20-05-07

547. Steak à la tartare.

steak

Benodigdheden:
  • 400 gr gehakte biefstuk
  • 1 eidooier
  • 1 kl mosterd
  • 10 el olijfolie
  • 1 el kappertjes
  • 2 el gehakte peterselie
  • enkele augurkjes en ajuintjes op azijn
  • peper en zout
  • sap van1/2 citroen

Werkwijze:

  1. Maak een mayonaise met de eidooier, de mosterd en de olijfolie en het citroensap. Doe alles in een mengbeker en mix goed.
  2. Meng de mayonaise me de gehakte biefstuk, voeg de kappertjes en de peterselie toe.
  3. Dien op met de ajuintjes, de augurkjes en fijne frietjes.

08-04-07

516. Struisvogelrisoto.

struisvogel

Benodigdheden:

* 1 wortel
* 1 ui
* 4 takjes selder
* 2 el olijfolie
* 400g risotto rijst
* 300ml droge witte
* 1l. rundvleesbouillon
* 250g champignons
* zout
* peper
* 2 el boter
* 600g struisvogel beafstuk

Werkwijze:

1. Schil de wortel en snij deze in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Was, verwijder de stelen van de selder en hak de selder fijn.
2. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de wortel en de ui glazig. Voeg de rijst toe en bak de rijst in ca. 3 minuten glazig. Voeg de wijn toe aan de rijst en laat de wijn op een hoog vuur verdampen. Voeg de selder en de bouillon, beetje bij beetje toe aan de rijst. laat de rijst in ca. 25 minuten gaar worden.
3. Maak de paddestoelen schoon en snij ze in plakjes. Schep de paddestoelen de laatste 10 minuten daar de rijst. Breng op smaak met zout en peper.
4. Verhit de boter in een koekenpan en bak de struisvogel aan beide kanten rose. Snij de struisvogel in schuine plakken en serveer het op de risotto .

07-04-07

515. Lamskroon met tijm.

lamskroon

Benodigdheden:

* lamskroon met 8 ribbetjes
* 1 eetlepel olijfolie
* tijm
* peper en zout

Werkwijze:

1. Verwarm de oven op 210°C . Strijk de lamskroon in met olijfolie. Kruid met peper en zout en bestrooi met tijm. Verlaag de oventemperatuur tot 180°C en laat het vlees gedurende 40 minuten braden.
2. Haal de lamskroon uit de oven. Versier ieder ribbetje met een takje tijm dat je met een stukje raffia vastmaakt.
3. Dit gerecht kan geserveerd worden met kroketjes. Versier elke kroket met een voorzichtig geknoopt lintje van bieslook.
4. Laat de lamskroon en de kroketten nog vijf minuten in de oven rusten voor je ze serveert.

18-03-07

500. Kalfsvlees "Marengo".

kalfsvlees

Benodigdheden:

* 1 ui
* 600 gr kalfsvlees
* 1 sjalot
* peterselie
* 1 bouillonblokje
* 100 ml witte wijn
* 1 takje tijm en laurier
* 1 kl maïszetmeel
* 2 el tomatenpuree
* 1 blikje champignons
* 8 croutons
* peper en zout

Werkwijze:

1. Bak de in ringen gesneden ui en het in stukken gesneden kalfsvlees goudbruin in de snelkookpan
2. Voeg de sjalot en een deel van de gehakte peterselie toe als het vlees kleur krijgt. Bevochtig met 100 ml warm water. Voeg het bouillonblokje , de witte wijn, peper en zout, tijm en laurier toe. Sluit de snelkookpan en laat 30 min. zachtjes sudderen.
3. Open de pan en voeg de maïszetmeel, de tomatenpuree en de champignnstukjes toe. Meng goed. Laat nog 10 min. op een laag vuur garen. Doe er net voor het opdienen de croutons en de rest van de gehakte peterselie toe.

28-01-07

483. Kalfsvleesrolletje met saus van lente-uitjes.

kalfsvlees

Benodigdheden:

Voor het vlees:
* 4 stukken kalfsbout
* peper en zout
* 2 teentjes knoflook
* 2 varkensnetten
* 4 el olijfolie

Voor de saus:
* 5 letne-uitjes
* 1 braadworst
* 4 el olijfolie
* 1 glas witte wijn

Werkwijze:

1. Breng het vlees op smaak met peper en zout en de fijngehakte knoflook en wikkel het in de varkensnetten. Bind deze goed vast. Leg het vlees 10 min. in de koelkast.
2. Maak de lente-uitjes schoon, spoel ze onder stromend water af en snijd ze in stukjes.
3. Bak de in stukjes gesneden worst in de olijfolie. Voeg de lente-uitjes toe en giet de witte wijn erbij. Laat 10 min. koken zonder dat u erin roert en voeg na 5 min. een beetje warm water.
4. Bak de rolletjes vlees in de pan met olijfolie, zodat het vet uit de varkensnetten door het vlees wordt opgnomen en de netten goudbruin kleuren. Serveer de gehalveerde vleesrollejes op een bedje van lente-uitjessaus, bestrooi met venkelzaad ter garnering.

12-11-06

442. Aromatische Schotse lamskoteletjes met tomaat-koriander salsa.

Lamskoteletjes

Benodigdheden:

* 12 magere Schotse lamskoteletjes.
* 1 tl korianderpoeder
* 1 tl komijnpoeder
* schil van 1 citroen
* 1 tl olijfolie

Tomaat-koriandersalsa

* 2 tomaten in blokjes gesneden
* 1 kleine rode ui, in ringen gesneden
* 1 geperst knoflookteentje
* 1 el rode wijnazijn
* 1 el fijngesneden verse koriander

Werkwijze:

1. Vermeng de koriander, komijn, citroen en olie en wrijf het mengsel over de koteletjes.
2. Plaats de koteletjes op een rek en bak ze onder een voorverwarmde gril gedurende 4-6 min. aan elke kant
3. Maak ondertussen de tomaat-koriandersalsa. Doe de tomaten, rode ui, knoflook, rode wijnazijn en verse koriander in een schaal. Kruid goed met zwarte peper en meng goed.
4. Serveer de lamskoteletjes met gekookte rijst en de tomatensalsa.

mamamia

07-10-06

406. Kalfslever met balsamicoazijn.

kalfslever1

Benodigdheden:

* 1 tl fijngehakte verse salie
* 1 el bloem
* 4 plakjes kalfslever
* 2 rode uien
* 1,5 dl droge witte wijn
* 4 el balsamicoazijn
* 1 tl suiker
* zout en peper
* extra takje salie

Werkwijze:

1. Doe de bloem in een ondiepe schaal. Meng de fijngehakte salie en zout en peper erdoor. Voeg de peper toe en wentel hem door de bloem.
2. Verhit de olijfolie in een grote pan. Fruit de ui ca. 5 min. Schep ze uit de pan en bewaar ze op een bord.
3. Leg de lever in de pan en bak het vlees gedurende 2-3 min. aan elke kant. Leg hem op warme worden en houd en hem warm.
4. Meng de balsamicoazijn en de wijn met de jus van de lever in de pan. Voeg de uien en suiker toe en verhit onder voortdurend roeren totdat het kookt. Schep de saus over de lever, en garneer met de salie.

01-09-06

387. Varkenshaasje in braadzak.

Benodigdheden:

* 2 varkenshaasjes
* zwarte peper
* 450 gram soepgroenten
* 75 gram kruidenboter
* zout
* braadzak

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200 graden C. Dep de varkenshaas met keukenpapier droog en bestrooi het vlees met peper. Schep de soepgroenten in de braadzak en leg de varkenshaas op de groenten. Verdeel de kruidenboter over het vlees en maak de braadzak met de (bijbehorende) sluitclip dicht. Plaats de braadzak in de oven en bak het vlees 10 minuten op 200 graden C.
2. Knip de braadzak aan de bovenzijde open en laat het vlees nog 5 minuten in de oven bruinen. Neem de varkenshaas uit de braadzak en laat het vlees 5 minuten rusten. Breng het vlees op smaak met zout en peper en snijd het vlees in plakken. Verdeel de boeren soepgroenten en de jus over 4 borden en leg de plakken varkenshaas op de groenten.
3. Lekker met een gemengde salade en aardappelpuree.

17:09 Gepost door Mamamia in Vleesgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-08-06

377. Blinde vinken in witte wijn.

Benodigdheden:

* 1 blokje vleesbouillon
* tuiltje van peterselie
* kaneel
* gemalen kruidnagel
* teentje van look: 1
* olijfolie: 0,50 dl
* blinde vinken: 4
* ui: 1
* peper en zout
* saffraan: 1 capsule
* witte wijn: 1,50 dl

Werkwijze:

1. Braad de blinde vinken op een hevig vuur in een stoofpan met olie. Haal ze eruit zodra ze aan alle zijden mooi bruin zijn en vervang ze door de grofgehakte ui.
2. Laat deze zweten op een zacht vuur.Voeg het in vier gesneden lookteentje en de gewassen en gedroogde peterselie bij de ui zodra hij doorzichtig wordt. Laat alles enkele minuten stoven. Giet er de witte wijn en 2 dl warm water overheen en doe alles in de mixerkom. Voeg er een mespuntje kruidnagel in poedervorm, een beetje kaneel, de saffraan, het verkruimelde bouillonblokje en wat peper en zout aan toe.
3. Meng alles en leg de blinde vinken in deze bouillon. Zet het deksel op de stoofpan en laat zo'n 30 minuten sudderen op heel zacht vuur. Vergeet niet halverwege het deksel te verwijderen om de saus te laten indikken. Breng op smaak en dien goed warm op met prinsessenboontjes en kroketten.

20:53 Gepost door Mamamia in Vleesgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-07-06

334. Geroosterde lendebeafstuk met provençaalse kruiden.

Benodigdheden:

* 800 g rosbief
* 12 mespuntjes peperkorrels
* 8 theelepels Provençaalse kruiden
* 4 cl olijfolie (extra vierge)
* 1 eetlepel citroensap
* zeezout

Werkwijze:

1.De peperkorrels pletten. In een diepe schaal de helft van de Provençaalse kruiden mengen met de olijfolie, het citroensap en de geplette peperkorrels.
2. Het vlees verdelen in 2 biefstukken van gelijke grootte en door het mengsel wentelen. Afdekken met folie en minstens 1 uur in de koelkast laten rusten.
3. De rest van de Provençaalse kruiden over de gloeiende houtskool strooien. De biefstukken aan elke kant 6 tot 8 minuten roosteren. Bestrooien met grof zeezout.
4. De biefstukken kunnen in schuine dikke plakken worden gesneden of kunnen als geheel worden gepresenteerd. Dadelijk opdienen.

15:40 Gepost door Mamamia in Vleesgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-06-06

317. Kalfsrolletjes met salie en ham.

Benodigdheden:

* 4 soeplepels olijfolie
* 1 teentje knoflook
* 4 kalfsschnitzels
* zout en peper
* 8 blaadjes verse salie
* 4 flinterdunne sneetjes Parmaham
* 20 g boter
* 1 dl marsala wijn
* 5 cl kalfsfond
* 2 soeplepels room
* 1 koffielepel maïszetmeel

Werkwijze:

1. Verhit de olie in een pan en pers de knoflook erboven uit. Giet de olie over de schnitzels en kruid ze daarna met peper en zout. Leg op elke schnitzel 2 blaadjes salie, klap dubbel en wikkel er daarna de rauwe ham omheen, steek vast met een cocktailprikker.
2.Verhit de boter en bak de schnitzels aan beide kanten bruin en gaar. Giet Marsala en fond erbij, blijf roeren en breng aan de kook. Neem de schnitzels uit het vocht en houd ze warm onder aluminiumfolie. Roer de room door de saus, voeg het met wat koud water losgeroerde maïszetmeel toe en laat indikken.
3. Verwarm de saus nog 1 minuut door. Serveer de schnitzels met de saus.

20:53 Gepost door Mamamia in Vleesgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-06-06

314. Beefsteak op provençaalse wijze.

Benodigdheden:

* biefstuk(ken): 4
* tomaat (-aten): 4
* courgette(s): 1
* water: 4 soeplepel(s)
* teentje(s) van look: 4
* rode paprika('s): 1
* olijfolie: 4 soeplepel(s)
* klontje(s) boter: 1
* groene paprika('s): 1
* peper en zout
* tijm: 4 takje(s)
* witte wijnazijn: 2 soeplepel(s)

Werkwijze:

1. Bak de biefstukken naar wens (bleu, saignant, à point of goed gebakken) in bruine boter. Kruid ze.
2. Snijd de tomaten, paprika's en courgette in grove stukken en hak de look. Stoof alles samen in de olijfolie en voeg er peper, zout en tijm aan toe.
3. Blus de biefstukken met het water en de azijn en voeg dit bij het Provençaals mengsel.
4. Serveer de biefstukken met het mengsel en geef er rijst of pasta bij.

13:03 Gepost door Mamamia in Vleesgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |