28-12-08

755. Kwartelfilets met wijnsausje.

 

kwartelfilets

Benodigdheden:

  • 1 à 2 filets per persoon
  • 150 gr gemengde soepgroenten
  • 100 gr cambozola
  • 200 ml wildfond
  • 1,5 dl rode wijn
  • 1,5 dl room
  • 3 el boter
  • 1 kl tijm
  • 1 laurierblaadje
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Maak de basissaus; smelt 1 el boter in een pan, doe er de soepgroenten in en laat stoven. Blus met de wildfond en de rode wijn. Kruid met peper en zout, tijm en laurier. Laat 1/3 inkoken op hoog vuur.
  2. Snij de korst van de kaas en snij hem in blokjes. Doe in de pan en bewaar op een koele plaats.
  3. Verhit 2 el bote in een pan en leg er de kwartelfilets in. Laat 2 minuten aan elke kant goudbruin bakken.
  4. Dek af en laat zachtjes gaar worden gedurende 15 minuten. Kruid met peper en zout. Haal uit de pan en hou warm.
  5. Ondertussen hebt u de basissaus verwarmd. Giet ze door een zeef in de pan van het vlees en laat 2 minuten koken.
  6. Voeg de room toe en bind lichtjes met de donkere instantsausbinder.

top100-wit1

15:30 Gepost door Mamamia in Wild & gevogelte | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

753. Gestoofd konijn met peperkoek.

 

gestoofd konijn

Benodigdheden:

  • 1 konijn
  • 100 gr gerookte spekblokjes
  • 500 gr mengeling van gedroogde vruchten; pruimen, rozijnen, vijgen en dadels
  • 2 uien
  • 3 wortelen
  • 2 el bloem
  • 2 flesjes geuze
  • 4 sneden peperkoek
  • 2 el mosterd
  • 2 el boter
  • 1 kruidnagel
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 jeneverbessen
  • 1/2 kl rozemarijn
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Smelt de boter in een grote kookpot en bak het spek en de stukken ui gedurende 5 minuten.
  2. Voeg de stukken konijn toer en bak aan alle kanten goudbruin. Kruiden met peper en zout.
  3. Overgiet met de gueze en laat zachtjes al roerend kokend? Zodra de gueze kookt, voegt u de stukken wortel en kruiden toe. Dek af en laat gedurende 45 minuten verder garen op een zacht vuurtje.
  4. Meng er de gedroogde vruchten onder en roer goed om. Leg er de sneetjes peperkoek bovenop, dek af en laat nog 30 minuten sudderen.

Dit kan reeds gedaan worden van een dag tevoren.
Bij het serveren zachtjes opwarmen gedurende een 20-tal minuten. Goed omroeren en bijkruiden met peper en zout. Eventueel de saus nog binden.

 

top100-wit1

21-12-08

742. Reerugfilet met sjalotten en champignons.

 

reerugfilet

Benodigdheden:

* 4 reerugfilets
* 4 sjalotten of 2 uien
* 250 gr. champignons
* 1 el. escargotkruiden
* 2 dl. garderoom
* 1 el. allesbinder
* 40 gr. boter of margarine
* 1 el. olijfolie
* zout en peper

Werkwijze:

1. Verwarm de olie in een pan en fruit hierin de gehakte sjalotten. Voeg de champignons in schijfjes, de escargotkruiden en de helft van de creme fraiche toe en verwarm dit.
2. Bestrooi de filets met zout en peper. Verwarm 30 gr. boter in een andere koekepan en schroei hierin de reerugfilets aan beide zijden dicht. Neem de filets uit de pan en houd ze warm.
3. Voeg de overige boter toe en breng deze weer op temperatuur. Bak de reerugfilets nog even aan beide zijden (reken nog ca. 2 minuten aan iedere kant). Voeg de overige creme fraiche toe aan de bakboter en laat dit uitbruisen. Voeg dit mengsel toe aan de champignons en bind met de allesbinder.

 

top100-wit1

 

 

20-12-08

739. Gevulde fazant met gekaramelliseerde appeltjes.

 

opgevulde fazant

 

Benodigdheden:

  • 4 fazantfilets
  • 4 plakjes gehalveerde pancetta
  • 8 dunne plakjes mozzarella
  • peper en zout
  • olijfolie
  • 4 kleine appeltjes
  • bruine suiker
  • boter

Werkwijze:

  1. Snij de fazantfilets overlangs doormidden. Leg tussen twee helften telkens twee halve palkjes pancetta en twee dunne plakjes mozzarella. Kruid met peper en zout, prik dicht met een houten prikker en bak de beide kanten kort aan in hete olie.
  2. Leg het vlees in een braadslee en laat 20 minuten gaar worden in een voorverwarmde oven van 160°C.
  3. Snij de appeltjes doormidden en druk de snijkant in de bruine suiker. Smelt de boter in een pan en bak de appeltjes met de gesuikerde kant naar beneden op een matig vuur, tot de suiker gesmolten en gekarameliseerd is.
  4. Serveer de fazantfilets met de appeltjes en eventeel kroketjes.

top100-wit1

22-11-08

716. Kalkoenspiesjes met een scherpe komkommersalade.

 

week van de smaak

 

kalkoenspiesjes

Benodigdheden:

  • 250 gr kalkoenschnitzel
  • 2 tl tandori-kruiden
  • 3-4 el olie
  • 1 komkommer
  • bieslook
  • 1 rode peper
  • 4 el wittewijnazijn
  • zout
  • suiker
  • citroensap
  • satéprikkers

Werkwijze:

  1. Dep eventueel het vlees droog, snijd het in stukken en verdeel het over 2 satéprikkers. Meng de kruiden door de olie en strijk het mengsel over het vlees.
  2. Schil eventueel de komkommer en snijd of schaaf hem in dunne plakjes. Was de bieslook en snijd hem klein.
  3. Maak de rode peper schoon, snijd hem open in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper fijn. Klop de olie, de azijn en wat suiker door elkaar. Roer de rode peper erdoorheen. Voeg de marinade bij de komkommer en de bieslook.
  4. Verhit de olie en bak de spiesjes rondom in ca. 5 minuten goudbruin. Breng ze op smaak me peper en zout. Serveer de spiesjes met de salade.

top100-wit1

17-11-08

712. Hazenrugfilet met appel en jeneverbessensaus.

 

week van de smaak

 

hazenrugfilet

 

Benodigdheden:

  • 4 hazenrugfilets
  • 4 jeneverbessen
  • 1 dl zoete rode wijn
  • 1,5 kg granny smith
  • 3 el boter
  • 1/4 tl kerriepoeder
  • 1 el olie
  • 2,5 dl wildfond
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Plet de jeneverbessen, doe ze in een pan en voeg er de rode wijn aan toe. Laat 15 minuten trekken.
  2. Schil en stoof een halve granny sùith in 1 el boter met een snuifje kerriepoeder. Breng op smaak met peper en zout en mix tot een fijne coulis.
  3. Schil de rest van de appels, snij ze in staafjes en schroei ze op hoog vuur in 1 el boter dicht.
  4. Bak de hazenrugfilets een paar minuten aan elke kant in 1 el boter met 1 el olie. Kruid met peper en zout.
  5. Voeg de fond aan de rode wijn toe en laat inkoken tot sausdikte.
  6. Snij de hazenrugfilets in plakken en lepel er wat van de saus over. Verdeel de appelcoulis over de borden en garneer met de appelstaafjes. Geef er eventueel een stukje gegrilde polenta bij of een aardappelgarnituur naar keuze.

top100-wit1

16-11-08

711. Duifje met champignons en jonge prei.

 

week van de smaak

 

duifje met champignons

Benodigdheden:

  • 2 wilde duifjes
  • 150 gr krielaardappelen
  • 3 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • gehakte tijm, rozemarijn, peterselie, kervel, dragon, bieslook
  • 10 zwarte peperbollen
  • halve fles rode wijn
  • 4 plakes gerookt spek
  • 200 ml blanke fond
  • boter
  • olijfolie
  • 200 gr boschampignons
  • 100 gr jonge prei
  • 20 gr zwarte truffel

Werkwijze:

  1. Laat de borstjes, vleugels en boutjes van het karkas snijden door de poelier. Verwijder de ingewanden uit de karkas van de duif, maar bewaar de lever
  2. Hak het karkas in stukken en bak die bruin in olijfolie. Voeg 2 gesnipperde sjaloten, wat tijm, de knoflook en de peperbollen toe en laat meekleuren. Zet het vuur hoger en blus met de rode wijn. Voeg er de fond en een handvol gemengde kruiden aan toe een laat een halfuur op een zacht vuurtje trekken. Zeef en laat inkoken tot tweederden. Bind de saus met fijngehakt lever. Kruid met peper en zout. Snij de truffel in stukjes en doe ze in de saus.
  3. Spoel de aardappels. Snijd twee ervan in chips en frituur ze in olie. Kook de rest bijna gaar. Laat afkoelen en halveer. Bak het spek krokant en laat drogen in de oven op 100°C. Blancheer de prei en snij in grote sutkken. Borstel de paddestoelen schoon.
  4. Kruid borsten, vleugels en boutjes licht met zout en bak ze in olijfolie gaar.
  5. Bak de gekookte aardappelen in olijfolie met wat gehakt tijm, rozemarijn en peper. Bak de paddestoelen met een fijngesnipperd sjalotje in een nootje boter. Kruid met peper en zout. Bak de prei in boter op.
  6. Schik vlees, groenten, spek en aardappels op de borden. Lepel er wat saus omheen en garneer met de chips

top100-wit1

28-09-08

676. Provençaalse kip met knoflook.

provencaalse kip met knoflook

Benodigdheden:

  • 1 kip van ca. 1,5 kg
  • peper en zout
  • 1-2 el olie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 bollen knoflook
  • 1 citroen
  • 2-3 takjes salie
  • keukengaren

Werkwijze:

  1. Was de kip grondig van binnen en van buiten en dep hem droog. Wrijf de binnenkant van de kip flink in met peper en zout. Bind de kip op met keukengaren. Roer de olie, het paprikapoeder en wat peper en zout door elkaar. Strijk de kip in met de olie. Leg de kip op een bakblik en braad de kip ca. 1 uur in een voorverwarmde oven (200°C).
  2. Verdeel de bollen knoflook in teentjes en leg de ongepelde teentjes na ca. 15 minuten van de baktijd om de kip heen. Strijk het braadvocht dat tijdens het braden ontstaat af en toe over de kip.
  3. Was de citroen en snijd hem in grove stukken. Was de salie en pluk de blaadjes van de takjes. Strooi de salieblaadjes over de kip. Verdeel de citroen rondom de kip. Serveer de kip bijvoorbeeld met boerenbrood. Druk de teentjes knoflook uit het vel direct op het brood.

rank_image-4

top100-wit1

top100cookingsite

28-07-08

655. Pittig gekruide kip.

gekruide kip

 Benodigdheden:

  • 1 steranijs
  • 2 kaneelstokken
  • 2 el venkelzaad
  • 5 kruidnagels
  • 5 peperkorrels
  • 4 el sojasaus
  • 4 el olijfolie
  • 600 gr kifilet in grote stukken gesneden
  • 2 dl kippenbouillon
  • 2 el suiker

Werkwijze:

  1. Plet de kruiden in een vijzel tot een fijn poeder
  2. Meng de sojasaus met de kruiden en laat hierin het vlees gedurende minstens 2 uur marineren
  3. Warm de olie op en braad er de kip snel aan alle kanten aan.
  4. Voeg er de bouillon en de suiker bij. Laat alles gedurende 25 minuten op een zacht vuur garen en dien op met rjst en een stevige rode wijn.

 


top100cookingsite

 

02-07-08

653. Geroosterde kipfilet met limoen.

 

geroosterde kip

 

Benodigdheden:

  • 4 kipfilets van ongeveer 200 gr
  • peper en zout
  • 4 limoenen
  • 1 el witte-wijnazijn
  • 5 el olijfolie
  • 1 el fijngehakt basilicum

Werkwijze:

  1. Wrijf de kipfilet rondom in met peper en zout. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal.
  2. Snijd de buitenste dunne schil van 2 van de limoenen met behulp van een zesteur in dunne reepjes. Pers deze 2 limoenen uit.
  3. Roer het limoensap met de azijn en 4 el van de olijfilie in een kommetje goed door elkaar en schep er de reepjes limoenschil door.
  4. Schep dit mengsel over de kipfilets in de schaal. Zet de afgedekte schaal minstens 4 uur in de koelkast.
  5. Neem het deksel of de folie van de schaal, bestrijk de kipfilets zorgvuldig met de marinade en zet de schaal 30-35 minuten in een op 180° C voorverwarmde oven tot de kipfilets kleur hebben en gaar zijn.
  6. Schil ondertussen de resterende twee limoenen tot op het vruchtvlees en snijd ze met een scherp mes in dunne plakjes.
  7. Verhit de resterende olie in een pan en bak de met basilicum bestrooide plakjes limoen 1 minuut tot de basilicum zijn geur vrijgeeft.
  8. Schep de kipfilets op een schaal en garneer ze met de gebakken plakjes limoen en nog met verse plukjes basilicum.

23-06-08

648. Knoflook-kruidenkip

 

Benodigdheden:

  • 4 kippenborsten zonder vel
  • 100 gr volvette zachte kaas, op smaak gebracht met kruiden en knoflook
  • 8 plakken parmaham
  • 1,5 dl rode wijn
  • 1,5 dl kippenbouillon
  • 1 el bruine suiker

Werkwijze:

  1. Maak met een scherp mes een horizontale snee over de lengte van elke kippenborst, zodat een holte ontstaat.
  2. Roer de kaas met een houten lepel, zodat hij zachter wordt. Schep de kaas in de holte van elke kippenborst.
  3. Wikkel 2 plakken parmaham rondom elke kippenborst en bind ze stevig vast met een stukje draad.
  4. Schenk de wijn en de kippenbouillon in een grote pan en breng het mengsel aan de kook. Voeg de suiker toe als het mengsel begint te koken en roer goed, zodat de suiker oplost.
  5. Doe de kippenborsten erbij. Laat het geheel 12-15 min. zachtjes koken of totdat de kip gaar is en de sappen helder zijn als u met een vleespin in het dikste gedeelte van het vlees prikt.
  6. Haal de kip uit de pan, zet hem weg en houd hem warm.
  7. Warm  de saus op en kook hem tot hij is ingedikt. Haal de draad van de kip en snijd het vlees in plakken. Schenk de saus over de kip voordat u hem serveert.

09-05-08

640. Kip met boontjes en prei in room.

 

kip met boontjes       

 

 

 

Benodigdheden:

  • 4 kippenborstfilets
  • 25 gr boter
  • 1 el olijfolie
  • mosterdboter
  • peper en zout
  • waterkerssalade

Benodigdheden voor de boontjes  en prei in room

  • 50 gr boter
  • 2 fijngehakte preitjes
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 2 tl fijngehakte rozemarijn
  • 800 gr flageoletboontjes
  • 300 ml groentenbouillon
  • 4 el volle room
  • zeezout en peper

Werkwijze:

  1. Smelt voor de boontjes en de prei boter in een pan, voeg de prei, knoflook en rozemarijn toe en bak 5 minuten op een gematigd vuur.
  2. Voeg de boontjes toe, roer een keer en giet de bouillon erbij . breng het geheel aan de kook, doe er een deksel op en laat 15 minuten sudderen. Roer de volle room erdoor, voeg peper en zout naar smaak toe en laat nog 5 minuten zonder deksel sudderen tot de saus ingedikt is. Laat even rusten, terwijl u de kip bereidt.
  3. Bestrooi de kip met peper en zout naar smaak. Verhit de boter en olie in een pan en als de boter stopt met schuimen, doe dan de kip erin en bak gedurende 4 minuten, draai om en bak de andere zijde.
  4. leg op iedere kippeborst een paar plakjes van de mosterboter en plaats het geheel nog 2- minuten in een warme oven. Dien op met de boontjes en de prei en een eenvoudige waterkerssalade.

°°°°°°

Wie geeft mij een duwtje in de rug in de top 100 list.
Klik op onderstaande banner!
Alvast bedankt voor uw stem!!!

top100-wit1

22-02-08

630. Kip in mosterdsaus.

kip-mosterdsaus

Benodigdheden:

  • 8 stukken kip
  • 60 gr gesmolten boter
  • 4 el milde mosterd
  • 2 el citroensap
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl paprikapoeder
  • 3 el papaverzaadjes
  • 400 gr pastaschelpjes
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Leg de stukken kip in één laag in een grote ovenschotel.
  2. Roer in een kom de boter, de mosterd, het citroensap, de suiker en het paprikapoeder door elkaar en strooi er zout en peper over. Wrijf de helft van het mengsel over de bovenkanten van de stukken kip en bak ze 15 min. in een voorverwarmde oven op 200°C.
  3. Haal de schaal uit de oven en keer de stukken kip voorzichtig om. Wrijf de bovenkanten met de rest van het mosterdmengsel in, bestrooi met de papaverzaadjes en zet het geheel nog 15 min. in de oven.
  4. Breng in de tussentijd in een grote pan water met een beetje zout aan de kook. Voeg de pastaschelpjes en de olijfolie toe en kook de pasta in 8-10 min. beetgaar.
  5. Giet de pasta goed af en schep hem in een voorverwarmde schaal. Leg de kip op de pasta, schenk de saus erover en dien het gerecht onmiddellijk op.

 

Wie geeft mij een duwtje in de rug
op de top 100 list.
Klik op onderstaande banner!
Alvast bedankt voor uw stem!!!

top100-skynetblogs-pasen-468x60

15-11-07

598. Provencaalse kip met knoflook.

provencaalse kip met knoflook

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

  • 1 hele kip van ongeveer 1,5 kg
  • peper en zout
  • 1-2 el olie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 bollen knoflook
  • 1 citroen
  • 2-3 takjes verse salie
  • keukengaren

Werkwijze:

  1. Was de kip grondig van binnen en van buiten en dep hem droog. Wrijf de binnenkant van de kip flink in met peper en zout. Bind de kip op met keukengaren. Roer de olie, het paprikapoeder en wat zout en peper door elkaar. Strijk de kip in met de olie. Leg de kip op een bakblik en braad ze ca. 1 uur in een voorverwarmde oven van 200°C.
  2. Verdeel de bollen knoflook in teentjes en leg de ongepelde teentjes na ca. 15 min. van de baktijd om de kip heen. Strijk het braadvocht dat tijdens het braden ontstaat af en toe over de kip.
  3. Was de citroen en snijd hem in grove stukken. Was de salie en pluk de blaadjes van de takjes. Strooi de salieblaadjes ca. 10 min. voor dhet einde van de braadtijd over de kip. Verdeel de citroen rondom de kip. Serveer de kip met boerenbrood. Hierbij kunt u de teentjes knoflook direct uitdrukken op het brood.

28-10-07

595. Fazantenfilet met bospaddestoelen

fazantenfilet-met-bospaddestoelen

 

 

 

 


Benodigdheden:

  • 4 fazantenfilets
  • 2 uien
  • 1 knoflookteentje
  • 1 blokje gevogeltebouillon
  • 150 gr spekreepjes
  • 300 gr bospaddestoelen
  • 25 cl witte wijn
  • 10 cl cognac
  • peterselie
  • peper en zout

Werkwijze:

  1. Snijd de uien in ringen en de champignons in plakjes. Fruit ze samen met de spekreepjes. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Blus met de witte wijn en voeg het kruidentuiltje toe, samen met het geplette teentje knoflook. Laat tot de helft inkoken en voeg de gevogeltebouillon toe. Laat 10 min zachtjes doorkoken.
  3. Bak de fazantenfilets in een braadpan. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de cognac toe en flambeer de filets.
  4. Schik de uien, spekreepjes en champignons rond e filets en laat nog 15 min. zachtjes sudderen met het deksel op de pan.

23-10-07

593. Tournedos van hertenkalf met raapjes en peertjes.

tournedos_333


Benodigdheden:

  • 4 hertenkalfsbiefstukjes
  • 2 Williams peren
  • 1 dl rode wijn
  • 1 el port
  • 2 kl suiker
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • 1 jeneverbes
  • 8 zilveruitjes
  • scheutje rum
  • 8 paddestoelen
  • 4 raapjes
  • citroensap
  • 4 stronkjes witloof
  • 3 el boter
  • 600 gr aardappelen
  • scheutje armagnac
  • 3 dl wildfond
  • 2 dl room
  • groene peperbollen
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Werkwijze:

  1. Schil de peren en verwijder het klokhuis. Laat net onder het kookpunt 5 min. zweten in wijn en port met 1 kl suiker, kaneel, kruidnagel en jeneverbes. Karameliseer de uitjes met 1 kl suiker en een scheutje rum. Blancheer de paddestoelen in water met citroensap. Schil de raapjes, snij ze in dikke plakken en blancheer ze. Snij elke peer in vieren en rijg peertjes, paddenstoelen, uitjes en raapjes aan satéstokje.
  2. Stoof het witlook beetgaar in 1 el boter en wat water.
  3. Kook de aardappelen, giet af en pureer. Werk op met boter, peper, zout en nootmuskaat.
  4. Schroei de hertenkalfsfilet dicht in 1 el boter. Haal uit de pan en bak ze in 8-10 min. ros" in een oven van 180°C. Blus de pan met armagnac, voeg er fond en room toe en laat inkoken. Werk af met peperbollen.
  5. Snij het vlees in medaillons en leg ze op een beetje puree. Schik er het witlook en een spiesje naast en doe er wat saus bij.

31-03-07

512. Kalkoen met ananas en chilisaus.

smakelijk-eten

Benodigdheden:

* 4 kalkoenschnitzels
* zout
* cayennepeper
* 2 eieren
* 2 el bloem
* 6 el paneermeel
* 4 el olie
* 1 blik anansschijven
* boter
* 180 ml chilisaus
* 100 ml slagroom
* 100 gr geraspte edammer kaas

Werkwijze:

1. Maak de kalkoenschnitzels eventueel schoon en dep ze droog. Breng het vlees op smaak met zout en cayennepeper. Kluts de eieren. Wentel het vlees eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door het paneermeel. Baqk de schnitzels in de hete olie aan beide kantenca. 3 min. Neem ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
2. Laat de ananasschijven uitlekken. Vet een ovenschaal in met boter. verdeel de ananas en het vlees afwisselend in lagen over de ovenschaal. Roer de chilisaus en de slagroom door elkaar en giet het over het vlees en de annas. Strooi ten slotte de geraspte kaas erover.
3 Gratineer de kalkoenschotel ca. 15 min. in een voorverwarmde oven todat hij goudbruin is.

28-10-06

429. Kip met citroen.

kip met citroen

Benodigdheden:

* 2 kippen verdeeld over 8 stukken
* 2 teentjes knoflook
* 1 el oregano
* 3 el olijfolie
* 1 citroen
* 1 el balsamicoazijn
* peper en zout

Werkwijze:

1. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn. Pers de citroen en doe de helft van het sap in een kommetjes. Doe de knoflook, de olijfolie, de oregano en de balsamicoazijn bij het citroensap. Kruiden met peper en zout.
2. Leg de stukken kip in een ovenschaal en giet er het mengsel van citroensap erover. Laat 1 uur marineren. Zet de oven op 200°C.
3. Zet de ovenschaal 50 min. in de oven. Draai de stukken na 25 min. om, zodat alle kanten goudbruin zijn.
4. Schik de stukken kip in een voorverwarmde schaal. Giet het braadvocht door een fijne zeef en giet het over de kip. Serveer met gebakken aardappelen.

27-10-06

425. Everzwijnrug met wintergroenten.

everzwijnfilet1

Benodigdheden:

* 750 gr uitgebeende wildzwijnrug
* 150 gr doorregen gerookt spek, in dunne plakjes.
* 4 aardappelen
* 2 uien
* 2 wortelen
* 2 dikke schijven schijven knolselderie
* 1 prei
* 250 ml vleesbouillon
* 1 el groene peperbolletjes
* zout
* boter

Werkwijze:

1. Verwijder het vlies van de uitgebeende rug en snijd het vlees in plakken
2. Braad in eenpan het vlees rondom aan in de boter. Zout het vlees, dek het af en zet apart
3. Pel de uien en snijd ze in niet te kleine stujkjes. Snijd de plakjes spek in reepjes.
4. Snijd de wortelen en aardappelen in plakjes, de prei in ringetjes en de knolselder in blokjes.
5. Doe de uien samen met het spek in een pan. Braad alles glazig aan.
6. Doe de groenten, de peperbolletjes en de bouillon erbij. Voeg er zout aan toe. Goed mengen en afgedekt 15 min. laten stoven.
7. Doe de vleesplakken en de jus terug in de pan. Stoof alles afgedekt in 5 tot 10 min. gaar.
8. Dien het gerecht meteen in de braadpan op. Serveer er stokbrood of geroosterd bood bij.

25-10-06

422. Konijnfilet met basilicum.

konijnfilet

Benodigdheden:

* rugfilet van 4 wilde konijnen
* 150 ml vleesbouillon
* 4 el kweekpeergelei
* 8 kruidnagels
* 1 citroen
* verse basilicum
* 2 el boter
* peper en zout

Werkwijze:

1. Verwijder de huid en vliezen en was de filets en dep ze droog. Strooi peper en zout over.
2. Verhit de bouillon met de gelei en de kruidnagels en laat dit inkoken.
3. Braad de filets aan in een andere pan. Doe ze daarna in de eerste pan.
4. Laat het vlees afgedekt ongeveer 5 min stoven. Besprenkel met citroensap.
5. Snijd de basilcum in smalle reepjes en strooi ze over de filet. Leg het vlees op een bedje van peultjes en sperziebonen of groentjes naar keuze. Serveer met gekookte aardappelsn.

11-10-06

411. Everzwijnfilet.

everzwijnfilet

Benodigdheden:

* 750 gr everzwijnfilet
* 250 gr camembert
* 50 ml room
* 12 kleine in de schul gekookte aardappelen
* 400 gr courgette
* 400 gr bospaddestoelen
* 1 ui
* 2 el fijngehakte gemengde verse kruiden
* 2 el olie
* sap van 1 citroen
* peper en zout
* 50 ml rode wijn

Werkwijze:

1. Pureer de camembert met de room in de mixer
2. Verwarm de over voor op 180°c
3. Spoel het vlees af en laat het uitlekken. Kruide het met peper en zout. Braad het daarna in hete olie aan.
4. Leg drievierde deel van het camembertmengsel op het filet. Laat het vlees daarna in de oven gaar worden.
5. Pel de in de schil gekookte aardappelen. Bak ze in een andere pan tot ze goudgeel zijn.
6. Roer de kruiden door de rest van het camembertmengsel. Doe het mengsel over de aardappele. Laat ze in de oven onafdgedekt verder bakken tot de korst goudgeel is.
7. Hak de gepelde ui fijn. snijd de gewassen courgette in reepjes.
8. Maak de bospaddestoelen schoon, snijd ze in plakjes en besprenkel met citroensap.
9. Verhit de boter en fruit de ui tot hij glazig is.
10. Voeg de courgettereepjes toe en stoof het mengsel en daarna de bospaddestoelen bij de groenten. Laat ze even mee stoven. Blus het mengsel met de rode wijn.
11. Breng op smaak met peper en zout.
12. Snijd het everzwijnfilet in plakjes en schik ze samen met groenten en de kaasaardappeltjes op de borden.